Vallès Oriental

Totes les notícies

Vilalba reuneix els càrrecs d’ERC en l’homenatge als protagonistes de l’1 d’octubre

Els republicans del Vallès Oriental demostren la determinació en l’acompliment del mandat del referèndum Els càrrecs electes i institucionals d’Esquerra Repubicana del Vallès Oriental s’han reunit aquest dilluns 1 d’octubre per homenatjar les persones que van fer possible la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. L’acte s’ha celebrat a Vilalba Sasserra, la població de la comarca que ara fa un any va ser atacada per la Guàdia Civil espanyola. Els republicans han refermat la seva determinació per acomplir el mandat popular de l’1 d’octubre. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, considera que “l’1 d’octubre i encara més el 3 d’octubre, vàrem créixer”, i que “aquestes dues dates ens ensenyen a trobar complicitats més enllà de l’independentisme”. El regidor republicà de Vilalba Xevi Plana ha recordat especialment la gent que va resultar ferida en la defensa del Centre Cívic i Cultural Vicenç Català, així com a “la resta del poble que es va solidaritzar” per poder votar. Dos artistes de la comarca han interpretat el ‘Ball de l’homenatge’ dedicat a totes les víctimes en defensa de les urnes. L’alcalde de Caldes de Montbui i eurodiputat, Jordi Solé, considera que “hi ha una altra Europa més enllà de les institucions senyorejades pel partit popular”. Concretament, “molta premsa, organitzacions internacionals, col·lectius, partits i instàncies judicials de l'estranger han fet costat a la causa catalana”. Núria Maynou, candidata a l’alcaldia de Granollers, per la seva banda, veu en les eleccions Municipals del 2019 “una oportunitat per marcar un nou punt d’inflexió en la consecució de la república”. La regidora de Mollet del Vallès, Marta Vilaret, recentment nomenada Vicesecretària General de suport a la Presidència i a la Secretaria General d’ERC, ha posat en valor “la feina que vàrem fer la gent d’Esquerra a tots els nivells per fer possible el referèndum”, i gràcies a això “vàrem marcar en un punt de no retorn”.

ERC consolida un “projecte de comarca” al capdavant del Vallès Oriental

Els ajuntaments valoren més cada cop més el suport de l’ens supramunicipal  El grup d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal del Vallès Oriental valora com a intensa la seva tasca en complir-se el tercer any al Govern de l’ens. Els republicans. que gestionen la major part de les àrees de la institució, consideren que es consolida un "projecte de comarca”, en paraules del seu president, David Ricart.  L’acció de govern serveix per dinamitzar i ampliar ostensiblement els serveis, alhora que s’integren polítiques en àrees com el Turisme, Habitatge, l’Acció Social o els diferents serveis tècnics: “Ens hem cregut molt la comarca i el Consell Comarcal." Els republicans consideren que s’ha superat la fragmentació de les etapes anteriors del Consell Comarcal: "Som una comarca molt diversa, però nosaltres pensem en tot el conjunt i no en parcel·les d’uns o dels altres”. Els consellers afirmen que “s’està fent molta feina sense pensar en quins partits hi ha a cada ajuntament”. El resultat, a banda d’una millor optimització dels recursos, és també la satisfacció dels tècnics municipals que troben resposta a l’ens comarcal, segons afirmen alcaldes de poblacions petites que són usuaris dels serveis tècnics compartits. En els casos de poblacions mitjanes, el Consell Comarcal també ha alleujat les conseqüències de la prohibició estatal de contractar més personal.  El Consell també és ben present i lidera espais estratègics supracomarcals, com és el cas del Pla de Mobilitat, on ha aportat accions de millora i ha plantejat alternatives al quart cinturó, també amb col·laboració amb la societat civil organitzada. El grup republicà al Consell Comarcal també impulsa la Taula Vallès Oriental Avança, nascuda amb l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic i l’ocupació a la comarca, i que integra agents econòmics, com sindicats i organitzacions empresarials i ajuntaments. Fruit d’aquesta plataforma es disposa d’un informe molt precís que permetrà coordinar polítiques d’innovació, coneixement i productivitat, alhora que estableix directrius per adequar l’oferta formativa amb la demanda laboral.

Representants civils de la comarca s’interessen per la Ponència Política d'ERC

Esmorzar col·loqui per exposar i debatre el document Una trentena de representants de sindicats, associacions empresarials, empresaris, associacions sobiranistes i d’altres organitzacions del Vallès Oriental han assistit aquest dissabte a l'esmorzar-col·loqui d’Esquerra Republicana, celebrat a la seu comarcal de Granollers. Tal com es fa a tot el territori, els republicans vallesans, obren al debat ciutadà la seva ponència política, més enllà de la militància. La diputada Eva Baró ha exposat els principals eixos del document bases, que es treballarà sectorialment i territorial fins a la celebració de la Conferència Nacional, el 30 de juny i 1 de juliol a l’Hospitalet. Baró ha eplicat les intencions del document i ha escoltat les opinions i aportacions dels assistents. Els participants han mostrat interès en les estratègies del partit en l’objectiu de la consecució de la república, i també han posat èmfasi en les conseqüències del moment polític en aspectes com l’economia, la cohesió social, o les relacions internacionals. Baró ha admès els riscos de suposar la implementació d’un nou marc polític i jurídic com la república, alhora que “també s’obren oportunitats”. En aquest sentit, pels republicans els agents socials han de tenir un paper clau en treure partit dels factors positius pel conjunt del país.  

ERC del Vallès Oriental posa rumb a les municipals del 2019

La Trobada Municipalista a Cardedeu reuneix més de 100 persones Militants i independents que formaran part de les candidatures de les eleccions municipals del 2019 s'han reunit aquest dissabte 26 de maig a Cardedeu. La trobada municipalista, amb l’assistència de130 persones, ha servit per compartir experiències, establir línies marc per a la comarca, i formar-se per encarar la propera campanya. La jornada ha comptat amb una sessió destinada a les estratègies de campanya a càrrec de l’especialista Xavier Peytibi, i posteriorment s’ha celebrat una taula rodona d’experiències municipals, amb regidors i regidores republicans que tenen diferents papers als respectius ajuntaments: Joan Masferrer de Cardedeu, i Joan Marc Flores, de Martorelles (al Govern), i Marta Vilaret, a l’oposició de Mollet del Vallès. Per la seva banda, l’exalcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà, ha parlat de la seva experiència al municipi del Bages.   Isaac Peraire, vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització, i el president comarcal, Oriol Ramon, han tancat l’acte. Oriol Ramon, ha animat les candidatures vallesanes a treballar per assolir el màxim de representació i alcaldies als ajuntaments de la comarca: “El missatge d’Estremera i des de Ginebra és molt clar: cal guanyar les eleccions municipals”. Peraire, en clau nacional, ha recordat que ERC és la millor eina per fer república: “Som els que estem més preparats, i ho podem liderar. Malgrat tot el soroll i totes les crítiques, som la força que creix més en militància, i en militància femeninta”.    

Acte a la Porxada, 27 de març del 2018

Declaració dels alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental per una resposta unitària en defensa dels principis democràtics i dels drets civils i polítics

Granollers, 26 de març de 2018   Els alcaldes i alcaldesses dels municipis de la comarca, i comptant amb el suport de representants de la societat civil, compromesos tots amb la defensa dels drets civils i polítics, ens adrecem a les ciutadanes i els ciutadans del Vallès Oriental davant la gravetat de la situació política i democràtica que viu el nostre país. Ens trobem en un context d'involució democràtica sense precedents. Els darrers temps hem vist com es retallaven i vulneraven progressivament drets fonamentals. Hem vist com es perseguia policialment un referèndum, i com es reprimia violentament les persones que hi havien anat per votar. L'escalada de vulneracions de drets fonamentals perpetrades des de les institucions de l'Estat va fer un nou salt, inacceptable per a tots els demòcrates. Perquè criminalitzar idees polítiques legítimes, i considerar accions polítiques pròpies d'una democràcia com a fets delictius, no és justícia, és repressió. Perquè empresonar persones per les seves idees polítiques, i denegar la llibertat a qui no renuncia als seus ideals legítims, és acabar amb la llibertat ideològica. Són accions que vulneren els drets civils i polítics que sostenen l'estat de dret. Les injustes decisions preses pels tribunals signifiquen un pas més. Un pas dolorosament contundent i definitiu en el marc de la repressió política i la vulneració dels drets fonamentals de la ciutadania d'aquest país. El que estem patint amb l’empresonament, entre d’altres diputats i diputades, del vallesà Jordi Turull, és un atac més al cor de la democràcia. En conseqüència, ningú no pot restar indiferent davant d'aquest atac. Ens interpel·la a totes i tots els que estimem la democràcia, la justícia i les llibertats, amb independència de les nostres opcions partidistes i ideològiques. Tenim representants polítics a la presó i a l'exili. Tenim el Govern de la Generalitat intervingut. I un Parlament assetjat pels tribunals, al qual no es permet desenvolupar lliurement les seves funcions, inclosa la primera i essencial, la d'elegir el President de la Generalitat.

Intensa diada feminista i republicana a la Roca

Missatges d’envalentonament i de transmissió de nous valors als més petits La secretaria de la Dona d’ERC del Vallès Oriental fa una valoració molt positiva de la jornada feminista Jornada Natividad Yarza, que s’ha celebrat aquest dissabte 10 de març a la Roca del Vallès. Al llarg de la llarga diada hi va haver desenes de persones atretes per la diversitat dels actes celebrats, incloent debats entorn de la situació de la dona, així com activitats més festives. La trobada ha començat al matí amb una xerrada sobre la repressió franquista sobre les dones, que va venir seguida d’un vermut amb presència de dones amb responsabilitats, com la consellera comarcal d’Habitatge, Dolors Castellà, que ha recordat la figura de Jessica Hernández, una dona que arrossegava una rentadora pels carrers de Colòmbia per llogar-lo, aparell que va haver de finançar amb un microcredit de 170 euros de la fundació del BBVA “microcrèdit vol dir que els va haver de tornar, i a això també en diuen emprenedora!”. L’empresària Lourdes Ribes (ASODAME) ha afirmat contundentment que les reinvicacions “no s’han de quedar amb la igualtat salarial, sinó que cal una presència decisiva en els grans nuclis de poder: polític, econòmic, financer, miliatar i religiós". La diputada per les Joventuts d’Esquerra Republicana, Rut Ribas, ha denunciat que el progrés professional i públic d’una noia jove “s’atura quan opta per la maternitat”. La diputada Ana Surra ha clos la primera xerrada, recordant que “la República és l’instrument per avançar i consolidar la igualtat entre dones homes. El dinar popular s'ha complementat amb un col·loqui amb les secretàries d’Igualtat de la comarca, en el que també hi han participat el president comarcal d’ERC, Oriol Ramon, i el president del Consell Comarcal, David Ricart. Més entrada la tarda, la jornada ha seguit amb un concorregut taller sobre la construcció de rols de gènere a través del conte, amb molta presència de canalla.

El Consell Comarcal contracta 83 persones a través del programa Treball i Formació per treballar a 31 municipis de la comarca

En total es destinen més de 1.188.775,80 euros al programa Treball i Formació amb finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministerio de Trebajo i Seguridad Social i el Fons Social Europeu, amb el co-finançament dels ajuntaments i del propi Consell Comarcal. Ja han començat a treballar les 83 persones contractades pel Consell Comarcal, en el marc del programa Treball i Formació adreçat a persones més grans de 45 anys no perceptores de prestacions o subsidi per desocupació amb més d’un any a l’atur, a persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció i a dones en atur de llarga durada o víctimes de la violència de gènere. Aquestes persones estan desenvolupant la seva feina a 31 municipis de la comarca, concretament a: Aiguafreda,  Bigues i Riells, Caldes de Montbui, Campins, Canovelles, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Figaró-Montmany, La Garriga, La Llagosta, La Roca del Vallès,  Les Franqueses del Vallès, La Mancomunitat de la Vall del Tenes, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Llinars del Vallès, Martorelles, Montmeló, Parets del Vallès, Sant Antoni Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria Martorelles, Santa Maria Palautordera, Tagamanent, Vallromanes i Vilanova del Vallès i el propi Consell Comarcal. Totes les persones treballen a jornada completa i rebran un sou de 1.000 euros mensuals per dur a terme actuacions de caràcter públic i interès social. Dels 83 contractes, 53 són d’una durada de 6 mesos i 30 de 12 mesos. Alhora les persones contractades rebran entre 90 a 150 hores de formació dins de la seva jornada laboral en els cas del col·lectiu de persones més grans de 45 anys i el col·lectiu de dones, i 30 hores de formació en el cas de les persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció amb la finalitat de millorar la seva capacitació per retornar al mercat laboral. Les tasques que duran a terme estan incloses dins els projectes “El Vallès Verd”, “Campanya de desforestació d’espais”, “Campanyes informatives de conscienciació a la ciutadania”, “Digitalització i arxiu de documents administratius”, “Fem lluir el Vallès Oriental!”, “Experiència pilot: Professionals de la neteja”, “Experiència pilot: La meva empresa de neteja” i “Servei temporal d’atenció domiciliària”.

Jenn Díaz, Ana Surra i Mireia Mata

La Roca acull la jornada feminista del Vallès Oriental

Diferents activitats ompliran des del matí fins a la Mitjanit La Jornada Natividad Yarza obre portes aquest dissabte 10 de març a la plaça de Can Torrents de la Roca del Vallès, al costat de l’ajuntament. Esquerra Republicana del Vallès Oriental hi celebrarà diferents activitats des de les 11 h. del matí fins passada la Mitjanit, i comptarà amb la presència de càrrecs electes republicans com les diputades Ana Surra o Jenn Díaz. El programa de la jornada començarà amb una anàlisi de la repressió a les dones durant la Guerra del 1936 i la dictadura franquista. A les 12.30 h. tindrà lloc el Vermut Feminista, que comptarà amb Roser Moreno, regidora d’ERC de la Roca, Lourdes Ribes, presidenta de l’Associació de Dones Emprenedores de Catalunya, Dolors Castellà, consellera comarcal d’Habitatge, la diputada Ana Surra i Rut Ribas, de les JERC. Seguidament, la secció local de la Roca oferirà un dinar, que conclourà amb un cafè en el que hi intervindran les secretàries de la Dona de diferents seccions locals de la comarca, així com Oriol Ramon, president d’ERC del Vallès Oriental, David Ricart, president del Consell Comarcal, i Albert Bassa, regidor d’Igualtat de la Roca del Vallès. Al llarg de la tarda, la Jornada entrarà en una fase cultural, amb un taller sobre el món del conte, en què es farà una visió crítica de les rondalles tradicionals i es provarà de reconstruir històries que transmetin valors d’igualtat. També es celebrarà un recital poètic i gastronòmic a càrrec de la rapsoda Núria Pujolàs i de la xef Balbina Garcia.   Mireia Mata i Jenn Díaz La xerrada més institucional del dia tindrà lloc a les 20 h. amb la participació de Merche Blanco, secretària comarcal de la Dona, la diputada Jenn Díaz, la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i Judit Calveras, de les JERC. La recta final del dia començarà amb un sopar organitzat per les JERC de la comarca, que seguirà amb un recital de la cantautora Marta Shanti, i finalment la festa musical s’allargarà amb una sessió de punxadiscos feministes.

Jornada feminista a la Roca

La secretaria de la Dona d'ERC del Vallès Oriental us convida a la jornada Natividad Yarza programada pel dissabte 10 de març a la Roca del Vallès, concretament a la plaça de Can Torrents (davant de l'ajuntament), en el marc del Dia Internacional de les Dones. Les activitats, d’abast comarcal, començaran a les 11 h. del matí i s’allargaran fins a la Mitjanit. Al llarg del dia farem xerrades, tallers, cafès, contes, concerts,...   L’objectiu és posar en relleu la situació de la dona en la societat actual i enriquir-nos d’idees entornde les polítiques d’igualtat. Esperem comptar amb la vostra participació i saludar-vos directament.