Vic

Totes les notícies

Assemblea Local

Maria Balasch serà la cap de llista d’ERC VIC a les properes eleccions municipals

El conseller Chakir El Homrani i la delegada del govern, Alba Camps, van ser a Vic per donar-li suport En una assemblea local celebrada ahir al vespre, la militància republicana de Vic va escollir a Maria Balasch com a candidata a encapçalar la llista del partit a les properes eleccions municipals, segons la candidata, «un repte que endego amb moltíssima il·lusió i també amb moltíssim respecte però amb la tranquil·litat de tenir al meu costat a un equip humà molt gran, molt preparat, molt treballador i amb molta empenta, fet que m’esperona i em fa valenta».   Envoltada dels militants, d’amics, familiars i tots els regidors d’ERC Vic, Balasch també va  comptar amb el conseller Chakir El Homrani, la delegada del govern a la Catalunya Central, Alba Camps, el president d’ERC Osona, Jordi Fàbrega, i nombrosos regidors, candidats i alcaldes d’ERC Osona, com Àlex Garrido o Isaac Peraire.   En la seva primera intervenció, Maria Balasch va explicar a la militància que vol liderar un projecte construït a través «d’un procés participatiu obert i ampli on tothom hi tingui cabuda per a governar la nostra ciutat i fer-la créixer republicanament». En aquesta línia va avançar que vol una ciutat «que inverteixi en polítiques socials efectives que tractin  la ciutat d’una manera valenta, que es cregui l’educació i la cultura com a eines de transformació social real i positiva, que aboleixi el clientelisme i els tractes de favor. Una ciutat que pugui tornar a presumir del seu comerç local i on no hi hagi cap barrera al carrer. Una ciutat que impulsi els espais públics com a eina de cohesió social i que fomenti el coneixement i la recerca que ens han de servir pel present però que ens asseguraran un futur millor». La candidata va prometre treballar incansablement amb l’objectiu de governar la ciutat de Vic i va afegir, «també hem de treballar conjuntament per assolir totes les alcaldies possibles d’Osona, i així tenir una comarca més forta i republicana».

Convocatòria de congrés d'ERC Vic per l'elecció del/la cap de llista

Benvolgut company, benvolguda companya, D’acord amb els Estatuts, el Reglament de les eleccions municipals i la Carta Financera, em plau convocar-te al congrés d’ERC- VIC per l’elecció del/la cap de llista per les properes eleccions municipals de 2019, que celebrarem el proper 19 de setembre a les 20h al Centre Cívic “Can Pau Raba” de Vic (c/Raval Cortines, 24).  

Joan Ballana no es presentarà de cap de llista d’ERC Vic a les properes eleccions municipals

Ballana pren aquesta decisió de «forma serena i reflexionada per motius familiars i professionals» El Congrés Local que se celebrarà del 19 de setembre escollirà el proper candidat/a Aquesta migdia Joan Ballana ha anunciat que no es presentarà a liderar la candidatura a les properes eleccions municipals. L’anunci l’ha fet en roda de premsa al local del partit acompanyat de la presidenta de la secció local, Rosa Altimiras, els membres de l’Executiva Local, Grup Municipal – SOM Vic i militants del partit. Ballana pren aquesta decisió de forma «serena i reflexionada durant els últims mesos» i ho fa per motius familiars i professionals. Fa uns mesos va demanar el seu relleu als patronats on estava assignat perquè els compromisos professionals no li haguessin permès seguir la tasca que s’hi desenvolupa amb la responsabilitat que requereixen. La decisió que ha exposat avui és un pas més en aquesta línia. Joan Ballana va explicar la seva decisió al Grup Municipal – SOM Vic i a l’Executiva Local, així com a la Secretària General i membre de l’executiva, Marta Rovira, aquesta setmana. Ha explicat que tant els motius personals com professionals «són irrenunciables» i que és conscient que «liderar de nou la candidatura requereix donar el millor de sí mateix» i cal que «una altra persona continuï, ampliï i millori el treball fet fins ara i estigui en disposició de dedicar-hi el temps que es mereix la ciutat i tots els seus conciutadans». Joan Ballana seguirà com a portaveu del Grup Municipal d’ERC-SOM Vic i regidor a l’ajuntament de Vic fins acabar la legislatura, així com també seguirà formant part de l’Executiva Local. Ballana ha destacat que «hem construït un projecte de ciutat suficientment fort com perquè no depengui de cap persona sinó de molta. Aquesta fortalesa ara es converteix en una enorme oportunitat per continuar fent aquest projecte més gran i jo hi continuaré feliçment vinculat». Per la seva banda, la presidenta de la secció local, Rosa Altimiras, ha volgut agrair «la feina i la dedicació de l’amic Joan durant tots aquests anys, on ha estat exemple de compromís, honestedat, treball i rigor, reconegut no només aquí a Vic, sinó arreu de Catalunya».

Nou embat al Mercat Municipal

Des d’inicis del 2018 l’equip de govern deixa de pagar les quotes comunitàries de les parades que són propietat de l’Ajuntament Fa dos mesos van deixar a zero la partida econòmica que hi havia per remodelar el Mercat El grup municipal d’ERC-SomVic denunciem una vegada més la pressió i l'ofec econòmic que el govern de l’ajuntament de Vic està inoculant de manera sistemàtica al Mercat Municipal de Vic. Han passat dos mesos des que el govern de l’ajuntament de Vic va deixar a zero la partida econòmica que hi havia per remodelar el Mercat, en una clara voluntat de no apostar pel Mercat Municipal de la ciutat. El nou embat ha estat l’impagament de les quotes comunitàries de les parades que han revertit a l’ajuntament i que des d’aquest 2018 el govern ha deixat de pagar, vulnerant l’acord de Ple de 2 de desembre de 2009 en el qual s’hi obligava. Aquesta decisió, a banda de ser un incompliment d’un acord de Ple, és una decisió política del govern i de l’alcaldessa que, clarament, busquen tancar el Mercat. L’impagament de les quotes comunitàries de les parades implica el mateix problema que si en un bloc d’habitatges un banc propietari de pisos no liquida la quota comunitària a la comunitat, això perjudica els veïns i veïnes que hi viuen i accelera el deteriorament de l’edifici. Des d’ERC Vic volem manifestar que estem treballant de manera ingent perquè el Mercat pugui reeixir. El nostre projecte de ciutat passa per fomentar el comerç de proximitat, ajudar als productors locals i propulsar tot l’enorme potencial que el mercat municipal aporta a la ciutat. Cal fer possible la remodelació i convertir el Mercat en un pol d’atracció comercial, social, econòmic i cultural. Els mercats han estat i són un espai de proximitat, de tradició, del tracte familiar i del producte de Km 0. Generen sentiment de comunitat, impulsen les relacions humanes i personals, per tant, promouen la cohesió social, generen punts de trobada i integració social.

Impulsem la recuperació d’un patrimoni de la comarca d’Osona de 50 milions d’anys

ERC Vic avui teníem la intenció de presentar una moció per a la recuperació d’un patrimoni de la comarca d’Osona de 50 milions d’anys, l’impuls d’aquesta proposta ha portat a desencallar el projecte i arribar a un acord amb l’equip de govern per retirar la moció de l’ordre del dia del Ple i desenvolupar tota una sèrie de compromisos, alguns ja existents i d’altres de nous, que faran realitat el projecte. La proposta és portar a terme una exposició internacional sobre pistes fòssils a la comarca d’Osona al Museu de l’Art de la Pell de Vic on es mostri el concepte evolutiu de tots els ecosistemes i de la seva biodiversitat, que varen existir en l’àmbit osonenc al llarg de cinquanta milions  d’anys:  terra,  aigua,  delta,  mar, desert, planura d’inundació... i tot plegat  explicat  a través  de les seves restes convertides ara en fòssils. La comarca d’Osona té un enorme potencial en l’àmbit de la paleontologia de l’Eocè europeu. Al llarg de seixanta anys s’han recuperat exemplars fòssils, alguns d’ells únics al món, que donen fe de la categoria paleontològica que registra la plana de Vic i la nostra comarca. En el conjunt sedimentari hi trobem nombrosos vertebrats, invertebrats, plantes, insectes i petjades que ja són un inventari de patrimoni a nivell europeu. Tota aquesta tasca ingent de recerca ha estat executada majoritàriament per en Francesc Farrés i Malian, enginyer geòleg i investigador, nascut a Vic l’any 1938. Des de l’any 1958 fins a l’actualitat ha investigat i publicat diversos treballs exclusivament de la comarca d’Osona en col•laboració amb diferents universitats, d’entre les quals destaquen la Universitat de Waseda al Japó, el Museu d’Història Natural de París, la Universitat Politècnica de Califòrnia o el Museu d’Història Natural de Los Angeles, entre d’altres.  

Èxit de l'acte SOM LLIBERTAT dedicat a Marta Rovira

Milers de persones van participar a l'acte organitzat pel Moviment 30/03, SOM LLIBERTAT, en suport a tots els presos i exiliats polítics, en especial a la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira. L'acte va iniciar-se a les 5 de la tarda i es va allargar fins a mitja nit. Hi van participar diverses personalitats com el President del Parlament, Roger Torrent; la diputada, Jenn Díaz; l'ex-conseller osonenc, Carles Mundó; el portaveu de Súmate, Antonio Baños; l'ex-disputada de la CUP, Mireia Boya; o el portaveu d'Omnium Cultural, Marcel Mauri i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, entre molts d'altres. Hi va haver actuacions musicals per a totes les edats, des de Macedònia fins a l'Elèctrica Dharma, passant per Guillem Ramisa, Obeses o Ernest Crusats.  El moment més especial del dia va ser quan es va projectar el vídeo que va enviar Marta Rovira des de Ginebra i la carta que va fer arribar la mateixa tarda i que va llegir la regidora d'ERC Vic, Maria Balasch. Definitivament, el moment més emotiu de la diada. A continuació trobareu enllaços a les diverses notícies que s'han publicat de l'acte a diversos mitjans de comunicació: Vilaweb: https://www.vilaweb.cat/noticies/fotografies-centenars-de-persones-homenatgen-marta-rovira-a-vic/  https://www.vilaweb.cat/noticies/ampliaciovic-acull-un-gran-acte-festiu-i-reivindicatiu-en-solidaritat-a-marta-rovira-i-la-resta-de-presos-i-exiliats-catalans/ TV3: http://www.ccma.cat/324/vic-acull-un-gran-acte-de-solidaritat-amb-marta-rovira/noticia/2857810/  Nació Digital: https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/57343/videos/milers/persones/recorden/marta/rovira/emotiu/acte/vic  https://www.naciodigital.cat/noticia/155800/fotos/homenatge/multitudinari/marta/rovira/vic La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/local/osona/20180527/443864030910/vic-acull-un-gran-acte-festiu-i-reivindicatiu-en-solidaritat-a-marta-rovira-i-la-resta-de-presos-i-exiliats-catalans.html La Jornada: https://www.diarijornada.

Som Llibertat

'SOM LLIBERTAT' l'acte pels presos i exiliats polítics a Vic

'SOM LLIBERTAT' és l'acte que aquest dissabte 26 de maig se celebra a la plaça de la Catedral de Vic en format de concerts i botifarrada pels presos i els exiliats polítics, especialment en solidaritat a la nostra Secretària General, Marta Rovira.  Les diverses activitats, concerts i parlaments començaran a les 17h i s'allargaran fins a mitja nit. Hi haurà l'actuació de Titelles Naip, Macedònia, Gerard Quintana, Guillem Ramisa, Obeses, Ernest Crusats, Pep Poblet, Pep Sala, la Companyia Elèctrica Dharma, entre molts d'altres i la participació de Roger Torrent, Antonio Baños, Jenn Diaz, Albaro Dante-Fachín, Empar Moliner, Sílvia Bel, Peyu, Carles Mundó, i molts d'altres més.  Aquest gran acte ha estat organitzat des del Moviment 30/03 que va néixer per donar suport al regidor de Capgirem Vic Joan Coma i s'ha reactivat per donar suport a Marta Rovira. És un moviment transversal que concentra sensibilitats diferents i personalitats d'arreu del país i de la comarca. Us hi esperem!

Moció per promocionar la reforma horària

En el marc del Ple Municipal d'avui dimecres dia 2 de maig, el grup municipal d’ERC Vic presentem una moció per la promoció de la reforma horaria. Creiem que és imprescindible que l’administració i les institucions treballin de forma activa per a la conciliació de la vida familiar i laboral i que els horaris es vagin adaptant a la realitat social, econòmica i cultural actual. Els objectius principals que planteja la moció són: 1. Generalitzar una jornada laboral més compacta i flexible, que permeti acotar el temps destinat a la feina i n’alliberi per a usos personals, familiars i socials. 2. Recuperar les dues hores de desfasament horari en relació a la resta del món, impulsar una nova cultura del temps i recuperar el fus horari GMT en el marc d’una reordenació global europea. Els estudis ens diuen que aquesta reforma és bona per la salut, pel rendiment escolar i laboral, i també és molt positiva de cares a gaudir de més temps de lleure que es pot dedicar a la participació política i cívica en la comunitat. 3. Cercar mesures legislatives i de promoció i sensibilització que abordin el canvi a tres nivells: a nivell macro (de la societat), a nivell meso (de les organitzacions, empreses i institucions que la componen) i a nivell micro (de les persones). La moció proposa al Ple els següents acords: 1. L’Ajuntament de Vic s’adhereix a la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària. 2. L’Ajuntament de Vic crea i promou el registre de la Xarxa d'Empreses, Entitats i Comerços de Vic per a la Reforma Horària amb la finalitat de crear un espai d'intercanvi d'iniciatives i recursos que faciliti i promogui l'adopció de mesures i la realització d'accions que avancin en l'assoliment de l’Objectiu2025 de la Reforma Horària. 3. L’ajuntament i la Ciutat de Vic celebraran anualment la Setmana dels Horaris en què el màxim nombre d’empreses, comerços i entitats de Vic s’afegeixin a posar en pràctica propostes que fomentin el canvi dels hàbits horaris.

Ruta de l’exili i retorn a Elna (2a sortida)

La Secció Local d’Esquerra Republicana de Vic, juntament amb les JERC de Vic i la Associació SOM Vic, continuem amb la tasca iniciada l’any 2017 envers la recuperació històrica del nostre país L’acció que us presentem -i que ja vam oferir en una primera sortida el passat mes de novembre- forma part de les sortides culturals que organitza l’editorial Ara Llibres. En aquest cas, ens acompanyarà al llarg d’una sortida a la Maternitat d’Elna i als camins de l’exili de la Guerra Civil l'autora del llibre La maternitat d'Elna (Ed. de butxaca), Assumpta Montellà Sortida: Diumenge, 11 de març del 2018 - 08.00h Sortida de l'estació d'autobusos de Vic. - 09.30h Parada tècnica a l’àrea de servei de la Jonquera AP7, per esmorzar, WC...  - 11.00h Visita a la Maternitat d'Elna.  - 13.00h Dinar a Elna. - 15.00h Visita a la placa del cementiri dels espanyols, a la platja d'Argelers. - 16.00h Cotlliure. - 17.30h Tornada cap a casa. - 20.00h Arribada a Vic a l'estació d'autobusos. Per fer la preinscripció cal facilitar les següents dades a vic@esquerra.cat   Nom Cognoms Núm. DNI Població residencia Edat Telèfon Correu electrònic   Un cop formalitzada i acceptada la vostra sol·licitud caldrà que passeu pel local d’ERC de VIC per abonar la quota corresponent. Us podem atendre el dimecres dia 28 de febrer de 10 a 13 hores i de 18.30h a 20.00h.   Lloc: Esquerra Republicana Vic Ronda de Camprodon, núm. 39, baixos 08500 Vic   Preu inclou: Entrada al museu, visita guiada, dinar, autobús i assegurança d’accidents. No inclou l’esmorzar previst en la parada a l’autopista. Hi ha la possibilitat de portar-se la carmanyola   Adults: 50 euros (sense dinar, 35 euros) Menors de 12 anys: 35 euros (sense dinar, 20 euros) Per a més informació us podem posar en contacte al 93 889 56 28 (Lluís)   Atentament, ERC Vic, SOM Vic i JERC Vic