Vidreres

Totes les notícies

c

Què passarà amb les pensions a partir del 2 d'octubre?

Ben segur que totes i tots heu discutit en nombroses vegades un dels temes més recurrents per la reticència a votar "Sí" a la Independència de Catalunya el pròxim 1 d'octubre: és el tema de les pensions a Catalunya. El primer punt a tenir en compte és el superàvit Català a la Seguretat Social: Catalunya aporta un 29% del total del fons de reserva de la Seguretat Social amb només un 16% de la població de tot l'Estat. Entre el 1995 i el 2012, CATALUNYA hi va aportar 24.126 milions d'euros o, el que és el mateix, 3.200 euros per habitant. I mentrestant, què va fer la resta de l'Estat? Doncs va aportar un dèficit de 82.704 milions d'euros, l'equivalent a una pèrdua per habitant de 1.735 euros (buidant la caixa de les pensions). I si ens quedem a Espanya?, a finals del 2017 s'esgotaria previsiblement el Fons de Reserva de la Seguretat Social, més coneguda com la 'guardiola' de les pensions ), ja que l'actual govern espanyol a posat mà a la "guardiola" en reiterades ocasions i a més cada mes el dèficit és més gran! I quant tardaria una Catalunya Independent a poder pagar les primeres pensions? El cicle de cobrament als treballadors i a les empreses és mensual, haurien de cotitzar a Catalunya en lloc d'Espanya; llavors, en el pitjor dels casos, podria haver-hi un enrariment de dies. Documenteu-vos i parleu amb els vostres familiars i amics. És primordial que mesos abans de l'1 d'Octubre tots ho tinguem clar i puguem parlar amb coneixement de causa... tots volem que l'1 d'Octubre passem la prova sense revàlida!

Els drets socials i nacionals de Catalunya

A Catalunya després de la sentència de l'estatut res ha tornat a ser el mateix. La societat catalana ha mostrat que vol avançar en la seva llibertat com a nació, i que no accepta més rebre un "no" permanent com a resposta a la democràcia i millora del finançament. La societat catalana no accepta l'ofensiva del PP que aprofita decrets llei per retallar competències. La societat catalana rebutja els atacs i provocacions franquistes del govern del PP a la llengua, la cultura, l'economia i les institucions catalanes. Catalunya mereix que es respecti el seu dret a decidir i per contra està rebent amenaces i insults. Des d'ERC sempre ens hem pronunciat a favor del dret de Catalunya a l'autodeterminació. La gent que formem ERC sempre hem lluitat per assolir les llibertats nacionals, durant la dictadura i ara amb aquesta mal anomenada democràcia hem treballat per aconseguir el màxim nivell d'autodeterminació possible en cada situació històrica. Actualment a ERC hi cohabitem gent amb diferents sensibilitats nacionals i independentistes, però tots amb una cosa clara: el dret a decidir. Avui Catalunya pateix una crisi que va esclatar amb la sentència del tribunal constitucional contra l'estatut votat pel poble català. Catalunya s'ha pronunciat amb mobilitzacions i manifestacions en defensa dels seus drets. Aquestes mobilitzacions són l'expressió que ens trobem en un nou temps polític. L'encaix de Catalunya a l'Estat Espanyol és qüestionat per la majoria ciutadana, ho hem vist en les diverses celebracions de la diada de Catalunya i el 9N. També tenim una àmplia majoria parlamentària que defensa el dret a decidir. Aquestes mobilitzacions han evidenciat, més que mai el rebuig al procés de recentralització impulsat pel govern del PP. Els atacs contra la llengua i la cultura catalanes així com el marc autonòmic que ni tan sols reconeix la personalitat nacional de Catalunya ni la voluntat d'autogovern. Tampoc garanteix un tractament fiscal just. Ara més que mai, és necessari que el poble de Catalunya pugui celebrar un referèndum per tal que pugui decidir el seu futur en plena llibertat.

La República que Farem a Vidreres

Aquest cap de setmana, 18 i 19 de març, des d'Esquerra Republicana hem organitzat un nou acte de la campanya La República que Farem, una acte anomenat la Macroparada. En concret hi han hagut 140 parades a tot el territori català, una de les quals a Vidreres Aquestes parades s'emmarquen dins la campanya participativa La República que Farem que el passat 4 de març va viure el seu acte central i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana. A les comarques gironines s'han organitzat fins a 25 parades mentre que a tot el país, aquesta xifra s'enfila fins a les 140. A Vidreres, la secció local va sortir al carrer dissabte al matí per recollir les opinions dels vidrerencs i vidrerenques i construir, d'aquesta manera, la nova República amb les opinions de la gent. El Vicesecretari general de Coordinació interna, Territori i Organització, Isaac Peraire, com a màxim responsable de la campanya assegura que "en aquests moments que la judicialització de la política i els atacs contra la democràcia són més forts i fan alçar la veu a escala internacional, la nostra millor resposta és seguir endavant, treballar i construir la nova República Catalana des de tot el territori"​​ Aquesta campanya de la República que farem ha coincidit amb l'exposició de la fundació Irla que es va dur a terme els dies del 14 al 18 de març sota el nom: LLIBERTAT, la lluita dels catalans pels drets socials i nacionals. El dia de la cloenda d'aquesta exposició vam comptar amb la presència del diputat de Junts pel Sí i un dels responsables de la llei de transitorietat jurídica, Jordi Orobig. Durant aquest acte vàrem poder descobrir alguns aspectes més de la llei de transitorietat jurídica i vàrem poder fer un col·loqui entre tots els assistents sobre l'estat del procés català. Des de VST-ERC considerem un cap de setmana molt positiu pel grup municipal i també una forta embranzida per encarar l'inici de la campanya per guanyar el referèndum.

Pa per avui,... gana per demà

Vidreres ja compta amb un pressupost per a l’any 2017. Un pressupost al qual el grup de VST-ERC no hi va donar suport. Per què? Ens van donar molts motius per fer-ho i pocs arguments perquè ens arribéssim a plantejar un vot favorable. En primer lloc, si ens centrem en el capítol d’inversions, en trobem dues que sobresurten sobre la resta. Concretament, la construcció de l’arqueta de connexió amb l’Artèria Costa Brava amb un import previst de 1.350.000 euros, i la construcció d’un centre de dia, amb un import previst de 750.000 euros. Si els sumem, els dos projectes suposen una inversió de 2.100.000 euros. Estem parlant de quantitats molt importants per a un municipi com Vidreres però, presumptament, se’ns ha explicat que el finançament està assegurat. L’ACA ( Agència Catalana de l’Aigua ) ha concedit una subvenció de 500.000 euros i, d’altra banda, està previst de sol·licitar un préstec de 1.775.000 euros. Analitzant les xifres, des de VST-ERC estem convençuts que, actualment, aquest volum d’endeutament és massa agressiu. I és que ens estem endeutant no només per les inversions sinó per mantenir altres tipus de despeses. En aquesta línia ja vam deixar clar durant el plenari que s’haurien d’ajustar algunes despeses i frenar la cursa en al qual sembla que estiguem immersos a Vidreres. Pilota endavant i, any rere any les anem augmentant. Els ciutadans ens atorguen la seva confiança per gestiona l’ajuntament, una gestió que inclou les seves arques. O sigui que hauríem de ser tan curosos com ho som amb l’economia familiar de cadascun de nosaltres. I hi ha molts moments que no dóna aquesta sensació. D’altra banda, que ningú pensi que estem en contra de la realització de les inversions proposades però estem convençuts que era possible reduir l’import de la quantitat del préstec i no hi ha hagut cap interès per fer-ho. El govern de Vidreres ha pensat només a curt termini, sense tenir en compte que l’endeutament del municipi és cada any més elevat.

Renovació de la Secció Local

Benvolguts Vidrerencs i Vidrerenques, M’estreno enguany com a president de la secció Local de Vidreres Som Tots – Esquerra Republicana de Vidreres i a primera línia política. Us haig de dir que dins la novetat del lloc, em fascina que puguem fer pinya un grup de persones per poder portar a terme i materialitzar unes idees per fer un poble millor com a agents territorials bàsics del nou Estat Sobirà. Perquè estem a les portes de crear alguna cosa nova i des de zero entre tots, on volem que tots els catalans i catalanes, sense cap distinció d'origen, llengua, ideologia i orientació, no es sentin menystinguts en cap dels seus projectes personals i col·lectius.  Volem que la nació plena pugui respondre a cadascuna de les seves il·lusions.  Volem deixar enrere aquesta frustració que sentim de no poder fer més per les persones perquè no tenim capacitat de decisió. Volem gaudir dels drets i dels reconeixements que corresponen als pobles lliures. La voluntat de la majoria de catalans ens ha portat a un moment en que volem fer un exercici de radicalitat democràtica... Un exercici de sobirania. Volem que la paraula, el debat i el vot siguin fonamentals. I que siguin fonamentals per aconseguir tenir més capacitat de decisió. Aquestes paraules us poden sonar al discurs de l’11 de Setembre que us vaig fer, aquest fet, es senzillament perquè les idees son les mateixes, el moment es continuo i que tothom ha de ser partícip d’aquesta República que estem fent entre tots. Per acabar, hem de tenir en compte que la base més pròxima per treballar per tots els Vidrerencs i Vidrerenques es l’ajuntament, ja que aquests es el nucli central de l’administració i més pròxima. Aquesta, també, és la connexió de la gent que som, fem i vivim a Catalunya amb el govern que presidirà la nostra República. I es on volem dirigir les nostres passes en curt termini, a les pròximes eleccions. La raó es molt senzilla i honesta: Som gent de Vidreres, tots amb feines i professions fora de la política, que coneixem i escoltem als veïns, i volem una milloria del mateix que no s’accentuï en vigílies d’eleccions inaugurant equipaments i instal·lacions per, posteriorment, deixar-los sense ús, com les equipaments de Can Torronet o el Local Social d’ Aiguaviva.

550 gràcies!

Per començar: GRÀCIES. Moltes gràcies a cada una de les 550 persones (17,81% dels votants), més que en les anteriors eleccions, que ens heu fet confiança i ens heu atorgat 2 regidors (segona força al consistori). També moltes gràcies a les 3114 persones que vareu votar i que vau fer créixer la participació fins al 57%, 10 punts més que en els anteriors comicis del 2011 (46,83%). No obstant, no amaguem que la victòria amb majoria absoluta de CiU no és el resultat que ens esperàvem ni tampoc creiem que sigui el millor escenari per Vidreres. En tot cas, com deia el cantautor portuguès: O povo é quem mais ordena!. Esperem que el nou govern de CiU sigui digne dels resultats obtinguts i sàpiga governar des del diàleg, la transparència, el consens i el respecte. Dit això, només ens queda felicitar el grup guanyador i a la resta de candidatures que han obtingut representació al consistori: PxV (PSC) i VxT (ICV). Nosaltres, continuarem construint en positiu, tal i com em fet fins ara i per tan, farem una oposició responsable encarada sempre a construir i a sumar. Continuarem treballant per bastir l’alternativa progressista i republicana que estem convençuts que el poble de Vidreres es mereix. Seguim. Per Vidreres, de tot cor!

Maria mercè Roca, Eduard Adrobau

Acte de Campanya

GENT VALENTA per la independència Dilluns 22 de novembre a les 20.30 h Sala de Plens del Ajuntament de Vidreres amb Maria Mercè Roca Candidata d'Esquerra per Girona Eduard Adrobau Candidat d'Esquerra per Girona 

recicla

Retard en la construcció de la deixalleria

Les obres de la deixalleria de Vidreres van començar amb l’anterior equip de govern (CiU – ERC) i segons l’actual govern municipal l’obra encara no està acabada. Des d’ERC s’entén que tirar endavant obres i projectes nous en temps de crisi és difícil, però no es comprèn que una obra que es va iniciar a finals de la legislatura anterior i que no té complexitat d’execució necessiti més de dos anys per posar-la en marxa. El portaveu d’ERC a l’ajuntament, Jordi Daranas, recorda que el consistori va lliurar l’obra a l’empresa adjudicatària el 19 de desembre del 2006 i que més de dos anys després, Vidreres no té en marxa la deixalleria. A més Daranas recorda que el contracte estipulava que el termini d’execució de l’obra era de sis mesos. Des d’ERC s’afirma que governar és estar al servei del ciutadà, que donar tots els serveis que un voldria és difícil però no s’entén com no es posa en marxa un nou servei municipal pràcticament acabat. També recorden que governar és defensar els interessos dels ciutadans i en aquest cas, quan es demostra que l’empresa no ha complert l’estipulat, el govern municipal no ha estat novament a l’alçada del que se li exigeix. La deixalleria de Vidreres està subvencionada en gran part pel Govern Català, ja que té un pressupost global de 303.402’08 euros dels quals la Generalitat n’ha aportat 258.868’80 euros. Es tracta d’una instal•lació que permet fer una recollida selectiva d'aquelles fraccions de residus municipals per a les quals no hi ha un sistema de recollida domiciliària o uns contenidors específics al carrer. D'aquesta manera, amb un simple cop de cotxe o un petit passeig, els veïns poden classificar ells mateixos els diferents tipus de residus domèstics (tant els reciclables com els especials) que no han pogut minimitzar i dipositar-los selectivament, és a dir, en contenidors separats. La deixalleria és, per tant, un lloc on el ciutadà participa activament en la gestió de residus municipals i on pot rebre formació i informació sobre molts detalls d'aquesta gestió.

Adeu! Planta d'aglomerat asfàltic...

El grup municipal d'ERC va denunciar per primera vegada la presència de la planta asfàltica en el ple d'octubre de l'any 2007. Nosaltres sempre hem denunciat la ubicació de l'equipament ja que es va situar en terrenys agrícoles, just al costat de la major part dels pous que abasteixen d'aigua potable la població. És per això que en reiterades ocasions vam demanar a l'equip de govern garanties que la planta no contaminava l'aigua. Demanda a la qual també s'hi va afegir el grup municipal de CiU. També, des de la secció local d'ERC, es va donar suport a la plataforma veïnal que exigia al govern municipal la retirada de la planta per la contaminació acústica i ambiental que generava. Els membres de la plataforma veïnal sempre van mostrar la seva preocupació per la salubritat de les emanacions que generava la planta. En un primer moment l'alcaldessa de Vidreres, Ruth Rossique (PSC) va fer declaracions públiques assegurant que la presència de la planta no suposava cap perill pels veïns. Mesos més tard, després de moltes reunions i protestes, l'equip de govern va cedir a les pressions, i va anunciar que la planta es desmantellaria el mes de juny del 2008. Les tasques per retirar la planta han començat aquesta mateixa setmana, fet que ha generat satisfacció entre els membres de la secció local d'ERC que celebren que la seva insistència hagi fet canviar d'opinió l'equip de govern governat pel PSC i ICV. Després de més d'un any de protestes a ERC de Vidreres ens preguntem perquè l'equip de govern ha trigat tant de temps a ordenar que es desmantellés la planta ja que l'ajuntament sempre ha tingut plena sobirania per donar-li o denegar-li el permís de funcionament. A més ERC segueix preguntant quins beneficis ha comportat la presència de la planta per Vidreres i els seus veïns. Ens felicitem per la notícia i ho atribuim a la pressió que els veïns han exercit.