Torelló

Totes les opinions

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

La mà estesa (i ignorada)

Malgrat que aquest mandat es va iniciar amb una manca de voluntat de diàleg per part de CiU abans de constituir-se el nou govern, des d'ERC-JpT hem tingut una actitud propositiva (com ara propostes d'inversions com el de l'Avinguda Pirineus o millora de la Platea del Cirvianum, en presentar esmenes i crear una comissió per estudiar les Ordenances Fiscals o la proposta d'aprofitar unes obres de la potabilitzadora per avançar en el clavegueram a la zona de darrera l'Estació, per exemple), sense deixar de denunciar les renúncies i passos enrere de l'equip de govern (no acabar el procés participatiu del Camp del Montserratí) o no complir amb compromisos adquirits en campanya (reformular les contribucions especials del C/ Sant Bartomeu) o quan no estàvem d'acord amb la línia d'actuació endegada (el nou model d'Escola de Música i l'augment de les tarifes).

Jordi Fàbrega, alcalde de sant Pere de Torelló i president comarcal d'ERC Osona

85 anys d’ERC i de la República

Jordi Fàbrega

Els d’Esquerra Republicana de Catalunya, ERC com ho pronunciaven els nostres avis, estan de celebració, de doble celebració. D’una banda, el 19 de març d’enguany es van commemorar els 85 anys de la seva fundació (per la fusió de diversos partits); i d’una altra, el 14 d’abril passat hem celebrat la proclamació de la República. Tots dos esdeveniments han estat importantíssims per a la història del nostre país i aquests dos antecedents ens serveixen per entendre, i molt, la voluntat actual de bona part del poble català.

Xènia Pascual i Sunyer, Secretària de la Dona

Justícia i igualtat per les dones

Xènia Pascual

El dia 8 de març es per moltes de nosaltres una data assenyalada que ens serveix per reivindicar la Igualtat dels drets de les dones. Potser hi ha qui pensa que actualment les dones gaudeixen dels mateixos drets que els homes. Doncs malgrat que s’han assolit grans objectius entre finals del s.XX i l’actualitat; actualment les dones representem el 60% de les llicenciades, i en canvi, el nostre talent es va perdent en tant que hi ha una tendència a ocupar càrrecs de menys influència i sense gaire possibilitats d’ascendir com a conseqüència dels sostre de vidre encara existents en moltes organitzacions empresarials i institucions.

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

El barri de Montserrat, molta feina feta davant de massa demagògia

Per governar i aplicar un programa polític, que és la plasmació d'una idea de poble (en la política municipal), un ha de guanyar les eleccions o bé tenir el millor resultat possible per poder incidir realment en l'acció de govern. Per guanyar les eleccions hi ha dos camins, el de fer electoralisme o el de treballar. Hi ha electoralisme basat en el fum, en la crítica destructiva i/o en la demagògia.

Jordi Casals i Prat

Volem votar! carregats de raons i de legitimitat

Votar, expressió bàsica en democràcia, fer-ho amb urnes i expressar-nos lliurement: aquesta és la voluntat dels catalans. Per això el Parlament de Catalunya ha elaborat i ha aprovat una Llei de Consultes populars no refrendàries, és a dir, no per fer referèndums (que en té la potestat l'Estat), sinó per consultar a la ciutadania de forma no vinculant el que calgui. Però l'Estat Espanyol s'erigeix en mur, fent de la Constitució no un marc de convivència sinó una arma coercitiva i fent del Tribunal Constitucional un grup de sicaris de la sacrsanta "unidad de España en lo universal".

Jordi Casals i Prat

Tot està per fer, però res serà possible sense el nostre esforç

El curs polític que iniciem aquest setembre serà clau en la història de la nostra nació, tenim la possibilitat de decidir si Catalunya ha de ser un Estat independent, o no. Políticament, seran els mesos més intensos que haguem viscut mai, ens situarem cara a cara amb la possibilitat d’aconseguir col·lectivament la nostra llibertat nacional. Nosaltres, els d'ERC, sempre hi hem estat, a vegades ben sols, ara, per sort, molt més acompanyats, però som més necessaris que mai, pel nostre patriotisme sincer, per la nostra experiència i el nostre capital polític.

Xevi Lozano

Encaminem-nos cap a les energies renovables

En el darrer Ple Municipal, vam aprovar per unanimitat una moció, del grup d’ICV-EUiA-E, sobre els distribuïdors d’energies renovables, que havia retirat en el ple del mes passat per debatre-la amb la resta de grups. En aquell moment amb el redactat que hi havia, la moció no hauria tirat endavant, quan tothom en compartia el fons. En vam poder redactar una altra i finalment es va poder aprovar.

Lluís Sabatés

Torelló, presents per l'escola catalana

El dissabte 14 de juny la comunitat educativa de Torelló va estar present a la Manifestació festiva organitzada per Somescola.cat (Omnium) en suport a l'escola catalana. Els vaig acompanyar com a regidor d'Educació, i també hi van ser presents companys d'ERC i de Junts per Torelló. Des de la regidoria i com a acord de la permanent del Consell Escolar Municipal vam coordinar el viatge en bus a Barcelona amb una assistència de 70 persones.

Jordi Casals i Prat

Victòria, celebració... i seguim treballant

El 25 de maig del 2014 restarà en la memòria i en la Història com la data en què ERC guanyava unes eleccions a Catalunya després de 80 anys. Els anys que van des de la República, de Macià i Companys als temps del procés per exercir el dret a decidir sobre la independència de Catalunya. A Torelló també vam sortir victoriosos, com a tota la Vall del Ges. El mapa electoral que queda dibuixat a Torelló i a Catalunya és el d'una ERC victoriosa i que junt amb CiU i ICV aconsegueixen una sòlida majoria a favor del dret a decidir.