Vallès Oriental

Notícia

PSC i JxCat trenquen l’equilibri de forces al Vallès Oriental amb el pacte que deixa fora ERC del Consell Comarcal

Oriol Ramon, ERC, Vallès Oriental, Consell Comarcal
Roda de premsa respecte el pacte de PSC+JxCat, 17 de juliol del 2019
Davant de la decisió de Junts per Catalunya d’acceptar un pacte a dos amb el PSC per governar els òrgans comarcals, l’executiva d’Esquerra Republicana de Catalunya a manifesta que:
  • Els resultats electorals de les eleccions municipals del 26 de maig de 2019 van dibuixar un canvi de correlació de forces respecte a les del 2105, amb molta més representativitat per part d’Esquerra Republicana;
  • La força guanyadora a la comarca va ser ERC (155 regidors) tot i que de manera molt igualada amb el PSC (123 regidors). Junts x Cat en va obtenir 101;
  • El darrers quatre anys ERC i CiU hem governat en coalició al Consell Comarcal.
  • La distribució actual de Consellers/es comarcals és la següent: 11, ERC; 11, PSC; 6, JxCat; 2, En Comú Guanyem; 2, Ciutadans; 1, CUP-Amunt
  • ERC governa a 16 alcaldies, que representen el 41% dels municipis, mentre que Junts en té 9 (23%) i el PSC 6 (15%).
  • Qualsevol pacte de govern que no inclogui Esquerra Republicana, justament per la força que li van atorgar les urnes el dia 26 de maig, és un pacte que posa en perill l’equilibri polític i institucional dels òrgans comarcals.
Oriol Ramon, president de la federació comarcal d’ERC, considera que "Qualsevol pacte de govern que no inclogui ERC, justament per la força que li van atorgar les urnes, és un pacte que posa en perill l'equibri polític i institucional al Vallès."
JuntsxCat, però, ha decidit, acceptar una oferta de govern del PSC que era molt pitjor que la que li oferia Esquerra: "Ha estat Junts qui ha decidit no fer cap pacte amb ERC. Ha estat el PSC qui ha pactat amb Junts. La resta és retòrica i no hi entrarem. Els que hauran de donar explicacions són els que han pactat."
Al llarg de les darreres setmanes Esquerra Republicana ha fet propostes a diverses bandes per tal de garantir un govern fort i estable, i la continuïtat dels projectes engegats durant el passat mandat. Malgrat tot, entenem que Junts ha fet una opció de mirada curta i ha pensat més en com ordir una revenja o com ocupar cadires que no pas en la comarca o el país. Ramon explica que “Hem parlat diverses vegades amb Junts i també amb el PSC. Amb Junts des de l’endemà de les eleccions per saber si volien continuar treballant plegats al Consell Comarcal. I volien altres fórmules. Resposta: fins el 15 de juny no parlarem. Depèn dels pactes municipals.” Esquerra no ha fet cap pacte que doni l’alcaldia a les forces del 155.
Tal com vàrem fer públic fa dues setmanes, la nostra oferta inicial i prioritària ha estat fer governs de concentració amb el PSC, JxCat i ERC entre els tres ens comarcals (Consell, Consorci de Residus i Consorci del Besòs-Tordera) amb èmfasi al Consorci de Residus, que necessita una nova orientació i un nou impuls: “És un servei del segle XX que ocasiona moltes preocupacions entre les veïnes i els veïns de la comarca”.
A les negociacions també hem posat èmfasi en què “el Consell Comarcal ha de denunciar la repressió de l’Estat espanyol i haurà de tenir una posició inequívoca davant la propera sentència del Tribunal Suprem al judici a l’1 d’octubre.”
Hem fet una última oferta, ja no de govern de concentració, sinó de pacte amb JxCat. No sabem els criteris que han empès JxCat per acceptar al pacte amb els socialistes. Ens preguntem com pensen governar els òrgans comarcals sense el 41% dels municipis, com pensa governar el Consorci de Residus sense el 42% de la representació al consorci. No ens serveix que a nivell local haguem anat en contra del procés.”
 
Impuls durant quatre anys
David Ricart, president sortint del Consell Comarcal del Vallès oriental, observa que “sembla que aquest pacte sigui en contra de la victòria d’ERC a les eleccions municipals, i ara ens trobem en un acord per fer fora ERC a nivell comarcal: és la seva resposta”. L’alcalde de Vallromanes es mostra “preocupat” oer la continuïtat de la feina feta: “Aquests 4 anys hem donat un impuls molt important a l’acció del Consell, amb més suport als municipis petits i mitjans, amb més polítiques socials, en una millora de polítiques d’ocupació, d’habitatge, de turisme.,... un seguit d’accions que potser es veuen truncades”.
Per la seva part, Marc Candela, cap del nou grup republicà al Consell Comarcal, i candidat a la presidència a la constitució del divendres 19 de juliol a la Sala Tarafa de Granollers (12 h.) afirma que intentarà donar contintuïtat el nostre projecte a nivell comarcal i que no es reverteixi aquesta tasca”. L’alcalde de Martorelles avança que “defensarem el 41% dels municipis de la comarca que representem, que aquest pacte no afecti els nostres municipis”, alhora que considera que JxCat i PSC “no tenen un projecte que els uneixi per a la comarca”.