Vallès Oriental

Totes les notícies

Composició del Consell Comarcal (Font: SomDiari)

Esquerra, la força amb més regidors del Vallès Oriental

La implantació territorial consolida el lideratge del Consell Comarcal i un diputat provincial Esquerra Republicana-Acord Municipal hem passat de 111 regidors a 155 i ens hem quedat a 4.512 vots –un 2,3 per cent– de ser la força més votada, per darrera del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que ha obtingut 123 electes. El domini territorial consolida Esquerra Republicana a les poblacions mitjanes i petites i esdevebun segona força a les poblacions grans. Això ens fa guanyar tres consellers comarcals (fins a onze), assolint la majoria simple al Consell Comarcal, i consolidar el diputat provincial que ja teníem. La resta de candidatures queden distanciades en nombre d’electes: Junts (101), Comuns (33), CUP (20) i Ciutadans (20). Aquesta és la valoració que fem dels resulstats de les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. Esquerra Republicana ha incrementat els suports a les dues poblacions on ja teníem majoria absoluta –Caldes de Montbui i Llinars del Vallès– ­i n'hem aconseguit aconseguit a cinc poblacions més: Bigues i Riells, Martorelles, Campins, Montseny i Tagamanent. Oriol Ramon, president de la federació d’ERC del Vallès Oriental, valora especialment la consolidació de les candidatures republicanes en municipis on ERC ja governava: “Quan podem desenvolupar el nostre model de poble i de gestió, tenim la màxima aprovació de la ciutadania”, enlloc de patir un desgast. Esquerra no ha perdut cap alcaldia. Aquest efecte també succeeix en poblacions on ja governàvem i hem guanyat les eleccions per majoria simple, com Cardedeu, la Roca del Vallès i Sant Pere de Vilamajor, amb l’excepció de Vallromanes, on ens mantenim com a primera força. Així mateix, Esquerra celebrem especialment els nous lideratges als consistoris de Lliçà de Vall, la Garriga, i l’Ametlla del Vallès, on el proper 15 de juny molt probablement també assumirem les alcaldies. Amb aquest balanç, els republicans tenim gairebé assegurades 15 alcaldies, sis més que les aconseguides el 2015.

Esquerra aspira a repetir la victòria al Vallès Oriental

Les candidatures republicanes es troben per encarar el final de la campanya Fogars de Montclús va acollir aquest dilluns 12 de maig la trobada de les candidatures municipals i europees del Vallès Oriental d’Esquerra Republicana de Catalunya. La sessió de treball va tractar qüestions tècniques i organitzatives per afrontar la recta final de la campanya per a les eleccions del 26 de maig. L’eurodiputat i alcalde de Caldes Montbui va recordar a les seccions locals que a banda dels arguments per guanyar les municipals, les candidates i candidats també recordin la importància de l’urna europea: ”Fa cinc anys Esquerra va obtenir la primera victòria des del 1978 a les europees, i hem de repetir-ho”, va afirmar Solé, número 3 de la llista Ara Repúbliques. Solé considera que l’electorat “no ha de jugar a compensar” si el 28 d’abril ja va donar la victòria a Esquerra: “Tenim el projecte més sòlid i el que ha fet més feina” en el present mandat: “Amb el 144, l’única veu institucional a l’exterior vàrem ser nosaltres”. A les properes eleccions, a més, “hem de fer que l’Oriol Junqueras torni a agafar l’acta d’eurodiputat i es presenti com a president de la Comissió Europea. Esquerra Republicana s’integra en el grup de l’Aliança Lliure Europea: “Ara reiterarem que Europa ha comès un error, girant la cara a Catalunya”, va concloure Solé.   Municipals, en positiu. Oriol Ramon, president de la federació d’Esquerra del Vallès Oriental, va esperonar les candidates i candidats a explicar els programes republicans de cada municipi “i no caure en provocacions: cal que ho expliquem tot en positiu”. Per Ramon “ens creiem la nostra feina i el nostre projecte republicà, que des de la bona gestió a cada poble és el que ajudarà més a assolir la independència” de Catalunya. “Si fem bé la feina podem fer dues coses: ser la força que obté més vots a la comarca, la que obtingui més regidors i fins i tot, duplicar les 9 alcaldies” assolides el 2015.

Manel Bueno, candidat comarcal a les eleccions generals

La militància escull també Anna Cella per a la llista barcelonina, i Muntsa Marzábal pel Senat Manel Bueno serà el cap de llista del Vallès Oriental de la llista electoral del 28 d’abril per Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats. El congrés comarcal dels republicans, celebrat el dimarts 5 de març a la Roca del Vallès, va escollir el celoní, en el que també van sortir escollides Anna Cella, de Sant Antoni de Vilamajor, i Txell Pi, de Mollet del Vallès, per aquest ordre. La militància també va escollir Muntsa Marzábal, de l’Ametlla del Vallès, com a representant comarcal de la llista del Senat. Bueno va argumentar a l’assemblea que creu “enormement en el projecte republicà d’Oriol Junqueras: el de la suma de la diversitat i la pluralitat. Hem de sumar i convèncer a tots els demòcrates d’esquerres que la única opció republicana possible de l’esquerra organitzada a Esquerra Republicana. Per això, perfils com el meu, que provenim ideològicament del món socialista i dels comuns, hem de fer reflexionar a molts companys i companyes que facin el mateix: hem de fer entendre que el partit socialdemòcrata català actual és ERC. Per Bueno, el moviment independenista necessita fer augmentar el suport electoral: “Hem de seduir les persones d’orígens d’orígens i de llengües diversos: és la riquesa del nostre país, i Esquerra no només ho entén així, sinó que el defensa i el posa a la pràctica”. Bueno, també membre de l’associació Súmate, n’és un exemple: “Sóc de sant Celoni, fill d’andalusos, criat entre Granada i Catalunya, castellanoparlant, però republicà i independentista. No importa l’origen, sinó el destí.” La posició definitiva dels diferents candidats comarcals s’acabarà ratificant al Consell Nacional d’Esquerra Republicana.  

Jordi Solé encapçala la regió metropolitana a les europees

L’alcalde de Caldes és elegit per unanimitat per la militància El congrés regional d’Esquerra Republicana de la zona metropolitana ha ratificat Jordi Solé i Ferrando com a candidat al Parlament Europeu per a les eleccions del 26 de maig. L’alcalde de Caldes de Montbui podria ocupar, a expenses de l’aprovació pel Consell Nacional, el tercer lloc de la llista encapçalada per Oriol Junqueras i la també vallesana Diana Riba. Solé tindrà opcions d’obtenir l’euroescó, tasca a la que es dedicarà plenament en haver renunciat a la reelecció al consistori calderí. El cap de llista d’Esquerra per a l’alcaldia de Caldes és Isidre Pineda, actual primer tinent d’alcalde. L’assemblea dels republicans del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès Nord i el Baix Llobregat va escollir Solé per unanimitat en la sessió celebrada aquest dissabte 16 de febrer al matí a Can Rius de Caldes de Montbui. El calderí era l’únic candidat que es presentava com a cap de llista metropolità, i va comptar amb tots els vots de la setantena d’assistents a l’assemblea. El congrés també va servir per escolir Sergi Marcén, barceloní afincat a Londres, Ana María Balsera, de Santa Coloma de Gramenet, la terrassenca Xènia Albà, Samat Taha, de l’Hospitalet de Llobregat i Mercè Orihuela. Aquests ocuparan llocs més endarrerits de la llista republicana per a les europees. Jordi Solé va agraïr el suport i va dir que vol repetir com a diputat del Parlament Europeu després de l’experiència acumulada els dos darrers anys i mig, quan va rellevar Ernest Maragall a l’eurocambra. També va tenir un record per la tasca dels seus predecessors, Oriol Junqueras i el calderí Raül Romeva, ara encausats per l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Solé ha presentat una memòria de l’ingent activitat parlamentària del 2018.   Un nou model de Unió per al món  La proposta d’Esquerra Republicana a les europees es basa en emprar la institució per “protegir els valors democràtics, els valors fonamentals de la Unió Europea i denunciar la repressió de l’estat espanyol”.

Vallès Oriental, Municipals 2019, Jornada Municipalista

ERC del Vallès Oriental encarrila les línies estratègiques per a la comarca

Un centenar de persones de les candidatures comarcals participa en la jornada municipalista La trobada municipalista del Vallès Oriental ha reunit un centenar de persones per a la preparació de les candidatures d’Esquerra Republicana a 127 dies de les eleccions municipals. Les línies estratègiques dels programes electorals, les accions de campanya i les experiències de gestió en alcaldia han centrat la jornada, celebrada el dissabte 19 de gener a Sant Pere de Vilamajor. La sessió ha comptat amb l’obertura d’Eva Baró, secretària de Gestió del Coneixement d’ERC, que ha animat els assitents a formar-se per aconseguir el màxim de contacte amb la gent del territori, dels barris, i ha inistit en la importància de la victòria republicana a les municipals del 2019. Seguidament, sis alcaldes republicans de la comarca han exposat les seves experiències, tant en campanya electoral com en la gestió dels ajuntaments. Hi han participat Pamela Isús (Sant Pere de Vilamajor), Jordi Solé (Caldes de Montbui), Albert Guil (la Roca del Vallès), David Ricart (Vallromanes), Enric Olivé (Cardedeu) i Martí Pujol (Llinars del Vallès). La molletana Marta Vilaret, secretària general de suport a la Presidència i a la Secretaria General, ha moderat aquesta part. Un dels punts forts de la jornada ha estat la presentació de les línies estratègiques d’ERC per a la Comarca i que inspiraran els programes electorals per a cada municipi. Les qüestions com els eixos viaris i les xarxes de transport públic de la comarca, així com aspectes de l’espai urbà i el medi ambient, la gestió de residus, l’habitatge i la participació ciutadana i transparència de la gestió. Per a les candidatures republicanes, la construcció de la república depèn molt del colors de les alcaldies que sorgeixin de les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. Els objectius electorals d’Esquerra Republicana és treballar per una vintena d’alcaldies. La jornada també ha comptat amb diversos tallers específics, com el realitzat per un consultor en comunicació política, que s’ha centrat en la promoció de les candidatures, així com els que s’han dedicat a l’espai urbà i un altre dedicat la redacció del programa electoral a partir de les aportacions de la ciutadanaia i els col·laboradors.

Plenari de la Taula Avança del Consell Comarcal del Vallès Oriental

La Taula "Avança" de desenvolupament econòmic i la ocupació del Vallès Oriental, promoguda pel Consell Comarcal, ha celebrat el seu plenari aquest dimecres 28 de novembre del 2018 a Martorelles. L'acte ha congregat una trentena de representants d'ajuntaments, patronals, sindicats, associacions independents i l'ha presidida Chakir El Homrani, Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern català, juntament amb el president del Consell Comarcal, David Ricart, i de l'alcalde de Martorelles, Marc Candela. La sessió ha abordat el Pla Estratèci de Desenvolupament Econòmic Local i l'ocupació, en què s'ha presentat la sitació per part de l'Observatori-Centre d'Estudis. Així mateix, s'ha rendit compte de la creació del portal web de polígons de la comarca, alhora que s'ha parlat del programa Connecta Jove Vo. Chakir el Homrani, que al matí ha visitat l'ajuntament i una empresa d'enginyeria metal·lúrtgica de Martorelles, ha acomiadat la sessió.

Ferran Civit: “Les preses i exiliades estan en un segon pla”

El Sopar Groc-Lila de Llinars reivindica les represaliades femenines Un centenar de persones va participar aquest divendres a Llinars al primer Sopar Groc-Lila dedicat específicament a les dones represaliades per l’organització del referèndum de l’1 d’ocubre del 2017. Ferran Civit, parella de la consellera Meritxell Serret, hi va intervenir com a representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega familiars i amics de totes i tots els presos exiliats del Govern català. Civit va agrair a la secretaria de la Dona i al Jovent Republicà del Vallès Oriental l’organització d’actes com els sopars grocs-lila, “perquè les preses i les exiliades estan en un segon pla”. El republicà va explicar que a l’exili es preveu que la sentència del judici a l’1 d’octubre –probablement condemnatòria– pot activar una nova euroordre, però els exiliats també saben que “el món veurà nyap judicial” que perpetra l’estat espanyol a cada pas. Civit va afirmar que l’endemà del judici “serà el minut zero del desmuntatge de tot plegat. És impossible no guanyar i hem d’aprofitar la nova ocasió, perquè la fortalesa del país és espectacular”. Civit va acabar convidant a comunicar-se amb les preses: “Envieu cartes a les dones. Se les llegeixen totes!”. També va explicar la manera de fer-les arribar a les exiliades. El sopar, celebrat a Can Lletres, va concloure amb l’audició d’un missatge de veu enviat des de l’exili de Ginebra per Marta Rovira, secretària general dels republicans. Rovira va destacar “la força que donen els actes solidaris”, que serveixen per “enfortir-nos davant l’amenaça de la repressió, que pretén criminalitzar l’independentisme i atemorir-nos”. La secretària general emplaça els demòcrates a “caminar junts des de la diversitat, perquè la unitat és el que ens fa avançar i ens fa superar els entrebancs que posa l’estat espanyol”. “Vàrem començar la partida guanyant, i l’acabarem guanyant”, va concloure Rovira.

Formació en Igualtat a càrrec de Mireia Mata

Les secretaries de la Dona i alcaldables d'Esquerra Republicana del Vallès Oriental han celebrat aquest dissabte 27 d'octubre del 2018 una trobada formativa amb Mireia Mata, vicesecretària de lles dones d'ERC, i directora general d'igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. La formació s'ha centrat en aprofundir en els eixos del Pla d'Igualtat, com és ara: Les campanyes als punts liles en els entorns festius i activitats lúdiques amb l'objectiu de reduir els actes i la violència sexistes; Informar de com es poden implantar les parades nocturnes d'autobús a demanda en línies urbanes; Aprofundir en la mirada de gènere en l'atenció a les persones; L'ús i la normalització de la comunicació i llenguatge no sexistes; Crida a assumir llocs de presa de decisions i de poder per part de les dones; Mireia Mata també ha esperonat les vallesanes i vallesans a implicar més dones en els llocs de responsabilitat del partit i a ampliar al militància femenina. La runió també ha servit per recordar especialment les dones preses i exiliades polítiques per la causa de l'1 d'octubre.

Més de 400 persones del Vallès Oriental es manifesten a Lledoners contra els empresonaments

L’acte concentra ‘1 any d’Injustícia, 1 any de perseverança” reuneix 15 mil persones  El Vallès Oriental ha estat ben present a l’acte de la campanya ‘Free’ a Lledoners, aquest dijous 1 de novembre. Vuit autocars fletats per la comarcal d’Esquerra Republicana han portat més de 400 persones de diferents poblacions, alhora que molts vallesans també hi han participat anant amb vehicles particulars. Els autocars han sortir de Parets del Vallès, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Cardedeu, Granollers, la Garriga, Bigues, tot i que han recollit manifestants d’altres poblacions. L’acte “1 any d’injustícia, 1 any de perseverança” ha congregat més de 15 mil persones al costat del centre penitenciari, en un acte que ha començat amb l’actuació musical de David Fernández, Feliu Ventura i Lluís Llach, entre d’altres músics. L’exlíder de la CUP ha llegit una carta conjunta dels set presos polítics masculins de Lledoners, mentre que familiars dels represaliats també han llegit missatges individuals, com el d’Oriol Junqueras, on diu “que d’aquí uns anys tothom veurà que haurà valgut la pena, perquè aquest procés, com diu sempre Raül Romeva, no és fàcil, no és ràpid, no és indolor, però és irreversible”. També hi ha participat la diputada Elisenda Alamany, del sector sobiranista dels Comuns, i s’ha projectat un vídeo de Marta Rovira des de l’exili suís. El president del parlament, Roger Torrent, i el vicepresident català, Pere Aragonès, han tancat l’acte, que s’ha acomiadat amb l’actuació del grup Strombers. La campanya ‘Free’ va néixer entorn de les amistats i contactes d’Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts, la Universitat Autònoma de Barcelona, els mitjans de comunicació i el Parlament Europeu, que comparteixen la seva voluntat d’internacionalitzar la causa de Catalunya i democratitzar les institucions europees. El col·lectiu pretén aglutinar la ciutadania i recollir suport social i internacional entorn pels drets fonamentals dels represaliats del primer d’octubre.