Tortosa

Notícia

Estima i siguis com vulgues


El 28 de juny es commemora a tot el món el dia de l’orgull LGTBI (lesbià, gai, transsexual, bisexual i intersexual), una jornada festiva i reivindicativa per demanar la plena igualtat jurídica i social per al col·lectiu LGTBI i per reclamar tolerància envers la diversitat d’orientació sexual. Un dia en què són importants els símbols, el més rellevant dels quals és la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí que representa el col·lectiu LGTBI i que aquest any onejarà per primera vegada a la façana de l’Ajuntament de Tortosa.

Esta fita ha estat possible gràcies a la feina que es va iniciar el 2016 des de la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Tortosa, juntament amb el col·lectiu LGTeBre, a qui vull expressar l’agraïment per haver cregut en el projecte i haver-nos ajudat des del primer dia a tirar-lo endavant amb la seua feina, el seu suport i la seva orientació. També faig extensiu l’agraïment cap a la resta de ciutadanes i ciutadans que hi estan participant. L’aportació que hem fet des de l’Administració pública és la de dotar Tortosa d’un Pla local de polítiques LGTBI, que s’ha d’aprovar a finals d’any i que ens permetrà treballar pels drets d’este col·lectiu.

L’objectiu principal de la política pública és garantir els mateixos drets i oportunitats a tothom i, per tant, cal garantir que les persones LGTBI puguen viure amb normalitat la seua identitat sexual en l’àmbit personal, públic i professional, i fer prevaldre el dret d’estimar com es vulga i constituir-se en família.

Amb la voluntat que Tortosa esdevingua una ciutat lliure d’LGTBIfòbia, hem confeccionat un Pla efectiu amb la participació directa de la ciutadania, així com dels agents polítics i socials que la integren. A partir d’esta acció conjunta entre LGTeBre i la Regidoria, s’ha establert una taula de treball en què han participat els partits polítics amb representació municipal que han volgut ser-hi, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Ebre i diferents agents socials, entre els quals destaquen el Col·legi de Periodistes, la Federació d’Associacions de Veïns, les entitats socials i representants del col·lectiu LGTBI.

Durant l’elaboració del Pla, hem debatut diverses estratègies per definir i diagnosticar la situació social en què ens trobàvem, amb la voluntat de fer un treball col·lectiu que moltes vegades no es produeix en la política del dia a dia. És d’agrair, per tant, a tots els participants, la seua disponibilitat, el treball i el compromís que hi han invertit.

Esta col·laboració i coordinació que hem establert ens permetrà una actuació més efectiva, com ho demostren els projectes de formació i sensibilització específica en polítiques LGTBI que ja hem començat a treballar amb el personal municipal, i desenvolupar un projecte específic orientat a l’alumnat dels instituts de Tortosa.

A més, fruit d’esta col·laboració institucional, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat Catalunya i l’Ajuntament de Tortosa han signat un conveni que farà possible posar en funcionament un Servei d’Atenció Integral (SAI) per oferir una prestació de qualitat i proximitat a les persones que pateixin, hagen patit o estiguen en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

El SAI també serà un servei d’informació i sensibilització destinat a entitats i particulars que, a més de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere, previndrà l’LGTBIfòbia. Des dels municipis podem fer molta feina en aquest camp i, per això, des la Regidoria de Drets Civils hem volgut crear instruments i programes, com els explicats, que ajuden a garantir els mateixos drets i oportunitats a tothom per igual.

Fem de Tortosa una ciutat lliure d’LGTBIfòbia: estima i sigues com vulgues!

Maria Jesús Vinya
Regidora de Drets Civils