Tortosa

Notícia

La reserva de la biosfera, una oportunitat per a les Terres de l'Ebre


La reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre és una gran oportunitat per situar el territori en el mapa internacional i potenciar tant el sector turístic com l’agroalimentari. Ara, ja fa cinc anys que les comarques ebrenques van aconseguir aquest reconeixement per part de la Unesco i la marca Ebre Biosfera reuneix prop de 150 empreses. Sens dubte, el balanç és positiu i la implicació del departament d’Agricultura ha estat fonamental, però cal que es destinen més recursos a la reserva de la biosfera per projectar-la internacionalment. Les Terres de l’Ebre en sortiran beneficiades però també el conjunt del país, perquè la reserva permet donar visibilitat a Catalunya en el conjunt de xarxes internacionals en què participa (només l’Ebre i el Montseny disposen d’aquest segell). I si l’administració aposta més clarament per la reserva de la biosfera també ho faran les empreses ebrenques. De la mateixa manera que reclamo més inversió a la Generalitat per impulsar la reserva, també faig una crida als empresaris tortosins perquè es sumen a aquest projecte. És cert que n’hi ha alguns que ja ho han fet, però de les 150 empreses adherides a la marca només una desena són de Tortosa. Des de les administracions s’haurà de fer un esforç per explicar als agents del territori els beneficis que suposa adherir-se a la marca Ebre Biosfera, ja que és un referent d’alta qualitat i del respecte pel medi ambient del producte.
 Durant el 2019 la reserva de la biosfera de l’Ebre posarà en marxa dues accions potents: d’una banda, la creació d’un viver d’ostra autòctona i, de l’altra, un observatori de la sequera. L’aqüicultura és un sector amb un pes significatiu al delta de l’Ebre i amb enormes possibilitats de creixement si emprenem les mesures necessàries per garantir la viabilitat dels cultius. D’altra banda, és necessari avaluar l’impacte del canvi climàtic al nostre territori per tal d’adaptar-nos-hi. En aquest sentit, la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre participa  en el projecte europeu Life Clinomics, en què també hi són la reserva del Montseny i la comarca de l’Alt Penedès. Un projecte que implica els sectors turístics, agroforestal i pesquer amb l’objectiu que tots tres sectors incrementen la resiliència per adaptar-se al canvi climàtic.
D’altra banda, acostar la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre a la població més jove és indispensable si volem garantir-ne la seua continuïtat. És per això que considero un encert la decisió del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) de publicar un llibre educatiu, perquè permetrà que la reserva de la biosfera entre a les escoles, que els xiquets i xiquetes coneguin millor tot allò que tenen a la vora de casa, la importància de l’agricultura i de la producció d’aliments, així com la distinció que la Unesco ens ha donat.  A més, el llibre és un exemple de col·laboració entre administració i empresa privada, un camí necessari per potenciar la reserva.
Aquests però no són els únics projectes que realitza el Copate per impulsar la reserva de la biosfera, sinó que en el darrer consell consultiu de la reserva de la biosfera, presidit per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la seu de la Cambra de Comerç de Tortosa, es van explicar les actuacions dutes a terme en el marc del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) Ebre Biosfera. Un projecte centrat en impulsar els sectors líders amb potencial endogen mitjançant l’ús intensiu de les TIC i la transferència de coneixement i innovació. Un projecte que inclou actuacions com la creació d’un banc de terres i un banc de serveis agraris o la creació d’un clúster públic-privat agroforestal.
Finalment, perquè la reserva de la biosfera representi el conjunt de les Terres de l’Ebre és necessària la seua ampliació al nord de la Ribera d’Ebre. Un àmbit que en va quedar exclòs en la declaració inicial per les restriccions del consell internacional del programa Home i Biosfera de la Unesco, que va rebutjar incloure a la reserva l’àrea d’influència de la central nuclear d’Ascó. El passat mes de novembre, però, el Copate va iniciar els tràmits per incloure els municipis de Flix, Ascó, Riba-roja d'Ebre, Garcia, Vinebre, la Torre de l'Espanyol i  la Palma d’Ebre a la reserva. Quan la Unesco accepte la modificació dels límits territorials de la reserva s’incorporaran àrees de gran valor natural i d'una inqüestionable riquesa ornitològica com són els aiguamolls de la reserva natural de fauna salvatge de Sebes i meandre de Flix o l'espai d'interès natural de Riba-roja. Llavors la reserva sí que coincidirà plenament en l’àmbit territorial de les Terres de l’Ebre.


Xavier Faura, candidat a l'alcaldia ERC-Tortosa Sí

Publicat a Un Cop d'Ull, gener 2019
http://uncopdull.com/opinio.php?id=623