Tortosa

Totes les notícies

Volem obrir Tortosa al riu

ERC-Tortosa Sí vol obrir la ciutat al riu

L’equip d’ERC-Tortosa Sí promou un procés de participació ciutadana perquè els tortosins i les tortosines els traslladen què farien per obrir la ciutat al riu Ebre. “El riu és el fil conductor de la nostra vida, de la nostra cultura, és el símbol d’identitat de les Terres de l’Ebre i volem que Tortosa s’obri al riu”, ha explicat el candidat republicà a l’alcaldia de Tortosa, Xavier Faura. Una obertura que es podria fer amb l’habilitació d’un passeig fluvial tant al marge esquerre, on s’allargaria l’actual fins a Remolins,  com al dret. Abans de tancar la seua proposta ERC-Tortosa Sí opta per demanar la col·laboració de la ciutadania. “Volem conèixer quines són les inquietuds i les idees de la població”, ha dit Faura. En aquest sentit, ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials amb el títol “Volem obrir Tortosa al riu, ens ajudes?”, amb una imatge de l’Ebre que incorpora de forma virtual un passeig fluvial a cada marge de riu.  La ciutadania pot fer arribar les seues aportacions a ERC-Tortosa Sí a través de les xarxes socials. Així es poden fer arribar les propostes a la pàgina de Facebook d’Esquerra Tortosa, al perfil d’Instagram, a través de WhatsApp al número 642121721 o per correu electrònic a tortosa@esquerra.cat. El procés de participació ciutadana s’allargarà durant tres setmanes. L’equip d’ERC-Tortosa Sí valorarà les diferents propostes i, posteriorment, presentarà quin serà el projecte definitiu que incorporarà al seu programa electoral en un acte públic.  

Reunió Xavier Faura, Montse Perelló i Bernat Solé amb membres de la comunitat educativa

ERC-Tortosa Sí proposa la creació d'un institut escola al nucli urbà

El diputat i portaveu de la comissió d’Educació al Parlament, Bernat Solé; la directora dels serveis territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló i el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, s’han reunit aquest vespre amb representants de la comunitat educativa. ERC proposa la creació d’un institut escola al nucli urbà del municipi per tal d’equilibrar l’oferta en educació secundària obligatòria als dos marges del riu Ebre. La formació educativa és una de les prioritats de l’equip d’ERC-Tortosa Sí, que lamenta que el pròxim curs acadèmic s’hagi perdut l’oportunitat de crear un institut-escola a la ciutat. En aquest sentit, la directora dels serveis territorials d’Educació a l’Ebre, Montse Perelló, ha detallat que els tres instituts escola que hi ha a les Terres de l’Ebre funcionen molt bé. “És necessari un consens amb la comunitat educativa abans de posar un marxa un institut escola, s’ha de planificar”, ha dit. Un institut escola al marge esquerre del riu seria una oportunitat per treballar la cohesió social, a més d’equilibrar l’oferta educativa als dos marges del riu, sosté l’equip d’ERC-Tortosa Sí. "Així, al marge esquerre hi hauria l’institut Despuig més el nou institut escola i al marge dret el Dertosa i l’institut escola Daniel Mangrané al poble de Jesús", ha precisat l'alcaldable Xavier Faura. Per la seua banda, el diputat i alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, ha destacat la tasca que es pot fer des dels ajuntaments en l’àmbit educatiu, amb eines com el pla educatiu d’entorn i amb la coordinació de l’educació que es duu a terme fora de l’horari escolar. “La funció dels ajuntaments és donar una resposta propera i immediata a la ciutadania”, ha manifestat Solé. L’impuls d’una formació professional que doni cobertura a les necessitats formatives que tenen les Terres de l’Ebre  per a la seua promoció econòmica és una altra de les prioritats d’ERC-Tortosa Sí en matèria d’educació, així com un treball conjunt amb el Campus Terres de l’Ebre de la URV perquè adeqüi la seua oferta a les necessitats reals del territori.

Jesús, XavierFaura, EsquerraTortosa

El candidat d'ERC a Jesús reclama un canvi de cicle per dinamitzar el poble

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha participat aquest vespre en l’acte de presentació del candidat d’ERC a la presidència de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús, Albert Queral, que sosté que cal “dinamitzar” el poble. Tardà s’ha referit al judici al procés que començarà dimarts com el “judici farsa”. “La sentència no està escrita però està inspirada en la venjança per escarmentar-nos i que ho deixem córrer durant vint anys”, ha manifestat Tardà. El portaveu d’ERC al Congrés ha fet un repàs al creixement de l’independentisme durant els últims quinze anys i ha defensat aferrissadament el republicanisme. “Com podrem encarar els reptes del segle XXI sense qualitat democràtica?”, s’ha preguntat Tardà, davant una sala plena de gom a gom. “No estava previst que viuríem aquesta situació, el republicanisme representava el 12% el 2003 i la història s’ha accelerat per passar d’un miserable 12% a un 48% i amb una majoria de catalans que opten per un referèndum”, ha afegit Tardà. Per la seua banda, l’alcaldable Albert Queral ha explicat que els valors d’Esquerra i l’actual situació política del país, amb presos polítics i una forta repressió, el van fer decidir a implicar-se en la vida política. “No puc restar immòbil davant d’aquestes actuacions que destrueixen tot allò en què jo crec, i tampoc puc pretendre que la feina la facin els altres sense implicar-me”, ha assenyalat Queral. La millora de la mobilitat, del transport públic, de la il·luminació, així com la recuperació del patrimoni cultural i del centre històric són algunes de les propostes programàtiques dels republicans. En l’acte de presentació del candidat d’ERC al poble de Jesús, que ha tingut lloc al Casal de Jubilats Sant Francesc, també ha intervingut l’alcaldable Xavier Faura que ha destacat: “Queral és un home amb empenta, preparat, compromès, amb vocació de servei i que s’estima el poble”.

El diputat Jordi Salvador i l'alcaldable Xavier Faura es reuneixen amb els sindicats

ERC-Tortosa Sí es reuneix amb agents socieconòmics per conèixer les seues demandes

El diputat d’ERC al Congrés Jordi Salvador i el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, s’han reunit avui amb representants sindicals i del món empresarial per conèixer quines són les seues principals demandes. Salvador els ha traslladat també els motius pels quals ERC ha presentat una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat. “No podem donar més xecs en blanc, vivim una situació d’anormalitat amb presos polítics i repressió. A més el pressupost és insuficient”, ha dit Salvador. El diputat d’ERC al Congrés ha reivindicat davant dels representants sindicals ebrencs l’acció sindical. Per la seua banda, els representants sindicals li han traslladat el dèficit d’infraestructures que pateixen les Terres de l’Ebre, així com de serveis als polígons industrials. L’alcaldable Xavier Faura ha recollit les seues peticions i els ha explicat la seua proposta per potenciar el turisme cultural i ecològic, aprofitant la marca Reserva de la Biosfera, així com la indústria agroalimentària. “Si potenciem el turisme i la producció agrària de quilòmetre zero afavorirem que la indústria agrària de transformació, per exemple d’elaboració de sucs, s’instal·li aquí”, ha manifestat Faura, que sosté que el turisme i la indústria agroalimentària han de convertir-se en els principals motors econòmics a les Terres de l’Ebre. Després de la reunió amb els sindicats, el diputat Jordi Salvador i el candidat a l’alcaldia, Xavier Faura, han mantingut una trobada amb representants de la Cambra de Comerç de Tortosa, l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre i l’Associació de Dones Empresàries, Directives i Emprenedores de les Terres de l’Ebre (Adede). També els representants empresarials han expressat la seua preocupació pel dèficit d’infraestructures a les Terres de l’Ebre, que consideren dificulta la implantació d’indústries, i han reivindicat l’estació de mercaderies de l’estació de l’Aldea.

ERC, Faura, esports

ERC-Tortosa Sí vol millorar la ciutat a través de l'esport

La diputada al Parlament i ex entrenadora de bàsquet Anna Caula reivindica l’esport com una eina transversal, que relacioni la pràctica de l’esport amb uns hàbits de vida saludables La diputada al Parlament, Anna Caula; el president del Consell Esportiu Baix Ebre, Enric Adell i l’equip d’ERC-Tortosa Sí van reunir-se ahir al vespre amb membres d’entitats esportives del municipi per parlar sobre el model de ciutat  esportiva. “L’esport ha de ser una eina transversal. Una malaltia es pot combatre de diferents maneres i receptar la pràctica esportiva n’és una”, va dir Caula. En aquest sentit, el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, va manifestar: “Apostem per una millora de la ciutat a través de l’esport, a diferència d’aquells que proposen millorar l’esport a la ciutat”. ERC-Tortosa Sí proposa un pla d’esports i formació que combini l’aprenentatge en els centres escolars amb l’especialització de professionals externs dels clubs esportius. La millora de les instal·lacions esportives és un dels reptes que els assistents a la reunió van traslladar a l’equip d’ERC-Tortosa Sí. Una millora que el president del Consell Esportiu Baix Ebre considera que és imprescindible. “És clau tenir unes instal·lacions d’acord amb el nivell dels esportistes. L’organització d’esdeveniments esportius populars generen un gran retorn econòmic”, va assenyalar Adell. La xerrada d’ahir forma part d’un seguit de taules de debat que l’equip d’ERC-Tortosa Sí manté amb diferents col·lectius de la ciutat per copsar quines són les seues principals inquietuds.    

ERC,Tortosa, Faura,

Faura i Viña faran tàndem per la Tortosa Republicana

La presidenta d’Esquerra Tortosa i regidora de Serveis Socials i Drets Civils a l’Ajuntament de Tortosa, Maria Jesús Viña, serà la número 2 de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí encapçalada per l’advocat Xavier Faura. El promotor de la plataforma Tortosa-Sí, Xavier Faura, i la presidenta de la secció local d’ERC a Tortosa, Maria Jesús Viña, faran tàndem per la Tortosa Republicana. Així, Viña serà la número 2 de la candidatura amb què ERC-Tortosa Sí concorrerà a les eleccions municipals del 26 de maig. Serà una llista cremallera que combinarà l’experiència amb la renovació i que l’assemblea local de militants d’ERC aprovarà pròximament. D’altra banda, entre els deu primers llocs de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí s’incorporarà un nouvingut, tal i com ja va avançar l’alcaldable Xavier Faura fa un parell de setmanes durant la xerrada que va realitzar la diputada al Congrés Ana Surra dirigida a col·lectius de nova ciutadania.  

cítrics, Tortosa

ERC Tortosa presentarà una moció en defensa de la citricultura al ple de l'Ajuntament

El grup municipal d’ERC presentarà una moció en defensa de la citricultura en el pròxim ple de l’Ajuntament de Tortosa, el 4 de febrer. Les importacions massives dels països de l’Àfrica meridional han provocat que la major part de la collita de cítrics de les Terres de l’Ebre es quedi als arbres aquesta campanya. En aquest sentit, ERC reclama al govern espanyol que es fixen ajuts directes pels productors i que s’activi la clàusula de salvaguarda prevista en l’acord signat entre la Unió Europea i els països de l’Àfrica meridional. La portaveu del grup municipal d’ERC, Maria Jesús Viña, ha recordat que el 2016 ja es va aprovar al Senat, a instàncies d’ERC, una moció en defensa dels citricultors que establia un seguit de mesures a implementar com la clàusula de salvaguarda i un estudi d’avaluació de l’impacte econòmic i mediambiental de l’acord entre la Unió Europea i els països de l’Àfrica meridional. “Lamentablement no s’ha activat cap mesura per pal·liar la situació i aquesta campanya els agricultors s’han quedat amb els cítrics penjats als arbres”, ha dit Viña. Per la seua banda, el candidat a l’alcaldia d’ERC-Tortosa Sí en les pròximes eleccions municipals, Xavier Faura, ha destacat la importància del sector dels cítrics a Tortosa i les Terres de l’Ebre. “Com a territori ens hem d’unir per forçar el govern espanyol a aplicar la clàusula de salvaguarda, però també per afavorir l’agricultura de proximitat”, ha dit Faura. En aquest sentit, el candidat a l’alcaldia aposta per potenciar els productes de proximitat i els espais on es comercialitzen, com el mercat municipal. D’altra banda, el grup d’ERC presentarà al ple una moció de rebuig al projecte de macro abocador de Riba-roja d’Ebre perquè és contrari al projecte de desenvolupament econòmic consensuat entre els municipis de la Ribera d’Ebre. Aquest macro abocador perjudicaria tant el futur de la Ribera d’Ebre com el conjunt de les Terres de l’Ebre.

nova ciutadania, Tortosa

Ana Surra: "Les municipals és el millor moment per començar a treballar junts"

La diputada d’ERC al Congrés, Ana Surra, fa una crida als col·lectius de nova ciutadania perquè s’impliquen en la vida política i es converteixen en fundadors de la República. Surra, que és d’origen uruguaià, va participar dissabte en la xerrada “Parlem d’experiències i drets de la ciutadania”, on un grup de llatinoamericans tortosins van manifestar la voluntat de crear la Coordinadora Llatins per la República.  Per la seua banda, el candidat d’ERC-Tortosa Sí a l’alcaldia, Xavier Faura, va avançar que el seu programa serà integrador i que entre els deu primers llocs de la llista hi haurà un nouvingut. La diputada Ana Surra considera que és “inhumà” i “irracional” la dificultat que tenen els nouvinguts per aconseguir regularitzar la seua situació a l’Estat espanyol. En aquest sentit, Surra reclama un canvi de la llei d'estrangeria i fa una crida als col·lectius de nova ciutadania perquè s’impliquen en la política. “Els nouvinguts hem de treballar units i les eleccions municipals és el millor moment per començar”, va manifestar Surra, que va afegir-hi: “Vivim un moment històric i tots tenim la possibilitat de ser fundadors de la República.” La xerrada amb la diputada Ana Surra és la segona que organitza ERC-Tortosa Sí dirigida a col·lectius de nova ciutadania. “Volem donar veu als nouvinguts, ens han d’explicar quines són les inquietuds”, va assenyalar l’alcaldable Xavier Faura. El candidat a l’alcaldia també va avançar que entre els deu primers llocs de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí hi haurà un nouvingut.  

nova ciutadania Tortosa

La diputada Najat Driouech reclama als col·lectius de nova ciutadania que participen en la política municipal

La diputada republicana Najat Driouech, especialitzada en temes d’integració social, va participar dissabte en la xerrada “Experiències de Ciutadania” que va reunir un important col·lectiu de nova ciutadania a la seu d’ERC a Tortosa. Driouech aposta per la interacció per millorar la cohesió social i va plantejar a les assistents que participen en la política municipal. “Hem d’analitzar que cal fer per millorar la cohesió social. Cal facilitar la interacció per tal d’establir aliances i estratègies”, va manifestar la diputada Najat Driouech. La diputada republicana va engrescar les assistents a la xerrada a implicar-se en la vida política municipal i exercir els seus drets. Davant els entrebancs que els col·lectius de nova ciutadania pateixen per obtenir la nacionalitat espanyola, Driouech els va demanar que s’organitzen i vehiculen les seues reivindicacions. Per la seua banda, el candidat d’ERC-Tortosa Sí a l’alcaldia de Tortosa i degà del Col·legi d’Advocats de Tortosa, Xavier Faura, es va comprometre a ajudar el col·lectiu a realitzar els tràmits necessaris perquè aconsegueixen la nacionalitat. La diputada Driouech també va expressar la seua preocupació per la irrupció de Vox a la política. “Vox és una realitat que ens preocupa, és un partit racista, masclista i classista, amb uns valors clarament antidemocràtics”, va assenyalar Driouech. I hi va afegir: “La ciutadania serà prou intel·ligent per no donar-li cap representació pública al nostre país.” La diputada republicana va fer una visita a la Fira de Nadal del Nucli Antic tortosí.