Tortosa

Totes les opinions

Cap a quin model de serveis socials anem?

Els canvis sociodemogràfics, econòmics i tecnològics dels darrers temps han dibuixat noves realitats socials que ens cal atendre, a la vegada que han generat altres necessitats socials a les quals cal fer front amb l’aplicació de noves polítiques socials. Unes polítiques enteses dintre d’un  marc comunitari i preventiu que fomenti l’autonomia de les persones i la cohesió social. Partint d’aquesta premissa bàsica, és a dir, d’una atenció transversal que no només esdevingui assistencial; s’ha de treballar per empoderar les persones i  és així com ho estem fent des de la regidoria de Serveis Socials i Drets Civils de l’Ajuntament de Tortosa.

Tortosa, fes memòria

El passat diumenge dia 13 es van complir 80 anys de l’entrada de les tropes colpistes de Franco a Tortosa, data que el dictador va voler que féssim memòria tots els tortosins i tortosines donant-li nom al barri del “13 de enero”, “13 de gener” després de la transició i que, tants anys va costar desprendre’ns.   Per recordar aquesta data, vam poder gaudir al teatre auditori Felip Pedrell de la projecció del documental “A les fosques.

Numen, reivindicació de la cultura ebrenca

El col·lectiu Dilluns d’art al forn ens oferirà demà, 26 de gener a les vuit del vespre al Teatre Auditori Felip Pedrell,  Numen, un somni de l’Ebre. Un espectacle pensat per tal d’homenatjar i reivindicar el món de la cultura de les Terres de l’Ebre que el col·lectiu Dillums d’art al forn ha encarregat a  l’actor, dramaturg i escriptor Valer Gisbert. Crec que aquest esdeveniment és digne de remarcar per diverses circumstàncies: primer, perquè Dillums d’art al forn és un col·lectiu que ha sorgit de forma espontània, sense cap ajuda institucional i que aglutina artistes provinents de diverses disciplines, d’arreu del territori i que ha tingut des del seu inici  una clara voluntat de  denunciar  el trinxament democràtic  i la brutalitat que va significar la violència que va patir la ciutadania  catalana que va acudir a les urnes l’1 d’octubre del 2017.

La salut, un dels béns més preuats

Fa uns mesos vaig escriure un article amb motiu de la visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a la nostra ciutat, on parlava d’inversions. Han passat els mesos i continuem parlant de Salut, perquè és un dels béns més preuats per tothom. Catalunya té un sistema públic de salut, que hem de continuar defensant i enfortint. Des del govern s’estan  impulsant accions per convertir l’atenció primària i comunitària en l’eix vertebrador del sistema de salut.

La reserva de la biosfera, una oportunitat per a les Terres de l'Ebre

La reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre és una gran oportunitat per situar el territori en el mapa internacional i potenciar tant el sector turístic com l’agroalimentari. Ara, ja fa cinc anys que les comarques ebrenques van aconseguir aquest reconeixement per part de la Unesco i la marca Ebre Biosfera reuneix prop de 150 empreses. Sens dubte, el balanç és positiu i la implicació del departament d’Agricultura ha estat fonamental, però cal que es destinen més recursos a la reserva de la biosfera per projectar-la internacionalment.

EL REFERÈNDUM DE L’1 O: ARA FA UN ANY

 El referèndum de l’1 d’octubre, els preparatius i les conseqüències que se n’han derivat són un tema recurrent en debats televisius i converses quotidianes, que aquests dies tornen a guanyar protagonisme a mesura que ens apropem a l’aniversari. Les lectures són moltes i molt variades en funció de la posició ideològica de cadascú, des dels que s’anomenen constitucionalistes que van sentir que la unidad de la inquebrantable patria española havia arribat a la fi, fins a determinats sectors sobiranistes que no entenen per què el Govern de la Generalitat no va tirar endavant la república catalana, passant per tot un conjunt de posicions ideològiques, intermèdies, que donen lloc a tot tipus de consideracions.

Unes Bones Festes de la Cinta?

Anys enrere, l’equip de CiU del govern municipal va introduir modificacions importants al format tradicional de la Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Cinta, reduint de forma substancial els dies de festa a fi de reduir la quantitat d’activitats, amb l’objectiu de rebaixar despesa.   Aquesta alteració estava justificada, d’una banda, per la consolidació de la Festa del Renaixement i, d’altra banda, per l’important context de crisi econòmica en què estaven immersos, amb retallades sistemàtiques en tots els àmbits públics i en el qual les activitats lúdiques no en podien quedar al marge.

Per una Tortosa més participativa i menys endeutada

  La regidoria d´Hisenda de l´Ajuntament de Tortosa, governada actualment per Esquerra Republicana de Catalunya, és la regidoria menys visible de cara a la ciutadania , i no per això deixa de ser una àrea bàsica i fonamental sobre la que se sustenta bona part del funcionament de la resta d´àrees i serveis finalistes.   Però més enllà de la gestió de les finances municipals, aquesta regidoria ha fet un esforç important per incrementar la democràcia participativa oferint a la ciutadania instruments que ajudin a la seva participació directa en la presa de decisions, com per exemple, amb el destí d´una part del pressupost municipal.

Estima i siguis com vulgues

El 28 de juny es commemora a tot el món el dia de l’orgull LGTBI (lesbià, gai, transsexual, bisexual i intersexual), una jornada festiva i reivindicativa per demanar la plena igualtat jurídica i social per al col·lectiu LGTBI i per reclamar tolerància envers la diversitat d’orientació sexual. Un dia en què són importants els símbols, el més rellevant dels quals és la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí que representa el col·lectiu LGTBI i que aquest any onejarà per primera vegada a la façana de l’Ajuntament de Tortosa.