Tortosa

Totes les notícies

Esquerra Republicana-Tortosa Sí presenta una moció al ple de l’Ajuntament de rebuig al transvasament a Cantàbria

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat una moció de rebuig al transvasament de l’Ebre a Cantàbria perquè es debati en el pròxim ple de l’Ajuntament. La moció reivindica els principis de la Nova Cultura de l’Aigua i recorda els compromisos adquirits pel govern de l’Estat en la conservació del tram final de l’Ebre. “Estem davant una altra agressió al riu i una violació del dret que tenim els usuaris del tram final de l’Ebre i el Delta a disposar d’un cabal mediambiental”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. També al ple ordinari de juliol el grup d’Esquerra defensarà una moció perquè l’Ajuntament incremente l’oferta de places d’autocaravanes.   L’acord de la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)  no es va sotmetre a votació perquè no supera els 5 hectòmetres cúbics. Així la proposta es traslladarà al ministeri per a la Transció Ecològica i el transvasament a Cantàbria serà aprovat pel Consell de Ministres. En aquest sentit, el grup municipal d’Esquerra sosté que el transvasament a Cantàbria posa en perill el cabal ambiental i la sostenibilitat del Delta. “Exigim al govern de la Generalitat que, a través dels seus representants a la CHE, demanen que, respectant els principis de la Nova Cultura de l’Aigua i assegurant la seua contribució al cabal ecològic al tram final del riu, puguen fer la gestió de l’aigua en els rius de la conca de l’Ebre situats al territori català”, ha explicat Faura, que ha recordat que el Consell Comarcal del Baix Ebre ja s’ha posicionat en contra del transvasament a Cantàbria. La moció d’Esquerra també rebutja qualsevol mena de transvasament d’aigua fora de la seua conca natural. D’altra banda, el grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció per la millora i l’increment de les places d’autocaravanes al municipi. En aquesta etapa de represa bona part de la població optarà per vacances de proximitat i les autocaravanes són una forma de fer turisme en família i de forma segura, per la qual cosa Esquerra sosté que les 32 places que hi ha actualment per autocaravanes al passeig de Ribera és escassa.

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa ajuts al comerç, habitatge social i més rutes de vianants per minimitzar l’impacte de la Covid-19

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha presentat un paquet de mesures econòmiques i socials per minimitzar l’impacte de la Covid-19 a la ciutat, unes mesures que ha traslladat a l’equip de govern per tal que les incorpore al seu pla d’actuació. Una línia de subvencions per a comerciants i restauradors, amb una dotació de 400.000 euros, l’increment gratuït de l’espai comercial, la creació d’un parc d’habitatge social amb un mínim de 30 habitatges i més rutes de vianants són algunes de les propostes. “Aquestes mesures són compatibles i complementen les mesures que el govern municipal ha anunciat que posarà en marxa”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Les subvencions dirigides a empreses i autònoms dedicats al comerç al detall o la restauració tindrien un import màxim de 1.500 euros per sol·licitant. Pel que fa a les despeses que es podrien subvencionar, el grup municipal d’Esquerra proposa que siguin les taxes i arbitris municipals de l’exercici de 2020, el lloguer de l’establiment on s’exerceix l’activitat (durant la declaració de l’estat d’alarma), el cost dels serveis i subministraments (també durant l’estat d’alarma), així com el cost dels serveis informàtics. També es proposa subvencionar les inversions en transformació digital per a fomentar la comercialització en línia. Una altra de les mesures de suport al comerç consisteix a permetre als comerciants al detall la utilització de la via pública per instal·lar els seus taulells al carrer, per tal d’evitar la concentració de persones en espais tancats. Pel que fa a la restauració, Esquerra-Tortosa Sí demana a l’Ajuntament la flexibilització de la normativa que regula la instal·lació de terrasses. Quant a les mesures socials, el grup d’Esquerra reclama la creació d’un parc d’habitatge social. “Per tal d’atendre les necessitats immediates i amb la previsió que les necessitats d’habitatge de les famílies vulnerables es dispararà, l’Ajuntament hauria de disposar d’un mínim de 30 habitatges”, ha manifestat Faura.

El grup d’Esquerra-Tortosa Sí demana la incorporació de l’Ajuntament al Comebe

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una moció a l’Ajuntament, perquè es debati en la pròxima sessió plenària ordinària, que demana la integració de l’Ajuntament de Tortosa al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. “El Comebe és un organisme que contribueix al coneixement, la difusió dels espais i dels fets històrics de la Guerra Civil. Un organisme que aquesta setmana ha aprovat els nous estatuts i ha incorporat quatre nous ajuntaments. Pensem que Tortosa, que va ser front de guerra durant la Batalla de l’Ebre s’hi hauria d’incorporar”, ha dit el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, que ha recordat que l’adhesió al Comebe era una de les propostes del programa electoral d’Esquerra en les últimes eleccions municipals.     La moció del grup d’Esquerra insta l’Ajuntament a iniciar els tràmits necessaris per a demanar la integració de l’Ajuntament al Comebe, així com notificar l’acord a les entitats de memòria democràtica del territori, incloent-hi Amics i Amigues de l’Ebre i la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes. “La integració de Tortosa en aquest consorci ajudarà a l’estudi i la investigació dels espais, a més permetrà que la ciutat entre a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria, la qual cosa permetrà una projecció estatal i internacional d’aquests espais”, ha manifestat Faura. El Comebe és un ens adscrit a l’administració de la Generalitat, mitjançant el departament de Justícia. Els seus membres són entitats municipals i entitats públiques i privades sense afany de lucre. Per tal d’integrar-se al Comebe és requisit haver tingut participació en la Batalla de l’Ebre. Aquesta setmana el govern ha aprovat els nous estatuts del Comebe i ha incorporat els ajuntaments de l’Aldea, Amposta, Xerta i l’EMD de Campredó. A més, els nous estatuts incorporen un consell científic i pedagògic amb universitats, historiadors, arqueòlegs i associacions culturals.

Esquerra denuncia l’opacitat del govern de Roigé en les obres de la plaça de la Catedral

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha denunciat l’opacitat del govern liderat per Meritxell Roigé en les obres de la plaça de la Catedral, una actuació urbanística que fa mig any que està aturada sense que el govern en done explicacions i a la qual ha renunciat l’empresa adjudicatària. “Ara diuen que es tornarà a licitar l’obra, però desconeixem quin ha estat el cost dels treballs realitzats i quin serà el sobrecost d’aquesta actuació”, ha lamentat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura, que reclama transparència a l’alcaldessa. “Quins són els canvis que s’introduiran al projecte, quant costaran, per què l’adjudicatària hi ha renunciat? La ciutadania de Tortosa té dret a conèixer aquesta informació”, ha dit Faura.   A més, el grup municipal d’Esquerra recorda que aquest no és el primer “nyap urbanístic” de Roigé, sinó que ja en té experiència i que es reprodueix el mateix patró que en les obres del pont de l’Estat i el complex esportiu Win. “L’adjudicatària que ara ha renunciat a les obres de la plaça de la Catedral és la mateixa que va construir el Win, és una casualitat que s’hagin tornat a acumular retards i sobrecostos en l’obra?”, s’ha preguntat el portaveu republicà a l’Ajuntament tortosí, que també reclama informació sobre si la renúncia del contractista a aquest projecte té relació amb el fet que no hagi tirat endavant el projecte d’ampliació del teatre auditori Felip Pedrell. Finalment, el grup d’Esquerra-Tortosa Sí sosté que es torna a demostrar la manca de transparència del govern de Roigé, una manca de transparència que ja es va fer palesa fa poques setmanes quan la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) va denunciar que l’Ajuntament de Tortosa havia desatès els requeriments d’aquesta comissió, la qual cosa està tipificada com una infracció molt greu. Una petició d’informació que feia referència a les justificacions econòmiques de les subvencions que reben els diferents grups municipals, entre les quals hi ha les factures emeses per l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa.

Esquerra-Tortosa Sí lamenta que Roigé rebutge la col·laboració de l’oposició per gestionar la crisi

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí lamenta que l’alcaldessa Meritxell Roigé rebutge la col·laboració dels grups de l’oposició per tal de gestionar l’impacte de la crisi sanitària. Així ho ha manifestat avui el portaveu del grup municipal, Xavier Faura, en la sessió plenària que s’ha celebrat per videoconferència i on Roigé s’ha limitat a exposar els decrets que ha aprovat. “Vivim una situació excepcional i lamentem que el govern local prescindeixi de la nostra col·laboració en la gestió municipal d’aquesta pandèmia”, ha dit Faura. A més Esquerra no entén quins motius hi ha darrere les crítiques de Roigé cap al govern de la Generalitat, mentre no en fa cap al de l’Estat. “Hem passat de tenir un govern municipal liderat per un partit sobiranista a tenir una alcaldessa del PSOE”, ha manifestat Faura.   Esquerra Republicana-Tortosa Sí va oferir la seua col·laboració al govern local el passat 16 de març i va reiterar dies després la voluntat d’aquesta col·laboració sense obtenir cap resposta per part de Roigé. De fet, l’alcaldessa no va començar a informar l’oposició de les mesures que emprenia fins que el 26 de març li van presentar una sol·licitud per escrit. “Ara ens informa, això sí després de la seua habitual roda de premsa. Unes compareixences en què Roigé s’ha dedicat a desqualificar els diferents departaments de la Generalitat”, ha dit Faura. Des d’Esquerra-Tortosa Sí valorem molt positivament la gestió del departament de Salut a les Terres de l’Ebre, on el nombre de positius de Covid-19 és molt inferior que a la resta del país. En l’opinió d’Esquerra-Tortosa Sí, les crítiques cap al govern de la Generalitat contrasten amb la “tebiesa” amb què l’alcaldessa valora les actuacions de l’Estat. “Aquests dies hem constatat la influència del soci de govern de Junts per Tortosa, hem passat de tenir un govern municipal liderat per un partit sobiranista a tenir una alcaldessa del PSOE”, ha conclòs Faura.

Xavier Faura: “L’opacitat de Roigé posa en dubte l’Ajuntament de Tortosa per falta de transparència”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que faci pública la informació requerida per la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), que ha denunciat que s’han desatès els requeriments d’aquesta comissió en relació amb l’execució de la resolució 482/2019, la qual cosa està tipificada com una infracció molt greu. Una petició d’informació que fa referència a les justificacions econòmiques de les subvencions que reben els diferents grups municipals, entre les quals hi ha les factures emeses per l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa entre 2015 i 2018. “L’opacitat de Roigé posa en dubte l’Ajuntament de Tortosa per falta de transparència, exigim que faci pública una informació que fa mesos que se li ha requerit”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.  Esquerra Republicana-Tortosa Sí sosté que aquesta infracció per part del govern de Roigé no és una manera “honesta” ni “ètica” de fer política. Respecte a les explicacions que ha donat el govern municipal a un mitjà de comunicació on assenyala que no s’ha respost a la GAIP per un “error administratiu”, Esquerra considera que és una mostra més de la “incompetència” i falta de capacitat de gestió de l’alcaldessa. “Si tot és tan legal com diu l’alcaldessa per què no ho ha fet públic?”, ha assenyalat Faura. A més, el grup municipal republicà ha interpel·lat el PSC sobre la falta de transparència de l’alcaldessa. “Què en pensa Enric Roig d’aquesta infracció greu que ha alertat la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública? Prefereix governar al costat d’aquells que amaguen informació o aposta per un govern progressista i d’esquerres?”, ha apuntat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí. Esquerra també ha mostrat la seua sorpresa davant la diferència de criteri de l’interventor municipal, ja que mentre va acceptar les factures de l’empresa d’un familiar de l’alcaldessa per justificar la despesa del grup del PDeCAT, va rebutjar les justificacions de despesa del grup d’Esquerra per l’assessorament del mateix partit en política municipal.

ERC-Tortosa Sí alerta de l’estat de degradació del parc dels Països Catalans

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí defensarà al pròxim ple de l’Ajuntament una moció per a la reparació i el manteniment adequat del parc dels Països Catalans, que presenta un estat de degradació alarmant. “Tot i que és un parc destinat a l’ús lúdic infantil i al jovent, la major part dels elements de la plaça no tenen cap mena de manteniment i hi ha elements que poden suposar un perill per als usuaris”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Esquerra alerta d’incidències greus com ara un gran forat en una zona pròxima al parc infantil, risc de despreniments a les escales d’accés al cementiri o cablejat a la vista a l’entrada lateral.   La moció d’ERC-Tortosa Sí detalla els elements de més perillositat que hi ha al parc dels Països Catalans i reclama a l’Ajuntament que precinte l’espai en menys d’una setmana i els repare en un termini inferior a un mes. Aquesta moció es presenta quatre mesos després que el ple de  l’Ajuntament  aprovés, amb l’abstenció de Junts per Tortosa, una moció d’un altre grup de l’oposició que demanava el manteniment de les instal·lacions. “Han passat els mesos i la situació s’ha agreujat després del temporal Glòria sense que l’Ajuntament actués en aquest espai. Bé, sembla que aquesta setmana  han començat a actuar a la zona d’esbarjo infantil”, ha assenyalat Faura, que ha recordat que la moció es va registrar dilluns. La manca d’il·luminació és una altra de les deficiències del parc dels Països Catalans. “Reclamem un manteniment constant, no només d’aquest parc sinó de totes les places i parcs del municipi”, ha dit el portaveu d’Esquerra. En aquest sentit, la moció proposa la creació d’un dispositiu municipal que faci un control de seguretat i manteniment amb caràcter bianual dels parcs i places. També al ple de dilluns, Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció per a la gestió i millora de la seguretat en els espais i les instal·lacions esportives municipals.

Xavier Faura: “Els dos partits que governen Tortosa són responsables dels problemes de mobilitat a l’hospital”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha estat molt crític avui amb les declaracions de l’alcaldessa de Tortosa sobre l’actuació que emprendrà el departament de Salut a la ciutat per millorar el servei als usuaris. “Els dos partits que avui governen Tortosa, en minoria, són responsables de la situació en què ens trobem”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura, que ha recordat que la construcció d’un nou hospital es va paralitzar amb el conseller de CiU, Boi Ruiz, mentre Ferran Bel era alcalde de la ciutat i Meritxell Roigé, regidora d’Urbanisme. “Ara l’obsessió de l’alcaldessa és que s’inverteixi en la construcció d’un aparcament, però li hem de recordar a la senyora Roigé que la mobilitat és competència de l’Ajuntament i del departament de Territori”, ha dit Faura.   Faura ha recordat que des del 2006, quan la consellera Marina Geli va anunciar la construcció d’un nou hospital a Tortosa ha estat una constant de baralles entre CiU i el PSC, enganyant a la ciutadania i sense buscar una solució tècnica, real i efectiva al problema de mobilitat de l’hospital. “Roigé és còmplice de la mala gestió del passat i ara davant la proximitat electoral i la seua incapacitat d’aportar solucions intenta fugir d’estudi. No busca solucions per Tortosa”, ha dit Faura. En aquest sentit, el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha explicat que el departament de Salut va comunicar a l’alcaldessa que prendrà la solució més adequada per millorar els serveis de Salut a les Terres de l’Ebre i fer de l’hospital de Tortosa un centre de referència, així com que analitzaria amb l’Ajuntament els problemes de mobilitat. Salut també va comunicar a l’alcaldessa que l’edifici de radioteràpia dependrà de la solució final que s’adopte, però en aquest cas el govern municipal ja ha decidit aturar la modificació de planejament urbanístic a la zona de l’hospital Verge de la Cinta.

L'exconseller Carles Mundó presenta "El referèndum inevitable" a Tortosa

L'exconseller Carles Mundó va presentar divendres "El referèndum inevitable" a la biblioteca de Tortosa, un llibre en què l'autor exposa el judici viscut en primera persona i la sentència posterior, que inclou una reflexió política sobre el moment polític en què ens trobem i com creu Mundó que s'ha d'abordar el futur. Davant una sala plena de gom a gom i a través d'una conversa amb la directora dels serveis territorials de Justícia, Montserrat Ingla; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i l'advocat Josep Canicio, Mundó va assenyalar que l'1-O  va ser un dia "èpic", però no suficient per a aconseguir la independència. "La voluntat del llibre és deixar testimoni d'un fet històric, perquè un judici contra bona part del govern, la presidenta del Parlament i els líders de dues entitats civils és un fet excepcional", va manifestar el conseller de Justícia cessat pel 155. A "El referèndum inevitable", Mundó descriu els elements que considera necessaris per a "convertir en inevitable el referèndum que avui és impossible". En aquest sentit, l'exconseller sosté que s'ha de superar l'independentisme de dues velocitats i que cal aconseguir una majoria "inapel·lable". "El llibre fa referència a la necessitat d'aconseguir una majoria prou homogènia al conjunt del país", va destacar l'advocat Josep Canicio, que va descriure Mundó com un home "sincer, honest i valent". Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre va assegurar que el Tribunal Suprem no va ser neutral durant el judici al procés i va interpel·lar l'exconseller sobre l'octubre del 2017. "Què va fallar?", va preguntar Faura. Mundó va respondre que no es van gestionar bé les expectatives i que "la complexitat de fer un referèndum és incomparable amb la d'aconseguir la independència". Superar el 50% en totes les eleccions, enfortir les institucions, aconseguir el reconeixement internacional, no renunciar al diàleg i no perdre la "moral de victòria", són les claus per aconseguir la independència en l'opinió de Mundó.