Tortosa

Totes les notícies

Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa una ordenança que incentive les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí plantejarà al ple de l’Ajuntament l’aprovació d’una ordenança municipal que incentive la implantació de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica en l’àmbit municipal, a través de bonificacions. “És necessari posar en marxa mesures que permetin lluitar contra el canvi climàtic, un dels reptes actuals més importants que la societat ha d’afrontar i que exigeix una transformació profunda dels actuals models energètics, així com un compromís ferm per part de la ciutadania”, ha explicat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. El grup republicà també presentarà al ple de febrer una moció per reclamar un servei ferroviari digne a les Terres de l’Ebre.   L’ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica que planteja Esquerra Republicana preveu incrementar fins al 30% la bonificació de la quota íntegra de l’IBI als béns immobles amb instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques. També proposa una bonificació del 90% en aquelles obres que incorporen sistemes per a l’aprofitament fotovoltaic. I en el cas  que les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica se sol·liciten per habitatges o locals situats al nucli antic, la bonificació de l’IBI seria del 70% i la d’obres (ICIO) del 100%. Pel que fa a la moció per reclamar un servei ferroviari digne a les Terres de l’Ebre, Esquerra Republicana-Tortosa Sí proposa al plenari de l’Ajuntament que done suport a les mobilitzacions convocades per la plataforma Trens Dignes, reclama a Foment el manteniment de les aturades de l’Euromed a l’estació de l’Aldea i a la conselleria de Territori i Sostenibilitat el manteniment de les tarifes bonificades. També demana l’increment dels serveis de tren tipus Avant per garantir una connexió regular i ràpida amb el Camp de Tarragona i Barcelona. “La manca de comunicacions ràpides i segures és un dels motius del despoblament de les Terres de l’Ebre i el desdoblament de la via ferroviària entre Vandellòs i Tarragona no només no ha millorat el servei a l’Ebre, sinó que l’ha empitjorat”, ha lamentat Faura, que reclama un front comú a les Terres de l’Ebre per reivindicar una millora del servei ferroviari.

Xavier Faura: “Tortosa continuarà amb un govern inestable perquè els regidors socialistes han rebutjat un pacte de progrés”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha valorat avui el pacte que han formalitzat Junts per Tortosa i el PSC a l’Ajuntament, un acord que no garanteix l’estabilitat al govern local, ja que les dues formacions no tenen la majoria de regidors del plenari. Un acord que s’ha formalitzat just després que Esquerra i Movem plantegessin als socialistes formar un govern de progrés a Tortosa. “Tortosa continuarà amb un govern inestable perquè els regidors socialistes han rebutjat un pacte de progrés”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí,  Xavier Faura.  “El pacte entre Junts per Tortosa i el PSC suma un total de deu regidors, per tant, continua sent un govern en minoria que no té capacitat ni per aprovar el pressupost municipal”, ha assenyalat Faura. De fet, els regidors socialistes ja van votar favorablement el passat 30 de desembre el pressupost municipal que la majoria del plenari va tombar. “Junts per Tortosa no té un projecte de ciutat, es limita a plantejar actuacions per treure’n rendiment electoral i ara el PSC ha decidit donar-li suport, és un govern continuista”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí. En aquest sentit, Esquerra també ha destacat que el ‘Compromís per Tortosa’ no inclou cap actuació concreta. Pel que fa a la proposta de Junts per Tortosa i el PSC d’incorporar altres formacions al govern, Esquerra sosté que és poc “creïble”. “Han gestat un pacte del qual no ens han dit res i ara ofereixen mà estesa?”, ha dit Faura, que sosté que aquest acord s’ha formalitzat durant les últimes hores per tal de frenar un pacte de progrés, però que feia temps que es cuinava. Quant a la proposta de formar un govern de progrés a Tortosa, el portaveu d’Esquerra ha explicat que davant la incapacitat del govern liderat per Meritxell Roigé de formar un govern estable i de consensuar projectes amb la resta de formacions, Esquerra i Movem van plantejar la possibilitat d’un pacte amb el PSC.

“Rebutgem el pressupost municipal perquè no aborda les actuacions prioritàries”

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha rebutjat el pressupost de l’Ajuntament per a l’exercici del 2020 perquè no aborda les actuacions prioritàries pel futur de la ciutat. “No aprovem el pressupost municipal per qüestions formals i de fons”, ha assenyalat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura. En aquest sentit, Esquera Republicana considera totalment insuficient que es destinen 130.000 euros per l’arranjament de voreres o 65.000 euros per l’eliminació de barreres arquitectòniques.   La majoria del plenari de l’Ajuntament de Tortosa ha rebutjat el pressupost per al 2020 plantejat pel govern de Junts per Tortosa que ha rebut el suport del PSC. “Rebutgem el pressupost municipal perquè no aborda les actuacions prioritàries com són la rehabilitació de les muralles, el nucli antic, l’arranjament de voreres, l’enllumenat o la construcció d’una llar d’infants municipal”, ha manifestat Faura. En canvi, el pressupost municipal inclou actuacions com la inversió d’1,7 milions d’euros per ampliar l’auditori Felip Pedrell, proposta que ha estat rebutjada dues vegades pel ple municipal; 100.000 euros pel projecte del pavelló a l’antic col·legi Sant Josep, quan l’edifici encara no ha estat cedit a l’Ajuntament o 198.000 euros d’inversió als terrenys de Renfe, que tampoc són de propietat municipal. A més, Esquerra Republicana-Tortosa Sí s’ha oposat als comptes municipals per una qüestió de forma. Concretament per l’increment de costos de personal de TortosaSport, previst en un 17,42% respecte d’aquest últim any. “Tal com adverteix l’interventor municipal això supera qualsevol previsió a l’alça, a més no defineixen com es durà a terme aquesta nova contractació de personal”, ha manifestat Faura, que també ha qüestionat l’aportació de l’Ajuntament de 665.300 euros a TortosaSport per compensar el dèficit d’explotació. El portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí també ha estat crític amb la concessió de subvencions, ja que es destina una partida de 533.

Esquerra-Tortosa Sí reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat dels presos i les preses polítiques

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat avui una moció a l’Ajuntament perquè es debati en la pròxima sessió plenària en què reclama al Tribunal Suprem que aplique la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i, en conseqüència, anul·le la sentència del judici de l’1 d’octubre. “Amb el reconeixement de la immunitat d’Oriol Junqueras, tot el procediment posterior és nul”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí a l’Ajuntament, Xavier Faura.   La moció presentada pel grup republicà reclama la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i insta l’administració espanyola a aturar la repressió en totes les seues formes, com la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per no traure una pancarta en suport als presos polítics. També demana l’alliberament immediat de tots els presos i preses polítiques, així com reconèixer els drets de la ciutadania que va exercir el seu vot a les passades eleccions europees del 26 de maig a opcions independentistes. El grup d’Esquerra-Tortosa Sí proposa que la resta d’independentistes catalans que fins ara han vist negada la seua condició d’eurodiputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, puguen adquirir-la de forma immediata, en virtut de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.  

Esquerra-Tortosa Sí reclama l’aturada de tots els trens a l’estació de l’Aldea

El grup municipal d’Esquerra-Tortosa Sí presentarà una moció al ple de l’Ajuntament del pròxim dilluns per reclamar una millora del servei ferroviari a l’estació de l’Aldea, l’estació central de les Terres de l’Ebre. Concretament, el text de la moció planteja que s’inicien les negociacions necessàries amb Renfe per a garantir l’aturada de tots els combois, en ambdós sentits de la marxa, inclosos els de velocitat alta, actuals i futurs. “La ciutadania de l’Ebre ens trobem en una posició clarament desfavorida respecte d’altres territoris del país quant a mobilitat i aquest és un dels factors que provoca la pèrdua de població”, ha lamentat el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura.   La presentació de la moció arriba després que la Generalitat hagi fet públic que podria deixar de subvencionar l’Euromed entre l’Aldea i Barcelona una vegada entre en funcionament la doble via entre Vandellòs i Tarragona, un servei que es va posar en marxa el 2016 per cobrir el deficient servei ferroviari a l’Ebre, on hi ha trens que tarden 2 hores i 51 minuts en recórrer el trajecte entre l’Aldea i Barcelona. Durant els últims tres anys, des de l’estació de l’Aldea en direcció Tarragona i Barcelona s’han venut prop de 140.000 bitllets, per tant, tot i el servei irregular de l’Euromed constatem que és un servei molt demandat per la ciutadania ebrenca. “La situació és especialment greu perquè tot apunta que una vegada entre en funcionament la doble via, l’Euromed circularà per la línia de l’AVE, de tal manera que si desapareix el servei Euromed les Terres de l’Ebre, no tindrem comunicació amb l’estació de Camp de Tarragona, ja que els trens regionals, rodalies o Talgo es mantindran per la línia de la costa”, ha assenyalat Faura. Per tal de mantenir l’Euromed i aconseguir que tots els combois que circulen per l’estació de l’Aldea s’hi aturen, Esquerra-Tortosa Sí proposa que l’Ajuntament tortosí lidere aquesta reivindicació a la Taula de Mobilitat, que es reunirà d’aquí a uns dies, i demane a la resta d’ajuntaments ebrencs que se sumen a aquesta petició, així com a la plataforma Trens Dignes.

Maria Jesús Viña: "Volem créixer a Tortosa per consolidar el projecte republicà i guanyar les pròximes municipals"

L’assemblea local d’Esquerra Republicana a Tortosa ha tornat a elegir Maria Jesús Viña com a presidenta de l’executiva local. La candidatura encapçalada per Viña, que presideix l’executiva local des del maig del 2016, és paritària i va obtenir el suport unànime de la militància en una assemblea celebrada divendres passat. Així està integrada per sis dones i sis homes al capdavant de les diferents secretaries. “Hem fet una renovació de l’executiva local tenint en compte l’experiència i les noves incorporacions”, ha manifestat Viña que s’ha fixat l’objectiu de fer créixer Esquerra a Tortosa amb l’objectiu de ser la força majoritària en les pròximes eleccions municipals.   “Volem créixer en amics, simpatitzants i militants, aconseguir una major implantació d’Esquerra a Tortosa i els seus pobles i treballar per tal de consolidar el projecte republicà amb què ens vam presentar a les eleccions municipals per a guanyar les pròximes municipals”, ha manifestat la presidenta de l’executiva local. La nova executiva d’Esquerra Tortosa pretén potenciar la relació i el seu treball amb el grup municipal. En aquest sentit, dues de les regidores del grup municipal, Maria Jesús Viña i Pilar Caballé en formen part, també un regidor de l’anterior mandat, Marià Martínez i el primer regidor republicà a l’Ajuntament una vegada recuperada la democràcia, Lluís Martín Santos. L’executiva local està formada per: Maria Jesús Viña, presidenta; Lluís Martín Santos, secretaria d’Organització; Marià Martínez, secretaria de Finances; Aleix Guitart, secretaria d’Imatge i Comunicació; Trini Lleixà, secretaria de la Dona; Ismael Eixarch, secretaria de Política Municipal; Yolanda Domingo, secretaria de Cultura; Rosa Ripollés, secretaria d’Acció Social; Mar Lleixà, secretaria de Salut; Pilar Caballé, secretaria d’Educació; Manel Martínez, secretaria de Desenvolupament Sostenible i Josep Rodríguez, secretaria de Memòria Democràtica.

Xavier Faura: "Junts per Tortosa encara no ha assumit que governa en minoria"

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha lamentat la falta de voluntat negociadora de l’alcaldessa de Tortosa que s’ha negat a pactar amb els grups de l’oposició les ordenances fiscals del 2020 i optarà per prorrogar les actuals. Tampoc ha negociat ni informat l’oposició sobre el Pla d’Actuació Municipal (2019-2023), un document que el govern de Junts per Tortosa va presentar ahir públicament. “Junts per Tortosa encara no ha assumit que governa en minoria. Té una falta absoluta de cultura democràtica i negociadora. No pot passar el rodet i imposar les seues propostes, ha de negociar amb la resta de grups i consensuar un projecte de ciutat”, ha manifestat Faura.   Aquesta manca de capacitat de negociació de l’alcaldessa és un dels motius pels quals Esquerra Republicana no ha reeditat el pacte electoral del passat mandat. “No negocien res, imposen la seua voluntat, arrossegant així el partit minoritari en les seues decisions o obligant-lo a provocar una crisi de govern, cosa que no vam fer lleialtat”, ha dit el portaveu republicà, que ha explicat també que es van mantenir nombroses reunions amb membres de l’equip de govern per tal de consensuar les ordenances fiscals del 2020 i quan només faltava redactar un acord per escrit, l’equip de govern va anunciar en roda de premsa que prorrogava les ordenances. Esquerra Republicana fa setmanes que va reclamar al govern de Tortosa un projecte de ciutat consensuat entre les diferents formacions polítiques del consistori que marque les actuacions prioritàries que cal emprendre a la ciutat. “Buscar un consens entre les diferents formacions requereix feina i esforç i en lloc d’això l’alcaldessa ha optat per presentar un PAM, que tal com ella mateixa ha dit parteix del seu programa electoral”, ha dit Faura. Un document que el grup municipal d’Esquerra ha conegut a través dels mitjans de comunicació. Esquerra proposa consensuar projectes com la rehabilitació de les muralles, l’arranjament de les voreres, la millora de l’enllumenat, actuacions al nucli antic, la construcció d’una llar d’infants municipal, l’obertura de la ciutat al riu o la continuïtat dels carrils bici.

El ple de Tortosa aprova regular l'ús dels patinets elèctrics

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir, per unanimitat, una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí que contempla la creació d'una ordenança municipal per a la mobilitat sostenible que regule l'ús dels patinets elèctrics. El creixent ús d'aquest tipus de vehicles fa necessari regular-ne la utilització en calçades i voreres. També es va aprovar al plenari la moció dels republicans en suport a les persones detingudes el 23S i contra la repressió al moviment independentista. Esquerra Republicana-Tortosa Sí considera que l'ús de patinets elèctrics contribueix a la implantació d'un  model de ciutat més sostenible. "Per garantir la bona convivència entre vianants i conductors cal una ordenança que regule l'ús d'aquest tipus de vehicles", va assenyalar el portaveu d'Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura. Pel que fa a la moció que denuncia la criminalització de l’independentisme, el portaveu del grup municipal va manifestar: “Quan està a punt de sortir la sentència al procés, que intueixo serà duríssima i despertarà nombroses mostres de solidaritat, l’Estat vol criminalitzar l’independentisme i identificar-lo en terrorisme.” Concretament, la moció d’Esquerra mostra el suport de l’Ajuntament de Tortosa a tota la ciutadania que es manifesta en defensa dels drets civils i polítics i rebutja la repressió i persecució política. També manifesta la solidaritat amb el patiment de les persones detingudes el 23S, les seues famílies i entorn.  

Esquerra-Tortosa Sí proposa la creació d’una ordenança que regule l’ús del patinet elèctric

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció en el ple ordinari d’octubre de l’Ajuntament en què plantejarà la creació d’una ordenança municipal per a la mobilitat sostenible que regule l’ús dels patinets elèctrics. “El creixent ús dels patinets elèctrics fa necessari regular-ne de forma específica la seua utilització en calçades i voreres, per tal de garantir la bona convivència entre vianants i conductors”, ha manifestat el portaveu d’ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.   La moció del grup republicà a l’Ajuntament tortosí també reclama la creació d’una taula de mobilitat, amb la participació de tots els agents implicats, grups municipals i entitats de mobilitat de la ciutat que tingui com a objectiu la creació de l’ordenança per la mobilitat sostenible. ERC-Tortosa Sí considera que l’ús de patinets elèctrics, de la mateixa manera que el de bicicletes, contribueix a la implantació d’un model de ciutat més sostenible. Finalment, la moció demana la realització de campanyes de difusió de la normativa dirigides als usuaris de patinets elèctrics. També en el plenari ordinari d’octubre, que tindrà lloc dilluns que ve, Esquerra-Tortosa Sí presentarà una moció en suport a les persones detingudes el 23S en el marc de l’operació policial “Judas” i contra la repressió al moviment independentista. La moció expressa el suport de l’Ajuntament de Tortosa a tota la ciutadania que es manifesta en defensa dels drets civils i polítics i contra la repressió i persecució política, a la vegada que mostra la solidaritat amb les persones detingudes, les seues famílies i entorn.