Valls

Totes les notícies

Estelada al balcó

Per la Diada, l’estelada al balcó

ERC de Valls va tornar a reivindicar que l'Ajuntament pengi la bandera independetista al balcó durant l'Onze de Setembre. Després que durant el Ple del 27 d’agost el grup municipal fes aquest prec formal, ERC va penjar un any més a l’edifici del davant del consistori una gran estelada amb un cartell que demanava “Per la Diada, l’estelada al balcó”. En la sessió del Ple d’agost, el regidor Jordi de Bofarull va recordar que el 2006 i el 2007 l’estelada va presidir el balcó de la casa de la vila durant la Diada, quan ERC era al govern municipal, i que durant el 2008 i el 2009 la sociovergència havia votat en contra de mocions d’Esquerra en aquest sentit. Segons el regidor republicà, “després de l'onada de consultes independentistes arreu del país, i especialment després de la que es va celebrar a la nostra ciutat, amb un gran èxit de participació, creiem que té ple sentit que el consistori celebri la Diada també penjant l'estelada: el dia que Catalunya va perdre les llibertats nacionals és un bon dia per fer-ho”.

Rebutjada la proposta d'ERC d’instaurar l'oferta de batejos civils i laics

La proposta del grup municipal d’ERC de Valls perquè l’Ajuntament ofereixi el servei popularment conegut com a bateig civil, servei de cerimònia civil de benvinguda, a les famílies vallenques amb nounats que ho sol•licitin va ser rebutjat per la sociovergència vallenca al Ple del 30 de juliol. La moció instava, en el marc de la comissió de serveis interns, l’equip de govern elaborés una proposta global de cerimònia civil de benvinguda (protocol, estructura, horaris, preus, etc.) a disposició de la ciutadania vallenca. Aquesta proposta global es presentaria en el termini màxim de sis mesos a partir de l’aprovació d’aquesta moció, per tal de ser debatuda, aprovada i posada en aplicació, com a molt tard, durant el 2011. Tal com va expressar el portaveu republicà al consistori, Josep M. Pallàs, els bateigs civils es basen en la celebració d'un acte social no religiós per donar la benvinguda a un nounat. “Creiem que els pares que per motius religiosos no volen batejar els seus fills a l'església,tenen dret a fer una cerimònia de benvinguda al món per celebrar-ho i expressar públicament el compromís de pares i padrins per educar el fill o filla que acaba d’arribar al món”. Aquest acte no té cap transcendència legal, però és inqüestionable el seu valor simbòlic i és “una fórmula respectuosa de donar a conèixer un nou veí”. El bateig civil -una vella tradició republicana francesa- es van celebrar durant els dos períodes republicans de l’Estat espanyol (1873-1874 i 1931-1939). En l'actualitat són diverses les ciutats d’arreu d’Europa que oficien aquest tipus d'acolliment sota diferents noms; a Liverpool, per exemple, es denominen naming ceremonies, és a dir, cerimònies per donar nom. A Catalunya, el primer consistori a establir i regular el bateig civil fou el d’Igualada, que acollí en una cerimònia digna, laica i plena de simbolisme el nen Marcel Planell, el 22 de desembre de 2004. Des d’aleshores, diversos ajuntaments catalans s’han sumat a la iniciativa: Sant Boi, Sant Feliu de Guíxols, Castellbell i el Vilar, Montcada i Reixac.

Jordi Cartanyà

“Puc aportar la meva forma de treballar, mirant de ser positiu, escoltant i compartint idees amb tothom”

Nascut a Valls fa 44 anys, Jordi Cartanyà va ser escollit la setmana passada alcaldable per Esquerra de la ciutat que el va veure néixer. El Jordi des de jove que està implicat en la societat civil vallenca més activa (com a exemple, fundà el grup pacifista Drap Blanc el 1982 i l’Esplai Quatre Baixos el 1985), i darrerament ha estat president de l’AMPA de l’IES Narcís Oller i president de l’Associació de Companyies Professionals de Teatre per a Tots Públics de Catalunya. Diplomat en fisioteràpia, va exercir de fisioterapeuta del 1988 al 1995, però després de demanar excedència per cuidar els fills va professionalitzar-se en el món de l’espectacle, i actualment treballa com a gerent de la Societat Cooperativa Catalana Limitada Companyia Pa Sucat, i estudia Empresarials a través de la UOC. Des de l’any 2005 és el director artístic del Guant, Festival Internacional de Teatre de Titelles de l’Alt Camp, junt amb Eudald Ferré i Jordi Jubany. És casat i té tres fills. 1. Des de quan i quins motius et van dur a militar a Esquerra? Vaig començar a militar-hi l’any 2004, però de fet ja feia temps que m’ho rumiava, des de l’any 2000, quan vaig seguir un debat al parlament entre Carod-Rovira i Pujol. Literalment em vaig sentir seduït pel discurs del Carod. Després vaig anar seguint les accions d’ERC i llegint-ne l’ideari polític, que es pot trobar a la web, fins a fer el pas definitiu. 2. Com valores la feina que ha realitzat el grup municipal d’Esquerra en aquesta legislatura? Molt bona. Hem estat a l’oposició però fent un treball incansable de seguiment i de planteig de propostes positives per Valls. Fruit d’aquest treball han sorgit fins ara 95 mocions que proposaven millores per a la ciutat (una xifra inèdita en la història de la democràcia vallenca), gràcies a les quals s’ha fet realitat, entre moltes altres coses, el nou enllumenat del Pati, el Consell de Política Lingüística, la creació de la Regidoria d’Habitatge, la creació del banc del temps, l’equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses quant a les ajudes i reduccions d’impostos.

L’assemblea comarcal prepara la campanya per al Parlament

Els militants d’ERC de Valls i de l’Alt Camp es van reunir en assemblea el 27 de setembre passat per determinar els actes de precampaña i campanya que tindran lloc a Valls i a altres punts de la comarca per a les elecions al Parlament de Catalunya. A l’assemblea van assistir Sergi de los Rios i Empar Pont, cap de llista i candidata número 3 per la circumscripció electoral de Tarragona. La reunió va servir per acordar la tipologia d’actes que es duran a terme. Així mateix, es va treballar en una primera proposta de calendari i llocs per a aquestes activitats.

Jordi Cartanyà, Josep Maria Pallàs, Jordi Bofarull, Ramon Canela

Jordi Cartanyà, nou alcaldable de Valls per ERC

L’assemblea de militants d’ERC de Valls va escollir Jordi Cartanyà i Benet cap de llista de la candidatura d’Esquerra per a les eleccions municipals que tindran lloc al maig vinent. L’elecció va tenir lloc per unanimitat a l’assemblea del passat 21 de setembre, i l’endemà mateix es va convocar una rosa de prensa per fer-ho públic, amb la participació del futur candidat, del president d’Esquerra de Valls, Ramon Canela, i dels dos regidors republicans actuals, Josep M. Pallàs i Jordi de Bofarull. Durant la compareixença Jordi Cartanyà es va presentar fent un repàs a la seva trajectòria vital i d’activitats amb la societat civil vallenca, i va explicar els motius que l’han mogut a fer aquest pas endavant: “M’agradaria poder contribuir a fer arribar tots els anhels i necessitats dels ciutadans a l’Ajuntament per donar-hi solucions i fer de Valls una ciutat més agradable per viure-hi, més cohesionada, on tothom es pugui sentir còmode i orgullós de viure-hi”. Cartanyà va parlar amb orgull de la feina que ha fet sempre ERC a l’Ajuntament de Valls, tant al govern com a l’oposició, i va expressar que intentaria aportar un estil positiu i conciliador, i un treball seriós, alhora que va agrair la confiança de l’assemblea d’ERC. El candidat va fer un especial èmfasi en la voluntat que la candidatura d’ERC es basarà en el treball en equip.