Valls

Totes les notícies

Josep Maria Climent.

JOSEP MARIA CLIMENT FERRÉ (1959-2018), CATALÀ, REPUBLICÀ I D’ESQUERRES

Ens ha deixat abans d’hora, quan encara tenia tantes coses per dir i per fer, en Josep Maria Climent, un militant de l’Esquerra Nacional de primera hora, un home que, des que tenia ús de raó, havia treballat de manera indestriable per l’alliberament nacional i de classe del poble treballador català.   Fruit d’aquest compromís polític i social, en Josep Maria compaginà la militància a CCOO i a ERC durant molts anys. De la seva llarga i fructífera trajectòria com a sindicalista i defensor dels treballadors de MAI-Lear, segur que en parlarà molt millor la gent de CCOO. Nosaltres volem posar en valor aquí la seva dedicació i compromís amb ERC.  Aquella ERC debilitada i que amb prou feines aconseguia fer-se un forat creïble entre les classes populars catalanes  rebé, gràcies a l’esforç tenaç de gent com el Josep Maria, l’impuls necessari a partir dels vuitanta i dels noranta per refer-se i consolidar-se. L’ERC d’ara, l’ERC que aplega bona part del poble treballador català, no es pot explicar sense la lluita contracorrent, sorda i infatigable de militants de pedra picada com el company que ens ha deixat massa d’hora. Entre d’altres responsabilitats, el Josep Maria va ser el president de la secció local de Valls del 2000 al 2003, i formà part de la nostra llista municipal diverses legislatures. Sempre hi era, allà on calgués i des d’on calgués. Com a bon casteller, sabia que tots els llocs eren imprescindibles: a la pinya o al pom de dalt,  i no li recava arromangar-se pel que calgués.  Patriotisme, compromís i vocació de servei. Això era el Josep Maria.   L’activitat social, política i laboral del Josep Maria sempre ha estat frenètica, perquè sempre es va estimar amb passió aquest poble i la seva dissortada història. Com també va estimar amb passió la seva família, a qui volem enviar tot el nostre afecte i sentiment per la pèrdua devastadora i sobtada del marit i pare.   La seva trajectòria és un exemple i un estímul pels qui seguim.

Una de les parades de la ruta, davant de l'antic Hospital de Sang (ara Col·legi Claret).

Les dones d'ERC Valls homenatgen cinc emprenedores fent una ruta per la ciutat

El grup de dones d'ERC Valls va fer dissabte passat, 10 de març, un original recorregut a peu per la ciutat amb l'objectiu de posar en valor l'emprenedoria de cinc dones vallenques ja desaparegudes que en el seu temps van trencar motlles. Aquesta iniciativa, que s'emmarcava en el Dia Internacional de les Dones del 8 de març i que va comptar amb una vintena de participants, va mostrar el gran potencial de les dones vallenques en general des de principis del segle XX, fent especial èmfasi en les tasques professionals i socials de les cinc escollides com a més representatives. En aquest passeig per la ciutat, es van descobrir dones referents en la vida social, cultural i científica del Valls de principis del segle XX. Les dones homenatjades amb aquesta ruta van ser: Dolors Vives Rodon, pilot d'aviació; Maria Murtra Casanovas, llicenciada en farmàcia; Josefina Cardó Soler, doctora i catedràtica de Geografia i Història; Ramona Serra Escoté, infermera de l'Hospital de Sang, i Maria Güell Puig, religiosa i fundadora de l'Institut de la Caritat de l'Immaculat Cor de Maria. Les dones participants van anar glossant a cadascuna de les homenatjades en els espais de la ciutat que estaven relacionats amb les seves trajectòries vitals: plaça dels Quarters (antic IES Narcís Oller); plaça de la Creu (antic Hospital de Sang); carrer de la Figuereta (convent de les monges del Cor de Maria); carrer de Sant Antoni i carrer de la Cort. L'acte comptà amb l'acompanyament musical de dues alumnes de l'aula de música Músic- Art, i finalitzà a la plaça del Blat amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones.

Acte del Dia de les Dones.

ERC Valls commemora el Dia de les Dones amb un itinerari de vallenques emprenedores

El grup de dones d'ERC Valls ha organitzat per aquest dissabte, 10 de març, a les 11 hores, un recorregut a peu per Valls, que començarà a la plaça del Quarter, per tal de posar en valor l'emprenedoria de dones vallenques, que en el seu temps varen trencar esquemes. Aquesta iniciativa, que s'emmarca en el Dia Internacional de les Dones del 8 de març, vol mostrar el gran potencial de dones vallenques des de principis del segle XX per posar èmfasi en la seva tasca. En aquest passeig per la ciutat es podran descobrir dones referents en la vida social, cultural i científica del Valls de principis del segle XX. Les dones que es visibilitzaran amb aquesta ruta seran Dolors Vives Rodon, pilot d'aviació; Maria Murtra Casanovas, llicenciada en farmàcia; Josefina Cardó Soler, doctora i catedràtica de Geografia i Història; Ramona Serra Escoté, infermera de l'Hospital de Sang, i Maria Güell Puig, religiosa i fundadora de l'Institut de la Caritat de l'Immaculat Cor de Maria. L'itinerari, conduït pel grup de dones de la secció local, s'iniciarà a les onze de matí a la plaça del Quarter, davant l'actual Institut Serra de Miramar. L'acte comptarà amb l'acompanyament musical de l'aula de música Músic- Art, i finalitzarà a la plaça del Blat amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones.

Jordi Cartanyà i Núria Gavarró, dissabte passat al parc de barres, al Fornàs.

‘Els pressupostos participatius ens acosten al model d’administració pública propera que volem per a Valls’

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls celebra que l'Ajuntament de Valls, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana i Igualtat, avanci de manera decidida en el procés de pressupostos participatius per implicar la ciutadania en la presa de decisions de la gestió municipal.   Precisament, dissabte passat es va inaugurar el parc de barres al Fornàs, un equipament esportiu i lúdic per als joves vallencs que s’ha convertit en un dels primers projectes que s’han posat en marxa fruit de la participació ciutadana l’any 2017. I recentment, el pressupost municipal aprovat per al 2018 ha doblat l’aportació als pressupostos participatius fins assolir els 147.000 euros. Són dos fets tangibles que ens acosten al model d’administració pública propera a la ciutadania que volem per a Valls.   En l’acord de govern municipal que van segellar ERC i CiU el 2015 per aquesta legislatura, es va potenciar la creació d’una regidoria de Participació Ciutadana com a eina per fomentar de manera sistemàtica la participació de la ciutadania vallenca en la presa de decisions de l’Ajuntament. “El nou equip de govern teníem clar des del principi que cal avançar cap a una nova cultura política: passar de la democràcia representativa a la democràcia participativa, que es tingui en compte la ciutadania d'una forma més constant”, afirma Núria Gavarró, secretària d’organització d’ERC Valls i regidora de Participació Ciutadana i Igualtat.   El pressupost participatiu és una de les màximes expressions i de major compromís de la participació ciutadana, ja que permet influir o decidir directament sobre els pressupostos públics i que la ciutadania decideixi el model de ciutat que vol. “Implica un nou concepte d’administració pública, més propera al ciutadà, transparent i que fomenta la coresponsabilitat de la ciutadania en les decisions del dia a dia municipal”, segons Núria Gavarró.   “Estem convençuts que la implicació de la ciutadania en la vida col·lectiva no s’ha de limitar a l’elecció cada quatre anys dels representants a l’Ajuntament, sinó que cal avançar cap a una democràcia participativa que accepti i reconegui un major protagonisme dels ciutadans i les ciutadanes en la construcció col·lectiva de la ciutat i en les decisions que l’afecten”, assegura Gavarró.

López, Peris i Gavarró, ahir al Convent del Carme de Valls.

Esquerra Republicana homenatja els apoderats i les apoderades de Valls i l'Alt Camp

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls i l'Alt Camp va organitzar ahir divendres al vespre una trobada republicana amb amics i militants de la comarca, a la sala d'actes del Convent del Carme de Valls, que va comptar amb una seixantena d'assistents. L’objectiu d’aquesta jornada era establir un col·loqui entre totes les persones independentistes que van participar activament com a apoderats i apoderades en les eleccions del 21 de desembre del 2017. El president comarcal d’ERC Alt Camp, Josep Maria Pallàs, va explicar que amb aquesta iniciativa “féiem una crida a tots els ciutadans i ciutadanes compromesos amb el progrés i la llibertat del poble a debatre sobre el futur del país”. L’acte va consistir en una xerrada i posterior col·loqui amb responsables polítics d’Esquerra Republicana. Hi van participar la regidora d’ERC a l'Ajuntament de Valls, Núria Gavarró, el també regidor d’ERC a Valls i diputat al Parlament de Catalunya, Òscar Peris, i el vicesecretari general d’acció política d’ERC, Eduard López. L’objectiu d’aquesta trobada era al mateix temps fer un reconeixement a tots els apoderats i les apoderades d’Esquerra el 21D, que van vetllar per tal que unes eleccions il·legítimes fossin una nova i inequívoca manifestació democràtica del poble català, com va destacar Núria Gavarró en la seva intervenció. Òscar Peris va repassar la situació política del país i en especial l'estat de les negociacions entre els partits per tal de formar un govern estable ben aviat. Eduard López va animar els assistents "a no tenir por, a seguir endavant amb el projecte col.lectiu de país i a persistir per la República". La trobada va cloure amb un refrigeri amb productes de km0.  

Reunió de l'executiva local d'ERC a Valls.

‘Valorem molt positivament els pressupostos municipals perquè avancen cap al model de ciutat republicana que volem’

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls valora molt positivament l’accent social i l’aposta per les persones, la participació, la transparència, els sectors econòmics locals i la creació d’ocupació en els pressupostos de l’Ajuntament de Valls per al 2018. Enguany creix un 9,1% respecte el 2017 el conjunt dels serveis a les persones, i en foment de l’ocupació i de creixement econòmic augmenta un 6,1%, és a dir, “continua la tendència habitual a l'Ajuntament de Valls aquests darrers anys, amb una aposta decidida per les polítiques adreçades a les persones i a la seva qualitat de vida, fidel a l’acord de govern subscrit el 2015”, afirma Andreu Garcia, president de la secció local, que afegeix: “Avancem cap al model de ciutat que volem des d’Esquerra Republicana, basada en els valors republicans de la igualtat d’oportunitats, la fraternitat, la justícia social i el progrés”.   L’objectiu de govern és fer una ciutat més cohesionada, amb una millor qualitat de vida i amb més oportunitats per a tothom, i això es reflecteix en els pressupostos apostant per partides que impulsin Valls per posicionar-se dins del territori. Segons Andreu Garcia, “les polítiques actives que possibiliten la formació i l'ocupació, el suport al teixit empresarial local, l’empenta al comerç de proximitat i l’increment dels recursos destinats a la promoció turística i d’esdeveniments de la ciutat són aspectes que van directament encaminats cap al projecte de ciutat que defensem des d’Esquerra Republicana”. El president de la secció local posa com a exemple que la feina en l’àmbit de la promoció econòmica “dóna els seus fruits gràcies al suport al comerç local i a la modernització de fires i mercats, amb un augment pressupostari de gairebé el 30% en els dos darrers anys”.   El 2018 es destinen gairebé 1,5 milions d’euros a pressupost social i aquesta és una molt bona notícia, perquè destinar recursos a les persones permet tenir una societat millor, més cohesionada i socialment més ben redistribuïda.

La moció es debatrà en el ple municipal de dilluns vinent, 19 de febrer.

ERC exigeix a Hisenda que no reclami l’IVA de subvencions a entitats culturals i mitjans públics

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Valls defensarà en el proper ple municipal, dilluns 19 de febrer, que el Ministeri d’Hisenda espanyol aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics, com és el cas de TV3, renunciant a la interpretació forçada de la Llei que obliga a abonar els imports de l’IVA de subvencions rebudes. Esquerra exigirà, amb la presentació d’una moció conjunta amb el grup de CiU, que l’Estat no posi en risc el futur de les entitats i els mitjans públics del país.   A partir d’un canvi en la interpretació de la Llei de l’IVA, el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, demana que el sector cultural i els mitjans de comunicació públics abonin a l’Estat l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que estan vinculades al preu del producte. Aquesta és una interpretació forçada de la normativa, per això des d’Esquerra vam aprofitar la recent tramitació al Congrés de la Llei de contractes del sector públic per introduir esmenes que modifiquen l’articulat de la Llei de l’IVA, evitant precisament aquesta interpretació forçada que fa Hisenda. L’esmena va ser aprovada i té efecte des del novembre del 2017.   Malgrat això, el Ministeri d’Hisenda insisteix en aplicar la seva interpretació als exercicis que van de l’any 2012 al 2017, obligant a entitats culturals i a mitjans de comunicació públics a fer efectiu el pagament de grans quantitats de diner i posant en perill la seva sostenibilitat econòmica. La mesura afecta, de moment, equipaments com el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el MACBA, el CCCB o el Mercat de les Flors, i a la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació.   La moció d’Esquerra al ple de dilluns a Valls exigeix al ministre Montoro que “centri els esforços de la Hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural”.

El grup municipal compleix la promesa de recuperar la ràdio de l'Ajuntament

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Valls, per mitjà de la regidoria de Transparència i Tecnologies de la Informació, que dirigeix Francesc Anguela, ha posat en marxa avui 13 de febrer, Dia Mundial de la Ràdio, la nova emissora municipal online, Ràdio Ciutat de Valls (www.rcvalls.cat). Així, dóna compliment a la promesa electoral de recuperar la ràdio municipal, que ara emet via internet. Llegiu la notícia en el web de l'Ajuntament de Valls.

Oriol Junqueras.

El Club d'Escacs Valls fitxa a Oriol Junqueras com a jugador federat per reivindicar la seva llibertat

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) celebra que el Club d'Escacs Valls hagi decidit fitxar al president del partit i cap de llista al Parlament, Oriol Junqueras, per ser jugador federat de l’entitat. Aquesta iniciativa ha estat coordinada amb el candidat d'ERC per Tarragona i regidor vallenc, Òscar Peris, i el primer tinent d’alcalde d'ERC a l’Ajuntament de Valls, Jordi Cartanyà, amb l’objectiu de reivindicar la llibertat de Junqueras.   El Club d'Escacs Valls ha federat al president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ja que és jugador d'escacs des de fa molts anys i actualment no pot jugar amb llibertat per trobar-se injustament pres a Estremera. L'objectiu del club vallenc d'escacs és deixar un taulell lliure amb un llaç groc a la cadira en cada competició que faci per reivindicar la sortida de la presó de Junqueras, alhora que fer un clam per la llibertat i la democràcia. Aquesta proposta li van fer arribar fa uns dies i Oriol Junqueras, des de la presó, l’ha acceptada.   El director esportiu del Club d’Escacs Valls, Francesc Blasco, afirma que amb aquesta iniciativa "volem visibilitzar els valors escaquístics d'honestedat, respecte cap al rival i integrat que també sempre ha demostrat l’Oriol Junqueras". Blasco ha manifestat que "sabem que l’Oriol Junqueras està jugant moltes partides a la presó, però reivindiquem que jugui amb nosaltres i amb plena llibertat". Francesc Blasco destaca que "som un club que, per davant de tot, defensem la llibertat i la democràcia".   El Club d’Escacs Valls és un dels tres equips de primera divisió catalana de la província de Tarragona i compta amb 100 jugadors federats, un esport que té 8.000 federats a tot Catalunya. Els escacs és el quinzè esport amb major nombre de federats a Catalunya. El club vallenc d'escacs té un primer equip i sis filials en diferents categories. El proper 7 de gener, es durà a terme la Copa Tarragona, quan ja s’hi posarà en marxa aquesta iniciativa reivindicativa.