Tortosa

Totes les notícies

"L'únic projecte que hi ha pel canvi és el republicà"

El candidat a l'alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, va manifestar ahir que Tortosa necessita un canvi de rumb, un projecte que aposte pel canvi i que no parle de retrets sinó que faci propostes en positiu. "L'únic projecte que hi ha pel canvi és el republicà, un projecte per fer una Tortosa compromesa en les llibertats, una Tortosa que es rebel·la contra la injustícia que representa tenir presos i preses polítiques, exiliats i exiliades només pel fet d'haver-nos deixat votar. Una Tortosa que aposta clarament per les polítiques socials, d'igualtat de gènere, per la transparència, la cohesió social, el petit comerç i que vol ser la capital generosa de les Terres de l'Ebre", va assenyalar Faura durant l'acte central de campanya d'ERC, que va tenir lloc a l'auditori Felip Pedrell i va comptar amb l'assistència del president del Parlament, Roger Torrent i la candidata republicana al Parlament Europeu Diana Riba. Més de 250 persones van assistir a l'acte d'ERC que va obrir la presidenta de la secció local d'Esquerra i  número 2 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí, Maria Jesús Viña, amb un record pels presos polítics. "Aquest 26M Tortosa té la possibilitat de tornar a tenir un alcalde republicà després de 80 anys", va dir Viña en referència a l'últim alcalde republicà tortosí, Josep Rodríguez, que va ser afusellat pel franquisme. Per la seua banda, el republicà Roger Torrent va deixar clar que Esquerra Republicana mai renunciarà als seus valors. “Ara que ens parlen de cortesia parlamentària, nosaltres els parlem de decència política”, va apuntar. De fet, el president del Parlament va advertir: “Això no va de gestos, va de mirar-nos als ulls, de diàleg, de negociació. Però de tu a tu”. Torrent va destacar també la importància del 26 de maig perquè,  “els republicans tenen l’oportunitat històrica de canviar Europa, fer que rebenti tota la repressió i que l’Oriol Junqueras es planti al bell mig d’Europa”. Finalment, la candidata al Parlament Europeuva explicar que Junqueras i Raül Romeva li han demanat que “cadascú de nosaltres siguem la seva veu”.

Xavier Faura: "Tortosa ha de fer el mateix canvi que Campredó i ser republicana"

El candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, va garantir ahir al vespre que respectarà l’anhel d’independència del poble de Campredó durant l’acte de campanya electoral que va tenir lloc al casal Francesc Llop. “Us tractarem tan bé que desitjo que no vulgueu la independència, però si el poble de Campredó la vol i legalment és possible no hi posaré cap obstacle”, va manifestar Faura. L’alcaldable republicà va afegir-hi: “Tortosa ha de fer el mateix canvi que Campredó i ser republicana.”   L’increment de la policia de barri, la incorporació de l’EMD de Campredó al pla d’emergència química i la millora del conveni entre l’Ajuntament i l’EMD són algunes de les propostes que ERC-Tortosa Sí incorpora al seu programa electoral. “Són els veïns i veïnes de Campredó qui ens han de dir quines actuacions són necessàries al poble, no hem de fer el programa des de Tortosa com fan altres partits”, va manifestar Faura. Per la seua banda, l’alcalde de Campredó i candidat a la reelecció per ERC, Damià Grau, va apuntar que l’equip humà encapçalat per Xavier Faura “liderarà un canvi a l’Ajuntament de Tortosa”. Grau va fer un balanç positiu de l’acció de govern dels últims quatre anys tot i les dificultats de finançament. “Hem racionalitzat la despesa i hem buscat subvencions, però ens cal un finançament adequat per atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes”, va dir Grau. Entre les propostes programàtiques d’ERC a Campredó s’inclou: impulsar la urbanització dels carrers Jacques de Molay, Sant Lluís i Solicrú; promoure un pulmó verd i un nou accés a l’escola; millorar l’enllaç entre Campredó i Font de Quinto pel camí del Mig i recuperar la Casa de la Torra, entre altres.      

"La recuperació dels terrenys de Renfe permetrà millorar la mobilitat i obrir Tortosa al riu"

La recuperació dels terrenys de Renfe permetrà millorar la mobilitat a la ciutat i obrir-la al riu. És per això que el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, sosté que negociarà des del primer dia amb Adif per aconseguir aquesta recuperació. “Fa vint-i-tres anys que aquests terrenys estan en desús. Treballarem per recuperar-los per la via del consens però si no és possible, optarem per la via legal”, ha dit Faura, que ha posat en dubte l’existència de cap acord entre l’Ajuntament i Adif.   ERC-Tortosa Sí proposarà un canvi en el sistema de pagament dels terrenys, així en lloc de l’expropiació s’optarà per la via d’ocupació directa, un sistema menys costós. A més la candidatura republicana promourà una modificació del pla de millora de Renfe per tal de modificar la superfície comercial prevista i l’ordenació dels carrers. En aquest sentit, la candidatura republicana rebutja la creació d’una àrea comercial de 6.000 metres quadrats en aquesta zona. “Gairebé tots els partits aposten per la creació de més sòl comercial als terrenys de Renfe, però això és inviable si volem mantenir la zona comercial de l’avinguda de la Generalitat i el centre”, ha dit Faura. Pel que fa a l’ordenació de carrers, ERC-Tortosa Sí considera que l’artèria principal de comunicació s’ha de situar a la Ronda Docs, Ronda Reus i carrer Artur Anguera, fins a  comunicar aquesta àrea amb l’avinguda Felip Pedrell, és a dir, amb connexió al riu. Així, es permetrà que l’avinguda Generalitat i el carrer Cervantes siguen unes àrees on els vianants tinguen prioritat i es convertiran en un bulevard comercial. Quan als usos dels terrenys de Renfe seran residencial, zona verda, vials i aparcaments.    

"Treballarem de la mà del sector agroalimentari"

El candidat  a l’alcaldia per ERC- Tortosa Sí, Xavier Faura, ha visitat aquest matí l’empresa F.Faiges, productora d’oli i la primera empresa ebrenca pel que fa al volum d’exportació. Potenciar la indústria agroalimentària és una de les prioritats dels republicans per tal de dinamitzar l’activitat econòmica a Tortosa i al conjunt de les Terres de l’Ebre. “Treballarem de la mà del sector agroalimentari que per la nostra situació geogràfica té unes possibilitats de creixement molt potents”, ha manifestat Faura.     L’alcaldable Xavier Faura ha visitat les instal·lacions de l’empresa oleícola Faiges i ha mantingut una reunió amb el director del departament d’Exportació de l’empresa tortosina, Joan Faiges. A més del suport a la indústria agroalimentària, la candidatura d’ERC-Tortosa Sí considera necessari potenciar la marca Reserva de la Biosfera, una distinció internacional que afavoreix tant als productors locals, com al sector turístic i la restauració.      

"Convertirem Tortosa en una ciutat saludable"

El benestar de les persones és un dels eixos del programa electoral d’ERC-Tortosa Sí i una de les accions que proposa la candidatura republicana és fer de Tortosa una ciutat més saludable i sostenible. Així, l’obertura de la ciutat al riu millorarà la mobilitat i afavorirà el turisme, però també permetrà disposar de més espais on la ciutadania podrà practicar l’esport i passejar. “Convertirem Tortosa en una ciutat saludable”, ha explicat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.     Els membres de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí han dut a terme aquest matí una passejada saludable per la vora del riu, un espai que consideren que cal potenciar amb l’ampliació del passeig fluvial als dos marges de l’Ebre. “Impulsarem accions i activitats que converteixen Tortosa en una ciutat on es promociona la salut. Farem passejos i entorns agradables i fomentarem la pràctica de l’esport”, ha dit Mar Lleixà, membre de la candidatura republicana. Així es promocionaran rutes saludables, bons hàbits alimentaris i es fomentarà l’esport a l’escola. De fet, ERC-Tortosa Sí es proposa canviar la ciutat a través de l’esport, és a dir, fer de l’esport una eina de transformació del municipi de forma transversal.      

ERC-Tortosa Sí proposa obrir el mercat municipal al riu

L’obertura de Tortosa al riu és una de les prioritats d’ERC-Tortosa Sí i aquesta proposta va lligada amb l’obertura del mercat municipal a l’Ebre. Una actuació que no afectarà l’estructura arquitectònica de l’edifici dissenyat per Joan Abril  i que consistirà a fer de vidre algunes de les parets laterals. “El passadís del mercat de la banda del riu és fosca i és on hi ha menys parades en funcionament, és necessari obrir-la al riu com s’ha fet a l’edifici de l’antic mercat del peix”, ha manifestat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.     ERC-Tortosa Sí també planteja convertir el mercat municipal en un pol de dinamització turística i, al marge de les vendes, potenciar aquest espai com un aparador dels productes de proximitat de les Terres de l’Ebre, on els compradors puguen degustar-los. “Volem que el mercat sigui un lloc on la gent compre i taste els productes típics de la zona, on els paradistes puguen cuinar, no com ara que han de portar els plats precuinats”, ha dit Faura. A més, la candidatura republicana proposa que els venedors facen també la venda dels seus productes de forma telemàtica i habilitar un espai al mercat, en un horari diferent del d’obertura, on els compradors recullen les seues comandes. “Afavorirem així la competitivitat dels paradistes”, ha assenyalat l’alcaldable republicà. Pel que fa al cost econòmic d’aquesta actuació, ERC-Tortosa Sí sosté que es podrà finançar amb el cànon que actualment paguen els venedors del mercat a l’Ajuntament.    

Xavier Faura: "Arranquem una campanya delicada pels presos polítics"

El candidat a l'alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura, i la resta de membres de la candidatura han fet aquesta mitjanit la tradicional enganxada de cartell electoral, que marca l'inici de la campanya electoral. "Arranquem una campanya electoral que serà delicada perquè tenim els líders del partit a la presó", ha manifestat Faura que ha avançat que farà una campanya en positiu. "Tenim un programa electoral molt ambiciós, volem establir un projecte de ciutat, un projecte de futur per Tortosa", ha dit l'alcaldable republicà. El programa electoral d'ERC-Tortosa Sí es basa en quatre eixos: el benestar social, la millora de la mobilitat, la dinamització econòmica i, de forma transversal, un canvi en la manera de fer política.

"Volem fer de Tortosa una ciutat dinàmica i respectuosa amb el medi ambient"

ERC-Tortosa Sí ha presentat aquest vespre la candidatura amb què concorre a les eleccions municipals del 26 de maig i el programa electoral en un acte públic al pati del Museu de Tortosa. Un espai que simbolitza una part del programa dels republicans, ja que està emplaçat al nucli antic i a la vora del riu Ebre. “Obrir Tortosa al riu, actuar sobre el nucli antic i dinamitzar la ciutat són actuacions imprescindibles”, ha dit el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.   Més de 500 persones han assistit avui a la presentació del programa d’ERC-Tortosa Sí. Una presentació que s’ha dut a terme en un ambient distès al pati del Museu de Tortosa i on l’alcaldable Xavier Faura ha mantingut un diàleg amb altres membres de la candidatura per tal d’exposar els eixos del seu programa electoral. El benestar social, la dinamització econòmica, la mobilitat i, de forma transversal, un canvi en la manera de fer política són els eixos del programa republicà. “El nostre programa és molt ambiciós, volem fer de Tortosa una ciutat dinàmica, respectuosa amb el medi ambient i orientada a les persones. Així serà la Tortosa Republicana”, ha dit Faura Mitjançant una conversa amb Josep Rima i Pau Galiana, números 3 i 5 de la candidatura respectivament, Faura ha exposat les propostes per recuperar i potenciar com un actiu turístic les muralles, així com les actuacions que plantegen per obrir la ciutat al riu i millorar la mobilitat. Pel que fa a les propostes en matèria d’educació i salut, l’alcaldable les ha explicat a través d’un diàleg amb Pilar Caballé i Mar Lleixà, que ocupen el número 4 i 6 de la llista respectivament. I finalment, el candidat a l’alcaldia ha conversat amb Maria Jesús Viña, la número 2 de la candidatura, sobre polítiques de transparència. Durant l’acte s’han projectat vídeos de suport a la candidatura d’ERC-Tortosa Sí del vicepresident del govern, Pere Aragonès; l’alcaldable de Barcelona, Ernest Maragall; la consellera de Justícia, Ester Capella i la consellera de Salut, Alba Vergés, entre altres.

"El nostre programa és molt ambiciós, va més enllà de quatre anys i es basa en els valors republicans"

ERC-Tortosa Sí ha fet públic avui el programa electoral amb què es presenta a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig i que es basa en quatre grans eixos:  el benestar social, la dinamització econòmica, la millora de la mobilitat i el canvi de la manera de fer política. “El nostre programa és molt ambiciós, va més enllà de quatre anys. Es basa en els valors republicans”, ha manifestat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura. Tant el programa electoral com la candidatura es presentarà en un acte públic el pròxim 8 de maig al pati del Museu de Tortosa.   L’alcaldable Xavier Faura i la presidenta de la secció local i número 2 de la candidatura, Maria Jesús Viña, han presentat avui els principals eixos del seu programa electoral. “Presentem un projecte basat en els valors republicans i que, per tant, posa al centre de totes les polítiques les persones amb l’objectiu de millorar la seua qualitat de vida i fer valdre els seus drets com a ciutadans i ciutadanes”, ha assenyalat Viña, que també ha agraït la confiança que tortosins i tortosines han fet a ERC en les eleccions a les Corts espanyoles. El benestar social és un dels eixos del programa de la Tortosa Republicana j, per això, es treballarà i divulgarà el procés comunitari com una eina de cohesió social; es crearà un consell de salut i un pla local de salut pública; es garantirà una plaça de llar d’infants per tots els xiquets i xiquetes; es promourà una ciutat més saludable i sostenible i es promouran polítiques que afavoreixen l’eficiència energètica, entre altres actuacions. Pel que fa a l’eix de dinamització econòmica, se centra en la promoció de la marca Reserva de la Biosfera, l’ecoturisme, els esdeveniments esportius, l’arranjament i promoció turística del patrimoni arquitectònic i el turisme cultural. Quan a la millora de la mobilitat, ERC-Tortosa Sí obrirà la ciutat al riu mitjançant la recuperació dels terrenys de Renfe i amb la instal·lació d’unes passarel·les als dos marges de l’Ebre; connectarà amb un túnel Remolins, el Rastre i l’Hospital Verge de la Cinta; reordenarà el transport públic i farà un pla d’arranjament de voreres.