ERC Viladecans

Totes les notícies

Solar de l'antic Poliesportiu Centre

ERC Viladecans retreu l’adjudicació del solar del Poliesportiu Centre al millor postor

El grup municipal d’ERC-AM a Viladecans es mostra crític amb l’adjudicació del solar del Poliesportiu Centre al millor postor, una constructora que ha ofert 7 milions d’euros pel terreny, com en una subhasta, sense incloure habitatge de protecció oficial ni cap metre quadrat d’equipaments. Pels republicans la venda que es formalitzarà al Ple de novembre demostra les ànsies de l’equip de govern (PSC+ICV) per fer calaix i lamenten que l’Ajuntament funcioni com una promotora immobiliària. Gràcies a la pressió veïnal i d’ERC durant aquest mandat, el govern ha rebaixat les alçades previstes inicialment de 8 a 6 plantes, però continuen per damunt de la volumetria habitual que marca el Pla General Metropolità (PB+4). L’impacte visual serà, doncs, important. El projecte preveu aparcament soterrat, superfície comercial en planta baixa però ni un centímetre d’equipaments. Precisament per acabar amb aquests casos, durant el Ple de setembre ERC va pactar una moció amb els grups al govern per tendir al 30% dels pisos de protecció oficial en les futures inversions immobiliàries. Tot i que encara no és una clàusula obligatòria com ho serà a Barcelona (s’està plantejant també al conjunt de l’Àrea Metropolitana), Esquerra s’ha compromès a treballar-hi per garantir el dret a l’habitatge als col·lectius amb més dificultats.   Presa de pèl La portaveu municipal d’ERC, Bàrbara Lligadas, ha explicat que “el principal motiu esgrimit en el seu dia per part del PSC i ICV per enderrocar el Pavelló del Centre, és a dir finançar el complex esportiu Podium inaugurat el 2015, no tenia cap raó de ser. I menys encara després de liquidar a principis d’aquest 2018 el deute bancari per construir el nou equipament”. Segons l’alcaldable d’Esquerra, “intercanviar l’ús del terreny del Poliesportiu cap al Podium i fer creure als veïns que era una imperiosa necessitat vendre aquesta illa per pagar el centre esportiu a la Torre Roja ha estat de traca.

Un gos de raça perillosa lligat i amb morrió (The Photographer, llicència Creative Commons 3.0 BY-SA).

ERC promou més control als gossos perillosos de Viladecans

El grup d’ERC-AM a Viladecans ha promogut una moció al Ple de setembre, aprovada per unanimitat, que comportarà la revisió de l’Ordenança municipal de tinença d’animals amb l’objectiu d’incrementar el control dels gossos perillosos. La proposta arriba després de l’atac a un nen de 9 anys el passat 2 de juny a la Plaça Europa. L’infant va resultar ferit de consideració i va requerir d’ingrés hospitalari durant cinc dies.   De resultes d'aquest cas, Esquerra Republicana ha constatat diverses mancances en l'Ordenança de tinença d'animals com la necessitat d’identificar de forma àgil els gossos que mosseguen per primera vegada com a perillosos, així com la obligatorietat de dur-los lligats i amb morrió encara que s’estigui a l’espera de rebre el corresponent informe veterinari.      Gràcies a la moció, el govern local s'ha compromès a actualitzar l'ordenança de cara el 2019 i, entre d'altres, es milloraran els protocols per mantenir informades a les víctimes de les agressions i les seves famílies, a diferència del que passa ara, tant pel que fa al diagnòstic dels veterinaris com a les mesures cautelars adoptades.    ERC ha posat damunt la taula la necessitat d’enfortir les accions preventives, de control i quarantena per garantir la protecció de la ciutadania, i recorda que la normativa actual obliga a dur lligat i amb morrió els gossos de raça perillosa. A la pràctica no sempre és així, tampoc amb el gos que va agredir el nen: poques setmanes després de l’atac es van tornar a creuar pel carrer i l’animal no duia morrió.   Segons dades de l’Ajuntament, a Viladecans hi ha 1.451 gossos censats i 6.142 amb microxip però hi ha un nombre indeterminat d’animals que no consten ni en el cens municipal ni en el registre dels professionals veterinaris. A preguntes d’ERC, el govern local ha explicat que en els darrers set anys hi ha hagut un mínim de sis mossegades entre gossos i 30 mossegades a persones, de les quals 10 són de gossos de raça perillosa.

Reunió del conseller Bargalló amb la comunitat educativa de l'Escola Mediterrània

El conseller d'Ensenyament Josep Bargalló anuncia la creació d'un nou institut-escola a Viladecans

El conseller d’Ensenyament, el republicà Josep Bargalló, ha anunciat aquest divendres 5 d'octubre la creació d’un nou institut-escola al costat del Parc de la Torre Roja de Viladecans per donar resposta a les necessitats educatives existents al municipi. Així ho ha manifestat després de ser rebut per l'alcalde a l'Ajuntament on ha signat al llibre d'honor. Posteriorment ha visitat l’Escola Mediterrània i l’Institut Viladecans VI, on ha pogut conèixer de primera mà els projectes d'aquests dos centres educatius actualment en mòduls prefabricats i que passaran a compartir en un futur proper bastant més que unes noves instal·lacions.      El titular d’Ensenyament ha manifestat que “a nosaltres ens pertoca dotar a la ciutat de les infraestructures que necessita com per exemple el nou institut-escola, però també la rehabilitació de centres més antics o les possibilitats de fer més oferta professional”. En aquest sentit, ha remarcat que “es tracta d’oferir als infants i als joves de Viladecans una oferta educativa justa, equitativa i de qualitat que els permeti desenvolupar-se com a persones i com a ciutadans”. Pel que fa la construcció del nou institut-escola, Bargalló ha assenyalat que “els pressupostos de la Generalitat per l’any que ve contindran l’inici del projecte i la posterior licitació” i, ha afegit, “tardarem possiblement uns quants mesos en començar a veure les obres i s’acabaran en un parell o un parell i mig d’anys”. El conseller també ha ressaltat la importància de què l’Ajuntament cedeixi el solar per a la seva construcció, tal com es va materialitzar en el darrer Ple municipal. “Per nosaltres l’institut-escola ja està en marxa”, ha assegurat Bargalló.   Acompanyat pels tres regidors republicans a l'Ajuntament, el responsable d’Ensenyament també ha defensat que “el projecte d’institut-escola és a tot arreu un bon projecte perquè significa una única oferta educativa conjunta i continuada dels 3 als 16 anys.

D'esquerra a dreta: Marc Riera, Myriam Moysset, Bàrbara Lligadas, Xavier Martin i Manel Membrilla

ERC fa balanç dels tres anys de mandat amb l’ull posat a les municipals de 2019

ERC Viladecans ha fet balanç dels tres anys de mandat aquest divendres 21 de setembre amb l’ull posat a les eleccions municipals de 2019. L’acte es va celebrar a la plaça de l’Església amb el títol ‘3 anys repensant, 3 anys avançant’ i va comptar amb les intervencions del cap de llista del Jovent Republicà (JR) de Viladecans Manel Menbrilla, el regidor i president de la secció local Xavier Martin, la regidora Myriam Moysset i la portaveu i cap de llista dels republicans Bàrbara Lligadas. Davant més d’un centenar de veïns, Lligadas va explicar les dificultats que s’han trobat per fer prosperar diverses mesures constructives. En concret, va lamentar l’actitud obstruccionista per part de l’equip de govern, que sovint acaba implementat a posteriori les mesures proposades pels republicans sense reconèixer’n l’autoria. En aquest sentit, va posar com a exemple l’horari de la Biblioteca de Viladecans que aquest estiu ha obert tot el mes d’agost tal i com ERC reclamava des de feia temps. Lligadas també va posar en valor la feina feta pels republicans a l’Ajuntament amb iniciatives per promoure un turisme de qualitat, com la proposta d’una àrea de serveis per autocaravanes, o l’articulació d’un sistema d’ajudes als clubs esportius més equitatiu. Iniciatives per millorar el civisme i la neteja als carrers o en l’àmbit de la tinença d’animals. Per concloure, la candidata va explicar l’acció #FemBarri que impulsa ERC per recollir els reptes i les necessitats dels veïns dels diferents barris: “Tenim molt clar quin és el nostre model de ciutat, però necessitem ser molts més per poder dur-lo a la pràctica. Per això hem iniciat la campanya #FemBarri amb la qual volem visitar cada mes un barri diferent. Volem que els veïns ens facin arribar les seves propostes, que creguin en nosaltres, perquè avancem cap a un nou Viladecans i ens cal la participació de tothom”. Per la seva banda, Moysset va recordar les mocions impulsades per Esquerra en programari lliure i camins escolars segurs.

Reunió de la candidata d'ERC amb veïns de Sales i el Grup Sant Jordi

ERC recull reptes i necessitats dels veïns amb l’acció #FemBarri

ERC ha iniciat aquest mes de setembre l’acció comunitària #FemBarri amb la qual vol recollir els reptes i les necessitats dels veïns de Viladecans de cara al present i el futur immediat. La iniciativa consisteix en una primera visita de la candidata d’Esquerra a l’alcaldia, Bàrbara Lligadas, al domicili d’una família per compartir de forma distesa impressions sobre el barri, la ciutat i el país. L’endemà l’experiència continua per mitjà d’una trobada amb veïns de la mateixa zona per escoltar les seves queixes, propostes i reflexions per tal d’avançar cap a un nou Viladecans. La primera acció va tenir lloc el tercer cap de setmana de setembre als barris del Grup Sant Jordi i Sales amb la visita de Lligadas a la casa d’uns veïns d’origen madrileny, vegetarians i amb nens en edat escolar. El dia següent va continuar amb una reunió amb una vintena d’habitants d’aquesta part baixa del nucli urbà. Durant les converses van sorgir assumptes com el civisme, la regulació de l’espai públic, el soroll, la brutícia o la tinença d’animals de companyia. ERC ha pres bona nota de tot plegat i ho tindrà en compte tant de cara a l’acció del Grup Municipal a l’Ajuntament com de cara al programa electoral de les municipals de 2019. El proper barri que visitarà la cap de llista dels republicans serà durant el mes d’octubre i els anirà enllaçant fins a les portes de la cita amb les urnes. L’objectiu dels republicans és resseguir tots els racons de la ciutat de cara a consolidar un projecte alternatiu, engrescador i nodrit de les propostes dels veïns per recuperar el pols i l’alè a Viladecans. Esquerra Republicana vol ser l’alternativa a un govern local que viu de renta, que confia tot el progrés a grans multinacionals i que ha convertit l’Ajuntament en una promotora immobiliària.  

Acord per impulsar els camins escolars segurs a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha promogut una moció al Ple municipal de juliol per impulsar els camins escolars segurs, pactada amb l’equip de govern i aprovada finalment amb els vots del PSC, ICV, PP, VSP i els republicans. L’acord preveu elaborar estudis per implantar camins escolars quan els centres escolars prioritzin aquesta línia de treball i introduir formació específica a les AMPA per tal que valorin l’oportunitat d’aquest recurs. La regidora d’Esquerra Myriam Moysset ha explicat que “amb aquesta moció  hem volgut posar fil a l’agulla per engegar els camins escolars segurs amb una visió molt més àmplia i transversal. Aquest projecte es podria emmarcar en el projecte de la Diputació de Barcelona Escola 360, educació a temps complert. Els camins escolars segurs són itineraris per fomentar que els infants puguin anar a l’escola sols. Requereix d’una senyalització i un espai públic adequat però també la implicació de la comunitat educativa, del teixit comercial i veïnal i de l’Ajuntament”. Els camins escolars són itineraris segurs mitjançant la senyalització de les principals rutes d’accés als centres educatius perquè els nens puguin anar sols a l’escola, fomentant l’activitat física i l’autonomia personal. Cal estudiar bé la procedència dels alumnes per mitjà d’enquestes als familiars i representants de les escoles, proposar possibles recorreguts i, un cop acordats, detectar els punts conflictius i consensuar actuacions per a solucionar-los. En aquests trajectes cal pacificar el trànsit, prioritzar els vianants, ampliar voreres i senyalitzar correctament per tal que infants i adults identifiquin visualment de formar clara els camins escolars segurs. Cal guanyar la complicitat dels comerciants de la zona i d’altres agents socials de la ciutat per donar suport i seguretat als nens que utilitzin el camí. Per exemple, a través de logotips que identifiquin els comerços als aparadors com a establiments col·laboradors o de les eines de senyalització viària vertical i horitzontal.

La nova carcassa instal·lada a l'avinguda Segle XXI

ERC veu ànim recaptatori en la proliferació de radars municipals a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans considera que la proliferació de radars de control de la velocitat al municipi respon a l’ànim recaptatori de l’actual equip de govern (PSC+ICV). Es fa ressò així de l’ampli malestar entre molts conductors aquest juliol després de comprovar com s’han instal·lat un mínim de tres noves carcasses de radar (pont de la C32 al carrer Agricultura, Can Guardiola i avinguda Segle XXI direcció Gavà) que se sumen a les tres ja en funcionament (Can Batllori, carretera de la Vila i avinguda Segle XXI direcció Sant Boi). ERC presenta una bateria de preguntes al Ple de juliol per conèixer quants aparells de radar i cabines disposarà a partir d’ara l’Ajuntament, quina rotació en farà i amb quins criteris s’aniran alternant els aparells. També preguntarà sobre la localització dels punts negres de la ciutat pel que fa a sinistralitat, quants diners calcula recaptar, quan es posaran en marxa els nous radars i a través de quin concurs públic s’han adquirit els últims aparells i les carcasses. Així mateix, Esquerra sol·licita còpia dels informes tècnics que justifiquin la necessitat d’instal·lar aquests radars en detriment d’altres sistemes de reducció de la velocitat, l’informe tècnic que justifiqui els emplaçaments escollits i l’informe que justifiqui la necessitat d’instal·lar un aparell al viaducte de la C32 just després de la rampa que connecta amb el carrer Agricultura, un dels principals accessos rodats a la ciutat. Senyalització viària Esquerra també planteja al govern local que destini un import equivalent als ingressos obtinguts a través de les multes -gairebé 1.120.000 euros el 2017- a millorar la senyalització viària de Viladecans per tal d’augmentar la seguretat de vianants, ciclistes i conductors, especialment tenint en compte les grans mancances detectades. La regidora republicana Myriam Moysset considera que “amb la instal·lació de radars es prioritza l’ànim recaptatori a la seguretat vial ja que són una font important d’ingressos per a l’Ajuntament.

La consellera Vergés s'ha reunit amb l'equip directiu de l'Hospital

El 16 de juliol comencen les obres del nou Hospital de Viladecans

El proper 16 de juliol s’inicien les esperades obres del nou Hospital de Viladecans, centre que dona atenció als més de 185.000 habitants dels municipis de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat. Es compleix així una de les principals reivindicacions veïnals gràcies a la lluita de la plataforma Salvem l'Hospital de Viladecans i el compromís del Govern de la Generalitat amb el territori, més específicament del Departament de Salut amb la consellera republicana Alba Vergés al capdavant.  Vergés ha visitat aquest divendres 13 de juliol el centre on s’ha mostrat molt satisfeta de poder anunciar l’inici d’unes obres llargament esperades al sud del Baix Llobregat. “La qualitat dels nous espais suposarà una gran millora per als ciutadans i els professionals”, ha assegurat després de reunir-se amb l’equip directiu de l'hospital i amb els alcaldes de la zona d'influència. La consellera, a més, ha tingut un reconeixement explícit pel seu antecessor, Antoni Comín, que “va creure molt en aquest projecte”. Les obres haurien d'haver començat l'any passat però l'aplicació de l'article 155 i un litigi plantejat per una de les empreses licitants que va perdre el concurs públic han endarrerit fins aquest estiu la posada en marxa de la transformació al centre hospitalari. El primer que es farà serà traslladar les dependències en espais que hauran de ser enderrocats per poder construir el nou edifici de l’hospital. Aquesta primera fase del projecte està previst que estigui enllestida a finals d’any i suposarà la reubicació temporal de les dependències afectades a d’altres àrees de l’hospital o mòduls.      Totes les accions s’han dissenyat amb l’objectiu que l’execució de les obres afecti el menys possible als pacients i a l’activitat diària de l’hospital. La primera fase dels treballs també afectarà al pàrquing del centre, que veurà reduïdes les seves places de forma molt significativa.

Vestíbul del Podium el passat  8 de juliol

Malestar veïnal a Viladecans per la manca d’espai a la piscina municipal descoberta del Podium

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans s’ha fet ressò del malestar de molts veïns i usuaris per la manca d’espai i els preus de la piscina exterior del Podium, l’única descoberta i de titularitat pública a la ciutat. El passat diumenge 8 de juliol, en plena onada de calor, es va haver de restringir l’accés per excés d’aforament. El complex esportiu Podium va néixer el 2015 amb polèmica pel seu alt cost (21 ME), pel deute astronòmic contret amb Urbaser per finançar-lo (5,5 ME) i perquè va representar la desaparició de les antigues piscines Joan Masgrau: molts habitants recorden com eren més grans i comptaven amb una zona verda àmplia per descansar i jugar. L’equip de govern (PSC+ICV) ha vinculat la construcció d’una nova piscina al desenvolupament urbanístic del Pla de Llevant, una opció que Esquerra no comparteix perquè l’operació es podria allargar durant anys i perquè es torna a vincular la construcció d’equipaments públics al desenvolupament de grans projectes urbanístics. Els republicans estudien ubicacions alternatives per construir una nova piscina descoberta que respongui a les necessitats d’un municipi com Viladecans, amb 66.000 habitants. I recorden com l’antiga piscina de Can Sellarés -el recinte lúdic i esportiu mancomunat amb l’Ajuntament de Gavà- està abandonada i desaprofitada. La portaveu municipal d’ERC i candidata a l’alcaldia el 2019, Bàrbara Lligadas, assegura que “la piscina descoberta del Podium és més petita que qualsevol piscina comunitària. Molta gent encara es pregunta com és possible que l’Ajuntament deixés perdre les antigues piscines municipals Joan Masgrau. Viladecans es mereix una piscina pública adequada als nostres temps per fer menys feixuga la temporada de calor i és una evidència que l’actual és del tot insuficient”.   Bus gratuït a la platja Esquerra Republicana també reclama a l’Ajuntament que prengui nota de l’exemple de Gavà i faciliti el transport gratuït a la platja de la Murtra en autobús des del nucli urbà.