Tortosa

Totes les notícies

La diputada Irene Fornós, candidata a l'EMD de Bítem

La diputada Irene Fornós és la candidata d’ERC a la presidència de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bítem, un projecte que Fornós sosté que emprèn amb il·lusió i compromís per tal de promoure un canvi de govern a Bítem, per construir el Bítem republicà. “Irene Fornós és una persona compromesa, amb vocació de servei, implicada amb moviments socials i que s’estima el seu poble”, ha manifestat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.   “He decidit fer aquest pas després de parlar amb veïns i veïnes del poble que m’han encoratjat per tal de construir el Bítem republicà”, ha explicat la diputada i candidata a la presidència de l’EMD de Bítem. La candidatura d’Esquerra proposa que la relació entre l’Ajuntament i les EMD es basi en el principi d’igualtat, és a dir, que tota la ciutadania tingui idèntics deures i obligacions i això comporti la distribució en règim d’igualtat de tots els beneficis. Irene Fornós va ser coordinadora de la campanya “Casa nostra, casa vostra” a les Terres de l’Ebre (2017) i  coordinadora de l’ANC a l’Ebre entre el 2013 i el 2015. Va ser elegida diputada al Parlament a les eleccions del 21 de desembre del 2017.  

Maria Jesús Viña: "Farem del benestar social la nostra prioritat"

El benestar social és un dels quatre eixos del programa d’ERC-Tortosa Sí per les eleccions municipals del 26 de maig. La promoció de la salut i la prevenció són prioritats bàsiques, així com afavorir l’èxit educatiu a partir de la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. “Farem del benestar social la nostra prioritat”, ha manifestat la presidenta de la secció local d’ERC i regidora de Serveis Socials i Drets Civils de l’Ajuntament tortosí, Maria Jesús Viña. De fet, aquest mandat ERC ja ha fet de l’àrea de serveis socials de l’Ajuntament una eina integradora.   ERC-Tortosa Sí farà valdre els recursos humans i tècnics que té la ciutat per a desenvolupar els projectes que s’estan duent a terme, desenvolupar-ne de nous i actuar a través dels cinc grans eixos del procés comunitari: treball i ocupació, salut comunitària, espai públic, habitatge i socioeducatiu. Una de les necessitats és promoure l’acolliment de la diversitat de l’alumnat a Tortosa, per això la candidatura d’ERC-Tortosa Sí defensa la creació d’una oficina municipal d’escolarització. També en l’àmbit de l’educació, ERC-Tortosa Sí proposa l’impuls d’una formació professional que doni cobertura a les necessitats formatives que tenen les Terres de l’Ebre per a la seua promoció econòmica, així com un treball conjunt amb el Campus Terres de l’Ebre de la URV perquè adeqüi la seua oferta a les necessitats reals del territori. La creació d’un institut escola és una altra de les propostes dels republicans, que lamenten que s’hagi perdut l’oportunitat de posar-ne un en marxa el pròxim curs acadèmic. “L’institut escola abasta tota l’etapa d’escolarització obligatòria en un únic centre, dona continuïtat al projecte de primària a secundària i afavoreix el seguiment de l’alumnat. Una oferta valorada per les famílies que fins la seua aparició era exclusiu de la concertada”, ha explicat Pilar Caballé, número 4 de la candidatura d’ERC-Tortosa Sí.

Albert Queral: "Jesús canviarà i serà republicà"

ERC va presentar ahir al vespre al Casal Jesusenc la candidatura republicana a Jesús per les eleccions municipals del 26 de maig, encapçalada per l’advocat i regidor a l’EMD Albert Queral. “És un orgull presentar-vos aquest equip que aglutina experiència i joventut i que promourà un canvi a Jesús”, va manifestar Queral. El  número 2 de la candidatura l’ocupa Judit Domènech, estudiant d’Economia i que treballa actualment al sector de l’hostaleria. La directora general de Joventut i número 2 d’ERC per Tarragona a les eleccions al Congrés, Norma Pujol, i  el candidat a l’alcaldia de Tortosa per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura va assistir a la presentació.   La candidatura republicana a Jesús està integrada també per Juanjo Subirats, Núria Aragonés, Víctor Querol, Tere Garcia, Ximo Cardona, Pep Salido i Josep Cervera. La supressió de barreres arquitectòniques, la millora de la mobilitat, la construcció d’una rotonda que facilite i garanteixi un accés més segur al poble, així com la rehabilitació d’habitatges, la millora de la neteja dels carrers o la renovació de la gespa del camp futbol són les prioritats de l’equip liderat per Albert Queral. “La llista està formada per veïns i veïnes de Jesús molt implicats amb el poble, bona part d’ells estudien i treballen al mateix temps. És una candidatura guanyadora”, va dir Faura, que va assegurar que ERC-Tortosa Sí garantirà un conveni de finançament just per Jesús. Finalment, Norma Pujol va tancar l’acte de presentació de la candidatura i va destacar-ne que conté els quatre ingredients fonamentals per una candidatura municipal. “És un equip que té un projecte, valors, il·lusió i lideratge”, va assenyalar Pujol.  

ERC-Tortosa Sí convertirà les muralles en un actiu turístic

El turisme s’ha de convertir en un dels principals motors de l’economia a Tortosa i, en aquest sentit, un dels actius que cal recuperar per aconseguir-ho són les muralles. ERC-Tortosa Sí inclou al seu programa electoral un seguit de propostes per actuar en un dels conjunts fortificats més importants de la Mediterrània, amb una extensió de prop de 7 quilòmetres de perímetre. “Cal actuar urgentment sobre les muralles i adoptar les mesures pertinents per a la seua adequada conservació, perquè formen part de la nostra història i, de la mateixa manera que el riu, són símbol de la nostra identitat”, ha explicat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.   La candidatura d’ERC-Tortosa Sí ha presentat avui la seua proposta d’actuació sobre el conjunt fortificat de la ciutat. “L’Ajuntament ha de liderar la recuperació de les muralles, amb el suport de totes les persones i entitats que fa anys que hi treballen, com Amics dels Castells”, ha dit l’alcaldable republicà. ERC-Tortosa Sí buscarà el suport d’altres administracions i del sector privat per recuperar les muralles i impulsarà l’actualització del pla director de les muralles, aprovat fa anys però que no s’ha executat. L’equip liderat per Xavier Faura planteja arranjar el recinte emmurallat a través de plans d’ocupació. El castell de Tenasses i el fortí d’Orleans són dos dels espais on cal actuar amb urgència segons ERC-Tortosa Sí. Però a més d’actuar per rehabilitar el conjunt de fortificacions i baluards, cal realitzar-ne un manteniment, per això es crearà una brigada que s’encarregarà del manteniment dels trams sobre els quals s’hagi actuat. La senyalització i creació de rutes, que inclouran codis QR, és una altra de les actuacions que promourà ERC-Tortosa Sí. També es potenciaran les activitats culturals, educatives i esportives a les muralles com, per exemple, l’organització d’una cursa popular pel seu perímetre. “Hem d’apropar les muralles a tots els tortosins i tortosines i serà a partir de l’estima per part de tots i totes quan serem capaços de convertir-les en un producte turístic de veritat”, ha conclòs Faura.

Marià Martínez: "Hem millorat els ingressos sense incrementar la pressió fiscal"

L'Ajuntament de Tortosa ha liquidat el pressupost corresponent a l'exercici del 2018 amb un resultat positiu. El resultat pressupostari ajustat ha estat de 2,9 milions d'euros i el romanent de tresoreria per a despeses generals s'ha situat en 6 milions d'euros. Unes dades que indiquen la bona gestió de les finances municipals que s'ha dut a terme aquest mandat, impulsada pel regidor d'ERC Marià Martínez. La reducció del deute municipal amb l'objectiu que les finances municipals estiguen sanejades i amb la possibilitat de generar serveis i emprendre obres en el futur ha estat una de les prioritats de la regidoria d'Hisenda. S'han destinat 4 milions d'euros a l'amortització de préstecs. També s'ha reduït el període mitjà de pagament a proveïdors, que ara es situa en un llindar de 19,26 dies. "S'han millorat els ingressos municipals sense incrementar la pressió fiscal a la ciutadania", ha manifestat el regidor d'Hisenda, Marià Martínez. En aquest sentit, l'Ajuntament ha congelat totes les taxes municipals i n'ha reduït un 1% la de recollida d'escombraries. A més, la liquidació del pressupost ha posat de manifest una correcta previsió dels ingressos, ja que el resultat de l'execució entre el que es preveia recaptar i la quantitat que finalment s'ha recaptat és del 100,3%. Martínez ha agraït a tot el personal tècnic de l'Ajuntament la feina que han fet per fer possible aquest bon resultat i ha expressat la seua satisfacció com a tortosí d'haver pogut contribuir a millorar considerablement les finances de la ciutat.

Pau Galiana: "S'han de desenvolupar altres productes turístics al marge del Renaixement"

ERC-Tortosa Sí ha presentat avui les seues principals línies d’actuació en matèria de turisme, que pels republicans s’ha de convertir en un dels motors de l’economia local. És per això que la candidatura d’ERC-Tortosa Sí proposa el desenvolupament de productes turístics vinculats a les muralles, el call jueu, l’art sacre, el modernisme, la via verda o la via blava. “La festa del Renaixement és un producte ben arrelat que cal continuar fent créixer però és necessari impulsar-ne d’altres”, ha manifestat Pau Galiana, membre de la candidatura.   La presidenta de la secció local d’ERC i número 2 de la llista, Maria Jesús Viña i el membre de la candidatura i doctor en Economia i Empresa per la URV, Pau Galiana, han presentat aquest migdia les propostes en matèria de turisme. Tot i que els darrers anys s’ha produït un increment del turisme a Tortosa, segons les xifres de pernoctacions i del PIB turístic elaborat per la catedral d’Economia Local i Regional de la URV, queda encara molt camí per recórrer. “La llavor està posada, però caldrà molta més feina per incrementar l’ocupació en nombre i qualitat”, ha manifestat Viña. A més del desenvolupament d’altres productes turístics, ERC-Tortosa Sí considera imprescindible el treball en xarxa amb altres municipis. “No podem avançar sense cooperar amb altres pobles i ciutats, s’ha de prioritzar la promoció conjunta i el treball intermunicipal en la relació interior-costa”, ha dit Galiana. També cal una major dotació pressupostària per la marca Terres de l’Ebre per part de la Diputació de Tarragona. El sector privat és una peça clau en el desenvolupament turístic, per això des d’ERC-Tortosa Sí es potenciarà la taula de turisme, que actualment no és operativa. “Ningú està en millor situació per opinar, proposar i participar de la gestió turística que les mateixes empreses”, ha assenyalat Galiana. Finalment, els esdeveniments esportius, culturals i de negoci i congressos són altres opcions que els republicans promouran a Tortosa.

Presentació llista

Xavier Faura: "L'equip humà d'ERC-Tortosa Sí té un gran talent i vol servir a la gent"

L’alcaldable Xavier Faura i la presidenta de la secció local d’ERC, Maria Jesús Viña, han presentat la llista amb què ERC-Tortosa Sí concorrerà a les eleccions municipals del  26 de maig.  Una candidatura cremallera, on un 50% són dones,  que combina l’experiència amb la renovació.  “Tenim el millor equip humà, format per persones de diverses professions: professors, economistes, advocats, enginyers, comerciants, metges... i amb gran talent, que han aconseguit èxit en la seua carrera professional i que ara fan el pas a la política per servir a la gent”, ha manifestat el candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí, Xavier Faura.   L’assemblea local de militants d’ERC Tortosa va aprovar ahir a la nit la candidatura amb què ERC-Tortosa Sí concorrerà a les eleccions municipals amb un 91% dels vots favorables. Una candidatura que s’ha presentat públicament aquest matí a l’embarcador de Tortosa i on la presidenta d’ERC Tortosa ha agraït la tasca realitzada pels actuals regidors a l’Ajuntament. “Agraeixo la feina que ha desenvolupat el grup municipal durant els darrers quatre anys, així com la seua generositat per facilitar la integració dels representants de la plataforma Tortosa Sí a la candidatura que avui presentem”, ha dit Viña. La presidenta de la secció local també ha reconegut la tasca realitzada per la militància, així com per les persones independents que s’han sumat al projecte. “Hem configurat una candidatura que assolirà l’alcaldia de Tortosa i construirà  la Tortosa Republicana que desitgem”, ha manifestat Viña. El candidat republicà a l’alcaldia, Xavier Faura, anirà acompanyat en els primers llocs de la llista per Maria Jesús Viña (número 2), economista i actual portaveu d’ERC a l’Ajuntament; Josep Rima (núm. 3), membre de la plataforma Tortosa Sí, enginyer industrial, cap del servei d’empresa del departament d’Empresa i Coneixement; Pilar Caballé (núm. 4), provinent també de Tortosa-Sí, llicenciada en Matemàtiques, actualment tècnica docent als serveis territorials d’Educació;  Pau Galiana (núm.

Pau Galiana, Xavier Faura

Pau Galiana: "Tortosa ha d'aconseguir atreure i retenir les persones"

  La candidatura d’ERC-Tortosa Sí fa pública la incorporació del tortosí Pau Galiana a la llista amb què concorrerà a les eleccions municipals del 26 de maig. Galiana és un dels promotors de la plataforma Tortosa Sí, juntament amb Pilar Caballé i Xavier Faura, qui encapçala la candidatura que es fixa l’objectiu de treballar en la construcció de la Tortosa Republicana.   “Crec que Tortosa és un molt bon lloc per viure, però cal millorar la qualitat de vida de tothom, que sigui una referència per atreure i retenir les persones”, ha manifestat Galiana, que ha afegit: “M’engresca el grup de treball, preparat, en capacitat de gestió i amb la llibertat per pensar sobretot en les persones, per sobre dels interessos particulars i partidistes”. Galiana és doctor en Economia i Empresa per la URV, professor del departament de Gestió d’Empreses del Campus Terres de l’Ebre, així com president del comitè d’empresa del professorat laboral de la URV. També presideix el Club d’Atletisme de les Terres l’Ebre (ATE). L’assemblea de militants d’ERC Tortosa aprovarà pròximament la llista amb què concorrerà a les eleccions municipals, que serà una llista cremallera que combinarà l’experiència amb la renovació. A part de Faura, Caballé i Galiana, també formaran part de la candidatura la presidenta d’Esquerra Tortosa, Maria Jesús Viña i la directora dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, entre altres.    

Xavier Faura i Pilar Caballé

Pilar Caballé formarà part de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

L’equip d’ERC-Tortosa Sí ha incorporat una de les promotores de la plataforma Tortosa-Sí, Pilar Caballé, que formarà part de la candidatura que encapçala l’advocat Xavier Faura. Caballé és professora d’educació secundària, llicenciada en Ciències Matemàtiques.   Caballé és una de les impulsores de Tortosa Sí, juntament amb Xavier Faura, una plataforma creada el 2018 per un grup de gent inquieta i políticament independent que vol treballar per la ciutat i per convertir-la en el cor que faci bategar les Terres de l’Ebre. “He decidit incorporar-me a la candidatura d’ERC-Tortosa Sí per millorar la ciutat i el futur dels tortosins i les tortosines”, ha manifestat Caballé. L’assemblea de militants d’ERC Tortosa aprovarà pròximament la llista amb què concorrerà a les eleccions municipals, que serà una llista cremallera que combinarà l’experiència amb la renovació.