Vallès Occidental

Notícia

Avui és un gran dia per al projecte Boscos del Vallès

Article de Joan Ballbè, alcalde d'Ullastrell i conseller comarcal per ERC (entre maig de 2015 i novembre de 2017 va ser president de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal)

Avui és un gran dia no només perquè ja funcionen les calderes de biomassa de la UAB i del CST, no només perquè s’acaba d’inaugurar el Centre Logístic de Biomassa a Terrassa... Ho és perquè es tanca l’etapa de “creació” del projecte i n’arrenca una altra, encara molt més important, que ha de ser la seva consolidació, el seu creixement, l’entesa entre propietaris forestals, la creació de nous llocs de treball al bosc, la necessitat de formació de qualitat en el sector, la gestió forestal eficaç i l’inici d’una renovació energètica als nostres pobles i ciutats, a la comarca i també al país.

En l’exercici de la meva tasca sempre m’ha encantat agrair coses; penso que n’hi ha molt poques que s’aconsegueixin per l’esforç d’una sola persona, malgrat que sovint hi posem només una cara, així que en aquesta ocasió he d’agrair la feina del Consell Comarcal en conjunt: de l'Elizabeth i resta de companyes i companys de Grup; de l’Ignasi, la Núria, la Natàlia, el Santi i la resta de persones de TOTES les àrees, i en especial de l’Olga, que hi ha cregut i ha estat tossuda en la idea que s’ha acabat consolidant al llarg de molt temps.

En el llarg procés del projecte hi han intervingut molts agents, que s’hi han implicat en menor o major mesura: des de propietaris forestals fins a administracions, centres d’estudis, empreses, associacions... a tots ells, també felicitats per haver contribuït a fer-ho possible!

Com a responsable d’un dels ajuntaments que avui hem signat el conveni per poder comprar biomassa en el Servei Comarcal, vull expressar que comprant aquesta estella, independentment del seu cost econòmic, sabem que no estem comprant senzillament combustible. Sabem que comprant fusta del projecte Boscos del Vallès comprem un grapat de coses que només fan que sumar i sumar en un model energètic que és revolucionari i que genera ocupació, prevén d’incendis i posa en valor el bosc de la comarca!

En tot projecte hi ha d’haver espai per a l’autocrítica: avui m’hauria encantat signar aquest conveni amb els 23 ajuntaments de la comarca. Hi ha ajuntaments que han estat punters en la instal·lació de calderes de biomassa i que s’hi sumaran en breu, i n’hi ha d’altres a qui hem d’explicar-los i convèncer-los que el compromís és de totes i tots, i que del convenciment de tothom depèn l’èxit d’aquest centre logístic que avui s’ha posat en marxa.

L’empresa que gestionarà el servei compta amb un equip d’experts que serà una peça clau en el creixement d’aquest. Estic convençut que ho potenciarà entre més ajuntaments, més institucions, empreses i particulars, que aniran sumant fusta que surt del bosc en forma de risc d’incendi per esdevenir una font d’energia renovable de Km 0.

La política ensenya un grapat de coses, però n’hi ha una que jo he après amb aquest projecte: creus en una cosa i hi lluites amb tot des de la responsabilitat que et correspon. Però la lluita no s’acaba aquí. Hi has de continuar lluitant demà, des del darrere, amb el mateix impuls i convenciment.

Aquest és un aprenentatge grandíssim per a la vida: no deixar de creure en el que t’ha fet lluitar!