Vallès Oriental

Notícia

Esquerra es conjura per un gest d’autodeterminació definitiu

Càrrecs de la comarca commemoren l’1 d’octubre a Bigues i Riells
El conseller de Treball, Benestar i Famílies, Chakir El Homrani, va encapçalar l’acte de commemoració de l’1 doctubre per part de la federació del Vallès Oriental d’Esquerra Republicana. Càrrecs orgànics, institucionals i militància es van reunir a Bigues i Riells del Fai en motiu del segon aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
L’alcalde de Bigues i Riells del Fai, Joan Galiano, va acollir els assistents a l’espai dedicat a l’U d’Octubre: “És una data que ens fa mirar enrere i també cap al futur”, alhora que “els objectius segueixen intactes”. Par Galiano, “la gent del poble i les institucions ens tornarem a conjurar per defensar els drets democràtics i l’autodeterminació”.
La molletana Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva va declarar que el seu negociat “no hauria d’existir, però que s’ha creat per activar tots els mecanismes pacífics per guanyar”. Per la seva part, el secretari general de Política Internacional d’ERC, el calderí Jordi Solí, va afimar que “a la Unió Europea li hauria de caure la cara de vergonya de tenir un estat que ataca el cor dels seus fonaments: els drets democràtics fonamentals, i que imposa la seva unitat per damunt de les idees i de les llibertats dels seus ciutadans”.
En nom del Jovent Republicà, Kènia Domènech, de Parets, va recordar que el 2017 es va fer “la mobilització més gran d’estudiants de la història”, i que “el jovent no està adormit”, sinó que quan faci es mobilitza: “Hi som i hi tornarem a ser”.
 
Lluny de provocacions
El Homrani va tancar l’acte afirmant que el partit, des del govern, “treballa per demostrar que la República Catalana és la millor eina per conquerir benestar de tothom”. De la mateixa, va reiterar que “la forma de vèncer la repressió és la democràcia. Fugim de provocacions violentes perquè és el terreny on ens vol l’estat espanyol: responem amb pacifisme i més democràcia”. Així mateix, va afegir que, com diu Raül Romeva, el procés “serà llarg i dolorós”, però que s’ha de fer “ampliant el camí i amb la mirada al futur”.
Esquerra del Vallès Oriental va triar Bigues i Riells del Fai pel protagonisme del municipi en la defensa del referèndum. El 20 de setembre del 2017, veïnes i veïns de la zona van acudir a manifestar-se davant el registre policial a una impremta de Bigues, on suposadament s’hi editaven paperetes per a la consulta de l’1 d’octubre.
L’any passat, la commemoració es va fer a Vilalba Sasserra, la població de la comarca on la Guàdia Civil va atacar el punt de votació del referèndum del 2017, amb el resultat d’almenys cinc ferits. A banda de l’acte institucional, es va aprofitar per inaugurar la seu de la secció local republicana de Vilalba.