Tortosa

Totes les notícies

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa la creació d’una borsa pública d’habitatge destinat al lloguer social

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat una moció al ple de l’Ajuntament en què proposa l’elaboració d’un llistat de tots els pisos buits al municipi i, a partir d’aquesta informació, que l’Ajuntament sol·licite la cessió de tots aquells habitatges que siguen propietat de grans tenidors i bancs per a la creació d’una borsa pública d’habitatge destinat al lloguer social. “Una de les conseqüències de la crisi econòmica és la dificultat de moltes famílies per accedir a un habitatge digne, per la qual cosa és necessari treballar per posar al mercat de lloguer l’estoc d’habitatges buits”, ha explicat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Esquerra Republicana-Tortosa Sí recorda que l’habitatge és un dret i que actualment hi ha pisos propietat de bancs i grans tenidors que no se n’ocupen del seu manteniment, ni els cedeixen als ajuntaments perquè pugui posar-los a disposició dels joves i les famílies que ho necessiten. “L’habitatge és un dret de la ciutadania i les administracions públiques hem d’impulsar les polítiques per garantir-lo”, ha dit Faura. El portaveu del grup municipal republicà ha recordat que una de les mesures que va proposar a l’equip de govern per minimitzar l’impacte social i econòmic de la Covid-19 era la creació d’un parc d’habitatge social amb una trentena d’habitatges, una mesura que el govern de Junts per Tortosa i el PSC no han posat en marxa. La moció d’Esquerra també reclama a l’Ajuntament que incremente les partides de suport a les polítiques d’accés a l’habitatge. La caiguda dels ingressos, la precarietat laboral i l’atur comporta que moltes famílies no puguen fer front a les quotes hipotecàries o de lloguer dels seus habitatges, així com que molts joves no es puguen emancipar perquè no disposen d’ingressos suficients per a fer front a les despeses d’un pis. D’altra banda, el grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí defensarà una altra moció perquè l’Ajuntament retire els honors a Joan Carles I i reprove l’actuació del govern estatal en la seua fugida.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí interpel·la el govern local sobre les mesures excepcionals adoptades per fer front a la Covid-19

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una bateria de preguntes a l’Ajuntament de Tortosa per tal que faci públic quines mesures excepcionals emprendrà per fer front a la Covid-19 els pròxims mesos, atès que durant el rebrot de la pandèmia d’aquest estiu Tortosa ha patit un repunt important. “Demanem a l’alcaldessa Meritxell Roigé que explique a la ciutadania quines actuacions durà a terme l’Ajuntament i com es coordinarà l’actuació des de l’àmbit municipal amb el departament de Salut”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Una de les qüestions que el grup municipal republicà planteja és conèixer el nombre de persones amb què s’han reforçat els serveis socials de l’Ajuntament, per tal de donar suport a les persones vulnerables afectades per la crisi derivada de la pandèmia. També interpel·la el govern local perquè explique quins espais municipals s’han posat a disposició dels centres d’assistència primària perquè puguin dur a terme la campanya de vacunació de la grip. Pel que fa a la campanya dels cítrics, Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha  preguntat quins espais s’ha previst habilitar per l’aïllament de temporers afectats per la Covid-19, així com quins espais municipals s’habilitaran en cas que hi hagi necessitat d’ampliar l’espai dels centres educatius. També es demana informació al govern municipal sobre la possible signatura d’un conveni entre l’Ajuntament de Tortosa i el departament de Salut per la coordinació dels serveis en la gestió de la Covid-19 a Tortosa, conveni que altres ajuntaments ja han signat. Finalment, Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama informació sobre el nombre de sancions imposades per la Policia Local per l’incompliment de les restriccions de la pandèmia, diferenciant les sancions per les diferents fases i onades de la pandèmia.      

Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama a l’Ajuntament que no cedeixi el romanent de tresoreria a l’Estat

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama a l’Ajuntament de Tortosa que no traspasse el romanent de tresoreria a l’Estat i rebutge l’acord signat entre el govern de l’Estat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), un acord que no afavoreix els ajuntaments sinó que pretén treure profit dels estalvis de les administracions locals. “Demanem a l’alcaldessa que es plante i no cedeixi els romanents a l’Estat com ja han fet altres municipis, o és que el seu soci de govern socialista no li permet?”, ha manifestat el portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   El grup municipal d’Esquerra Republicana sosté que els estalvis de l’Ajuntament tortosí han de servir per a fer front a la reactivació socioeconòmica de la ciutat, uns recursos que han de ser gestionats des de l’Ajuntament per atendre les necessitats de la ciutadania, especialment en un context d’emergència econòmica i social com l’actual. “La proposta de l’Estat és una fórmula més de recentralització, l’alcaldessa de Tortosa no pot mirar cap a una altra banda per mantenir el seu acord amb els socialistes i desatendre així els interessos dels tortosins i tortosines”, ha assenyalat Faura. Des d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí demanen a l’alcaldessa de Tortosa que signe la moció proposada per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, com ja han fet altres localitats veïnes. Les associacions municipalistes han instat a tots els alcaldes a oposar-se a la cessió del romanent de tresoreria a través d’un decret d’alcaldia. Esquerra Republicana considera la proposta de l’Estat “inadmissible” i un nou atac a les administracions locals, que ja han estat perjudicades des de l’aprovació de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL).  

Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama la convocatòria urgent del consell d’administració de l’Hospital de Jesús pel brot de Covid-19

Esquerra Republicana-Tortosa Sí demana la convocatòria urgent del consell d’administració de l’entitat pública empresarial local Hospital i Llars de la Santa Creu perquè s’informe els membres del consell d’administració del brot de Covid-19 que pateix el centre sociosanitari. Tot i la gravetat de la situació, des de la presidència del consell d’administració no s’ha informat els membres del consell, per la qual cosa la representant d’Esquerra, Pilar Caballé, ha registrat una petició en què demana informació sobre quina és la situació actual i quins protocols s’han adoptat. “Com a vocal del consell d’administració de l’hospital no he rebut cap mena d’informació i la situació és greu; segons les dades del departament de Salut el brot compta amb 29 persones afectades i 4 defuncions”, ha explicat Pilar Caballé, regidora del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí i vocal al consell d’administració de l’hospital. El centre sociosanitari és en aïllament des del passat 17 de juliol. Des del grup municipal d’Esquerra Republicana traslladen a la presidència del consell d’administració de l’hospital la seua preocupació per aquest brot de coronavirus, que és el més virulent dels que hi ha actius a les Terres de l’Ebre, i ofereixen la seua col·laboració al consell d’administració per allò que sigui necessari.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí presenta una moció al ple de l’Ajuntament de rebuig al transvasament a Cantàbria

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat una moció de rebuig al transvasament de l’Ebre a Cantàbria perquè es debati en el pròxim ple de l’Ajuntament. La moció reivindica els principis de la Nova Cultura de l’Aigua i recorda els compromisos adquirits pel govern de l’Estat en la conservació del tram final de l’Ebre. “Estem davant una altra agressió al riu i una violació del dret que tenim els usuaris del tram final de l’Ebre i el Delta a disposar d’un cabal mediambiental”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. També al ple ordinari de juliol el grup d’Esquerra defensarà una moció perquè l’Ajuntament incremente l’oferta de places d’autocaravanes.   L’acord de la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)  no es va sotmetre a votació perquè no supera els 5 hectòmetres cúbics. Així la proposta es traslladarà al ministeri per a la Transció Ecològica i el transvasament a Cantàbria serà aprovat pel Consell de Ministres. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra sosté que el transvasament a Cantàbria posa en perill el cabal ambiental i la sostenibilitat del Delta. “Exigim al govern de la Generalitat que, a través dels seus representants a la CHE, demanen que, respectant els principis de la Nova Cultura de l’Aigua i assegurant la seua contribució al cabal ecològic al tram final del riu, puguen fer la gestió de l’aigua en els rius de la conca de l’Ebre situats al territori català”, ha explicat Faura, que ha recordat que el Consell Comarcal del Baix Ebre ja s’ha posicionat en contra del transvasament a Cantàbria. La moció d’Esquerra també rebutja qualsevol mena de transvasament d’aigua fora de la seua conca natural. D’altra banda, el grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció per la millora i l’increment de les places d’autocaravanes al municipi. En aquesta etapa de represa bona part de la població optarà per vacances de proximitat i les autocaravanes són una forma de fer turisme en família i de forma segura, per la qual cosa Esquerra sosté que les 32 places que hi ha actualment per autocaravanes al passeig de Ribera és escassa.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa ajuts al comerç, habitatge social i més rutes de vianants per minimitzar l’impacte de la Covid-19

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat un paquet de mesures econòmiques i socials per minimitzar l’impacte de la Covid-19 a la ciutat, unes mesures que ha traslladat a l’equip de govern per tal que les incorpore al seu pla d’actuació. Una línia de subvencions per a comerciants i restauradors, amb una dotació de 400.000 euros, l’increment gratuït de l’espai comercial, la creació d’un parc d’habitatge social amb un mínim de 30 habitatges i més rutes de vianants són algunes de les propostes. “Aquestes mesures són compatibles i complementen les mesures que el govern municipal ha anunciat que posarà en marxa”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Les subvencions dirigides a empreses i autònoms dedicats al comerç al detall o la restauració tindrien un import màxim de 1.500 euros per sol·licitant. Pel que fa a les despeses que es podrien subvencionar, el grup municipal d’Esquerra proposa que siguin les taxes i arbitris municipals de l’exercici de 2020, el lloguer de l’establiment on s’exerceix l’activitat (durant la declaració de l’estat d’alarma), el cost dels serveis i subministraments (també durant l’estat d’alarma), així com el cost dels serveis informàtics. També es proposa subvencionar les inversions en transformació digital per a fomentar la comercialització en línia. Una altra de les mesures de suport al comerç consisteix a permetre als comerciants al detall la utilització de la via pública per instal·lar els seus taulells al carrer, per tal d’evitar la concentració de persones en espais tancats. Pel que fa a la restauració, Esquerra-Tortosa Sí demana a l’Ajuntament la flexibilització de la normativa que regula la instal·lació de terrasses. Quant a les mesures socials, el grup d’Esquerra reclama la creació d’un parc d’habitatge social. “Per tal d’atendre les necessitats immediates i amb la previsió que les necessitats d’habitatge de les famílies vulnerables es dispararà, l’Ajuntament hauria de disposar d’un mínim de 30 habitatges”, ha manifestat Faura.

El grup d’Esquerra-Tortosa Sí demana la incorporació de l’Ajuntament al Comebe

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una moció a l’Ajuntament, perquè es debati en la pròxima sessió plenària ordinària, que demana la integració de l’Ajuntament de Tortosa al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. “El Comebe és un organisme que contribueix al coneixement, la difusió dels espais i dels fets històrics de la Guerra Civil. Un organisme que aquesta setmana ha aprovat els nous estatuts i ha incorporat quatre nous ajuntaments. Pensem que Tortosa, que va ser front de guerra durant la Batalla de l’Ebre s’hi hauria d’incorporar”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, que ha recordat que l’adhesió al Comebe era una de les propostes del programa electoral d’Esquerra en les últimes eleccions municipals.     La moció del grup d’Esquerra insta l’Ajuntament a iniciar els tràmits necessaris per a demanar la integració de l’Ajuntament al Comebe, així com notificar l’acord a les entitats de memòria democràtica del territori, incloent-hi Amics i Amigues de l’Ebre i la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes. “La integració de Tortosa en aquest consorci ajudarà a l’estudi i la investigació dels espais, a més permetrà que la ciutat entre a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria, la qual cosa permetrà una projecció estatal i internacional d’aquests espais”, ha manifestat Faura. El Comebe és un ens adscrit a l’administració de la Generalitat, mitjançant el departament de Justícia. Els seus membres són entitats municipals i entitats públiques i privades sense afany de lucre. Per tal d’integrar-se al Comebe és requisit haver tingut participació en la Batalla de l’Ebre. Aquesta setmana el govern ha aprovat els nous estatuts del Comebe i ha incorporat els ajuntaments de l’Aldea, Amposta, Xerta i l’EMD de Campredó. A més, els nous estatuts incorporen un consell científic i pedagògic amb universitats, historiadors, arqueòlegs i associacions culturals.

Esquerra denuncia l’opacitat del govern de Roigé en les obres de la plaça de la Catedral

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha denunciat l’opacitat del govern liderat per Meritxell Roigé en les obres de la plaça de la Catedral, una actuació urbanística que fa mig any que està aturada sense que el govern en done explicacions i a la qual ha renunciat l’empresa adjudicatària. “Ara diuen que es tornarà a licitar l’obra, però desconeixem quin ha estat el cost dels treballs realitzats i quin serà el sobrecost d’aquesta actuació”, ha lamentat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura, que reclama transparència a l’alcaldessa. “Quins són els canvis que s’introduiran al projecte, quant costaran, per què l’adjudicatària hi ha renunciat? La ciutadania de Tortosa té dret a conèixer aquesta informació”, ha dit Faura.   A més, el grup municipal d’Esquerra recorda que aquest no és el primer “nyap urbanístic” de Roigé, sinó que ja en té experiència i que es reprodueix el mateix patró que en les obres del pont de l’Estat i el complex esportiu Win. “L’adjudicatària que ara ha renunciat a les obres de la plaça de la Catedral és la mateixa que va construir el Win, és una casualitat que s’hagin tornat a acumular retards i sobrecostos en l’obra?”, s’ha preguntat el portaveu republicà a l’Ajuntament tortosí, que també reclama informació sobre si la renúncia del contractista a aquest projecte té relació amb el fet que no hagi tirat endavant el projecte d’ampliació del teatre auditori Felip Pedrell. Finalment, el grup d’Esquerra-Tortosa Sí sosté que es torna a demostrar la manca de transparència del govern de Roigé, una manca de transparència que ja es va fer palesa fa poques setmanes quan la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) va denunciar que l’Ajuntament de Tortosa havia desatès els requeriments d’aquesta comissió, la qual cosa està tipificada com una infracció molt greu. Una petició d’informació que feia referència a les justificacions econòmiques de les subvencions que reben els diferents grups municipals, entre les quals hi ha les factures emeses per l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa.

Esquerra-Tortosa Sí lamenta que Roigé rebutge la col·laboració de l’oposició per gestionar la crisi

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí lamenta que l’alcaldessa Meritxell Roigé rebutge la col·laboració dels grups de l’oposició per tal de gestionar l’impacte de la crisi sanitària. Així ho ha manifestat avui el portaveu del grup municipal, Xavier Faura, en la sessió plenària que s’ha celebrat per videoconferència i on Roigé s’ha limitat a exposar els decrets que ha aprovat. “Vivim una situació excepcional i lamentem que el govern local prescindeixi de la nostra col·laboració en la gestió municipal d’aquesta pandèmia”, ha dit Faura. A més Esquerra no entén quins motius hi ha darrere les crítiques de Roigé cap al govern de la Generalitat, mentre no en fa cap al de l’Estat. “Hem passat de tenir un govern municipal liderat per un partit sobiranista a tenir una alcaldessa del PSOE”, ha manifestat Faura.   Esquerra Republicana-Tortosa Sí va oferir la seua col·laboració al govern local el passat 16 de març i va reiterar dies després la voluntat d’aquesta col·laboració sense obtenir cap resposta per part de Roigé. De fet, l’alcaldessa no va començar a informar l’oposició de les mesures que emprenia fins que el 26 de març li van presentar una sol·licitud per escrit. “Ara ens informa, això sí després de la seua habitual roda de premsa. Unes compareixences en què Roigé s’ha dedicat a desqualificar els diferents departaments de la Generalitat”, ha dit Faura. Des d’Esquerra-Tortosa Sí valorem molt positivament la gestió del departament de Salut a les Terres de l’Ebre, on el nombre de positius de Covid-19 és molt inferior que a la resta del país. En l’opinió d’Esquerra-Tortosa Sí, les crítiques cap al govern de la Generalitat contrasten amb la “tebiesa” amb què l’alcaldessa valora les actuacions de l’Estat. “Aquests dies hem constatat la influència del soci de govern de Junts per Tortosa, hem passat de tenir un govern municipal liderat per un partit sobiranista a tenir una alcaldessa del PSOE”, ha conclòs Faura.