Tortosa

Notícia

La salut de l’Ebre en bones mans

Xavier Faura, president del Consell Comarcal del Baix Ebre i portaveu del grup d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí a l’Ajuntament de Tortosa

Vull expressar el meu suport i ànims a les persones que són positives de COVID19 i el meu condol i solidaritat en el dolor, als familiars i amics d’aquells que han traspassat per aquest maleït virus.
El Departament de Salut va anunciar dies enrere que s’ha superat el pic més alt d’aquesta pandèmia i les dades diàries mostren que la regió sanitària de les Terres de l’Ebre és el territori on tant en termes absoluts com percentuals o relatius menys incidència ha tingut el coronavirus, en el sentit de menys casos positius. Fins i tot la incidència del coronavirus a les residències de gent gran a l’Ebre ha estat menor que a la majoria de zones de Catalunya.
L’explicació l’hem de trobar necessàriament, amb l’actitud responsable i disciplinada de la nostra gent, quedant-nos a casa i tallant així la propagació de la pandèmia, però sense dubte també amb el gran treball i dedicació dels professionals sanitaris i sociosanitaris, així com en la gestió feta des de les diferents àrees de Govern de la Generalitat.
És de justícia destacar de manera especial el paper del personal sanitari de l’Ebre que ha estat a l’altura de la pandèmia, així com la diligència, capacitat i professionalitat de la directora territorial de Salut, Mar Lleixà i el seu equip, coordinant les actuacions sanitàries derivades d’una situació del tot insòlita. Aquests factors han influït perquè a l’Ebre la incidència del COVID19 hagi estat substancialment inferior que a la resta d’indrets del país.
Aquesta actuació encara té més mèrit si tenim en compte que el govern de Madrid no els ho ha posat fàcil, per la seva tebiesa i retard a fixar les mesures de confinament, per la nefasta gestió en la centralització de compres de material sanitari de protecció i d’EPI’s, fet que ha deixat desproveïts, no tan sols a la població, sinó també als professionals de la salut, o per precipitar i no consensuar el reinici d’activitats laborals no imprescindibles, entre altres circumstàncies.
Des del Departament d’Educació, també s’ha realitzat una gestió digna de lloança. La distribució de les targetes moneder, a través del Consell Comarcal, unes targetes amb una ajuda econòmica per a les famílies que tenen beca menjador o les accions dutes a terme per combatre la bretxa digital i permetre que tot l’alumnat de l’Ebre tingui connectivitat i dispositius per poder continuar el curs acadèmic per via telemàtica, en són alguns exemples.
El grup municipal d’Esquerra de Tortosa mentre la situació de la crisi sanitària era en fase aguda, hem exercit d’oposició responsable i no hem entrat al debat públic sobre aquesta manera de fer. Però ha arribat el moment que cal dir-ho: la senyora Roigé s’ha dedicat a qüestionar de manera sistemàtica les actuacions de diferents departaments de la Generalitat, en concret del Departament de Salut, però també d’Educació, fet que li ha portat a donar informacions que després s’ha vist que no es corresponien en la realitat.
Però és que mentre l’alcaldessa criticava l’actuació del govern de la Generalitat a l’Ebre, les crítiques que ha verbalitzat a la desafortunada gestió del govern de Madrid han estat tèbies, per no dir inexistents, i com hem vist raons no en falten, fins i tot en la falta de concreció d’ajudes al comerç familiar i de proximitat que tan malmès està a Tortosa.
Sembla que el seu nou soci de govern li marca el perfil polític, a veure si resultarà que hem passat de tenir una alcaldessa d’un partit sobiranista a tenir una alcaldessa del PSOE. Temps hi haurà per fer-ne una valoració política.
No puc acabar aquest article sense insistir en el reconeixement a la tasca feta pels sanitaris, treballadors socials, personal de la neteja, empleats de mercats, botigues d’alimentació i supermercats, cossos de seguretat, transportistes i totes aquelles persones que posant en risc la seva salut, treballen perquè tots superem aquesta pandèmia.
 
[Publicat a l'Ebre, 24 d'abril de 2020]