Tortosa

Notícia

L'exconseller Carles Mundó presenta "El referèndum inevitable" a Tortosa

L'exconseller Carles Mundó va presentar divendres "El referèndum inevitable" a la biblioteca de Tortosa, un llibre en què l'autor exposa el judici viscut en primera persona i la sentència posterior, que inclou una reflexió política sobre el moment polític en què ens trobem i com creu Mundó que s'ha d'abordar el futur. Davant una sala plena de gom a gom i a través d'una conversa amb la directora dels serveis territorials de Justícia, Montserrat Ingla; el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i l'advocat Josep Canicio, Mundó va assenyalar que l'1-O  va ser un dia "èpic", però no suficient per a aconseguir la independència.
"La voluntat del llibre és deixar testimoni d'un fet històric, perquè un judici contra bona part del govern, la presidenta del Parlament i els líders de dues entitats civils és un fet excepcional", va manifestar el conseller de Justícia cessat pel 155.
A "El referèndum inevitable", Mundó descriu els elements que considera necessaris per a "convertir en inevitable el referèndum que avui és impossible". En aquest sentit, l'exconseller sosté que s'ha de superar l'independentisme de dues velocitats i que cal aconseguir una majoria "inapel·lable". "El llibre fa referència a la necessitat d'aconseguir una majoria prou homogènia al conjunt del país", va destacar l'advocat Josep Canicio, que va descriure Mundó com un home "sincer, honest i valent".
Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre va assegurar que el Tribunal Suprem no va ser neutral durant el judici al procés i va interpel·lar l'exconseller sobre l'octubre del 2017. "Què va fallar?", va preguntar Faura. Mundó va respondre que no es van gestionar bé les expectatives i que "la complexitat de fer un referèndum és incomparable amb la d'aconseguir la independència". Superar el 50% en totes les eleccions, enfortir les institucions, aconseguir el reconeixement internacional, no renunciar al diàleg i no perdre la "moral de victòria", són les claus per aconseguir la independència en l'opinió de Mundó. De fet "Moral de victòria" era el títol que l'exconseller havia previst pel seu llibre.
Entre les anècdotes que inclou "El referèndum inevitable", Mundó va recordar el cas d'una lletrada del Suprem que, tot i deixar-li clar que no simpatitzava amb les idees independentistes, li va agrair l'anul·lació del judici del seu avi en aplicació de la llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme aprovada pel Parlament.
Finalment, la directora dels serveis territorials de Justícia, que va recordar la trajectòria política de Mundó i que va ser l'impulsor de la construcció de l'edifici judicial de Tortosa, va demanar a l'exconseller que no abandone la primera línia de la política.