Valls

Notícia

ERC exigeix a Hisenda que no reclami l’IVA de subvencions a entitats culturals i mitjans públics

La moció es debatrà en el ple municipal de dilluns vinent, 19 de febrer.
La moció es debatrà en el ple municipal de dilluns vinent, 19 de febrer.
El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Valls defensarà en el proper ple municipal, dilluns 19 de febrer, que el Ministeri d’Hisenda espanyol aturi l’ofec a les institucions culturals catalanes i als mitjans de comunicació públics, com és el cas de TV3, renunciant a la interpretació forçada de la Llei que obliga a abonar els imports de l’IVA de subvencions rebudes. Esquerra exigirà, amb la presentació d’una moció conjunta amb el grup de CiU, que l’Estat no posi en risc el futur de les entitats i els mitjans públics del país.
 
A partir d’un canvi en la interpretació de la Llei de l’IVA, el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, demana que el sector cultural i els mitjans de comunicació públics abonin a l’Estat l’IVA corresponent a les subvencions rebudes de la Generalitat, considerant que estan vinculades al preu del producte. Aquesta és una interpretació forçada de la normativa, per això des d’Esquerra vam aprofitar la recent tramitació al Congrés de la Llei de contractes del sector públic per introduir esmenes que modifiquen l’articulat de la Llei de l’IVA, evitant precisament aquesta interpretació forçada que fa Hisenda. L’esmena va ser aprovada i té efecte des del novembre del 2017.
 
Malgrat això, el Ministeri d’Hisenda insisteix en aplicar la seva interpretació als exercicis que van de l’any 2012 al 2017, obligant a entitats culturals i a mitjans de comunicació públics a fer efectiu el pagament de grans quantitats de diner i posant en perill la seva sostenibilitat econòmica. La mesura afecta, de moment, equipaments com el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el MACBA, el CCCB o el Mercat de les Flors, i a la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació.
 
La moció d’Esquerra al ple de dilluns a Valls exigeix al ministre Montoro que “centri els esforços de la Hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions enlloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural”. Així mateix, es proposa treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i amb les entitats afectades en la defensa del sector cultural i del sector audiovisual de Catalunya, i s’exigeix l’aixecament immediat de la intervenció de les finances de la Generalitat a càrrec del Govern espanyol.