ERC Viladecans

Totes les notícies

Imatge aèria del sector afectat pel PMU de Can Sellarès

ERC Viladecans adverteix que el Pla de Millora Urbana de Can Sellarès encaixonarà la masia i reduirà espai obert i equipaments

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions al Pla de Millora Urbana (PMU) de Can Sellarès, en exposició pública fins a finals de novembre, per plantejar una esmena a la totalitat tenint en compte que l'Ajuntament socialista preveu la construcció de 238 habitatges, blocs de fins a 9 plantes, l'encaixonament de la masia històrica i la pèrdua de superfície dedicada a equipaments amb la venda de terrenys públics.   Els republicans recorden que es tracta d'una zona dedicada a l'esport i l'esbarjo ja des de l'època en què la masia depenia de la fàbrica Roca, un pulmó enmig de barris densament poblats com Can Palmer. La portaveu d'Esquerra al consistori, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que "és el model de creixement del PSC, la mateixa recepta que ja hem vist en altres projectes urbanístics com el Polígon Centre, el Pla de Llevant o el solar de l’antic Poliesportiu Municipal del Centre". "El PMU de Can Sellarès representa un retrocés, sinó una amenaça, pel sector ponent de Viladecans ja que redueix i desnaturalitza un espai obert i d’equipaments, un espai històric, que fins ara esponja un barri densament poblat com Can Palmer i els nuclis urbans més propers. El recinte de Can Sellarès, amb la masia i els equipaments esportius adjacents, representa un autèntic pulmó al límit del terme municipal de Viladecans que limita amb Gavà, on el contínuum urbanitzat es caracteritza per la manca d’espais verds i espais lliures d’ús públic", ha afegit Lligadas. Per la regidora "el govern local vol treure el màxim benefici als terrenys municipals i fer-ho a través de Vimed per esquivar la fiscalització del Ple i dels grups polítics a l’oposició, encara que el preu a pagar sigui la pèrdua de la idiosincràsia i la principal raó de ser de Can Sellarès: una illa necessària enmig de nuclis habitats amb equipaments esportius i d’esbarjo". En un context de manca d’instal·lacions esportives i de  piscines municipals descobertes, l’equip de govern planteja eliminar l’antiga piscina que hi havia en aquest sector per aixecar-hi habitatges i encaixonarà la masia, símbol històric del sector ponent i declarada Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el passat mes de maig, darrere noves promocions de pisos.

Júlia Muñoz Haro, membre del Jovent Republicà de Viladecans

25N, Dia Internacional contra la Violència Masclista

La violència és l’eina que la societat sempre ha exercit per tal de dominar-nos, aturar-nos, mantenir-nos callades, submises i amb por. Una violència normalitzada i feta present en tots els àmbits de les nostres vides. Sentim la violència a les nostres pròpies cases, pels carrers del poble, als centres educatius, als treballs, a les institucions... Envoltades dels nostres més estimats amics i familiars, dels companys de feina i amb la nostra parella. Seguim sent considerades les encarregades de les feines de la casa i de les filles i els fills. Agredides amb comentaris i mirades insistents quan caminem pels carrers. Anar sola pel carrer a les nits ens fa susceptibles de ser víctimes d’assetjament sexual, tocaments o intimidacions. Però ho som també a plena llum del dia i a qualsevol lloc en què ens trobem. Els mitjans de comunicació i la publicitat utilitzant constantment els nostres cossos com a objectes sexuals, humiliant així, a les treballadores del sector, la seva professionalitat, dignitat i valor com a persones. La bretxa salarial és també violència. Violència contra les nostres capacitats, coneixements, mèrits acadèmics i, sobretot, contra els nostres drets. Ocupem a més, els llocs de treball més precaris i, amb grans dificultats, se’ns permet arribar a posicions de poder. Violència contra les dones racialitzades, migrants i refugiades. Contra la lliure expressió de la nostra sexualitat i gènere. El sistema judicial no ens protegeix, sinó que ens qüestiona i culpabilitza. Es fa còmplice de les violacions i dels maltractaments psicològics i físics. Totes aquestes formes de violència son fruit del sistema repressor, cisheteropatriarcal i capitalista que ens envolta. Avui i cadascun dels dies de les nostres vides lluitem per ser lliures. La violència masclista ens mata. 32 dones han estat assassinades als Països Catalans en el que portem d’any. Dues d’elles caminaven pels nostres carrers, compraven a les botigues on nosaltres ho fem, possiblement vam parlar o ens vam creuar alguna vegada amb elles.

L'alcalde Ruiz rebent el conseller Bargalló a la Plaça de la Vila

El conseller d'Educació signa un conveni amb l'Ajuntament de Viladecans per treballar per l'èxit escolar al municipi

El conseller d’Educació, el republicà Josep Bargalló, ha signat aquest divendres 15 de novembre un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Viladecans per impulsar diverses actuacions al municipi encaminades a buscar l’èxit educatiu de l’alumnat. Ha estat en el marc d’una visita territorial al Baix Llobregat, en què el conseller ha pogut visitar diferents centres educatius de Viladecans i del Prat de Llobregat. A primera hora, Bargalló ha estat rebut a l’Ajuntament de Viladecans per l’alcalde, Carles Ruiz, amb qui ha signat el conveni. Segons ha destacat Bargalló, es tracta d’un document de treball “que inclou elements molt diferents: la lluita contra l’absentisme, la voluntat de treballar conjuntament per l’èxit escolar, i projectes educatius molt concrets que tenen a veure amb projectes d’escoles i instituts també molt concrets”. Per al conseller, “és un conveni exemplar, dins del marc dels que anem fent amb els ajuntaments de Catalunya”. Segons ha afegit Bargalló, la trobada amb l’alcalde també ha servit “per conèixer més la realitat dels centres de la ciutat, per parlar del futur de l’Escola Oficial d’Idiomes, i per parlar de la voluntat de tirar endavant projectes com l’institut escola” previst al costat del nou CAP Montbaig i que ha de donar estabilitat i unes instal·lacions permanents a l'Escola Mediterrània i l'Institut Olímpia. Cal recordar que aquest projecte depén de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat en tràmit al Parlament.  A continuació, el conseller s’ha traslladat a l’Escola Àngela Roca, on ha fet un recorregut per les instal·lacions i s’ha reunit amb l’equip directiu. El centre, que té una matrícula de 284 alumnes d’educació, participa en projectes com Art Makers –una de les columnes principals del projecte educatiu-, Entre robots, el Pla d’Educació Emocional i el projecte d’hort i jardí, entre d’altres. Seguidament, el titular d’Educació ha visitat diferents espais de l’Institut Josep Mestres i Busquets, entre els quals l’exposició de gravats i escultura dels alumnes de batxillerat artístic, i un mural realitzat al pati.

Nit electoral d'ERC a Barcelona

La candidatura d'ERC al Congrés recull 4.774 vots a Viladecans el 10N

La candidatura d'ERC al Congrés dels Diputats d'aquest 10 de novembre ha recollit el suport de 4.774 veïnes i veïns de Viladecans que han fet confiança a la llista encapçalada per Gabriel Rufián. Els republicans amb el 13,24% de les paperetes es converteixen així en la tercera força més votada a la ciutat, incrementant una posició respecte el 28 d'abril, per davant de Vox i C's. En un context de menys participació i un nou actor independentista entre les opcions electorals, ERC ha repetit uns resultats molt semblants als de l'anterior cita al Congrés i es consolida com primera força sobiranista de Viladecans Una contribució al triomf d'Esquerra Republicana de Catalunya aquest 10N en número d'escons (13), senadors (11) i vots emesos (més de 858.000) al conjunt del país. D'aquesta manera Catalunya s'ha tornat a tenyir de groc llibertat i ha frenat l'extrema dreta malgrat la tònica dominant a la resta de l'Estat, amb una aposta nítida pel diàleg i la recerca d'una solució al conflicte polític, sense renunciar al dret a l'autodeterminació ni a la construcció de la República catalana. L'executiva local d'ERC Viladecans agraeix especialment a les seves apoderades i apoderats pel seu esforç i compromís durant total la jornada electoral. Podeu consultar els resultats globals de la jornada electoral a Viladecans en aquest enllaç.  

Les representants d'ERC durant l'acte a Viladecans

Acte de proximitat d'ERC Dones a Plaça de la Vila per "feminitzar la política" de cara al 10N

Una trentena de dones electes d’Esquerra Republicana s'han conjurat en un acte a Viladecans en avançar cap a una nova manera de fer política, agafant la lluita feminista i republicana com a bandera. Ha estat en el marc d'un acte de proximitat d'ERC Dones organitzat a la Plaça de la Vila i que ha estat alhora l'input nacional de campanya d'aquest dimecres 6 de novembre de cara a les eleccions generals del 10N.  La candidata al Congrés, Carolina Telechea, ha assegurat que cal avançar en una “nova forma de fer política, més cooperativa i amb més diàleg. Feminitzar la política no és una opció, és una necessitat”. Ho ha dit al costat d'una trentena de càrrecs electes republicanes per reivindicar els lideratges femenins i feministes amb l'objectiu de trobar una solució al conflicte polític i fer camí cap a la República catalana. “Hem vist com baralles estèrils entre mascles porten bloquejant la democràcia massa temps a l’Estat espanyol”, ha afirmat Telechea. Per la seva banda, la candidata al Senat, Mirella Cortès, ha posat l’accent en la denúncia als sistemes judicials patriarcals i en la violència masclista: “Cal assegurar que no hi ha més manades ni més jutges que deixin desprotegides a les víctimes”. I ha afegit: “Cal actuar amb contundència amb respostes unívoques de rebuig a aquells que fan apologia de la violència masclista. No pararem fins a eradicar-la”, ha reblat. Telechea i Cortès també han aprofitat per recordar que les eleccions del 10 de novembre són una oportunitat per derrotar l’Estat espanyol i, també, el masclisme. A més, han llegit dues cartes de les republicanes injustament empresonades, Dolors Bassa i Carme Forcadell. Així, la consellera Bassa ha destacat que “la República sense la implicació i el compromís de les dones no serà possible. Estem preparades i ens hem d’alçar”. I Forcadell ha posat l’accent en la importància de la lluita feminista: “No podrem avançar ni com a país ni com a societat si no avancem en la lluita feminista”.

ERC Viladecans denuncia que l'Ajuntament va reservar un terç del pressupost de 2018 com a romanent per eixugar deute

L’Ajuntament de Viladecans va renunciar a gastar un terç del pressupost de 2018, acumulant així un romanent de 24 milions d’euros per reduir els números vermells de les empreses públiques municipals, especialment Vimed. Atès que la llei obliga a destinar una part important del romanent a aquest fi, va ser una coartada perfecte per eixugar deute. Un deute que ha costat molt de reconèixer a l’equip de govern perquè esquitxava els resultats: fins fa poc només admetia un endeutament del 22% i ara s’ha vist incrementat al 62%. Perquè, en efecte, el deute de les empreses municipals també és deute de l’Ajuntament. Viladecans és el novè municipi català de més de 40.000 habitants en el rànquing de poblacions més endeutades. Segons la portaveu republicana Bàrbara Lligadas “el model d’empreses municipals del govern del PSC està endeutant l’Ajuntament i des d'Esquerra estarem molt alerta d’aquesta dinàmica per veure si continua requerint esforços per part de les arques públiques podent generar una crisi en el futur”. Per si fos poc el govern local ha tornat a augmentar l’IBI un 0,5% de cara al 2020, incrementant la pressió fiscal a la ciutadania no pas per guanyar en serveis sinó per eixugar deute per la porta del darrere. “La Llei d’estabilitat limita la capacitat de finançament i d’inversió al món local, és una herència del PP però ens preguntem què ha fet el PSC i el PSOE per revertir-la durant tots els mesos que han estat al capdavant de l’executiu espanyol. Podrien almenys haver iniciat el tràmit per modificar-la”, ha afegit Lligadas. Quan depèn d’un mateix no es pot utilitzar com a excusa i això és el que va fer el govern municipal durant el Ple de setembre, on ERC va votar en contra de la proposta d’ordenances fiscals pel 2020 i en contra de l’execució del pressupost de 2018 pels motius assenyalats. Tal com va explicar la portaveu d’ERC al Ple, “a Viladecans som campions en la factura de l’IBI, ocupem el número 7 a Catalunya i el número 20 a l’Estat entre municipis similars.

Els membres de la nova executiva local d'ERC Viladecans

ERC Viladecans renova l’executiva amb Albert Artero com a nou president de la secció local

L’assemblea d’ERC Viladecans va escollir el passat 30 de setembre per àmplia majoria la nova executiva local que encapçala Albert Artero. De 53 anys, afiliat a CCOO i treballador al sector metal·lúrgic del Baix Llobregat, Artero va presentar el pla de treball per als propers anys que va resumir en tres paraules: treball, esforç i honestedat.  La renovació inclou canvis en diversos càrrecs com la secretaria d’Organització amb Mercè Mumany, la secretaria d’Imatge i Comunicació amb Daniel Fabero, la secretaria de Política Municipal amb Joan Bausa i la secretaria d’Organització Interna amb Aida Monsó. Repeteixen en el càrrec el secretari de Finances Jordi Flores, la secretària de la Dona Conxita Zaragoza, el representant del Jovent Republicà de Viladecans Manel Membrilla i la portaveu del grup municipal d’ERC Bàrbara Lligadas.  Artero, que pren el relleu a la regidora Myriam Moysset, s’ha marcat com a objectiu reforçar la secció local, aprofitant les noves tecnologies per arribar a més gent i amb una col·laboració més intensa amb entitats veïnals, esportives, culturals i d’esbarjo de la ciutat. Tot plegat, de forma coordinada amb el grup municipal republicà i la participació activa d’amics, simpatitzants i la militància d’ERC Viladecans.

Cartell de l'acte de presentació del llibre de Sergi Sol

Rufián presenta el llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' el 19 d'octubre a Viladecans

El proper dissabte 19 d'octubre a les 12 del migdia tindrà lloc l'acte de presentació del llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' de Sergi Sol al carrer Sant Joan, davant de la llibreria de Els Nou Rals. A les portes de l'inici de la campanya pel 10N, s'espera la participació del mateix autor, del diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, del germà del president d'Esquerra Artur Junqueras, Maxi Calero i Domingo Alfonso del Free Junqueras, el cantant Pep Picas i la portaveu municipal dels republicans Bàrbara Lligadas.  Es tracta d'un acte que ja s'ha dut a terme a diversos municipis de Catalunya i que no deixa a ningú indiferent perquè depassa el que entenem per una presentació d'un llibre, especialment tenint en compte l'excepcionalitat del moment polític que vivim com a país i la privació de llibertat del president del partit. Aquesta obra narra, analitza i contextualitza, des de la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntim del vicepresident Oriol Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana: la precipitació del 20-S, la celebració del referèndum, el desconcert posterior a la proclamació de la República, l’ingrés en centres penitenciaris dels presos polítics, l’aplicació del 155, l’estratègia d’ERC per eixamplar la base de l’independentisme, la celebració de les eleccions del 21-D i els entrebancs per configurar un nou Govern. Però, més enllà del relat apassionat i de la informació inèdita d’aquest període transcendental, hi ha la voluntat manifesta de reivindicar i fer justícia a la figura i el treball d’Oriol Junqueras. Un llibre que vol ser també un homenatge i un nou clam per exigir el seu alliberament. Sergi Sol (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la UB i va fer dos anys de cursos de doctorat al Departament d’Arquitectura Legal de la UPC. Ha treballat de periodista en diversos mitjans de comunicació. Ha estat vinculat a l’esquerra independentista i al moviment antimilitarista des de molt jove.

Paquita Leida reflexiona sobre fer-se gran en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran

Seguir respirando… (Dia Internacional de la Gent Gran)

Sabes que te haces mayor cuando comienzas a parecerte a tus padres. Atrás quedan los años del colegio, los amigos de la infancia, los primeros trabajos, los novios de juventud… y comienza otra etapa. Llegan el marido, los hijos, los nietos, y la vida pasa más sosegadamente. Te empieza a preocupar más la política, la economía, la sanidad… conceptos a los que antes les dabas una importancia diferente. Y es que cuando eres joven aprendes y en la vejez entiendes. Los tiempos cambian, la madurez se vive ahora de otra manera. Para muchos, la jubilación es una oportunidad de recuperar el tiempo perdido: el tiempo que le dedicaste a aquel trabajo, que quizás fue más del necesario, el tiempo que voluntaria y felizmente preferiste quitarte tú y entregárselo a tu familia. Ese tiempo extra de repente lo tienes ante ti, 16 horas diarias (o más) que puedes llenar con lo que la sociedad hoy en día te ofrece: casales, viajes, teatro, cine, libros. La vejez es el registro de toda una vida. Te da la calma que no tenías en la juventud, a pesar de los problemas cotidianos que se van presentando (que no son pocos). Con la tranquilidad y la objetividad que te dan los años, ahora te preocupan las pensiones, el peligro que corren, y ves como planea como una migraña por la conciencia colectiva de toda la sociedad el temor a que nuestros hijos (y nuestros nietos), a pesar de haber trabajado toda su vida, no vayan a cobrar nada en su jubilación. También la sanidad, pues los recortes en sus prestaciones durante los años de crisis económica todavía hoy los estamos sufriendo. Tenemos que poner todo el empeño en mejorar los servicios sanitarios públicos y sin duda alguna las obras de ampliación del Hospital de Viladecans son un síntoma que algo está cambiando a mejor. En resumen, desde la vejez, nos preocupa que lo que nosotros en mayor o menor medida estamos disfrutando ahora, sea lo último de su especie, que seamos la última generación en poder acceder a servicios públicos de calidad para la gente que ha superado su etapa laboral.