Vallirana

Totes les notícies


Memorial JOSEP SALA i PONSÀ

La secció local d’ERC Vallirana planteja la necessitat de crear un esdeveniment anual per tal de reconèixer i honorar aquelles persones i entitats de l’entorn social del poble que, amb el seu treball generós i desinteressat, milloren la societat en les vessants educatives, econòmiques i de desenvolupament local. En aquest sentit hem triat el Sr. JOSEP SALA i PONSÀ, que en els temps més convulsos que va viure el nostre país  al segle XX, va ser el primer alcalde d’ERC a Vallirana, al servei del poble, arriscant la seva vida i llibertat. La seva tasca es va dur a terme durant la dècada dels anys trenta. En aquest temps Vallirana era un municipi de 1.300 habitants, dedicats al cultiu de la vinya i conreu d’horts i camps al voltant de poques masies que encara donen nom a algun dels nostres barris i urbanitzacions, a més d’alguns forns de calç i pedreres per ciment. L’associacionisme  era llavors molt arrelat i tothom pertanyia poc o molt a alguna associació, partit polític o sindicat, més que res per fer front a la situació de pobresa generalitzada. També hi havia dues entitats, el cafè de Baix, de centre esquerra i el cafè de Dalt, més de dretes i benestant. La situació política, com hem dit, era convulsa en general, sotmesa a canvis en els governs i estructures, i això també es va reflectir en l’activitat política i institucional al nostre poble. En aquest context va aparèixer la figura d’En Josep Sala, nascut a Cervelló el 13/03/1894 i mort a Vallirana el 28/09/1984. Va treballar de jove a la fàbrica de vidre de Cervelló i més tard com a pagès conreant una vinya i dos hortets  a la Llibra. Va viure en una casa al carrer Major, al número 295. El 25 de maig de 1933 va ser escollit alcalde de Vallirana per part del Consell de Governació de la Generalitat. Deu mesos més tard va inaugurar el nou edifici de l’Ajuntament que incloïa una escola pública i casa de mestres. Els fets del 6 d’octubre del 1934 van comportar el seu empresonament al vaixell Uruguai per oposar-se al règim neofeixista de Madrid i donar suport a les institucions  de la Generalitat.

ERC celebra dues taules debat i els 25 anys de la secció local durant la Festa Major de Sant Mateu

Aquest 2018, ERC aposta per oferir activitats pròpies durant la Festa Major de Sant Mateu, per tal de donar espai no només al lleure sinó també a la reflexió, a la reivindicació i a la commemoració. Taules debat temàtiques La nostra guingueta de la rambla de la Sobirania acollirà dues taules debat per recollir i resoldre els dubtes i les inquietuds dels nostres conciutadans. Dissabte 22 de setembre a les 11h, parlarem sobre feminisme i municipalisme, i comptarem amb la participació de l’Àlia Kirchner, portaveu d’ERC a Vallirana i Encarna Honrubia, secretària de la Dona d’ERC Vallirana. A les 18h, podrem preguntar i debatre sobre pensions amb Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Solsona, secretària general de pensionistes i jubilats del Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Bages i Mari Àngels Gonzàlez, de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT del Baix Llobregat. A més a més dels debats, diumenge 23 de setembre pel matí, comptarem amb la presència dels companys i companyes de FreeJunqueras de Sant Vicenç dels Horts, i hi haurà servei de pintacares infantil. Finalment, tant dissabte com diumenge us convidem a compartir amb nosaltres un bon vermut republicà. Aquest any, per primera vegada, el servei de bar de la nostra guingueta anirà a càrrec del Jovent Republicà de Vallirana. 25 anys d’ERC Vallirana i 1a edició del Memorial Josep Sala i Ponsà Dissabte 22 de setembre ERC Vallirana commemorarà els 25 anys de la creació de la secció local al nostre municipi. L’acte consistirà en un dinar al restaurant Escut amb la presència dels membres fundadors: Josep Vendrell, Vicenç Sans, Àngel Pérez i Carles García, i amb un reconeixement als 25 anys de militància de companys i companyes de la secció local. També comptarem amb la presència de Joan Tardà, diputat al Congrés. Aquesta commemoració coincidirà amb la primera edició del premi Memorial Josep Sala i Ponsà, esdeveniment creat per tal de reconèixer i honorar aquelles persones i entitats de l’entorn social del poble que, amb el seu treball generós i desinteressat, milloren la societat en les vessants educatives, econòmiques i de desenvolupament local.

Vallirana, proper municipi republicà

El passat 30 d’abril de 2018, militants i amics d’Esquerra Republicana de Vallirana em van escollir com a cap de llista per a les eleccions municipals del 2019. Va ser un honor per a mi rebre la confiança de manera unànime de totes les persones que van poder assistir a l’Assemblea Local, així com dels nombrosos companys i companyes que els darrers mesos m’han animat a encapçalar aquest projecte. El mateix dia es va dur a terme una renovació de l’Executiva Local de la qual me’n sento molt orgullosa. La militància va avalar la feina de l’Executiva sortint, d’àmplia trajectòria, i va permetre la incorporació d’un equip de persones noves, il·lusionades i molt motivades, encapçalades pel Pedro José Martínez, com a nou president de la Secció Local, amb un alt perfil social d’esquerres. El projecte d’ERC Vallirana passa per consolidar aspectes com ara la tendència en alça del creixement del nombre d’amics i militants, havent-se duplicat en els darrers dos anys; el gir social en el desenvolupament d’iniciatives en benefici del poble; el foment de la participació ciutadana en la presa de decisions importants, així com la necessitat d’establir mesures reals en polítiques d’igualtat de gènere, entre altres. La implementació d’aquest projecte representa avui en dia una clara translació dels valors republicans i d’esquerres, valors àmpliament compartits per als valliranencs i valliranenques, i que a partir del 2019 definiran la Vallirana que tots i totes compartirem. Ara és el moment de visualitzar Vallirana com el proper municipi republicà del Baix Llobregat. Per a poder-ho fer, comptem amb tots vosaltres: joves, famílies i persones grans, de qualsevol origen i procedència, tots aquells que vulgueu desenvolupar-vos com a persones, gaudir de les mateixes oportunitats i viure amb dignitat en el nostre municipi.  

Gran èxit de participació a la Diada Republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet

El passat dissabte 2 de juny va tenir lloc a Sant Feliu de Llobregat una nova edició de la Diada Republicana del Baix Llobregat i l’Hospitalet, amb un èxit rotund de participació durant tot el dia, concentrant fins a 3000 persones. El matí va començar amb la festa infantil i els debats sectorials sobre diferents temes, com ara salut, nova ciutadania, treball, pensions, educació, accessibilitat i inclusió, cooperativisme i habitatge, lgtbi+ i feminismes, que va comptar amb la nostra cap de llista i portaveu actual, Àlia Kirchner, com una de les ponents d’aquesta carpa – debat. Kirchner va destacar que a Vallirana “la nova executiva, de la mà especialment de la secretària de la dona, Encarna Honrubia, i jo, com a cap de llista, estem incidint molt en aplicar mesures de conciliació familiar, personal i d’oci per a oferir més opcions a les dones del poble a participar activament en la política municipal així com mostrant tolerància zero a qualsevol comentari masclista o sexista, i animant a tots els components de la secció local a detectar-los i denunciar-los”.       Aquest i altres debats van comptar amb la presència i la participació destacada d’altres membres de la secció local de Vallirana, com ara l’Encarna Honrubia i la Montse Ortiz a feminismes; el Pedro José Martínez a cooperativisme i habitatge; la Joana Solsona i el Domitilo Lobato a pensions; el Toni Cebrián a salut; la Carol Grandes i l’Eli Sauquet a educació i lgtbi+, entre altres.                 Abans del dinar, Joan Tardà, diputat al Congrés i Jordi Albert Caballero, diputat al Parlament i president comarcal, van donar la benvinguda a més de 250 nous militants, 11 de les quals de Vallirana. Pedro José Martínez, president d’ERC Vallirana, va recollir els diplomes en nom de tots ells, corejats per tots els valliranencs i valliranenques presents a la Diada.         Després del dinar de germanor, organitzar per Free Junqueras, es va celebrar l’acte polític amb el portaveu del grup municipal de Sant Feliu de Llobregat, Oriol Bossa, la diputada republicana Eva Baró, els membres del jovent republicà del Baix Llobregat Àlex López i Alba Saladie, el president d'Esquerra Baix Llobregat i l'Hospitalet Jordi Albert, la portaveu d'Esquerra Marta Vilalta.

ERC Vallirana escull en assemblea oberta Àlia Kirchner com a cap de llista a les Municipals 2019

La secció local d’Esquerra a Vallirana va celebrar ahir 30 d’abril una assemblea oberta a la ciutadania en la qual es va escollir per unanimitat a l’actual portaveu del Grup Municipal a l’Ajuntament, Àlia Kirchner Giménez, com a propera cap de llista per a les Eleccions Municipals del 2019. Àlia Kirchner es va definir com la única candidata republicana a Vallirana, orgullosa de representar Esquerra Republicana de Catalunya i els seus valors, en un dia feliç a nivell personal, però trist i dur per no poder compartir aquest moment amb l’Oriol Junqueras o la Marta Rovira, president i secretària general del partit, pres i exiliada respectivament, per haver respectat el mandat del poble de Catalunya. Pel què fa al seu projecte, la cap de llista va destacar, entre altres, aquests dos eixos de treball: l’àmbit social, més necessari que mai, i la lluita per la igualtat de gènere. “Ni jo ni cap dels meus companys i companyes de l’equip de treball tolerarem cap comentari masclista o sexista envers cap persona”, va sentenciar. L’executiva local d’ERC Vallirana també es renova Els militants assistents a l’assemblea també van escollir la nova executiva local d’Esquerra a Vallirana. Amb un marcat perfil de lluita social, el candidat a la presidència, Pedro J. Martínez, provinent de la PAH, va exposar els canvis que es duran a terme en l’organització de la secció local, per tal d’aconseguir-ne la seva consolidació i seguir amb el creixement constant del nombre de militants i amics del partit.  A continuació, Àlia Kirchner va explicar l’estratègia per a preparar les eleccions municipals, on ERC ha de ser decisiva per a formar govern al nostre poble. “Hem de començar a debatre i a reflexionar que no podem deixar el govern de Vallirana en mans de Ciutadans”. Tot seguit, cada membre de la nova executiva va descriure breument les línies de treball de cada secretaria, les quals estaran formades per diverses persones per tal de configurar grups de treball.

Dona, companya i amiga, ni un pas enrere

El 21 de desembre, ERC va ser l’únic partit que va presentar llistes cremallera per la màxima paritat possible entre homes i dones en el seu grup parlamentari. A més, pel 8 de març, ERC va donar suport a la vaga feminista convocada arreu del món, de dues hores per torn per simbolitzar el temps de més que treballa la dona respecte el que cobra, tot i que hauríem preferit una vaga general. A Vallirana, ERC vam plantejar diverses iniciatives per commemorar durant el mes de març el Dia Internacional de la Dona, com ara Dona i Esport o Dona Emprenedora, amb l’objectiu de debatre la diversitat de pensaments amb la resta de partits i entitats, però alhora també de sumar forces i demostrar que ERC pot entendre’s amb tothom pel benefici del poble.  Per desgràcia, ni govern ni la resta de partits van acceptar que se sabés de qui eren les iniciatives, sota el pretext d’afavorir una transversalitat que suposadament només representa el color polític del nostre Ajuntament, que és qui ha acabat organitzant aquests actes. Podria sonar bé si l’Ajuntament realment fos la casa de tots i ens hi poguéssim sentir representats. Llàstima que el govern no s’adoni que pretendre-ho no vol dir ser-ho, i menys si per exemple ens impedeixen que organitzem un acte amb l’Escola de Música Municipal i amb una altra entitat, o retarda de manera sospitosa la confirmació dels permisos per a fer el nostre propi acte polític sobre la Dona i una calçotada. Les traves i els obstacles no ens espanten. La constància i la tenacitat ens defineixen, a Vallirana, i arreu del país, on milers de persones resistim cada dia els embats d’un Estat opressor que busca aniquilar-nos i que, seguim-ho recordant, manté a presó quatre pares a més de 600 km de les seves famílies. Bona prova d’aquesta resistència la tenim amb la recent creació de la JERC a Vallirana, a qui des d’aquest espai, la Secció Local d’ERC desitja molts ànims i encerts i a qui donem tot el nostre suport.

COMUNICAT DE CONDEMNA DAVANT DELS ATACS FEIXISTES AL CASINO DE VALLIRANA DIUMENGE 26 DE NOVEMBRE

ERC Vallirana expressem la més enèrgica condemna als atacs que un grup de feixistes van fer ahir diumenge 26 de novembre al Casino de Vallirana, després de la concentració que es va celebrar a favor de la unitat de l’Estat espanyol davant de l’Ajuntament del nostre poble. Aquesta concentració va ser convocada de forma anònima dies abans però va comptar amb la participació del grup d’ultradreta Democracia Nacional i la presència dels regidors Enrique Giráldez (C’s) i Óscar Suñé (PSC). Lamentem profundament la presència de membres del nostre consistori a la concentració d’ahir i la permissivitat del govern de Vallirana davant un esdeveniment protagonitzat per persones potencialment perilloses. La seguretat al nostre poble després de la concentració no va estar garantida. Davant d’aquests fets, que van comportar que Vallirana fos notícia pels atacs feixistes al personal i a clients del bar Casino, creant alarma social al nostre poble, exigim saber si la concentració va tenir el permís per part de l’Ajuntament i demanem al govern del PSC que prohibeixi les manifestacions i concentracions convocades per a grups d’ultradreta o a les quals els seus membres tinguin previst assistir-hi i que faci un pronunciament en contra no només d’aquests fets violents sinó de la ideologia que els empara. És una qüestió tant de seguretat com de dignitat. No volem feixistes al nostre poble! En definitiva, fets com els d’ahir fan més necessari que mai reivindicar la nostra lluita contra qualsevol acció feixista als nostres carrers, pobles i ciutats. Per aquest motiu, ens sumem a la manifestació d’avui dilluns 27 de novembre, a les 19:30h davant l’Ajuntament de Vallirana, per tal d’expressar-nos lliurement i pacífica en contra de la violència feixista.  

PER UNA REPÚBLICA FEMINISTA LLIURE DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

PER UNA REPÚBLICA FEMINISTA LLIURE DE VIOLÈNCIA MASCLISTA El 25 de novembre, dia contra la violència envers les dones, es posa novament de manifest que una societat igualitària i garant del respecte dels drets humans no és possible quan la meitat de la població és reiteradament discriminada, violentada i assassinada simplement per la seva condició de DONA. Aquest any, s'han produït 22 feminicidis als països catalans i la línia d'atenció a les dones en situació de violències del principat, ha rebut 4252 trucades durant els 5 primers mesos d'enguany. L'1 d'octubre, l'estat espanyol va exercir una brutal repressió contra les persones que exercien legítimament el seu dret a vot. Les dones van patir doblement aquesta violència, ja que va estar plegada d'agressions sexistes cap a dones de totes les edats. Catalunya ha decidit fugir d'un estat arcaic i retrògrad que no dóna solució a les seves problemàtiques. La ciutadania no pot permetre's viure en un estat a on la violència masclista sols és considerada com a tal quan qui l'exerceix és la parella o l'exparella de la dona. Que no atorga ni la meitat d'ordres de protecció i allunyament a les dones i infants víctimes de violència. Ni en un estat a on es retalla la Llei d'Igualtat efectiva entre dones i homes aprovada pel Parlament de Catalunya i sorgida del consens social. Per poder revertir aquesta situació, la República Catalana és més necessària que mai. Necessitem un estat impregnat de valors feministes que faci ús de totes les eines que tingui a l'abast per acabar amb aquesta xacra. Tant pel que fa als casos més flagrants -els assassinats i les violacions- com també totes aquelles violències simbòliques i quotidianes -com la invisibilització de les dones o la hipersexualització dels seus cossos- que suposen un menyspreu, una discriminació i una desigualtat cap a les dones. Àngela Davis afirmava: "Radical vol dir simplement anar a l'arrel del problema". L'objectiu del moviment feminista és precisament lluitar per arrencar l'arrel del sistema heteropatriarcal i un nou estat suposa una oportunitat per fer-ho possible.

Vallirana ha dit que SÍ!

L’1 d’octubre els valliranencs i les vallirarenques vam poder votar en el Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya. Va ser una jornada històrica on, més enllà del resultat, el que més destaquem és la comunió entre totes les persones que vau dedicar grans esforços a defensar la democràcia i la dignitat de tots. Us n’estem molt agraïts. Des d’ERC Vallirana també vam treballar intensament per fer possible el Referèndum al nostre poble. La feina ha estat dura però gratificant. La vostra implicació, dormint la nit del dissabte 30 tant a l’Institut com al Casino, i l’assistència massiva als col·legis electorals des de les 5 h de la matinada fins a l’anunci dels resultats ens van confortar i reafirmar que els partits polítics ens devem a la ciutadania. I així ho vam fer, pensant en els votants del Sí i en els votants del No, fossin del partit que fossin. La ciutadania de Vallirana som tots, representem totes les opcions i totes elles es van poder expressar. Qui no es va deure a tota la ciutadania va ser la nostra alcaldessa que, com va dir en el Ple del 5 d’octubre, es va quedar a casa per a representar les persones que no van sortir a votar. És útil saber que qui va guanyar per majoria absoluta les passades eleccions municipals, i per tant, qui hauria de governar per a tots els ciutadans, en aquesta ocasió no ho ha volgut fer. El govern del nostre poble hauria d’anar en compte amb aquests errors, perquè la ciutadania té memòria i sap actuar en conseqüència. Esquerra hi érem, i hi seguirem sent, per respecte a tots els ciutadans de Vallirana. Per aquest motiu, i com a símbol d’una jornada històrica i democràtica, el dijous 5 d’octubre, durant el Ple, els partits que vam organitzar el Referèndum vam entregar una urna a l’Ajuntament per defensar que sigui, realment, la casa de tots. vallirana@esquerra.cat – www.esquerra.cat/vallirana - www.facebook.com/esquerra.vallirana - www.twitter.com/ERCVallirana