Tortosa

Totes les opinions

Josep Rima, número 3 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

Canviem Tortosa, millorem en sostenibilitat

El projecte de la Tortosa Republicana posa en el centre a les persones: volem millorar el seu benestar amb una ciutat més sostenible i a la vegada més saludable. I una ciutat més sostenible i saludable provocarà que  hi hagi més gent que vulgui viure a la nostra ciutat. Volem una Tortosa compromesa amb la sostenibilitat ambiental, social i econòmica per tal de construir una ciutat responsable amb les persones i l’entorn.

La davallada de l'interès per Expoebre

Aquests dies veiem anunciada la pròxima edició de la fira Expoebre, tradicionalment anunciada com la fira multisectorial de les Terres de l’Ebre i que a més coincideix amb la celebració del seu 75è aniversari. Si cerquem a l’hemeroteca, podrem veure que allò que ara es considera el naixement de l’actual mostra multisectorial, l’any 1944, era una fira de ramaderia comarcal vinculada a les festes de la Cinta.

La processó de la Passió, un actiu turístic

Tortosa ha iniciat un altre any la Setmana Santa amb la processó de la Passió, una de les més antigues i singulars del país perquè escenifica la Passió en Diumenge de Rams i que és una mostra d’art sacre d’escultors de renom com: Enric Monjo, Innocenci Soriano Montagut i Àngel Acosta, entre altres.  Un acte penitencial en què participen onze passos acompanyats pels confrares i aspirants de les deu confraries que integren l’actual Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa; nou d’aquestes confraries vinculades o amb seu a la ciutat de Tortosa i una a l’EMD de Jesús; a més de les bandes de tambors que s’han anat incorporant a les diferents confraries i que amb les melodies trenquen el silenci de la nit, la qual cosa incrementa l’emoció dels milers de tortosins, tortosines i visitants que omplen els carrers de la ciutat per gaudir-ne i ser agraciats amb alguns dels dolços que els confrares hi reparteixen.

Pilar Caballé, número 4 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

El procés comunitari: descobrim-lo!

Quan fa poc més de dos anys, dins de les tasques que desenvolupo al Departament, se’m va assignar la participació a l’Espai Tècnic de Relació (ETR) de treball i ocupació del procés comunitari a Tortosa, pensava que es tractava d’una iniciativa novedosa. Quan vaig arribar a la primera reunió se’m va explicar amb què s’estava treballant de forma conjunta a l’ETR i també una primera aproximació al procés comunitari.

Pau Galiana, número 5 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

La millora del turisme

Les xifres de pernoctacions i del PIB turístic elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, ens diuen que els darrers anys s’ha produït un creixement del pes del turisme a la nostra ciutat. Sota la gestió de Josep Felip Monclús s’ha millorat l’equip tècnic i s’ha posat fil a l’agulla en alguns aspectes importants, encarant l’assoliment d’algun objectiu estratègic.

El medi ambient ebrenc, altra vegada en perill

Gairebé coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que va tenir lloc el passat 22 de març, el Tribunal Suprem donava a conèixer la sentència dictada l’11 de març en què desestimava el recurs contenciós administratiu presentat per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa i l’EMD de Jesús, entre altres ajuntaments i administracions, contra el pla hidrològic de la conca de l’Ebre presentat l’any 2016.

La manifestació a Madrid, mostra clara de la unitat del sobiranisme

El passat dissabte dia 16, a les 18 hores, la capital espanyola, des del paseo del Prado, a l’altura del Ministeri de Sanitat, fins a la plaça de la Cibeles inclosa, era plena de gom a gom. No sé quantes persones érem allí concentrades, però en tot cas moltíssimes persones més que les que va reunir l’afició madridista a la mateixa Cibeles el passat mes de maig quan va guanyar la Champions, que per cert es va saldar amb 35 ferits, front cap incident en el cas del nostre moviment reivindicatiu.

Josep Antoni Garcia, número 7 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

Les relacions per la tradició

Josep Antoni Garcia

La tradició, la memòria i el patrimoni són també eixos que es vertebren perquè les societats i els pobles puguin avançar amb peu ferm.  La música i la dansa han estat algunes de les fórmules d’apropament entre homes i dones per trobar-se en moments d’oci i d’expressió de llibertat.   Però, en molts casos, l’avanç tecnològic i l’anomenada societat del benestar han produït un oblit de totes aquelles manifestacions considerades tradicionals i populars.

Pilar Caballé, número 4 de la candidatura d'ERC-Tortosa Sí

8 de març

Pilar Caballé

Dia Internacional de les Dones. El 1977 les Nacions Unides van corroborar aquesta data en què hi ha una reivindicació del feminisme i una denuncia del sexisme. Evidencia la lluita que tenim les dones en la cerca de la igualtat amb els homes quant a la participació en el món laboral, la independència econòmica i formar part de ple dret de la societat en què vivim.   El feminisme denuncia els estereotips i els rols de gènere i té per objectiu eradicar la inferioritat de la dona respecte l’home i denunciar totes les desigualtats que es produeixen a nivell social, polític, econòmic i jurídic.