Valls

Notícia

Celebrem la rebaixa de l’IBI i l’impuls al projecte de Ca Xapes per coherència política

L'Ajuntament de Valls va aprovar importants mesures dilluns passat.
L'Ajuntament de Valls va aprovar importants mesures dilluns passat.
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Valls celebra que l’equip de govern de l’Ajuntament de Valls, del qual formen part els quatre regidors republicans, hagi aprovat en el darrer ple la rebaixa de l’Impost de Béns Immobles (IBI) en un 6% i alhora la congelació de la resta de taxes i impostos municipals per a l’any 2018.

Amb aquesta mesura, el grup municipal d’Esquerra compleix el seu compromís adquirit l’any passat de revertir l’augment de l’IBI i al mateix temps de no incrementar la pressió fiscal amb la resta de preus públics, la qual cosa posa en valor la coherència política com a manera de treballar, ara i en la futura República Catalana. ERC continua impulsant a Valls polítiques de bonificacions, subvencions i ajudes a favor de les persones que més ho necessiten, en la mesura que contribueixen en la redistribució de la riquesa i la igualtat d’oportunitats per a tothom.


 
Després de veure’s obligat a pujar l’IBI el 2017 per culpa de l’incertesa pressupostària i la fiscalització del govern espanyol, que afectava l’estabilitat econòmica dels ajuntaments, el govern local va comprometre’s a tornar-lo a baixar en el proper exercici, la qual cosa ara ha complert. “Els ajuntaments estem sota la tutela del govern del Regne d'Espanya, que ens limita competències i ens fiscalitza econòmicament. I els principals damnificats són els ciutadans, ja que com a administració més propera som la que hem de donar resposta als problemes del dia a dia de les persones”, explica el primer tinent d’alcalde de Valls, el republicà Jordi Cartanyà.
 
Així mateix, el ple de dilluns passat va acordar les modificacions de crèdit que permeten l’Ajuntament fer ús del romanent de tresoreria per destinar-lo a reduir deute i a inversions en obres públiques i equipaments, amb les restriccions però que també imposa el govern espanyol. ERC Valls valora molt positivament que una part dels diners, un total de 100.000 euros, es destini enguany a incrementar les aportacions municipals al projecte de recuperació de l’edifici de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat de Valls. Aquest fet permet seguir treballant per fer realitat un projecte important per la ciutat i amb el qual el grup municipal d’ERC està compromès.


 
Sobre les restriccions del govern espanyol, Jordi Cartanyà argumenta que “l’Estat es preocupa més d’intervenir l'autonomia municipal que no pas de vetllar per les necessitats dels ciutadans de tants i tants municipis que estan sanejats econòmicament, com el nostre, i en canvi no poden disposar lliurement dels seus recursos per posar-los a disposició dels seus conciutadans”. I afegeix que “no estem d’acord en destinar a reduir deute un milió d’euros, que és una part bastant significativa de la modificació de crèdit, una obligació que podria tenir lògica si l'ajuntament estigués en una situació de deute elevat, però no és el cas ja que el nostre ajuntament va tancar l'exercici de 2016 per sota del màxim que preveu la llei”. El primer tinent d’alcalde apunta al PP com a responsable d’aquesta asfíxia econòmica amb el suport directe de C’s i implícit del PSOE.
 
Cartanyà afirma que “ens cal la nostra pròpia República Catalana, amb la nostra legislació, que doni les competències necessàries als ajuntaments”, alhora que defensa “la coherència i el compliment d’allò que els polítics diem i fem”.