Vallès Occidental

Notícia

Dones amb tots els drets. Actes al Vallès Occidental

Actes al Vallès Occidental amb motiu del 8 de març
 
  • Cerdanyola del Vallès, dimarts 7 de març: a la Sala Enric Granados, a la Biblioteca de Cerdanyola, a les 18.30 h, acte de reconeixement a Magdalena Llonch, primera regidora de Cerdanyola durant la II República. Hi intervindran Teresa Casulleras, neboda de Magdalena Llonch; Albert Lázaro, historiador local, i Quim Oltra, professor d'Història de l'IES Banús.
  • Sabadell, dimecres 8 de març, de 18 a 20 h al Racó del Campanar, parada informativa de l'Assemblea de Dones d'ERC Sabadell per parlar de tot allò que ens preocupa a la feina: bretxa salarial, assetjaments, sostre de vidre...
  • Barberà del Vallès, dimecres 8 de març, parada informativa a la plaça de la Vila, de 16.30 a 21 h.
  • Sant Cugat del Vallès, dimecres 8 de març, manifestació unitària a la plaça Octavià, a les 17.30 h.
  • Rubí, dijous 9 de març, a La Lyonesa (C/ Pere Esmendia, 5), acte 'Micromasclismes i altres violències invisibles', amb Marta Bolinches, jurista i membre de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB, i Montse Serra, secretària de la Dona d'ERC Rubí.
  • Matadepera, 17 de març, a les 19.30 h, al Casal de Cultura (C/ Pere Aldavert, 4). Polítiques d'igualtat a la República Catalana, amb Ester Capella, diputada al Congrés dels Diputats, i Mònica Morros, de les JERC i secretaria de la Dona ERC.

MANIFEST: DONES AMB TOTS ELS DRETS
 
De nou, el 8 de març de 2017 commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna els 365 dies de l’any i tota i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.

Des d’ERC i les JERC treballem dia a dia per garantir que els drets de les dones, siguin plenament efectius i no es vulnerin en cap circumstància.

A nivell legislatiu, des del Principat cal impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere. Els darrers mesos la normativa catalana en matèria d’igualtat de gènere, no ha estat exempta dels atacs del Tribunal Constitucional, que ha suspès els articles de la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes que regulen els plans d’igualtat a la feina, les mesures per prevenir l’assetjament sexual i la figura sindical responsable de la igualtat de gènere, entre altres. Per donar-hi resposta, el Govern de la Generalitat està treballant perquè la futura llei d’igualtat de tracte i la no-discriminació pugui suplir els articles suspesos, sense perdre de vista però, que el repte i el compromís, més enllà del desplegament normatiu, continua sent l’efectivitat d’aquests drets i garanties.

Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i la discriminació per raó de gènere encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, un estudi recent d’Enginyeria Sense Fronteres fa evident que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones.

En l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre, doncs, encara no s’ha trencat i segueix limitant les possibilitats d’ascens de les dones. En aquesta mateixa línia, l’Observatori Dona i Empresa assenyala que més del 70% de les empreses no tenen cap dona als seus consells d’administració.

Segons l’últim informe de govern, la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya. Al País Valencià i a les illes les dades tampoc són positives: un 24,24% i un 15,88%, respectivament.

Des d’ERC treballem per tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral i personal i familiar, ja que les dones també  tenen dret a  gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions. Cal una reorganització de les tasques de cura i de la llar basada en la corresponsabilitat. I també una nova planificació dels temps i horaris quotidians. Cal replantejar-nos els permisos de maternitat i paternitat. Hem d’apostar per permisos més igualitaris com ja fan certs països nòrdics. Uns permisos que fomentin la corresponsabilitat a l’hora de tenir cura dels fills o filles. S’ha d’apostar perquè aquests siguin més llargs i flexibles donant sempre l’oportunitat als progenitors d’escollir quan agafar-se les setmanes que els pertoquen (és a dir o al mateix temps o un després de l'altre segons les seves necessitats). Aplicar mesures similars a aquests països com Suècia o Finlàndia ajudaria a reduir la discriminació salarial que pateixen les dones en edat de ser mares, i que es manté al llarg de la seva vida laboral.

Cal seguir reivindicant el dret com a dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat desitjada i segura, vetllant també perquè les dones joves de 16 i 17 anys puguin exercir aquest dret lliurement.

El país està vivint un moment transcendental i en el procés de construcció del nou Estat les dones han de ser protagonistes. És imprescindible la participació activa de les dones en el referèndum que tindrà lloc aquest 2017 i que la visió de les dones estigui present al llarg del procés constituent. La nova República ha de comptar de manera indispensable amb la mirada de gènere, i la igualtat d’oportunitats entre dones i homes ha de ser un dels pilars.

El compromís d’ERC per a la igualtat de gènere l’hem plasmat recentment en un Pla per la Igualtat intern que ens ajudarà a continuar treballant per la plena participació política de les dones. El compromís del partit per l’adopció progressiva de llistes cremallera suposarà un pas més per millorar la representació de les dones a les institucions catalanes en tots els nivells. S’ha de fer sentir la veu de les dones per tal que també siguin arquitectes de la República Catalana.

Apel·lem a la mobilització a favor dels drets de les dones, a tota la nostra gent, simpatitzants, amics i amigues i a la militància del nostre partit per contribuir a una societat més justa i igualitària.

Dones amb tots els drets!                                                                          
8 de març de 2017