Vic

Totes les notícies

Discurs complet del nou portaveu d'ERC-SOM Vic, Joan Ballana, a l'acte d'investidura del nou ple de Vic

Bon dia a tothom,   Autoritats, regidores i regidors sortints, treballadores i treballadors de la casa, familiars dels nous regidors i regidores que avui ompliu aquesta sala, veïns i veïnes que també ens seguiu des de la sala annexa habilitada, o aquells que ho veieu en directe des de casa vostra, a totes i a tots gràcies per acompanyar-nos avui aquí.   Fa pocs dies, el 24 de maig, la ciutat era cridada a les urnes i van ser molts els veïns i veïnes que van premiar Esquerra Republicana de Catalunya-SOM Vic amb els millors resultats de la seva història, tant en vots com en regidors. Deixeu-me doncs que l’agraïment més sentit i volgut vagi a cadascuna d’aquestes 3088 persones que ens van fer confiança amb el seu vot. Des d’aquesta tribuna els vull dir de forma sincera que sabrem ser dignes de la gran responsabilitat que ens han encomanat. Una responsabilitat que els 5 regidors i regidores (la Maria, en Jaume, la Marga, en Josep Lluís i jo mateix) exercirem amb humilitat, amb fermesa i amb molta implicació. Una responsabilitat que exercirem des de l’oposició, però una responsabilitat que ens farà dignes de l’esperança que han dipositat en nosaltres els votants.   No els defraudarem. Sabem molt bé que darrere de cada vot hi ha dos missatges, clars, rotunds, inapel·lables, igual d’importants els dos. Un és el de l’anhel d’independència, el de fer de Vic una de les capitals capdavanteres de la nova república catalana que entre totes i tots hem de construir també des dels ajuntaments. Un anhel que Esquerra Republicana de Catalunya, i el nostre grup municipal d’ERC-SOMVIC, amb tots els meus companys i companyes al front, portarem fins a les últimes conseqüències, siguin les que siguin, sense posar-hi límits. De fet, no hi podem posar límits. L’altre missatge que hi ha darrere de cada vot, és el de l’anhel social, de ciutat, el de començar a canviar la manera de fer les coses, de sentir-les, d’entendre-les, d’explicar-les, en definitiva, el d’exercir una nova política que té en la transparència i en l’ètica social, el seu baluard inexpugnable, més enllà de qualsevol legalitat vigent.

COMUNICAT d’ERC-SOM Vic sobre les negociacions per a la formalització d’un acord de govern a Vic (2015-2019)

En les passades eleccions del 24 de maig la candidatura d’ERC-SOMVIC va obtenir el millor resultat de la seva història amb 5 regidors i 3.088 vots, convertint-se també per primera ocasió en la segona força del consistori vigatà. Amb la voluntat de seguir la tasca de compromís amb els veïns i les veïnes de Vic, ERC-SOM VIC va elaborar un document de bases (vegeu-lo a l’apartat de Documents de la nostra web) per a la negociació d’un acord de govern per al mandat 2015-2019.   Aquest document conté els principis bàsics per a l’exercici de la gestió política de la ciutat de Vic, on destaquen la transparència i l’ètica política, que per a ERC-SOM VIC són valors irrenunciables, sense l’assumpció dels quals no s’entraria a fons en cap negociació política. Igualment, el document preparat era el mateix per a totes les forces democràtiques representades al consistori vigatà, sempre que mostressin voluntat d’explorar possibles acords –sense prejutjar-ne el resultat final-, amb l’objectiu compartit de garantir un govern estable per a la ciutat.   Capgirem Vic opta per quedar-se a l’oposició El dimecres 27 de maig s'inicia la ronda de contactes presencials, amb representants de Capgirem Vic i del PSC per sondejar la possibilitat de configurar, per primer cop a la història de la ciutat, un govern d’esquerres bastit des de la transparència i amb la convicció que cal renovar l’estil de fer política imperant, del qual ja ens n’havíem desmarcat obertament en l’últim mandat. Val a dir que amb la formació de Vic per a Tots ja s’havien mantingut converses telefòniques des del dia següent de les eleccions.   En aquests primers contactes amb les forces d’esquerres els vàrem informar que estàvem elaborant l’esmentat document de bases, i que preteníem lliurar-lo simultàniament a totes les forces polítiques amb representació en el consistori, a excepció de Plataforma Vigatana. El dia de lliurament coincidia amb la reunió amb CiU-RCat com a mostra de deferència per haver estat soci de govern.

Bases proposades per a l'acord amb ERC-SOM Vic per a la legislatura 2015-2019

Bases d’ERC-SOM Vic per a la negociació d’un acord de govern per a la legislatura 2015-2019 a la ciutat de Vic 1. L’acord de govern haurà de prendre la forma de document escrit, que serà acordat amb anterioritat a la constitució del nou consistori i signat per tots els membres de l’equip de govern. A més, el seu caràcter serà públic, per la qual cosa es farà difusió de la versió signada a les webs de l’Ajuntament i dels partits signants de l’acord. 2. L’objectiu de l’acord de govern és garantir la formació d’un govern estable i valent, amb capacitat d’entomar els reptes que a nivell de ciutat i de país marcaran els propers anys, fixant els principals eixos estratègics a desenvolupar durant el mandat. 3. L’acord de govern s’inspirarà en quatre grans valors: transparència, confiança, responsabilitat i lideratge, que orientaran el conjunt de mesures estratègiques de govern i la plasmació de les polítiques públiques a impulsar durant el mandat 2015-2019. -Transparència rigorosa i ètica política en la gestió dels recursos públics i en tots els àmbits on l’Ajuntament de Vic desenvolupi la seva activitat, tant interna com externa, o hi tingui presència i/o representació.    -Confiança en les potencialitats econòmiques, acadèmiques, culturals, socials, esportives... i de tota mena, que ens han de permetre generar millors oportunitats per als veïns i veïnes, per als treballadors, per als autònoms i petits empresaris, per als comerciants, els jubilats, els professionals liberals, els alumnes... per potenciar i excel·lir en tots els àmbits. -Responsabilitat compartida entre tots els regidors dels partits signants de l’acord de govern, en el benentès que la ciutat i els veïns i veïnes de Vic són els únics destinataris del compromís de govern. Responsabilitat compartida que implica també el rendiment de comptes intern (entre regidories) i extern (davant de la ciutadania), en línia amb el valor de transparència abans esmentat, i que el nou equip de govern tindrà com un dels seus principals actius.

ERC-SOM Vic presenta la llista electoral pel 24M

El proper divendres, 17 d'abril, farem l'acte de presentació pública de la gent que integrarà la llista d’ERC-SOMVIC a les eleccions municipals del 24 de maig. La llista, que com ja sabeu serà encapçalada per en Joan Ballana, serà presentada per Marta Rovira, Secretaria General, i Oriol Junqueras, President d’Esquerra. L'acte que començarà a les 20:30h i es farà a l’Orfeó Vigatà, tot i que partir de les 20h el grup musical vigatà Gallina de Pell s'encarregarà d’amenitzar el vespre. Tothom hi està convidat, us hi esperem!

Esquerra Republicana lamenta profundament la mort de Joan Freixanet i Felisart

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya, lamentem profundament la mort del nostre amic i company de militància a ERC en Joan Freixanet .  En Joan, patriota humil i incansable, d’enorme saviesa i calidesa humana sempre serà per nosaltres un referent que perdurarà en els anys. Des d’ERC Vic, volem mostrar el nostre més sincer condol i estima a la família i amics  per tant sentida  pèrdua . Nosaltres amb el nostre granet de sorra persistirem per fer complir també el  somni d’en Joan, veure aviat, una Catalunya lliure, justa i pròspera. Descansa en pau amic Joan, et trobarem a faltar! JOAN FREIXANET I FELISART Neix a Vic, l´1 de juliol de 1921. Fill de Bonaventura Freixanet, de Collsuspina, cisteller d´ofici i amb arrelades conviccions catalanistes i republicanes, i de Maria Felisart de Vic. Estudià Comptabilitat i Càlcul Mercantil i abans de la Guerra Civil començà a treballar a Baulenas Automòbils. Durant la guerra, una bomba de l’aviació franquista cau a casa seva i fereix la seva mare. Amb el seu pare mort prematurament, deixà la feina d’oficinista per tal de continuar amb el comerç de cistelleria i aprèn l’ofici de cisteller. Les seves arrels i la curta experiència viscuda als anys 30 de l’ensenyament en català, el porten a la recuperació clandestina d’Esquerra Republicana de Catalunya a Vic, participant en diverses gestions d’organització i propagació del partit. Promogué la publicació del portaveu comarcal que amb el nom de "Tasca" informava de les activitats i consignes. Treballarà en altres empreses com a comptable però sempre mantenint el comerç Cistelleria Freixanet. Formà part de diferents candidatures d´ERC a Vic i aquest 2011 en tancava la llista després d’haver treballat durant anys com a secretari comarcal. Un cop jubilat continua treballant en cistelleria i crea una col•lecció de peces en miniatura reproduint molta part de la cistelleria clàssica de Catalunya. Per aquests treballs, la Generalitat de Catalunya li ha concedit el carnet d´Artesà-Cultural.

Jornada de portes obertes a Les Adoberies de Vic

El proper 8 de març, de les 11 fins a les 13h la gent de SOM Vic i ERC Vic volem oferir a tothom la possibilitat de gaudir, per primera vegada i amb visites guiades, d'una jornada de portes obertes al conjunt d'edificis que conformen les adoberies de Vic. Recentment vam presentar els primers elements del projecte de ciutat per al que treballem, assenyalant les adoberies com un dels elements principals sobre els que cal posar l'accent. Ara més que mai és fonamental la voluntat política d'entesa amb els propietaris per a la rehabilitació d'aquest espai singular. Les adoberies han d'esdevenir un dels futurs pols d'atracció que han d'ajudar a cosir la ciutat al llarg del riu Mèder, sempre donant prevalença al seu valor com a bé cultural d'interès nacional. La millor manera de començar a retornar a la vida activa de la ciutat aquest espai és que tothom tingui la possibilitat de veure com són les adoberies per dins i entrar-hi, en la mesura que ho faci possible el seu estat actual.  

Un dels nostres. En record a l'alcalde republicà Marià Serra i Badell

El ple de l’ajuntament de Vic d’ahir dilluns 2 de febrer de 2015 va acordar el que inicialment era una “proposta de reconeixement a la memòria de l’alcalde Marià Serra Badell i el seu context històric”, i que ara és ja un projecte en ferm. Constarà de diversos aspectes: la lectura d’una declaració institucional a la Sala de la Columna, una conferència de l’historiador Jordi Figuerola sobre Serra Badell, la Segona República i la Guerra Civil, i l’edició d’un llibre que inclourà, a més del que ja hem esmentat, un estudi sobre tots els alcaldes de l’època a la ciutat.   La proposta va arribar al ple de la mà d’un acord entre ERC i CiU, però també gràcies a una moció presentada l’any 2013 per ICV, i va comptar amb l’aprovació de totes les forces polítiques vigatanes de tradició democràtica. De fet, si mirem enrere, veurem que és una reivindicació que ve de lluny, i comença amb una figura molt concreta: la de Josep M. Font i Purtí, cap del grup municipal d’ERC durant diverses legislatures, que ja l’any 1995 en va començar a parlar. I que hi va seguir insistint, juntament amb els diferents equips del partit que el van acompanyar. A ells, i als altres que com ells van presentar o votar a favor de diverses mocions que buscaven el reconeixement públic de Serra i Badell, el nostre agraïment. Un agraïment també als nostres socis de govern, que amb la seva disponibilitat han permès superar antics “arguments” contraris a aquest reconeixement, propis més aviat d’èpoques passades que no pas dels temps que estem vivint.   Marià Serra i Badell va ser “un dels nostres”. Nostre com a vigatà que va maldar perquè la ciutat patís com menys possible la cruesa de la guerra; nostre com a català, que el dia 7 de juliol de 1931 acompanyava, a la balconada de l’ajuntament, un Francesc Macià que encara no feia ni tres mesos que havia proclamat, des d’un altre històric balcó,  la República Catalana; i, deixeu-nos-ho dir amb orgull, nostre com a militant d’un partit que des de la seva fundació ha lluitat per les llibertats nacionals i socials de la nació catalana completa.

Foto: Adrià Costa (NacióDigital.cat)

Comunicat de premsa d'ERC-SOM Vic respecte a la gestió de l'Atlàntida

Davant de les informacions aparegudes les darreres hores a la premsa, l’executiva de la secció local d’ERC Vic i el col·lectiu SOM Vic volen fer constar el següent: 1. Les declaracions efectuades en roda de premsa per Joan Ballana, candidat d’ERC-SOM Vic a les eleccions municipals de 2015, són el reflex del debat conjunt dut a terme durant mesos per les dues entitats. 2. L’acord públic de govern signat entre ERC-SOM Vic i CiU, que obliga ambdues parts durant aquest mandat, no enumera ni fa referència a cap dels tres temes tractats en la roda de premsa (Graell i Bòbila, Adoberies i Atlàntida). És més, en el pacte desè es regula què fer en els temes sobrevinguts o no enumerats en l’acord, la qual cosa sempre han acomplert les parts, informant-se’n puntualment i gestionant-ne les discrepàncies. I en qualsevol cas, estem permanentment oberts al diàleg. 3. En el cas concret de l’Atlàntida, proposem obrir un diàleg-debat a tots nivells, si cal des d’ara mateix, sobre quin ha de ser el futur d’un equipament de tanta potencialitat. En aquest debat, al qual ERC-SOM Vic aportarà el seu propi plantejament (retornar-ne la gestió a l’Ajuntament -modalitat a concretar-, obrir- lo al teixit associatiu de la ciutat, i estudiar la viabilitat de generar-hi producció pròpia, entre d’altres aspectes), s’hi han d’incloure tots els subjectes afectats: els diversos sectors culturals, el teixit associatiu, la ciutadania en general i les formacions polítiques, de manera que sigui el conjunt de la ciutat qui n’acabi consensuant el model. Aquesta proposta és incompatible amb el fet d’aprovar, durant l’actual mandat a punt de finalitzar, una pròrroga per 8 anys del contracte de gestió que venç el proper 31/07/2015. Això, tal i com està plantejat, no deixa marge per al debat ni perquè tots els agents implicats contribueixin a consensuar el model de gestió del complex cultural de l’Atlàntida, que paguem entre totes i tots.

Us convidem a la festa de presentació de Joan Ballana com a candidat a l'alcaldia de Vic

Benvolguts, benvolgudes, Els resultats a les passades eleccions europees van suposar una gran empenta en el nostre ànim de complir una de les trasques més importants que ens hem proposat: mirar d’obtenir un gran resultat a les eleccions municipals de l’any vinent. És per això que aquest proper divendres, 11 de juliol, ERC Vic té el plaer de convidar-vos a la Festa Presentació del candidat a l’alcaldia, Joan Ballana. Un cop escollit per l’assemblea de militants a finals del passat 2013 i havent finalitzat la campanya de les eleccions al Parlament Europeu, ens proposem fer una jornada de presentació del nostre candidat davant la societat vigatana. En aquest cas, un acte-festa al carrer on pretenem que el màxim de gent pugui venir i parlar tranquil•lament amb ell. L’acte es farà a la Rambla del Passeig (cruïlla amb el Carrer Manlleu), començarà a les 7 de la tarda i s’allargarà fins les 9 del vespre. Comptarà amb diverses propostes com tallers infantils, una actuació d’en Quim Vila, un petit parlament del candidat Joan Ballana, de la secretària general del partit Marta Rovira, i unes quantes sorpreses més... És un acte pensat per a totes les edats, per a que convideu a tothom qui vulgueu, per a poder parlar amb tothom i de tot, per trepitjar carrer. Us hi esperem a tots! És un acte pensat per a que el gaudim tots junts!