Tortosa

Notícia

Tortosa, fes memòria


El passat diumenge dia 13 es van complir 80 anys de l’entrada de les tropes colpistes de Franco a Tortosa, data que el dictador va voler que féssim memòria tots els tortosins i tortosines donant-li nom al barri del “13 de enero”, “13 de gener” després de la transició i que, tants anys va costar desprendre’ns.
 
Per recordar aquesta data, vam poder gaudir al teatre auditori Felip Pedrell de la projecció del documental “A les fosques. La memòria de la Tortosa bombardejada” amb les vivències de persones que van patir els bombardejos que van caure sobre Tortosa durant un període de gairebé dos anys de la guerra -em refereixo a la Guerra Civil tal com s’han referit sempre els que la van viure-, i que van destruir una gran part de la ciutat.
 
En sortir de la projecció, comentant amb altres assistents, tots i totes coincidíem que se’ns va posar en molts de moments la pell de gallina en escoltar el que havien viscut els que durant la guerra eren només xiquets i xiquetes i que, encara que sembli mentida, tan poques vegades hem escoltat. La nostra generació vam preguntar als nostres pares i mares i sobretot als nostres iaios i iaies sobre la guerra i quantes vegades van dir-nos que eren coses tristes, que ja havien passat i no calia recordar? Gairebé sempre, perquè el record del “13 de enero” és directament proporcional a tot el que van callar els nostres grans, i inversament proporcional a la seua memòria.
 
Aquest documental m’ha portat a reflexionar en tot allò que s’està fent a Catalunya per preservar aquesta memòria i que contrasta amb el que es fa a Espanya.
 
El Memorial Democràtic, la institució pública que té per objectiu recuperar, commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya entre el 1931 i el 1980 i que posa al centre de la seua activitat la dignitat de la persona, els valors democràtics i el respecte pels drets humans perquè la barbàrie de la guerra no es torni a repetir.
 
A les nostres terres tenim el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) centrat en la recuperació de la memòria històrica de la batalla de l’Ebre, el que l’ha convertit en un actiu de turisme cultural.
 
L’última acció de la Generalitat de Catalunya va ser el 12 de setembre de 2018 en què va aprovar-se l’avantprojecte de llei integral de la memòria democràtica de Catalunya per, entre altres, coordinar la recerca de persones desaparegudes durant la guerra i a l’època de la dictadura, legislar sobre la simbologia franquista en el territori -legislació molt important per a la nostra ciutat -, i perquè aquesta memòria sigui transmesa a les generacions més joves.
 
Amb aquesta finalitat de transmissió i divulgació del coneixement de cara a les generacions futures el Memorial Democràtic ha dissenyat documents i activitats adreçades a la comunitat educativa i amb el Premi de Recerca en Memòria Democràtica ha estimulat la recerca en aquest àmbit entre els joves, buscant formar ciutadans crítics, reflexius i participatius.
 
Que a través d’aquestes accions tota la ciutadania puguem prendre plena consciència del passat i mantenir-la viva per a les generacions que venen, per tal que mai més altres xiquets i xiquetes hagin de viure les misèries que van explicar-nos el passat dia 13.
 
 
 
Xavier Faura, candidat a l’alcaldia per ERC-Tortosa Sí
Publicat a Un Cop d'Ull (febrer 2019)