Tortosa

Totes les notícies

Xavier Faura: “L’opacitat de Roigé posa en dubte l’Ajuntament de Tortosa per falta de transparència”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que faci pública la informació requerida per la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), que ha denunciat que s’han desatès els requeriments d’aquesta comissió en relació amb l’execució de la resolució 482/2019, la qual cosa està tipificada com una infracció molt greu. Una petició d’informació que fa referència a les justificacions econòmiques de les subvencions que reben els diferents grups municipals, entre les quals hi ha les factures emeses per l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa entre 2015 i 2018. “L’opacitat de Roigé posa en dubte l’Ajuntament de Tortosa per falta de transparència, exigim que faci pública una informació que fa mesos que se li ha requerit”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.  Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que aquesta infracció per part del govern de Roigé no és una manera “honesta” ni “ètica” de fer política. Respecte a les explicacions que ha donat el govern municipal a un mitjà de comunicació on assenyala que no s’ha respost a la GAIP per un “error administratiu”, Esquerra considera que és una mostra més de la “incompetència” i falta de capacitat de gestió de l’alcaldessa. “Si tot és tan legal com diu l’alcaldessa per què no ho ha fet públic?”, ha assenyalat Faura. A més, el grup municipal republicà ha interpel·lat el PSC sobre la falta de transparència de l’alcaldessa. “Què en pensa Enric Roig d’aquesta infracció greu que ha alertat la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública? Prefereix governar al costat d’aquells que amaguen informació o aposta per un govern progressista i d’esquerres?”, ha apuntat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí. Esquerra també ha mostrat la seua sorpresa davant la diferència de criteri de l’interventor municipal, ja que mentre va acceptar les factures de l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa per justificar la despesa del grup del PDeCAT, va rebutjar les justificacions de despesa del grup d’Esquerra per l’assessorament del mateix partit en política municipal.

ERC-Tortosa Sí alerta de l’estat de degradació del parc dels Països Catalans

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí defensarà al pròxim ple de l’Ajuntament una moció per a la reparació i el manteniment adequat del parc dels Països Catalans, que presenta un estat de degradació alarmant. “Tot i que és un parc destinat a l’ús lúdic infantil i al jovent, la major part dels elements de la plaça no tenen cap mena de manteniment i hi ha elements que poden suposar un perill per als usuaris”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Esquerra alerta d’incidències greus com ara un gran forat en una zona pròxima al parc infantil, risc de despreniments a les escales d’accés al cementiri o cablejat a la vista a l’entrada lateral.   La moció d’ERC-Tortosa Sí detalla els elements de més perillositat que hi ha al parc dels Països Catalans i reclama a l’Ajuntament que precinte l’espai en menys d’una setmana i els repare en un termini inferior a un mes. Aquesta moció es presenta quatre mesos després que el ple de  l’Ajuntament  aprovés, amb l’abstenció de Junts per Tortosa, una moció d’un altre grup de l’oposició que demanava el manteniment de les instal·lacions. “Han passat els mesos i la situació s’ha agreujat després del temporal Glòria sense que l’Ajuntament actués en aquest espai. Bé, sembla que aquesta setmana  han començat a actuar a la zona d’esbarjo infantil”, ha assenyalat Faura, que ha recordat que la moció es va registrar dilluns. La manca d’il·luminació és una altra de les deficiències del parc dels Països Catalans. “Reclamem un manteniment constant, no només d’aquest parc sinó de totes les places i parcs del municipi”, ha dit el portaveu d’Esquerra. En aquest sentit, la moció proposa la creació d’un dispositiu municipal que faci un control de seguretat i manteniment amb caràcter bianual dels parcs i places. També al ple de dilluns, Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció per a la gestió i millora de la seguretat en els espais i les instal·lacions esportives municipals.

Xavier Faura: “Els dos partits que governen Tortosa són responsables dels problemes de mobilitat a l’hospital”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha estat molt crític avui amb les declaracions de l’alcaldessa de Tortosa sobre l’actuació que emprendrà el departament de Salut a la ciutat per millorar el servei als usuaris. “Els dos partits que avui governen Tortosa, en minoria, són responsables de la situació en què ens trobem”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura, que ha recordat que la construcció d’un nou hospital es va paralitzar amb el conseller de CiU, Boi Ruiz, mentre Ferran Bel era alcalde de la ciutat i Meritxell Roigé, regidora d’Urbanisme. “Ara l’obsessió de l’alcaldessa és que s’inverteixi en la construcció d’un aparcament, però li hem de recordar a la senyora Roigé que la mobilitat és competència de l’Ajuntament i del departament de Territori”, ha dit Faura.   Faura ha recordat que des del 2006, quan la consellera Marina Geli va anunciar la construcció d’un nou hospital a Tortosa ha estat una constant de baralles entre CiU i el PSC, enganyant a la ciutadania i sense buscar una solució tècnica, real i efectiva al problema de mobilitat de l’hospital. “Roigé és còmplice de la mala gestió del passat i ara davant la proximitat electoral i la seua incapacitat d’aportar solucions intenta fugir d’estudi. No busca solucions per Tortosa”, ha dit Faura. En aquest sentit, el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha explicat que el departament de Salut va comunicar a l’alcaldessa que prendrà la solució més adequada per millorar els serveis de Salut a les Terres de l’Ebre i fer de l’hospital de Tortosa un centre de referència, així com que analitzaria amb l’Ajuntament els problemes de mobilitat. Salut també va comunicar a l’alcaldessa que l’edifici de radioteràpia dependrà de la solució final que s’adopte, però en aquest cas el govern municipal ja ha decidit aturar la modificació de planejament urbanístic a la zona de l’hospital Verge de la Cinta.

L'exconseller Carles Mundó presenta "El referèndum inevitable" a Tortosa

L'exconseller Carles Mundó va presentar divendres "El referèndum inevitable" a la biblioteca de Tortosa, un llibre en què l'autor exposa el judici viscut en primera persona i la sentència posterior, que inclou una reflexió política sobre el moment polític en què ens trobem i com creu Mundó que s'ha d'abordar el futur. Davant una sala plena de gom a gom i a través d'una conversa amb la directora dels serveis territorials de Justícia, Montserrat Ingla; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i l'advocat Josep Canicio, Mundó va assenyalar que l'1-O  va ser un dia "èpic", però no suficient per a aconseguir la independència. "La voluntat del llibre és deixar testimoni d'un fet històric, perquè un judici contra bona part del govern, la presidenta del Parlament i els líders de dues entitats civils és un fet excepcional", va manifestar el conseller de Justícia cessat pel 155. A "El referèndum inevitable", Mundó descriu els elements que considera necessaris per a "convertir en inevitable el referèndum que avui és impossible". En aquest sentit, l'exconseller sosté que s'ha de superar l'independentisme de dues velocitats i que cal aconseguir una majoria "inapel·lable". "El llibre fa referència a la necessitat d'aconseguir una majoria prou homogènia al conjunt del país", va destacar l'advocat Josep Canicio, que va descriure Mundó com un home "sincer, honest i valent". Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre va assegurar que el Tribunal Suprem no va ser neutral durant el judici al procés i va interpel·lar l'exconseller sobre l'octubre del 2017. "Què va fallar?", va preguntar Faura. Mundó va respondre que no es van gestionar bé les expectatives i que "la complexitat de fer un referèndum és incomparable amb la d'aconseguir la independència". Superar el 50% en totes les eleccions, enfortir les institucions, aconseguir el reconeixement internacional, no renunciar al diàleg i no perdre la "moral de victòria", són les claus per aconseguir la independència en l'opinió de Mundó.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa una ordenança que incentive les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí plantejarà al ple de l’Ajuntament l’aprovació d’una ordenança municipal que incentive la implantació de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica en l’àmbit municipal, a través de bonificacions. “És necessari posar en marxa mesures que permetin lluitar contra el canvi climàtic, un dels reptes actuals més importants que la societat ha d’afrontar i que exigeix una transformació profunda dels actuals models energètics, així com un compromís ferm per part de la ciutadania”, ha explicat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. El grup republicà també presentarà al ple de febrer una moció per reclamar un servei ferroviari digne a les Terres de l’Ebre.   L’ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica que planteja Esquerra Republicana preveu incrementar fins al 30% la bonificació de la quota íntegra de l’IBI als béns immobles amb instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques. També proposa una bonificació del 90% en aquelles obres que incorporen sistemes per a l’aprofitament fotovoltaic. I en el cas  que les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica se sol·liciten per habitatges o locals situats al nucli antic, la bonificació de l’IBI seria del 70% i la d’obres (ICIO) del 100%. Pel que fa a la moció per reclamar un servei ferroviari digne a les Terres de l’Ebre, Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa al plenari de l’Ajuntament que done suport a les mobilitzacions convocades per la plataforma Trens Dignes, reclama a Foment el manteniment de les aturades de l’Euromed a l’estació de l’Aldea i a la conselleria de Territori i Sostenibilitat el manteniment de les tarifes bonificades. També demana l’increment dels serveis de tren tipus Avant per garantir una connexió regular i ràpida amb el Camp de Tarragona i Barcelona. “La manca de comunicacions ràpides i segures és un dels motius del despoblament de les Terres de l’Ebre i el desdoblament de la via ferroviària entre Vandellòs i Tarragona no només no ha millorat el servei a l’Ebre, sinó que l’ha empitjorat”, ha lamentat Faura, que reclama un front comú a les Terres de l’Ebre per reivindicar una millora del servei ferroviari.

Xavier Faura: “Tortosa continuarà amb un govern inestable perquè els regidors socialistes han rebutjat un pacte de progrés”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha valorat avui el pacte que han formalitzat Junts per Tortosa i el PSC a l’Ajuntament, un acord que no garanteix l’estabilitat al govern local, ja que les dues formacions no tenen la majoria de regidors del plenari. Un acord que s’ha formalitzat just després que Esquerra i Movem plantegessin als socialistes formar un govern de progrés a Tortosa. “Tortosa continuarà amb un govern inestable perquè els regidors socialistes han rebutjat un pacte de progrés”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí,  Xavier Faura.  “El pacte entre Junts per Tortosa i el PSC suma un total de deu regidors, per tant, continua sent un govern en minoria que no té capacitat ni per aprovar el pressupost municipal”, ha assenyalat Faura. De fet, els regidors socialistes ja van votar favorablement el passat 30 de desembre el pressupost municipal que la majoria del plenari va tombar. “Junts per Tortosa no té un projecte de ciutat, es limita a plantejar actuacions per treure’n rendiment electoral i ara el PSC ha decidit donar-li suport, és un govern continuista”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí. En aquest sentit, Esquerra també ha destacat que el ‘Compromís per Tortosa’ no inclou cap actuació concreta. Pel que fa a la proposta de Junts per Tortosa i el PSC d’incorporar altres formacions al govern, Esquerra sosté que és poc “creïble”. “Han gestat un pacte del qual no ens han dit res i ara ofereixen mà estesa?”, ha dit Faura, que sosté que aquest acord s’ha formalitzat durant les últimes hores per tal de frenar un pacte de progrés, però que feia temps que es cuinava. Quant a la proposta de formar un govern de progrés a Tortosa, el portaveu d’Esquerra ha explicat que davant la incapacitat del govern liderat per Meritxell Roigé de formar un govern estable i de consensuar projectes amb la resta de formacions, Esquerra i Movem van plantejar la possibilitat d’un pacte amb el PSC.

“Rebutgem el pressupost municipal perquè no aborda les actuacions prioritàries”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha rebutjat el pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici del 2020 perquè no aborda les actuacions prioritàries pel futur de la ciutat. “No aprovem el pressupost municipal per qüestions formals i de fons”, ha assenyalat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Esquera Republicana considera totalment insuficient que es destinen 130.000 euros per l’arranjament de voreres o 65.000 euros per l’eliminació de barreres arquitectòniques.   La majoria del plenari de l’Ajuntament de Tortosa ha rebutjat el pressupost per al 2020 plantejat pel govern de Junts per Tortosa que ha rebut el suport del PSC. “Rebutgem el pressupost municipal perquè no aborda les actuacions prioritàries com són la rehabilitació de les muralles, el nucli antic, l’arranjament de voreres, l’enllumenat o la construcció d’una llar d’infants municipal”, ha manifestat Faura. En canvi, el pressupost municipal inclou actuacions com la inversió d’1,7 milions d’euros per ampliar l’auditori Felip Pedrell, proposta que ha estat rebutjada dues vegades pel ple municipal; 100.000 euros pel projecte del pavelló a l’antic col·legi Sant Josep, quan l’edifici encara no ha estat cedit a l’Ajuntament o 198.000 euros d’inversió als terrenys de Renfe, que tampoc són de propietat municipal. A més, Esquerra Republicana-Tortosa Sí s’ha oposat als comptes municipals per una qüestió de forma. Concretament per l’increment de costos de personal de TortosaSport, previst en un 17,42% respecte d’aquest últim any. “Tal com adverteix l’interventor municipal això supera qualsevol previsió a l’alça, a més no defineixen com es durà a terme aquesta nova contractació de personal”, ha manifestat Faura, que també ha qüestionat l’aportació de l’Ajuntament de 665.300 euros a TortosaSport per compensar el dèficit d’explotació. El portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí també ha estat crític amb la concessió de subvencions, ja que es destina una partida de 533.

Esquerra-Tortosa Sí reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat dels presos i les preses polítiques

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat avui una moció a l’Ajuntament perquè es debati en la pròxima sessió plenària en què reclama al Tribunal Suprem que aplique la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i, en conseqüència, anul·le la sentència del judici de l’1 d’octubre. “Amb el reconeixement de la immunitat d’Oriol Junqueras, tot el procediment posterior és nul”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí a l’Ajuntament, Xavier Faura.   La moció presentada pel grup republicà reclama la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i insta l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seues formes, com la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per no traure una pancarta en suport als presos polítics. També demana l’alliberament immediat de tots els presos i preses polítiques, així com reconèixer els drets de la ciutadania que va exercir el seu vot a les passades eleccions europees del 26 de maig a opcions independentistes. El grup d’Esquerra-Tortosa Sí proposa que la resta d’independentistes catalans que fins ara han vist negada la seua condició d’eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, puguen adquirir-la de forma immediata, en virtut de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.  

Esquerra-Tortosa Sí reclama l’aturada de tots els trens a l’estació de l’Aldea

El grup municipal d’Esquerra-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l’Ajuntament del pròxim dilluns per reclamar una millora del servei ferroviari a l’estació de l’Aldea, l’estació central de les Terres de l’Ebre. Concretament, el text de la moció planteja que s’inicien les negociacions necessàries amb Renfe per a garantir l’aturada de tots els combois, en ambdós sentits de la marxa, inclosos els de velocitat alta, actuals i futurs. “La ciutadania de l’Ebre ens trobem en una posició clarament desfavorida respecte d’altres territoris del país quant a mobilitat i aquest és un dels factors que provoca la pèrdua de població”, ha lamentat el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura.   La presentació de la moció arriba després que la Generalitat hagi fet públic que podria deixar de subvencionar l’Euromed entre l’Aldea i Barcelona una vegada entre en funcionament la doble via entre Vandellòs i Tarragona, un servei que es va posar en marxa el 2016 per cobrir el deficient servei ferroviari a l’Ebre, on hi ha trens que tarden 2 hores i 51 minuts en recórrer el trajecte entre l’Aldea i Barcelona. Durant els últims tres anys, des de l’estació de l’Aldea en direcció Tarragona i Barcelona s’han venut prop de 140.000 bitllets, per tant, tot i el servei irregular de l’Euromed constatem que és un servei molt demandat per la ciutadania ebrenca. “La situació és especialment greu perquè tot apunta que una vegada entre en funcionament la doble via, l’Euromed circularà per la línia de l’AVE, de tal manera que si desapareix el servei Euromed les Terres de l’Ebre, no tindrem comunicació amb l’estació de Camp de Tarragona, ja que els trens regionals, rodalies o Talgo es mantindran per la línia de la costa”, ha assenyalat Faura. Per tal de mantenir l’Euromed i aconseguir que tots els combois que circulen per l’estació de l’Aldea s’hi aturen, Esquerra-Tortosa Sí proposa que l’Ajuntament tortosí lidere aquesta reivindicació a la Taula de Mobilitat, que es reunirà d’aquí a uns dies, i demane a la resta d’ajuntaments ebrencs que se sumen a aquesta petició, així com a la plataforma Trens Dignes.