Vallès Occidental

Totes les notícies

Acord per reduir l'accidentalitat i propostes de millora a la ctra. B-124

El diputat vallesà Marc Sanglas, de Junts pel Sí, celebra l’acord assolit en el marc de la Comissió de Territori per reduir l’accidentalitat a la carretera B-124. Sanglas ha explicat que l’acord inclou les quatre esmenes presentades per JxSí. D’una banda, el text preveu “analitzar la possible optimització de la senyalització existent de limitació de velocitat, així com la possible millora de l’abalisament de la carretera B-124 entre Sabadell i Castellar del Vallès”, un tram que, segons ha explicat Sanglas, “compta amb 27.000 vehicles diaris i un revolt conflictiu i amb alta accidentalitat”. Així, pel mateix tram, també es preveu estudiar la instal·lació de tres cilíndriques com element de separació de carrils (entre el PK 3,700 i el 3,900) i la reordenació d’accessos del tram comprès (entre el PK 4 i 6,500 de la B-124). JxSí també ha fet propostes de millora de la carretera pel tram entre Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. En concret, la Comissió ha aprovat revisar “l’abalisament i la senyalització dels revolts, així com de la  senyalització horitzontal i vertical general” en aquest tram, i incloure dues propostes pels ciclistes: d’una banda, que el grup de treball de carreteres compartides analitzi la senyalització del tram en funció dels criteris establerts al GT-32; i de l’altra, i atès que ja existeix un itinerari practicable per bicicletes pel marge del riu Ripoll que connecta els nuclis de Castellar del Vallès i Sabadell, analitzar la possibilitat de crear un altre itinerari alternatiu per l’eix de la carretera B-124 entre Sabadell i Castellar del Vallès, en el marc del projecte de desdoblament d’aquesta carretera.

Es presenta el Manifest de la conca del riu Ripoll

Representants de 9 municipis vallesans s’han aplegat avui dijous 2 de juny a l’Horta Social de Ripollet per fer la presentació del Manifest de la Conca del riu Ripoll. El manifest ha estat impulsat per representants d’ERC, CAV-CUP i Entesa. Sant Llorenç Savall, Castellar, Sabadell, Barberà, Ripollet, Montcada, Cerdanyola, Badia i Sant Quirze són els municipis implicats en aconseguir que tant el riu Ripoll com el riu Sec esdevinguin les noves rambles del futur d’aquestes poblacions. En el manifest es parla de desenvolupament sostenible dels rius des del punt de vista ambiental, social i econòmic. Es parla de planificació conjunta, entenent el sistema com un de sol, millorant el paisatge i les activitats productives i de lleure al Vallès, i també de la creació d’un organisme supramunicipal de planificació, coordinació i gestió de la conca. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; l’alcalde de Ripollet, Josep Maria Osuna; l’alcaldessa de Sant Quirze, Elisabeth Oliveras, entre altres regidors i regidores, i diputats provincials de les tres formacions, com Rafel Homet (ERC), Carles Rodríguez (Entesa) i Quim Duran (CAV-CUP Poble Actiu).   Per part d’ERC, a part dels ja esmentats Juli Fernàndez, Elisabeth Oliveras i Rafel Homet, també hi han assistit Xavi Guerrero, regidor de Sabadell; Elizabeth Pasamonte, regidora de Cerdanyola, i Albert Turon, d'ERC Cerdanyola; Lurdes Serra, regidora de Ripollet; Jordi Sànchez, regidor de Montcada, i Oriol Ribas, president d’ERC Montcada; Ramon Cos, regidor de Barberà del Vallès; Francesc Fernàndez, regidor de Sant Quirze; Juan Luís Serrano, regidor de Sant Llorenç Savall, i Santi Valls, secretari de Territori d’ERC Vallès Occidental.  

Mobilització d'electes locals en defensa de la Llei 24/2015

El divendres 6 de maig desenes d'alcaldes/esses i regidors/es de tots els partits excepte el PP i C's s'han mobilitzat i han denunciat la resolució del consell de ministres espanyol, del passat 29 d’abril, per la qual es presenta un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015. Enmig d’un desplegament policial absolutament desproporcionat i injustificable, els electes locals han presentat per registre a la Delegación del Gobierno d'Espanya a Barcelona els expedients que han iniciat en compliment d'aquesta llei als seus municipis. Els ajuntaments refermen el compromís i la voluntat de continuar tramitant aquests expedients per afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell i impulsor de la mobilització, va afirmar: “La decisió d’impugnar la Llei 24/2015 no suposa només impugnar o modificar una legislació vigent i legítima del Parlament de Catalunya, que va ser aprovada per unanimitat, sinó que el que s’està impugnant són alguns dels drets fonamentals dels catalans: el dret a l’habitatge i el dret a una vida digna. El govern espanyol vol igualar la misèria, nosaltres hem vingut a dir que amb aquesta llei podíem treballar per igualar la dignitat”.   Van assistir a la mobilització els següents electes d’ERC del Vallès Occidental: Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Elisabet Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès; Marta Roqué, alcaldessa de Rellinars, i els regidors/es Gabriel Fernàndez (Sabadell), Helena Solà (Cerdanyola), Rafa Homet (Castellar del Vallès), i Olga Serra i Albert Salamé (Vacarisses).

Festa de la República. ERC, 85 anys treballant per la llibertat, la independència i la justícia social

Aquest dissabte passat, dia 9 d'abril, es va celebrar al Parc de la Ciutadella de Barcelona la Festa de la República, organitzada per ERC. ERC, com va recordar Oriol Junqueras, ha tingut un paper fonamental per aglutinar confluències i tradicions diferents que permeten generar majories al servei del país, de tots els ciutadans i les ciutadanes, i avançar ca a la República Catalana. "Estem molt contents que avui siguem més que mai. Però si avui hi ha una majoria que vol un país lliure i just és perquè hi ha gent que mai ha defallit al servei de la llibertat i la justícia. Aquesta gent som la gent d'Esquerra Republicana, que des de fa 85 anys treballem per la llibertat, la independència i la justícia social", va dir Junqueras. I va afegir: "Som un poble de pobles. Som una nació on hi caben molts pobles. Aquest país converteix en catalans totes les persones que hi vénen a viure i que el volen convertir en el seu país". Des d'ERC Vallès Occidental volem donar les gràcies a totes les persones que treballen cada dia per construir un projecte de majories, sempre al servei del país i de tots els catalans les catalanes, al servei de la llibertat, la igualtat i la justícia. I en especial volem reconèixer els i les militants de la comarca que aquest dissabte van rebre la insígnia de 25 anys de compromís amb ERC. Moltes gràcies, Joan V, Lurdes, Joan Miquel, Ramon B, Montserrat, Francesc A, Ramon N, Eloïna, Manel Vicent, Emili, Màrius, Eduard, Josep, Francesc P i Narcís. Salut, i República!

Grup Comarcal ERC Vallès Occidental

(Article del Grup Comarcal d'ERC publicat al web del Consell Comarcal del Vallès Occidental) Ens plau obrir aquest espai de contacte amb la ciutadania, una eina que posa en relleu la voluntat d’obertura del Consell Comarcal i la voluntat de donar a conèixer la feina que s’hi fa, sovint desconeguda.   La nostra condició per formar part del govern actual era canviar totalment les dinàmiques del passat i obrir una nova etapa d’impuls polític i transparència en la gestió. En aquest sentit, ens sentim perfectament còmodes amb el funcionament actual, amb la tasca de la Permanent i de totes les comissions que en deriven, amb la gestió portada a terme per la nova gerent (designada entre el personal de la mateixa institució) i amb el compromís i la professionalitat dels treballadors i les treballadores.   Volem formar part d’un govern ferm i sòlid, obert i transparent, amb la mà estesa a tots els grups per treballar en benefici dels 23 municipis de la comarca i de la ciutadania. Creiem en la transparència, en retre comptes, en ser eficients en la gestió de tots els recursos públics, i vetllarem perquè el govern lideri una institució moderna i oberta, amb les parets de vidre, entregada als serveis i sostenible.   Disposem d’un equip preparat i compromès, format per persones amb responsabilitats diverses en ajuntaments de la comarca (alcaldes i alcaldesses, i regidors/es a govern i a l’oposició). Som el Joan, l’Elizabeth, el Pol, l’Anna, el Ricard, la Marta i l’Olga. Les àrees de govern que encapçalem són Benestar social i Qualitat de vida, Territori i Sostenibilitat, i el Consorci per a la Gestió de Residus.   El context de crisi econòmica i social fa dels temps actuals un repte d’unes dimensions gegantines. Les responsabilitats de govern en els àmbits dels serveis socials i l’atenció directa a la ciutadania esdevenen pilars bàsics per millorar el present i, sobretot, el futur. Per aquest motiu, des de l’Àrea de Benestar social apostem decididament per la cooperació entre els municipis de la comarca; a partir de les seves demandes i necessitats, ens cal teixir les polítiques a desenvolupar.

Dones amb tots els drets

El 8 de març, any rere any, celebrem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge al moviment a favor dels drets de les dones i de reivindicació per denunciar les desigualtats encara existents. Des d’ERC i les JERC treballem perquè els nostres drets, conquerits gràcies als moviments feministes, a les associacions de dones i a moltes persones a títol individual, no es qüestionin ni pateixin retrocessos com els viscuts aquests darrers temps. S’ha fet molta feina, però les desigualtats i la discriminació –laboral, política i social– per raó de gènere que patim les dones encara són presents i massa punyents. Cal l’eradicació de la violència masclista, de la bretxa salarial i de la feminització de la pobresa. I la visualització i la representació de les dones en els mitjans de comunicació i en els espais de presa de decisió públics i privats ni s’aproxima a la paritat. Les dones som el 60% de les llicenciades i, en canvi, el nostre talent es va perdent perquè hi ha una tendència a ocupar càrrecs de menys influència i sense gaire possibilitats d’ascendir com a conseqüència dels sostres de vidre encara existents en moltes organitzacions empresarials i institucions. De fet, tal com assenyala l’Observatori Dona i Empresa, només el 29% de les empreses tenen alguna dona en el seu consell d’administració –el 13% en el cas de les empreses amb més de 250 treballadors i treballadores. Cal eliminar la diferència de guany salarial entre homes i dones, que, de mitjana, segons un estudi de la UGT amb dades de 2013, és d’un 25,01% a Catalunya; d’un 24,24% al País Valencià, i d’un 15,88% a les Illes. No hi ha cap estudi ni cap dada que confirmi que aquesta esquerda salarial disminueix amb el temps. Treballem per tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral i personal i familiar, ja que les dones també tenim dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions. Cal una organització de les tasques de cura de familiars i de la llar basada en la coresponsabilitat.

ERC s’oposa a la licitació de l’estudi informatiu de l’autovia entre Terrassa i Granollers

Davant l’anunci de la propera licitació de l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers  de l’autovia B-40, ERC manté la seva oposició a la construcció d’aquesta infraestructura, ja que respon a un model esgotat de desenvolupament territorial que no respon a les necessitats de mobilitat comarcal. La Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva en matèria d’ordenació del territori, tal com recull el Pla Territorial Metropolità, on es consolida el canvi d’orientació del projecte de via orbital B-40 atorgant a aquesta infraestructura una funció regional (metropolitana) i fins i tot comarcal. Per tant, en deixar de tenir sentit la titularitat estatal de la via, demanem que sigui la Generalitat qui a través de la planificació territorial determini quina és l’actuació en la xarxa viària  per millorar la connectivitat entre els dos Vallesos. Volem deixar clar que Esquerra Republicana és i ha estat part activa de les reivindicacions històriques en contra d’aquesta infraestructura i que així ho continuarà essent, perquè creiem i defensem la millora de la mobilitat fonamentada en un model de desenvolupament territorial sostenible tant a nivell econòmic com social i ambiental. Des d’ERC també denunciem la manca d’inversions en infraestructures ferroviàries, que són aquelles  que l’Estat hauria de prioritzar per a la regió metropolitana de Barcelona. També exigim la finalització al més ràpidament possible de les obres d’enllaç de la B-40 entre Abrera i Terrassa, que es van adjudicar fa 10 anys, per solucionar la problemàtica provocada per la deixadesa en inversió de la construcció del tram.

Manifest en defensa de l’escola pública al Vallès Occidental

Alcaldes i regidors d’ERC del Vallès Occidental, entre els quals hi havia Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Joan Ballbè, alcalde d'Ullastrell, i Pol Altayó, regidor de Santa Perpètua, han assistit aquest matí a la lectura del manifest en defensa de l’escola pública al Vallès Occidental, que ha tingut lloc a Sabadell. Els ajuntaments són coresponsables de la planificació educativa, i els regidors i regidores d’ERC donen suport i impulsaran en els plens municipals l'aprovació d'aquest manifest, que inclou els següents punts: 1. Posar en valor i respectar la coresponsabilitat dels ajuntaments i els governs locals en la planificació educativa. La llei atorga competències a aquests en matèria de zonificació, reserva de places per a alumnes amb necessitats educatives especials o l’establiment de ràtios, a més d’altres polítiques educatives que es porten a terme a cada poble o ciutat. 2. Manteniment de totes les línies a la preinscripció. 3. Reducció de ràtios per garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa. 4. Pla calendaritzat urgent de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics de la comarca. 5. Pla calendaritzat, d’acord amb els ajuntaments, de construcció de centres públics que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat amb especial atenció a la formació formació professional i contínua. 6. Suprimir els concerts a les escoles d’elit i que segreguen per sexe. 7. Instar el Govern de la Generalitat a obrir un procés obert a tota la comunitat educativa per revisar l’actual model educatiu i consensuar un nou marc legal fruit d’un gran pacte per l’educació que organitzi el sistema educatiu a Catalunya, adaptat a la nova realitat política i a l’actual context econòmic, social i demogràfic.

Presentació del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona

El divendres 22 de gener va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental la presentació del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, que va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer, Dionís Guiteras.   A l’acte hi van assistir tots els alcaldes i alcaldesses d’ERC del Vallès Occidental, juntament amb els diputats provincials de Comerç, Isaac Albert (Terrassa), i d’Educació, Rafa Homet (Castellar del Vallès). També hi van assistir els consellers comarcals d'ERC Pol Altayó i Elizabeth Pasamonte. Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Elisabet Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès; Toni Masana, alcalde de Vacarisses; Ricard Torralba, alcalde de Sant Llorenç Savall; Joan Ballbè, alcalde d’Ullastrell, i Marta Roqué, alcaldessa de Rellinars, destaquen la importància per als seus municipis de tots aquest recursos econòmics, tècnics i materials al servei de la ciutadania. El món municipal fa un esforç immens per atendre les necessitats de la seva ciutadania, però topa amb obstacles com l’insuficient finançament municipal. És per aquest motiu que els alcaldes i les alcaldesses vetllen per cercar i obtenir els recursos necessaris per atendre totes les necessitats de la ciutadania. Són una eina imprescindible per oferir més i millors serveis a la població del Vallès Occidental, en un context molt complicat i de dificultat per a moltes persones de la comarca. Els programes d’emergència i assistència social, la lluita contra la pobresa energètica i els plans d’ocupació són eixos prioritaris per als alcaldes i alcaldesses republicans, bàsics per a l’enfortiment de la cohesió social als municipis.