Vic

Totes les notícies

Josep Lluís García i Viqui Terricabras seran el número 2 i 3 a la llista electoral del 26 de maig

El ja regidor d'ERC - SOM VIC, Josep Lluís García, i l'advocada Viqui Terricabras, seran els números 2 i 3 respectivament a la llista d'ERC Vic a les eleccions municipals del dia 26 de maig. Van ser presentats a la premsa ahir a la tarda per la candidata d'ERC Vic, Maria Balasch. Balasch va destacar que es tracta d'una llista cremallera pensada per governar: "venim a guanyar les eleccions, però sobretot a transformar la ciutat", va dir. Aquest és un pas més en la construcció del projecte que va començar quan el partit va triar la candidata a l'alcaldia. Es va posar el tret de sortida a un procés participatiu en forma de sectorials temàtiques on hi estan participant moltes persones de la ciutat. D'aquest procés és des d'on surten les persones que van formant part de la llista. Josep Lluís Gracía és regidor des del 2015, quan va fer el pas de comprometre's amb Esquerra i assumir la responsabilitat d'anar a la llista. García és doctor en Matemàtiques i professor i investigador de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya. Ahir va destacar que amb aquesta legislatura "m'he quedat amb ganes de més, amb ganes de transformar la ciutat. I això només ho podem fer i ho farem des del govern”.  Viqui Terricabras és la cara nova en aquests primers llocs, advocada i mediadora. Fa el pas politic després del dia 1 d'octubre, per estima a la ciutat i el país. Encara el repte amb il·lusió i amb la voluntat de sumar en aquesta transformació de la ciutat. 

'La República de la Diversitat'

El divendres 18 de gener, ERC Vic va organitzar l'acte anomenat 'La República de la Diversitat' a l'ETC Teatre de Vic. Amb l'objecte de debatre sobre el model de la República que estem construint i la nova ciutadania, ens van companyar la diputada al Parlament de Catalunya, Najat Driouech, el senador Robert Masih i el regidor a l'ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernández. Va conduir el debatr la candidata d'ERC Vic a l'alcaldia, Maria Balasch.

#AraBalasch #AraCanvi

El dimecres 21 de novembre, amb el nom d'Ara Balasch, Ara Canvi, ERC Vic realitzarà un acte públic de presentació de la candidata a l'alcaldia, Maria Balasch. Se celebrarà al Teatre Orfeó a partir de les 20:15h i comptarà amb la presència de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà; la consellera de Justícia, Ester Capella; el portaveu d'Esquerra Republicana al Parlament, Sergi Sabrià; i el regidor d'ERC -SOM VIC, Joan Ballana. A més, intervindràn persones de l'entorn de la candidata: Xevi Font i Tina Arisa. Presentarà i conduirà l'acte Isabel Claveria.

Assemblea Local

Maria Balasch serà la cap de llista d’ERC VIC a les properes eleccions municipals

El conseller Chakir El Homrani i la delegada del govern, Alba Camps, van ser a Vic per donar-li suport En una assemblea local celebrada ahir al vespre, la militància republicana de Vic va escollir a Maria Balasch com a candidata a encapçalar la llista del partit a les properes eleccions municipals, segons la candidata, «un repte que endego amb moltíssima il·lusió i també amb moltíssim respecte però amb la tranquil·litat de tenir al meu costat a un equip humà molt gran, molt preparat, molt treballador i amb molta empenta, fet que m’esperona i em fa valenta».   Envoltada dels militants, d’amics, familiars i tots els regidors d’ERC Vic, Balasch també va  comptar amb el conseller Chakir El Homrani, la delegada del govern a la Catalunya Central, Alba Camps, el president d’ERC Osona, Jordi Fàbrega, i nombrosos regidors, candidats i alcaldes d’ERC Osona, com Àlex Garrido o Isaac Peraire.   En la seva primera intervenció, Maria Balasch va explicar a la militància que vol liderar un projecte construït a través «d’un procés participatiu obert i ampli on tothom hi tingui cabuda per a governar la nostra ciutat i fer-la créixer republicanament». En aquesta línia va avançar que vol una ciutat «que inverteixi en polítiques socials efectives que tractin  la ciutat d’una manera valenta, que es cregui l’educació i la cultura com a eines de transformació social real i positiva, que aboleixi el clientelisme i els tractes de favor. Una ciutat que pugui tornar a presumir del seu comerç local i on no hi hagi cap barrera al carrer. Una ciutat que impulsi els espais públics com a eina de cohesió social i que fomenti el coneixement i la recerca que ens han de servir pel present però que ens asseguraran un futur millor». La candidata va prometre treballar incansablement amb l’objectiu de governar la ciutat de Vic i va afegir, «també hem de treballar conjuntament per assolir totes les alcaldies possibles d’Osona, i així tenir una comarca més forta i republicana».

Convocatòria de congrés d'ERC Vic per l'elecció del/la cap de llista

Benvolgut company, benvolguda companya, D’acord amb els Estatuts, el Reglament de les eleccions municipals i la Carta Financera, em plau convocar-te al congrés d’ERC- VIC per l’elecció del/la cap de llista per les properes eleccions municipals de 2019, que celebrarem el proper 19 de setembre a les 20h al Centre Cívic “Can Pau Raba” de Vic (c/Raval Cortines, 24).  

Joan Ballana no es presentarà de cap de llista d’ERC Vic a les properes eleccions municipals

Ballana pren aquesta decisió de «forma serena i reflexionada per motius familiars i professionals» El Congrés Local que se celebrarà del 19 de setembre escollirà el proper candidat/a Aquesta migdia Joan Ballana ha anunciat que no es presentarà a liderar la candidatura a les properes eleccions municipals. L’anunci l’ha fet en roda de premsa al local del partit acompanyat de la presidenta de la secció local, Rosa Altimiras, els membres de l’Executiva Local, Grup Municipal – SOM Vic i militants del partit. Ballana pren aquesta decisió de forma «serena i reflexionada durant els últims mesos» i ho fa per motius familiars i professionals. Fa uns mesos va demanar el seu relleu als patronats on estava assignat perquè els compromisos professionals no li haguessin permès seguir la tasca que s’hi desenvolupa amb la responsabilitat que requereixen. La decisió que ha exposat avui és un pas més en aquesta línia. Joan Ballana va explicar la seva decisió al Grup Municipal – SOM Vic i a l’Executiva Local, així com a la Secretària General i membre de l’executiva, Marta Rovira, aquesta setmana. Ha explicat que tant els motius personals com professionals «són irrenunciables» i que és conscient que «liderar de nou la candidatura requereix donar el millor de sí mateix» i cal que «una altra persona continuï, ampliï i millori el treball fet fins ara i estigui en disposició de dedicar-hi el temps que es mereix la ciutat i tots els seus conciutadans». Joan Ballana seguirà com a portaveu del Grup Municipal d’ERC-SOM Vic i regidor a l’ajuntament de Vic fins acabar la legislatura, així com també seguirà formant part de l’Executiva Local. Ballana ha destacat que «hem construït un projecte de ciutat suficientment fort com perquè no depengui de cap persona sinó de molta. Aquesta fortalesa ara es converteix en una enorme oportunitat per continuar fent aquest projecte més gran i jo hi continuaré feliçment vinculat». Per la seva banda, la presidenta de la secció local, Rosa Altimiras, ha volgut agrair «la feina i la dedicació de l’amic Joan durant tots aquests anys, on ha estat exemple de compromís, honestedat, treball i rigor, reconegut no només aquí a Vic, sinó arreu de Catalunya».

Nou embat al Mercat Municipal

Des d’inicis del 2018 l’equip de govern deixa de pagar les quotes comunitàries de les parades que són propietat de l’Ajuntament Fa dos mesos van deixar a zero la partida econòmica que hi havia per remodelar el Mercat El grup municipal d’ERC-SomVic denunciem una vegada més la pressió i l'ofec econòmic que el govern de l’ajuntament de Vic està inoculant de manera sistemàtica al Mercat Municipal de Vic. Han passat dos mesos des que el govern de l’ajuntament de Vic va deixar a zero la partida econòmica que hi havia per remodelar el Mercat, en una clara voluntat de no apostar pel Mercat Municipal de la ciutat. El nou embat ha estat l’impagament de les quotes comunitàries de les parades que han revertit a l’ajuntament i que des d’aquest 2018 el govern ha deixat de pagar, vulnerant l’acord de Ple de 2 de desembre de 2009 en el qual s’hi obligava. Aquesta decisió, a banda de ser un incompliment d’un acord de Ple, és una decisió política del govern i de l’alcaldessa que, clarament, busquen tancar el Mercat. L’impagament de les quotes comunitàries de les parades implica el mateix problema que si en un bloc d’habitatges un banc propietari de pisos no liquida la quota comunitària a la comunitat, això perjudica els veïns i veïnes que hi viuen i accelera el deteriorament de l’edifici. Des d’ERC Vic volem manifestar que estem treballant de manera ingent perquè el Mercat pugui reeixir. El nostre projecte de ciutat passa per fomentar el comerç de proximitat, ajudar als productors locals i propulsar tot l’enorme potencial que el mercat municipal aporta a la ciutat. Cal fer possible la remodelació i convertir el Mercat en un pol d’atracció comercial, social, econòmic i cultural. Els mercats han estat i són un espai de proximitat, de tradició, del tracte familiar i del producte de Km 0. Generen sentiment de comunitat, impulsen les relacions humanes i personals, per tant, promouen la cohesió social, generen punts de trobada i integració social.

Impulsem la recuperació d’un patrimoni de la comarca d’Osona de 50 milions d’anys

ERC Vic avui teníem la intenció de presentar una moció per a la recuperació d’un patrimoni de la comarca d’Osona de 50 milions d’anys, l’impuls d’aquesta proposta ha portat a desencallar el projecte i arribar a un acord amb l’equip de govern per retirar la moció de l’ordre del dia del Ple i desenvolupar tota una sèrie de compromisos, alguns ja existents i d’altres de nous, que faran realitat el projecte. La proposta és portar a terme una exposició internacional sobre pistes fòssils a la comarca d’Osona al Museu de l’Art de la Pell de Vic on es mostri el concepte evolutiu de tots els ecosistemes i de la seva biodiversitat, que varen existir en l’àmbit osonenc al llarg de cinquanta milions  d’anys:  terra,  aigua,  delta,  mar, desert, planura d’inundació... i tot plegat  explicat  a través  de les seves restes convertides ara en fòssils. La comarca d’Osona té un enorme potencial en l’àmbit de la paleontologia de l’Eocè europeu. Al llarg de seixanta anys s’han recuperat exemplars fòssils, alguns d’ells únics al món, que donen fe de la categoria paleontològica que registra la plana de Vic i la nostra comarca. En el conjunt sedimentari hi trobem nombrosos vertebrats, invertebrats, plantes, insectes i petjades que ja són un inventari de patrimoni a nivell europeu. Tota aquesta tasca ingent de recerca ha estat executada majoritàriament per en Francesc Farrés i Malian, enginyer geòleg i investigador, nascut a Vic l’any 1938. Des de l’any 1958 fins a l’actualitat ha investigat i publicat diversos treballs exclusivament de la comarca d’Osona en col•laboració amb diferents universitats, d’entre les quals destaquen la Universitat de Waseda al Japó, el Museu d’Història Natural de París, la Universitat Politècnica de Califòrnia o el Museu d’Història Natural de Los Angeles, entre d’altres.  

Èxit de l'acte SOM LLIBERTAT dedicat a Marta Rovira

Milers de persones van participar a l'acte organitzat pel Moviment 30/03, SOM LLIBERTAT, en suport a tots els presos i exiliats polítics, en especial a la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira. L'acte va iniciar-se a les 5 de la tarda i es va allargar fins a mitja nit. Hi van participar diverses personalitats com el President del Parlament, Roger Torrent; la diputada, Jenn Díaz; l'ex-conseller osonenc, Carles Mundó; el portaveu de Súmate, Antonio Baños; l'ex-disputada de la CUP, Mireia Boya; o el portaveu d'Omnium Cultural, Marcel Mauri i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, entre molts d'altres. Hi va haver actuacions musicals per a totes les edats, des de Macedònia fins a l'Elèctrica Dharma, passant per Guillem Ramisa, Obeses o Ernest Crusats.  El moment més especial del dia va ser quan es va projectar el vídeo que va enviar Marta Rovira des de Ginebra i la carta que va fer arribar la mateixa tarda i que va llegir la regidora d'ERC Vic, Maria Balasch. Definitivament, el moment més emotiu de la diada. A continuació trobareu enllaços a les diverses notícies que s'han publicat de l'acte a diversos mitjans de comunicació: Vilaweb: https://www.vilaweb.cat/noticies/fotografies-centenars-de-persones-homenatgen-marta-rovira-a-vic/  https://www.vilaweb.cat/noticies/ampliaciovic-acull-un-gran-acte-festiu-i-reivindicatiu-en-solidaritat-a-marta-rovira-i-la-resta-de-presos-i-exiliats-catalans/ TV3: http://www.ccma.cat/324/vic-acull-un-gran-acte-de-solidaritat-amb-marta-rovira/noticia/2857810/  Nació Digital: https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/57343/videos/milers/persones/recorden/marta/rovira/emotiu/acte/vic  https://www.naciodigital.cat/noticia/155800/fotos/homenatge/multitudinari/marta/rovira/vic La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/local/osona/20180527/443864030910/vic-acull-un-gran-acte-festiu-i-reivindicatiu-en-solidaritat-a-marta-rovira-i-la-resta-de-presos-i-exiliats-catalans.html La Jornada: https://www.diarijornada.