Vallès Occidental

Notícia

Volem acollir!

(Article de Pol Altayó, portaveu del Grup Municipal ERC-MES a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Conseller comarcal d'ERC, president de la Comissió informativa de Benestar Social, Educació i Qualitat de vida.)

VOLEM ACOLLIR
 
“No veieu que això no és cap tragèdia? És un crim. Un crim propiciat per la indústria de la guerra i les fronteres.”
“Això ja no és una crisi. És un crim. I el silenci ens farà a tots còmplices d’aquest crim.”
                                                                               Òscar Camps, 11 de febrer de 2017
 
Trencar el silenci. Aixecar-se del sofà. Dir alt i clar que volem acollir. Posar fi a la indignitat de tracte envers persones que fugen per necessitat, no per voluntat. Hi ha tants i tants motius per sortir al carrer el proper dissabte... i no hi pot faltar ningú.

Una vegada més la societat impulsa les administracions públiques en la direcció correcta. No podem restar impassibles davant el crim contra les persones que es produeix dia rere dia en les fronteres europees. Perquè aleshores ens convertim en responsables de la situació. Tal com va quedar clar dissabte passat al concert al Palau Sant Jordi, no en som culpables, però si responsables. Ens cal actuar, passar de les paraules als fets.

La societat, els municipis i les administracions catalanes en general s’han mostrat disposats a acollir persones que fugen de situacions dramàtiques. Cap d’elles ha marxat del seu poble per voluntat pròpia. Cap d’elles ha decidit patir un viatge d’infern per acabar vivint en condicions inhumanes en camps de refugiats. I, malgrat que ho sabem, no evitem que milers de persones segueixin malvivint en aquests camps.

Allargar debats sobre les responsabilitats és estèril. L’important és decidir com ho podem fer per aconseguir acollir. Com podem donar resposta a un clam generalitzat per tractar de manera humana cada una de les persones que arrosseguen amb ells la seva història. I això va de competències, d’incompetències, de voluntats i de decisions. No només, però hi tenen molt a veure.

Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental hem treballat per centralitzar recursos, canalitzar iniciatives i estar a punt per quan calgui acollir persones. El clam és unànime. La voluntat és ferma. Però tot plegat s’encalla en una línia fronterera. Tot plegat s’estanca quan la Unió Europea impedeix l’entrada de persones i acorda amb països veïns quantitats vergonyants de diners per no deixar passar aquestes persones: UErgonya.

Perquè no podem seguir callant. Perquè les persones no són mercaderies, ni números. Perquè és possible. Perquè d’altres països ens porten avantatge (malgrat no complir amb els acolliments acordats). Perquè els estats són culpables de mirar cap a una altra banda mentre d’amagat alimenten conflictes bèl·lics. Perquè aquest crim ja fa massa temps que dura. PERQUÈ VOLEM ACOLLIR.

El dissabte 18 de febrer, a les 16 h, hem de ser a la plaça Urquinaona de Barcelona. Hem de ser una sola veu reclamant que volem acollir!