Vallès Occidental

Totes les notícies

Grup Comarcal ERC Vallès Occidental

(Article del Grup Comarcal d'ERC publicat al web del Consell Comarcal del Vallès Occidental) Ens plau obrir aquest espai de contacte amb la ciutadania, una eina que posa en relleu la voluntat d’obertura del Consell Comarcal i la voluntat de donar a conèixer la feina que s’hi fa, sovint desconeguda.   La nostra condició per formar part del govern actual era canviar totalment les dinàmiques del passat i obrir una nova etapa d’impuls polític i transparència en la gestió. En aquest sentit, ens sentim perfectament còmodes amb el funcionament actual, amb la tasca de la Permanent i de totes les comissions que en deriven, amb la gestió portada a terme per la nova gerent (designada entre el personal de la mateixa institució) i amb el compromís i la professionalitat dels treballadors i les treballadores.   Volem formar part d’un govern ferm i sòlid, obert i transparent, amb la mà estesa a tots els grups per treballar en benefici dels 23 municipis de la comarca i de la ciutadania. Creiem en la transparència, en retre comptes, en ser eficients en la gestió de tots els recursos públics, i vetllarem perquè el govern lideri una institució moderna i oberta, amb les parets de vidre, entregada als serveis i sostenible.   Disposem d’un equip preparat i compromès, format per persones amb responsabilitats diverses en ajuntaments de la comarca (alcaldes i alcaldesses, i regidors/es a govern i a l’oposició). Som el Joan, l’Elizabeth, el Pol, l’Anna, el Ricard, la Marta i l’Olga. Les àrees de govern que encapçalem són Benestar social i Qualitat de vida, Territori i Sostenibilitat, i el Consorci per a la Gestió de Residus.   El context de crisi econòmica i social fa dels temps actuals un repte d’unes dimensions gegantines. Les responsabilitats de govern en els àmbits dels serveis socials i l’atenció directa a la ciutadania esdevenen pilars bàsics per millorar el present i, sobretot, el futur. Per aquest motiu, des de l’Àrea de Benestar social apostem decididament per la cooperació entre els municipis de la comarca; a partir de les seves demandes i necessitats, ens cal teixir les polítiques a desenvolupar.

Dones amb tots els drets

El 8 de març, any rere any, celebrem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge al moviment a favor dels drets de les dones i de reivindicació per denunciar les desigualtats encara existents. Des d’ERC i les JERC treballem perquè els nostres drets, conquerits gràcies als moviments feministes, a les associacions de dones i a moltes persones a títol individual, no es qüestionin ni pateixin retrocessos com els viscuts aquests darrers temps. S’ha fet molta feina, però les desigualtats i la discriminació –laboral, política i social– per raó de gènere que patim les dones encara són presents i massa punyents. Cal l’eradicació de la violència masclista, de la bretxa salarial i de la feminització de la pobresa. I la visualització i la representació de les dones en els mitjans de comunicació i en els espais de presa de decisió públics i privats ni s’aproxima a la paritat. Les dones som el 60% de les llicenciades i, en canvi, el nostre talent es va perdent perquè hi ha una tendència a ocupar càrrecs de menys influència i sense gaire possibilitats d’ascendir com a conseqüència dels sostres de vidre encara existents en moltes organitzacions empresarials i institucions. De fet, tal com assenyala l’Observatori Dona i Empresa, només el 29% de les empreses tenen alguna dona en el seu consell d’administració –el 13% en el cas de les empreses amb més de 250 treballadors i treballadores. Cal eliminar la diferència de guany salarial entre homes i dones, que, de mitjana, segons un estudi de la UGT amb dades de 2013, és d’un 25,01% a Catalunya; d’un 24,24% al País Valencià, i d’un 15,88% a les Illes. No hi ha cap estudi ni cap dada que confirmi que aquesta esquerda salarial disminueix amb el temps. Treballem per tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral i personal i familiar, ja que les dones també tenim dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions. Cal una organització de les tasques de cura de familiars i de la llar basada en la coresponsabilitat.

ERC s’oposa a la licitació de l’estudi informatiu de l’autovia entre Terrassa i Granollers

Davant l’anunci de la propera licitació de l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers  de l’autovia B-40, ERC manté la seva oposició a la construcció d’aquesta infraestructura, ja que respon a un model esgotat de desenvolupament territorial que no respon a les necessitats de mobilitat comarcal. La Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva en matèria d’ordenació del territori, tal com recull el Pla Territorial Metropolità, on es consolida el canvi d’orientació del projecte de via orbital B-40 atorgant a aquesta infraestructura una funció regional (metropolitana) i fins i tot comarcal. Per tant, en deixar de tenir sentit la titularitat estatal de la via, demanem que sigui la Generalitat qui a través de la planificació territorial determini quina és l’actuació en la xarxa viària  per millorar la connectivitat entre els dos Vallesos. Volem deixar clar que Esquerra Republicana és i ha estat part activa de les reivindicacions històriques en contra d’aquesta infraestructura i que així ho continuarà essent, perquè creiem i defensem la millora de la mobilitat fonamentada en un model de desenvolupament territorial sostenible tant a nivell econòmic com social i ambiental. Des d’ERC també denunciem la manca d’inversions en infraestructures ferroviàries, que són aquelles  que l’Estat hauria de prioritzar per a la regió metropolitana de Barcelona. També exigim la finalització al més ràpidament possible de les obres d’enllaç de la B-40 entre Abrera i Terrassa, que es van adjudicar fa 10 anys, per solucionar la problemàtica provocada per la deixadesa en inversió de la construcció del tram.

Manifest en defensa de l’escola pública al Vallès Occidental

Alcaldes i regidors d’ERC del Vallès Occidental, entre els quals hi havia Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Joan Ballbè, alcalde d'Ullastrell, i Pol Altayó, regidor de Santa Perpètua, han assistit aquest matí a la lectura del manifest en defensa de l’escola pública al Vallès Occidental, que ha tingut lloc a Sabadell. Els ajuntaments són coresponsables de la planificació educativa, i els regidors i regidores d’ERC donen suport i impulsaran en els plens municipals l'aprovació d'aquest manifest, que inclou els següents punts: 1. Posar en valor i respectar la coresponsabilitat dels ajuntaments i els governs locals en la planificació educativa. La llei atorga competències a aquests en matèria de zonificació, reserva de places per a alumnes amb necessitats educatives especials o l’establiment de ràtios, a més d’altres polítiques educatives que es porten a terme a cada poble o ciutat. 2. Manteniment de totes les línies a la preinscripció. 3. Reducció de ràtios per garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa. 4. Pla calendaritzat urgent de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics de la comarca. 5. Pla calendaritzat, d’acord amb els ajuntaments, de construcció de centres públics que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat amb especial atenció a la formació formació professional i contínua. 6. Suprimir els concerts a les escoles d’elit i que segreguen per sexe. 7. Instar el Govern de la Generalitat a obrir un procés obert a tota la comunitat educativa per revisar l’actual model educatiu i consensuar un nou marc legal fruit d’un gran pacte per l’educació que organitzi el sistema educatiu a Catalunya, adaptat a la nova realitat política i a l’actual context econòmic, social i demogràfic.

Presentació del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona

El divendres 22 de gener va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental la presentació del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, que va anar a càrrec de la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer, Dionís Guiteras.   A l’acte hi van assistir tots els alcaldes i alcaldesses d’ERC del Vallès Occidental, juntament amb els diputats provincials de Comerç, Isaac Albert (Terrassa), i d’Educació, Rafa Homet (Castellar del Vallès). També hi van assistir els consellers comarcals d'ERC Pol Altayó i Elizabeth Pasamonte. Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Elisabet Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès; Toni Masana, alcalde de Vacarisses; Ricard Torralba, alcalde de Sant Llorenç Savall; Joan Ballbè, alcalde d’Ullastrell, i Marta Roqué, alcaldessa de Rellinars, destaquen la importància per als seus municipis de tots aquest recursos econòmics, tècnics i materials al servei de la ciutadania. El món municipal fa un esforç immens per atendre les necessitats de la seva ciutadania, però topa amb obstacles com l’insuficient finançament municipal. És per aquest motiu que els alcaldes i les alcaldesses vetllen per cercar i obtenir els recursos necessaris per atendre totes les necessitats de la ciutadania. Són una eina imprescindible per oferir més i millors serveis a la població del Vallès Occidental, en un context molt complicat i de dificultat per a moltes persones de la comarca. Els programes d’emergència i assistència social, la lluita contra la pobresa energètica i els plans d’ocupació són eixos prioritaris per als alcaldes i alcaldesses republicans, bàsics per a l’enfortiment de la cohesió social als municipis.

Èric Gómez i Mireia Ingla, candidats d'ERC Vallès Occidental al Congrés i al Senat

Ahir, dimarts 3 de novembre, es va celebrar a Terrassa el Congrés d'ERC Vallès Occidental per escollir les persones candidates de la comarca al Congrés dels Diputats i el Senat. La militància ha escollit com a primera persona candidata Èric Gómez, de Sant Cugat. Nascut el 1989 i militant d'ERC i les JERC, actualment és regidor a l'oposició a Sant Cugat del Vallès. És llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i de l’Administració, i màster oficial en Dret Parlamentari, Eleccions i Estudis Legislatius. L'acompanyaran, en aquest ordre, Toni Masana, alcalde de Vacarisses; Jaume Puig, primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Ullastrell; Helena Solà, regidora a Cerdanyola, i Glòria Llobet, de les JERC, de Sabadell. Pel que fa a les persones candidates al Senat, ha estat escollida Mireia Ingla, portaveu del Grup Municipal d'ERC-MES a l'Ajuntament de Sant Cugat de Vallès. És llicenciada en Dret, màster en Mediació, i compagina la tasca a l'Ajuntament amb la coordinació i l’assessorament jurídic com a voluntària del Servei de Mediació de l’Habitatge de Càritas de la Mancomunitat de Cerdanyola, Montcada i Ripollet.

75è aniversari de l'afusellament del president Companys

Us llistem alguns dels actes que se celebren a la comarca en memòria del president Lluís Companys, assassinat pel feixisme fa 75 anys. I en l'arxiu adjunt podeu llegir el manifest d'homenatge. "La nostra és una lluita pels valors universals de la pau, del treball i de la justícia". Lluís Companys Visca la República Catalana! Sant Cugat del Vallès Acte en memòria del president Lluís Companys el dimecres 14 d’octubre, a les 20 h, a la pl. d’Octavià. Amb la intervenció de Mireia Ingla, presidenta d’ERC San Cugat. I una hora abans, a les 19 h, presentació del llibre sobre l’advocat defensor de Companys ‘El defensor’, de Víctor Gay Zaragoza, al Cafè Auditori de Sant Cugat (av. Pla del Vinyet, 48).   Sant Quirze del Vallès Marxa de Torxes al castell de Montjuïc. Sortida a les 5 h de la matinada del 15 d’octubre de Sant Quirze amb vehicles particulars. Punt de trobada: local d’ERC (av. Pau Casals, 16). Confirmar l’assistència i si es té disponibilitat de vehicle a santquirze@esquerra.org. A les 6 h, Marxa de Torxes al castell de Montjuïc, i parlaments d’Alfred Bosch, Robert Fabregat i Gemma Calvet.   Sentmenat Ofrena floral el dijous 15 d’octubre a les 18.30 h a la pl. Lluís Companys.   Terrassa Acte d’homenatge a Lluís Companys el dijous 15 d’octubre, a les 19.30 h, a la pl. Lluís Companys.   Sabadell Memorial Companys organitza un acte institucional el dijous 15 d’octubre, a les 19 h, a les escoles de Can Rull.   Castellar del Vallès Marxa de Torxes el dijous 15 d’octubre. A les 19.30 h, trobada a la pl. del Mercat. A les 20 h, inici de la marxa (pl. de Mercat – sala Boadella – hospital – Montcada – pl. major – pujada darrere de les Dominiques – pl. Vella – Sant Miquel – Mina – Roques – Soledat – pl. Lluís Companys). A les 20. 45 h, discurs original lluís Companys, i a les 21 h ofrena floral. Podeu encarregar la torxa i la flor a castellarvalles@esquerra.org.   Ripollet Ofrena floral el dijous 15 d'octubre a les 19.

#9NSomTots

Perquè les urnes i la democràcia no s'imputen, sinó que es defensen i s'impulsen, donem suport i participarem en tots els actes de suport a les institucions catalanes i als seus representants. Aquest vespre, a les 19.30 h, concentracions davant tots els ajuntaments de la comarca i el país, i dijous, dia 15 d'octubre, a les 10 h, acompanyarem els imputats al TSJC. Tots som 9N.

Toni Masana, nou president d'ERC Vallès Occidental

Toni Masana va ser escollit president comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya en el Congrés Comarcal celebrat al Casal Pere Quart de Sabadell el divendres 10 de juliol. Masana, alcalde de Vacarisses, substitueix en el càrrec Arés Tubau, de Rubí.   La nova Permanent Comarcal, encapçalada per Toni Masana, està integrada per: Marina Sureda, de Cerdanyola (Secretaria d'Organització) Rafa Homet, de Castellar del Vallès (Secretaria de Formació i Política Parlamentària) Edu Gonzàlez, de Terrassa (Secretaria d'Imatge i Comunicació) Oriol Rovira, de Barberà del Vallès (Secretaria de Política Municipal) Ramon Henares, de Sabadell (Secretaria de Finances) Olga Serra, de Vacarisses (Secretaria de la Dona) Santi Valls, de Sabadell (Secretaria de Territori) Jordi Umbert, de Santa Perpètua (Secretaria de Cultura) Maria Vidal, de Sant Cugat (Secretaria d'Entorn) Xavi Corbera, de Rubí (Secretaria d'Ensenyament) Anna Fernàndez, de Polinyà (Secretaria de Política Sanitària) Ona Martínez, de Terrassa, com a portaveu comarcal de les JERC   En la presentació de l’equip i del projecte, Toni Masana va destacar que la nova Permanent Comarcal treballarà en tres àmbits preferents d’actuació:   Construir la comarca La comarca s’ha de bastir a partir d’un relat compartit de Vallès, amb polítiques comarcals pròpies desenvolupades amb visió de país: Polítiques compartides entre municipis: El Vallès Occidental té, ara per ara, problemes i aspectes que s’han d’abordar des d’una perspectiva comuna dels diversos municipis afectats, com són, per exemple, els casos de Gallecs, el projecte ferroviari lleuger Caldes-Mollet, la B-124, el peatge de les Fonts, la C-58, l’aeroport de Sabadell, la gestió de residus o la Ronda Vallès. Polítiques comarcals comunes: Discurs comarcal en aspectes com la necessària reindustrialització (el Vallès, motor econòmic del sud d’Europa), indústria cultural, indústria energètica (biomassa), infraestructures o espais naturals.