Tortosa

Totes les notícies

Esquerra-Tortosa Sí reclama un projecte de ciutat on es consensuen les inversions prioritàries pel futur de la ciutat

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha rebutjat avui la modificació pressupostària d'1,7 milions d'euros proposada al ple de l'Ajuntament per construir una sala amb capacitat de 300 persones a l'auditori Felip Pedrell, una proposta que el plenari no ha aprovat. Esquerra-Tortosa Sí reclama un projecte de ciutat on es consensuen les inversions prioritàries pel futur de Tortosa. "Els recursos municipals són finits i Tortosa ha d'emprendre actuacions com l'arranjament de voreres, la millora del nucli antic, l'obertura de la ciutat al riu o la rehabilitació de les muralles abans que ampliar l'Auditori", ha manifestat el portaveu d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   "Apostar per la cultura no implica la construcció d'un equipament de prop de 2 milions d'euros, sinó l'exercici d'activitats culturals amb un fil conductor", ha assenyalat Faura, que ha lamentat la manera d'actuar del govern local perquè tot i estar en minoria no negocia els projectes amb els grups de l'oposició. "Ens demanen la nostra conformitat sense que puguem entrar a debatre a fons del projecte. Han d'entendre que no tenen la majoria del plenari i que han de consensuar els projectes amb la resta de grups", ha dit el portaveu d'Esquerra-Tortosa Sí. De fet, tots els grups de l'oposició, a excepció del PSC, han rebutjat la proposta del govern local.   D'altra banda, Esquerra ha recordat que el govern municipal ha portat al ple aquesta modificació pressupostària perquè el grup d'Esquerra-Tortosa Sí va rebutjar que es transferissin competències del ple a la junta de govern, entre les quals les modificacions pressupostàries per un import inferior als 6 milions d'euros.    

El ple de l’Ajuntament aprova la moció d’Esquerra perquè es faci complir el contracte de recollida de residus i neteja

El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat la moció d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí perquè l’Ajuntament faci complir el contracte de recollida i gestió de residus sòlids urbans i de realització de servei de neteja. “Agraeixo el suport de tots els regidors a la moció. L’empresa concessionària no està complint el contracte i és evident que hi ha un problema amb el servei del qual no es pot responsabilitzar la ciutadania”, ha manifestat el portaveu d’Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura.   La moció reclama que s’identifiquen els sistemes de control previstos per a l’adequada prestació del servei, així com que quan els serveis d’inspecció acrediten les infraccions en el servei públic s’inicie l’obertura del procediment sancionador a la concessionària. En aquest sentit, la inadequació en la prestació del servei pot comportar una infracció greu, penalitzada amb una multa de 18.000 euros. D’altra banda, el ple de l’Ajuntament ha rebutjat la moció d’Esquerra-Tortosa Sí perquè s’inicien les gestions amb el departament d’Educació perquè l’Escola de Cuina de les Terres de l’Ebre s’instal·le a l’antic col·legi Sant Josep. Una moció que s’ha rebutjat amb el vot de qualitat de l’alcaldessa, ja que ha obtingut deu vots a favor (Esquerra, Movem i la CUP) i deu en contra (Junts per Tortosa i el PSC) i una abstenció (Ciutadans). De fet, l’aliança de Junts per Tortosa amb el PSC s’ha repetit en diversos punts del plenari. Finalment, Esquerra-Tortosa Sí s’ha abstingut en l’aprovació d’una operació de crèdit a llarg termini a l’Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) de 400.000 euros per finançar diverses obres. Des del grup d’Esquerra Tortosa Sí lamenten que no es contemple cap inversió al poble de Campredó, a més consideren perillós que es financen les inversions amb un préstec.    

Esquerra-Tortosa Sí reclama al govern que faci complir el contracte de recollida de residus i neteja

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Tortosa Sí presentarà una moció en el ple del pròxim dilluns que insta l'equip de govern de l'Ajuntament a fer complir el contracte de recollida i gestió de residus sòlids urbans i de neteja. La moció també reclama que s'identifiquen els sistemes de control previstos per a l'adequada prestació del servei. "Fa sis mesos de l'inici del servei, les queixes de la ciutadania són nombroses i és evident que la qualitat de la neteja és deficient tant pel que fa a contenidors com a la via pública", ha manifestat el portaveu d'Esquerra-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Esquerra Tortosa-Sí ha recordat que l'adjudicació del contracte del servei de recollida i gestió de residus sòlids urbans i de realització del servei de neteja viària a l'empresa Acciona contemplava una millora substancial respecte les condicions prèvies a aquesta contractació. Entre altres es contemplava l'adquisició de 662 contenidors, l'increment de la plantilla i doblar el nombre de papereres. El grup municipal republicà també reclama a l'equip de govern que quan els serveis d'inspecció acrediten les infraccions en el servei s'inicie l'obertura del procediment sancionador a la concessionària. En aquest sentit, la inadequació en la prestació del servei pot comportar una infracció greu, penalitzada amb una multa de fins a 18.000 euros. Esquerra Tortosa-Sí també presentarà una moció perquè l'Ajuntament inicie les gestions amb el departament d'Educació perquè l'Escola de Cuina de les Terres de l'Ebre s'instal·le a l'antic col·legi Sant Josep. "Es tracta d'un espai que des dels seus orígens ha estat destinat a l'educació i que està situat al cor del nucli antic pel qual té unes clares possibilitats d'aprofitament turístic", ha dit Faura, que rebutja el projecte de l'alcaldessa de construir un pavelló esportiu en aquest espai.  A més, Esquerra Tortosa Sí insta el govern local a formalitzar notarialment el document de cessió de l'edifici amb la Germandat dels Sacerdots Operaris abans d'aprovar cap projecte i que la inversió que es realitze siga proporcional al període de temps de cessió de les instal·lacions.

"Farem una oposició ferma però constructiva"

Els quatre regidors electes d’ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, Maria Jesús Viña, Josep Rima i Pilar Caballé van prendre possessió del càrrec el 15 de juny en el ple de constitució de l’Ajuntament. Durant la seua primera intervenció en el plenari, el cap de llista republicà, Xavier Faura, va manifestar que s’inicia un mandat marcat per la difícil relació entre Catalunya i l’Estat. “Una situació que encara es pot complicar més amb la sentència del judici al procés que pot allargar durant molts anys la privació de llibertat dels nostres presos polítics”, va dir Faura. Precisament, aquesta circumstància ha marcat la política de pactes al govern local. “No donem suport a la llista més votada perquè entenem que els últims anys Tortosa no ha avançat com havia de fer-ho. ERC formava part del govern però no va poder incidir-hi com hauria desitjat”, va dir Faura. Tampoc ha estat possible un govern de canvi i d’esquerres. “Vam dir durant la campanya que no formaríem govern amb el bloc del 155  i és per respectar aquest compromís i d’acord amb la nostra militància que hem decidit quedar-nos a l’oposició”, va assenyalar el portaveu d’ERC-Tortosa Sí.  Des de l’oposició, ERC farà una oposició ferma i constructiva. “No bloquejarem l’acció de govern, farem una oposició ferma i constructiva. Tant el govern com la resta de grups de l’oposició trobaran en ERC un aliat per tirar endavant propostes en benefici de la ciutat, per construir una ciutat millor”, va dir Faura.    

Xavier Faura: "L'aritmètica no fa possible un govern de canvi i d'esquerres"

L’assemblea d’ERC-Tortosa Sí ha decidit per àmplia majoria, i sense cap vot en contra, que el grup municipal vagi a l’oposició els pròxims quatre anys. Després de reunir-se amb tots els partits i explorar la viabilitat d’un govern de canvi a l’Ajuntament tortosí, el candidat republicà a l’alcaldia, Xavier Faura, ha manifestat: “Durant la campanya vam defensar un canvi en la manera de fer política i vam anunciar que no pactaríem amb el bloc del 155, amb aquells partits que no condemnen la situació dels presos polítics, de repressió i pèrdua de llibertats. L’aritmètica no fa possible un govern de canvi i d’esquerres a Tortosa.”   Els quatre regidors d’ERC-Tortosa Sí votaran a Xavier Faura en el ple d’investidura del pròxim dissabte. Així ho va decidir l’assemblea de militants en una reunió celebrada dimarts al vespre. Els republicans no votaran la representant del PDeCAT, ni faran cap pacte d’estabilitat amb aquesta formació política aquest mandat. “Des d’Esquerra apostem pel canvi, per tant, no és possible un pacte amb l’actual alcaldessa”, ha dit Faura. Esquerra-Tortosa Sí s’ha reunit els últims dies amb Movem per valorar la possibilitat d’un pacte de govern entres les dues formacions i amb el suport extern dels socialistes. “Divendres ens van reunir amb Movem i el PSC i, en aquesta trobada, els socialistes van deixar clar que només donarien suport a un govern de canvi si ells en formaven part. Van proposar el repartiment de l’alcaldia entre les tres forces, una opció surrealista”, ha explicat Faura, que ha reiterat que no compartirà govern amb el PSC mentre no condemni la situació de repressió del país. D’altra banda, l’alcaldable republicà ha assenyalat que Movem ha buscat també el suport extern de la CUP i de Ciutadans per la investidura, una opció que Ciutadans hauria descartat.  

ERC-Tortosa Sí proposa la construcció d'un pas per sota les Avançades per millorar la mobilitat

ERC-Tortosa Sí proposa millorar la mobilitat a la ciutat amb la construcció d’un pas per sota de les Avançades que permetria connectar la carretera de Tivenys-Bítem amb l’hospital Verge de la Cinta, passant pel barri del Rastre. Es tracta d’un projecte que s’executaria per fases, amb una longitud total de 1.150 metres, 290 dels quals corresponen al túnel que s’habilitaria sota les Avançades. “És una obra ambiciosa però no faraònica. Es tracta d’un projecte de ciutat que s’executarà per fases i buscarem el suport econòmic d’altres administracions”, ha explicat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.     El projecte que ha presentat avui l’alcaldable Xavier Faura es divideix en tres fases: una primera entre la rotonda de la Simpàtica i el nucli antic, on es restauraria el vial actual; la segona fase permetrà connectar el barranc del Rastre amb la torre del Célio; i, finalment, l’últim tram permetria la connexió des del Célio fins a la carretera de Bítem, un tram però que no s’executaria fins que es construeixi el tercer pont. “La finalitat d’aquesta obra no és només millorar la mobilitat sinó que pretenem aconseguir que un visitant pugui anar des del Castell de Tenasses fins al Fortí d’Orleans caminant per la vora de la muralla”, ha assenyalat Faura. L’obra contempla la restauració de les carreteres de la Torre del Célio i del barranc del Rastre i la creació d’una zona de vianants i carril bici al voltant de les muralles. A més connectarà el nucli antic amb la zona nord de la ciutat. “Aquesta infraestructura ens permetrà reduir el col·lapse de trànsit al centre de la ciutat”, ha apuntat l’alcaldable republicà. La construcció d’aquesta infraestructura està inclosa en el pla urbanístic municipal (POUM). El projecte que ha presentat ERC-Tortosa Sí ha estat avalat per la consultoria tècnica d’enginyeria Tengi SL.  

"Els ajuntaments ebrencs i el sector agroalimentari han de treballar conjuntament"

La indústria agroalimentària és una peça clau per potenciar l’activitat econòmica a Tortosa i les Terres de l’Ebre segons la candidatura d’ERC-Tortosa Sí. “Tenim empreses del sector agroalimentari potents, cal que els hi donem suport i facilitem que més emprenedors aposten per aquest sector”, ha dit el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, després d’una reunió de treball amb el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol.   “La producció alimentària és una línia de treball de futur i cada vegada ho serà més”, ha assenyalat Mòdol que ha explicat també el canvi que està fent la Generalitat en la política agrària del país. “Practiquem la governança republicana, és a dir, que tot el sector s’ha d’implicar en la realització de la diagnosi dels problemes per dissenyar conjuntament l’estratègia de treball”, ha dit Mòdol. El director general d’Alimentació, l’alcaldable Xavier Faura i la diputada i candidata a l’EMD de Bítem, Irene Fornós, s’han reunit avui amb empreses del sector agroalimentari.  A més del treball conjunt entre el sector agroalimentari i l’administració, Faura ha defensat que els ajuntaments ebrencs treballen conjuntament per potenciar aquest sector i la marca Reserva de la Biosfera. “Des de l’Ajuntament de Tortosa treballarem en xarxa amb la resta d’ajuntaments del territori per donar suport a la indústria agroalimentària”, ha apuntat Faura.    

ERC-Tortosa Sí proposa traslladar l'Escola d'Hostaleria a l'antic col·legi Sant Josep

Revitalitzar el nucli antic és una de les prioritats d’ERC-Tortosa Sí i per aconseguir-ho cal que es converteixi en una zona residencial més de la ciutat i un espai que atregui els turistes. En aquest sentit, el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, ha explicat avui que promourà la construcció d’habitatge social i lloguer social al nucli antic. Tot i que encara s’ha de concretar el període de cessió de l’antic col·legi Sant Josep, Faura ha plantejat que en aquest espai s’instal·le l’escola d’Hostaleria que actualment està a l’institut Dertosa.     “De moment l’Ajuntament de Tortosa només disposa d’una declaració d’intencions per part de la Germandat dels Operaris, s’ha de negociar el temps de cessió de l’edifici abans de decidir quina actuació es fa en aquest espai”, ha manifestat Faura. Amb tot, l’alcaldable republicà considera que l’edifici del barri del Rastre ha de tenir un ús social i educatiu. “El PDeCAT  proposa construir un pavelló esportiu a l’antic col·legi Sant Josep, no tenen projecte de ciutat i quan volen aconseguir un titular diuen que faran un pavelló”, ha dit Faura. Actualment, l’escola d’Hostaleria imparteix tres cicles de grau mitjà, una oferta educativa que el pròxim curs acadèmic s’ampliarà amb un cicle de grau superior. “L’escola disposaria de més espai a l’antic col·legi Sant Josep i els alumnes podrien fer les pràctiques en una zona que ha de ser turística”, ha manifestat el candidat d’ERC-Tortosa Sí. Pel que fa a les actuacions al nucli antic, ERC-Tortosa Sí considera que és necessari fer una sectorització perquè no tots els barris tenen les mateixes necessitats. També proposa elaborar un catàleg de titularitat de finques, que estigui actualitzat i un inventari del seu estat de conservació. Finalment, la candidatura de Xavier Faura proposa que els promotors de noves edificacions, que han de fer un 10% d’habitatge social de forma obligatòria, construeixen aquests habitatges al nucli antic.

Albert Queral: "Presentem projectes coherents per millorar Jesús"

El candidat a l’alcaldia de Jesús per ERC, Albert Queral, va explicar ahir les actuacions que incorpora al seu programa electoral, “projectes coherents per millorar el poble i fer-lo més dinàmic i viu”. La millora de l’accés al municipi amb la construcció d’una rotonda, la millora de les línies de transport urbà i l’eliminació de les barreres arquitectòniques són algunes de les propostes que Queral va detallar en l’acte de campanya que va tenir lloc al gimnàs de l’escola.     Un programa electoral que l’equip d’Esquerra de Tortosa assumeix però que s’ha gestat al poble. “El programa electoral de Jesús el fa l’equip liderat per Albert Queral i des de Tortosa l’assumim, com ho fem amb la resta de pobles”, va dir el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, que s’ha compromès a treballar de manera conjunta amb les EMD per dissenyar el seu finançament, amb l’objectiu que els veïns i veïnes de tots els pobles disposen dels mateixos serveis i amb la mateixa qualitat. L’obertura de l’acte va anar a càrrec del jesusenc i número 9 de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí, Ismael Eixarch, que va destacar la vàlua de l’equip que lidera Albert Queral. “Quan miro la candidatura republicana a Jesús veig persones que no són hereves de ningú, sinó hereves dels valors republicans. Homes i dones treballadors, gent honesta”, va assenyalar Eixarch. Finalment, Núria Aragonés, número 4 de la candidatura d’ERC a Jesús, va detallar algunes de les propostes del seu programa electoral com ara la senyalització de camins als Canalets, l’ampliació dels punts de recollida d’escombraries o la instal·lació d’un enllumenat sostenible. .