Tortosa

Notícia

“El govern de CiU no està sent el millor a l’hora d’impulsar el teixit empresarial de les Terres de l’Ebre

Josep F. Monclús
Esquerra ha presentat una Proposta de Resolució demanant que es torni a convocar del Pla d’Iniciatives de Dinamització Comarcal que va aportar en ajuts directes i crèdits tous més de 12 milions a les Terres de l’Ebre.

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Gervasi Aspa, acompanyat del candidat a l’alcaldia de Tortosa, Josep F. Monclús, han presentat una proposta parlamentària per ajudar les indústries i empreses de les Terres de l’Ebre. Segons Aspa, “davant del neguit que produeix el NO constant del nou Govern de CiU a totes les iniciatives engegades per l’anterior Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, com el nou hospital regional, la vegueria o els instituts escola de Sant Jaume d’Enveja i el Perelló, tenim por que ara també aturin els ajuts al teixit empresarial”. El candidat tortosí, Josep F. Monclús, ha recordat els ajuts que des del Govern anterior es van aportar a les Terres de l’Ebre, com ara les dues esmenes d’Esquerra als pressupostos generals de l’Estat, amb les quals es van aconseguir 11,1 milions per crear un fons d’industrialització per a les Terres de l’Ebre. Monclús ho ha contrastat amb el fet que “CiU mai ha aconseguit cap partida dels PGE per a la industrialització de les Terres de l’Ebre”. Monclús també ha esmentat els 960.000 € aportats per la Generalitat mitjançant la línia d’ajuts destinada al conjunt de Catalunya. 

Segons Monclús, “la manca d’iniciativa i de propostes del govern de CiU per mantenir o ampliar els ajuts al sector industrial i empresarial de l’Ebre” ha portat Esquerra a presentar al Parlament una Proposta de Resolució perquè “es tornin a convocar els Plans d’Iniciatives de Dinamització Comarcal (IDCE) per als anys 2011–2013 i que garanteixi, com a mínim, les dotacions pressupostàries de l’anterior convocatòria”. Acabat el període d’ajuts i davant la necessitat de continuar mantenint-los, Esquerra ha volgut presentar la Proposta. Aquests Plans es van crear per potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic i fins a la convocatòria del 2010 només incloïen la Terra Alta, l’Anoia, el Ripollès i el Pallars Jussà; però després es va ampliar a les altres tres comarques ebrenques. Monclús ha recordat que “aquests Plans van aportar més de 12 M€ amb subvencions i crèdits a interès zero al teixit empresarial i industrial de les Terres de l’Ebre, i ara més que mai, no podem prescindir-ne”. D’aquests, 3 milions a fons perdut (amb 0,5 M€ el 2008 i 0,5 M€ el 2009 a la Terra Alta, i 2 M€ a les 4 comarques) i 9 M€ en crèdits tous (1,5 M€ el 2008 i 5 M€ el 2009 a la Terra Alta, i 6 M€ a les 4 comarques). En total, es van subvencionar 90 empreses i es va fer possible la creació de més de 100 llocs de treball, impulsar noves línies de producció, modernitzar la maquinària i consolidar-se en l’àmbit de l’exportació. 

Segons Monclús “el govern de CiU no està sent el millor a l’hora d’impulsar el teixit empresarial de les Terres de l’Ebre”. El republicà ha “lamentat” que el govern encara no hagi explicat què pensa fer amb relació amb els ajuts a les empreses de l’Ebre. Monclús ha afirmat que “des d’Esquerra volem que aquest Govern del No a les Terres de l’Ebre passi a partir d’ara a ser el Govern del sí, també en l’ajuda a les nostres empreses”.