Vallès Oriental

Notícia

Intensa diada feminista i republicana a la Roca

Missatges d’envalentonament i de transmissió de nous valors als més petits
La secretaria de la Dona d’ERC del Vallès Oriental fa una valoració molt positiva de la jornada feminista Jornada Natividad Yarza, que s’ha celebrat aquest dissabte 10 de març a la Roca del Vallès. Al llarg de la llarga diada hi va haver desenes de persones atretes per la diversitat dels actes celebrats, incloent debats entorn de la situació de la dona, així com activitats més festives.
La trobada ha començat al matí amb una xerrada sobre la repressió franquista sobre les dones, que va venir seguida d’un vermut amb presència de dones amb responsabilitats, com la consellera comarcal d’Habitatge, Dolors Castellà, que ha recordat la figura de Jessica Hernández, una dona que arrossegava una rentadora pels carrers de Colòmbia per llogar-lo, aparell que va haver de finançar amb un microcredit de 170 euros de la fundació del BBVA “microcrèdit vol dir que els va haver de tornar, i a això també en diuen emprenedora!”. L’empresària Lourdes Ribes (ASODAME) ha afirmat contundentment que les reinvicacions “no s’han de quedar amb la igualtat salarial, sinó que cal una presència decisiva en els grans nuclis de poder: polític, econòmic, financer, miliatar i religiós". La diputada per les Joventuts d’Esquerra Republicana, Rut Ribas, ha denunciat que el progrés professional i públic d’una noia jove “s’atura quan opta per la maternitat”. La diputada Ana Surra ha clos la primera xerrada, recordant que “la República és l’instrument per avançar i consolidar la igualtat entre dones homes.
El dinar popular s'ha complementat amb un col·loqui amb les secretàries d’Igualtat de la comarca, en el que també hi han participat el president comarcal d’ERC, Oriol Ramon, i el president del Consell Comarcal, David Ricart. Més entrada la tarda, la jornada ha seguit amb un concorregut taller sobre la construcció de rols de gènere a través del conte, amb molta presència de canalla. La plaça de Can Torrents s'ha omplert encara més amb un recital poètic i gatronòmic a càrrec de Núria Pujulàs i Balbina Garcia.

Transmetre valors
Una de les xerrades més intenses ha estat al vespre, amb la presència de Mireia Mata i Jenn Díaz. La diputada ha assenyalat la importància de “transmetre a les nostres filles que poden fer tot allò que es proposin. I ho ha fet resumint el Manifest feminista en quinze consells, de Chimamanda Ngozi. Per la seva part, Mata ha insistiy que un dels reptes immediats és la igualtat salarial entre dones i homes. En diverses intervencions s'ha fet èmfasi en el paper decisiu de les dones d’ERC pel funcionament del partit, i del feminisme d’Esquerra Republicana: l’aposta per la paritat de  les seves llistes i les lleis que ha impulsat al Parlament de Catalunya “no ofereixen cap lloc a dubte respecte tots els seus dirigents, militants i amics”.