ERC Viladecans

Totes les notícies

L'Ajuntament ha instal·lat una pantalla gegant a la façana del mercat municipal per fer propaganda institucional, sense que els paradistes ho hagin demanat.

ERC vota en contra del pressupost 2021 per continuista i errar en les prioritats que exigeix el moment

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha votat en contra del pressupost municipal de 2021 que l’equip de govern (PSC+Comuns) ha dut al Ple de desembre, finalment aprovat amb el rebuig de tota l’oposició. Pels republicans consolida un model de ciutat que no respon a les dificultats i necessitats de la ciutadania en l’actual context de crisi social i econòmica per la pandèmia. En paraules de la portaveu republicana Bàrbara Lligadas, “ens hauria agradat abstenir-nos però, amb la documentació que hem pogut contrastar, resulta impossible. Ens hem vist obligats a votar en contra perquè són uns comptes molt continuistes que impediran fer front a les dificultats derivades de la pandèmia”. “Entenem que ara calen consensos i acords polítics, però aquests pressupostos no s’ajusten a la situació que estem vivint. Des del govern diuen que són expansius, però ja ho veurem quan arribem a la liquidació. Potser comprovarem llavors el que portem anys dient, que infravaloraven els ingressos per després tenir romanent i poder-lo dedicar a pagar deute. Potser el que ara han fet per fi és posar damunt la taula tots els ingressos que realment té la ciutat”, ha afegit Lligadas. La portaveu d’ERC considera que la realitat desmunta el discurs dels dos socis de govern: “vostès van a cop de titular, però quan grates els números descobreixes que no es destinen allà on la ciutadania més ho necessita. Hi ha partides on ens posarem d’acord com l’increment en serveis socials o atenció domiciliària, però no entenem les retallades en cultura, al programa LGTBI, a la Policia Local, als serveis d’àpats a domicili, a la dinamització de la gent gran o de les entitats. Sobretot quan la partida d’alcaldia augmenta en 10.000 euros o es destinen 40.000 euros més a contractes de jardineria, després d’anys de deixar escocells buits i aturar el replantament d’arbrat”. Poc suport al comerç La regidora també ha recriminat al govern que els comerciants encara no hagin cobrat les ajudes del Pla de reactivació local (PRL) i que un 20% d’aquest suport econòmic sigui a través de la moneda local vilawatt: “Per què necessiten els comerciants ajudes en vilawatts? Els botiguers no necessiten comprar en altres comerços de la ciutat, el que ara necessiten són ajudes directes per pagar el lloguer i fer front a les despeses més urgents per poder mantenir la persiana oberta”.

Àmbits afectats pel PDU del Delta del Llobregat

ERC Viladecans celebra que el TSJC anul·li el PDU del Delta i demana al govern local del PSC i Comuns que acati la sentència

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul de ple dret aquest 2 de desembre el Pla director urbanístic (PDU) dels àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, als termes municipals de Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Una decisió que desactiva el Pla del Departament de Territori i Sostenibilitat consensuat el 2015 amb els tres ajuntaments socialistes després del bluf d’Eurovegas. El TSJC considera que amb la tramitació del PDU s’ha infringit el règim competencial previst a les normes urbanístiques, ja que l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) hauria d’haver promogut la reforma enlloc de la Generalitat. Segons la Sala del Contenciós Administratiu, els objectius del Pla tenien un abast supramunicipal en cap cas superior al propi de l’AMB i, per tant, hauria d’haver estat aquesta administració l’encarregada d’elaborar i aprovar inicialment i provisionalment el PDU. El Pla director urbanístic va aixecar un fort rebuig entre entitats ecologistes i formacions polítiques com ERC, ja que amenaçava diversos espais naturals i agraris dels tres termes municipals. En el cas de Viladecans, representava esgarrapar terrenys sense urbanitzar de la plana deltaica per destinar-los a usos hotelers, d’oficines i terciaris a Can Sabadell (prop de Mercaflor) i al Serral Llarg (al costat de l’autovia de Castelldefels). També incloïa la conversió de diverses finques en sòl no urbanitzable d’especial protecció pel seu valor agrícola, en benefici i consolidació del Parc Agrari del Baix Llobregat. Quelcom que caldrà tornar a garantir en futurs planejaments.   ERC Viladecans va participar en un contenciós contra el PDU del Delta del Llobregat al costat de DEPANA i altres formacions polítiques del territori. Aquell intent d’aturar el Pla va ser desestimat en primera instància pel Jutjat del Contenciós Administratiu, però finalment el TSJC ha estimat una altra causa presentada per un grup de propietaris de terrenys afectats, descontents amb la requalificació de les seves parcel·les.

Les apagades i els talls de subministrament elèctric s'han convertit en un maldecap per a Viladecans / pvproductions (www.freepik.es)

El Ple de Viladecans aprova una declaració per reclamar a Endesa la millora de les infraestructures elèctriques

El Ple municipal de novembre ha aprovat una declaració institucional a proposta d’ERC Viladecans per reclamar a Endesa la revisió integral de les infraestructures elèctriques i el seu correcte dimensionament a la ciutat. En concret, es demana a l’operadora l’execució de les inversions necessàries per modernitzar les instal·lacions de transformació i distribució d’electricitat i garantir així un servei estable, efectiu i eficient a la ciutadania.   El Ple reclama protocols d’atenció, resposta i acompanyament a les persones afectades més eficients i adequats davant fallides i talls en el subministrament, així com la implantació de protocols d’interlocució, coordinació i resposta àgils i eficients amb els serveis municipals davant projectes de millora i desenvolupament de la ciutat. També es sol·licita suport al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya davant les peticions de l’Ajuntament a Endesa.   El rerefons és la multiplicació dels talls en el subministrament que pateixen diversos barris i carrers de Viladecans des de fa anys, amb els corresponents danys materials, molèsties i incomoditats a veïns, empreses i serveis públics, quelcom que demostra la insuficiència de la xarxa elèctrica. Per assegurar una bona qualitat de vida és bàsic gaudir d’un subministrament elèctric eficient que asseguri la bona il·luminació dels carrers, proporcioni sensació de seguretat i permeti l’adequat desenvolupament de l’activitat social i econòmica de la ciutat.   L’episodi més greu va tenir lloc a inicis de 2020 quan el temporal Gloria va deixar gairebé 48 hores a milers de famílies de Viladecans sense electricitat, amb els corresponents perjudicis i incomoditats i, el pitjor, una gran sensació de desemparament per part de l’empresa distribuïdora. De fet, l’ampli malestar veïnal i la pressió d’ERC va forçar l’Ajuntament a emprendre accions judicials i extrajudicials contra Endesa per la manca de manteniment de les línies elèctriques i la manca d’informació i transparència cap a la ciutadania i el propi consistori.

Imatge aèria del sector afectat pel PMU de Can Sellarès, un pulmó enmig de barris densament poblats i ara amenaçat.

La Comissió Territorial d’Urbanisme suspèn la reforma de Can Sellarès

La Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona (CTU) reunida el passat divendres 13 de novembre va suspendre l’aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana (PMU) de Can Sellarès que impulsa l’Ajuntament de Viladecans fins a la presentació d’un nou text refós amb les últimes indicacions de la CTU. En concret, el consistori governat pel PSC i Comuns haurà d’establir normativament que els usos majoritaris de la peça d’equipaments seran esportius, així com garantir l’assolellament i la preservació de la intimitat dels habitatges en línia amb el que estableix el Pla General Metropolità (PGM).   Segons la regidora d’ERC Viladecans, Myriam Moysset, “aquesta no és la notícia que esperàvem. Malgrat la suspensió, la Comissió Territorial d’Urbanisme valida en el fons la reforma perquè segons els seus serveis tècnics compleix amb la modificació puntual del PGM aprovada el 2015. Estem davant d’una correcció del projecte que caldrà seguir de prop, però la construcció de pisos es manté i, per tant, la pèrdua d’espai públic i de superfície d’equipaments. La masia històrica de Can Sellarès continua amenaçada”. Per Moysset “la suspensió del PMU de Can Sellarès demostra que hi ha aspectes del projecte aprovat per l’Ajuntament que grinyolen, com la distribució dels 238 pisos en set blocs de tres a nou plantes i que encaixonen la masia declarada bé cultural d’interès local el maig de 2019. No s’ha respectat la distància mínima entre edificis i per això la Comissió Territorial d’Urbanisme exigeix garantir la intimitat dels futurs veïns. Des del grup d’ERC pressionarem al Ple municipal per preservar el nostre patrimoni històric i per aconseguir que el text refós sigui el menys lesiu possible”. La regidora republicana ha afegit que “també assumim, i volem ser clars en això, que aturar el Pla i replantejar-lo de dalt a baix depèn de la voluntat política dels dos socis de govern, PSC i Comuns.

El baixador de RENFE a Viladecans

ERC proposa transformar el baixador ferroviari de Viladecans en estació i desdoblar les vies de tren per augmentar la freqüència de pas

El grup municipal d’ERC Viladecans ha presentat al·legacions al Pla director d’infraestructures (PDI) de transport públic col·lectiu del sistema integrat de mobilitat urbana de la Regió Metropolitana de Barcelona per al període 2021-2030, a informació pública fins la setmana passada. Els republicans proposen transformar l’actual baixador ferroviari de Viladecans en una futura estació de tren convencional, així com desdoblar les vies per augmentar la freqüència de pas. Pels republicans el desdoblament evitaria interferir en la circulació de llarga distància o mercaderies i recorden que amb la construcció del centre comercial outlet es va substituir la plataforma del pont annex i es van allunyar els pilars per eliminar impediments físics i encabir aquesta futura ampliació. ERC entén que aquesta actuació permetria augmentar les freqüències i aturades a Viladecans i fer més atractiu l’ús del transport públic ferroviari entre la ciutadania. El baixador de la RENFE es va construir a principis dels anys 90 al sud-est de la ciutat, en una zona de camps i despoblada que amb el temps s’ha convertit en una zona comercial, d’habitatges i empresarial. De fet, Viladecans ha crescut en 23.000 habitants en gairebé 30 anys: el 1981 tenia 43.358 habitants i el 2019 66.611. La previsió de l’Ajuntament és arribar als 75.000 a mitjà termini. El baixador només disposa d’una via per sentit, fet que dificulta disposar d’una freqüència dimensionada a la població i que només s’aturin el 69% dels trens que hi circulen, a diferència de la resta de ciutats amb una dimensió semblant de l’entorn on s’aturen tots els Rodalies. A Viladecans la situació s’ha agreujat des d’aquest estiu arran de les obres d’ADIF a Martorell, ja que els veïns han començat a patir el soroll dels trens mercaderies. A més, s’ha eliminat temporalment un servei de la R2 Sud amb origen i destinació a Castelldefels cada mitja hora, fet que ha reduït l’oferta i la freqüència de pas a la meitat amb la conseqüent concentració de passatgers en hora punta a les andanes i als combois en plena pandèmia.

Natàlia Morant, nova regidora del grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans

Natàlia Morant ha assumit durant el Ple d’octubre l’acta de regidora adscrita al grup municipal d’ERC-AM després de la renúncia de Judit Moreno, que ha deixat pas aquest estiu a la número 6 en les llistes d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions locals de 2019. Morant va prometre el càrrec per imperatiu legal i es va estrenar en el punt de precs i preguntes on va reclamar més facilitats per a les entitats a l’hora de sol·licitar, tramitar, rebre i justificar les subvencions que reben de l’Ajuntament. La regidora va admetre a Twitter que “amb cert vertigen i molt de respecte accepto l’acta de regidora de l’Ajuntament de Viladecans. Treballaré de valent amb els meus companys per aconseguir activar Viladecans i encaminar-lo cap al model de ciutat que volem. Un honor i una responsabilitat a parts iguals”. Morant és titulada en Formació Professional (FP1) en gestió administrativa i ha cursat formacions específiques en el gremi d'arts gràfiques. Empleada des de fa 30 anys en dues empreses de producció editorial, serveis de preimpressió i disseny editorial. També he treballat de comercial en venda directa. Mare d'un nen i una nena, és presidenta de l'AMPA del Col·legi Sant Gabriel de Viladecans, membre de l'Agrupament Coral La Lira, de la Colla del Mamut i del grup de teatre de Sant Gabriel. Com a representat d’ERC, serà membre del Consell de Districte I, del Consell Municipal d’Educació i del Consell Municipal de Serveis Socials. L’entrada de Morant també ha comportat una reorganització interna en la distribució de barris dels regidors republicans: Natàlia Morant esdevé referent a Sales, avinguda Germans Gabrielistes, Grup Sant Jordi i Hospital-Poblat Roca i la regidora Myriam Moysset referent a Vilamarina, Can Batllori, Can Palmer, Can Guardiola i Can Sellarès.  

Incivisme al bosc de Mas Ratés aquest 2020 (foto Vicenç Castelló)

ERC duu al Ple d’octubre tres noves mesures per millorar el civisme a Viladecans

El grup d’ERC duu al Ple municipal d’octubre una moció per millorar el civisme a Viladecans amb tres mesures concretes: 1) actualitzar l’Ordenança municipal de convivència i utilització de la via pública, 2) realitzar un pla d’actuació municipal per incrementar l’autoestima local i el sentiment de pertinença a la ciutat, i 3) estudiar la viabilitat d’implantar un servei de serenos o agents cívics nocturns que millori la convivència ciutadana i l’ús de l’espai públic. L’Ordenança data de 1998 i l’última revisió es va aprovar el 2002. Gairebé dues dècades després, els republicans consideren que cal actualitzar aquesta eina tenint en compte els reptes que han sorgit al llarg dels últims anys. Per ERC una de les principals causes de l’incivisme als carrers és la manca d’autoestima i adscripció envers la ciutat, motiu pel qual proposen un gran consens que derivi en un pla d’actuació amb l’objectiu de revertir la situació i reduir el possible efecte de ciutat o barri dormitori. D’altra banda, el grup republicà planteja establir un servei de serenos a imatge i semblança d’experiències similars que estan funcionant a ciutats com Santa Coloma de Gramenet, amb funcions preventives, pedagògiques i orientadores durant les nits. L’equip d’agents cívics nocturns es vehicularia a través d’un Pla d’ocupació municipal per inserir persones majors de 45 anys aturades i en risc d’exclusió social, residents a Viladecans. ERC creu que Viladecans com a ciutat educadora i promotora del dret a la ciutat -entès com el conjunt de polítiques orientades a promoure la prosperitat i la qualitat de vida per a tothom- ha de dedicar més esforços a reconduir i solucionar fenòmens pertorbadors de la convivència i del bon ús de l’espai públic. En aquest sentit, en els darrers anys està guanyant un renovat protagonisme la figura dels “serenos”, vigilants municipals que ajuden a prevenir i controlar el vandalisme i altres conductes reprovables, en estreta col·laboració amb la Policia Local i durant totes les nits de la setmana.

La minideixalleria mòbil de l'Ajuntament de Viladecans

El govern local rebutja una moció d’ERC per millorar la recollida selectiva, 11 punts per sota de la mitjana catalana

Els dos socis de govern a l’Ajuntament de Viladecans, PSC i Comuns, han rebutjat al Ple de setembre un moció del grup d’ERC per millorar la recollida selectiva de residus a la ciutat. L’equip de govern s’escuda en què ja està treballant en algunes de les mesures plantejades o bé estan previstes, però la realitat i les dades demostren el contrari: Viladecans recull de forma selectiva un 34% dels residus quan la mitjana catalana és del 45%. Els republicans van plantejar la moció com un full de ruta amb propostes que es podien començar a explorar i que s’han demostrat efectives en altres municipis. Per exemple, convertir els quioscos de premsa tancats en minideixalleries que permetin desar residus de petit format amb un horari i personal de suport fruit de plans d’ocupació. Una de les altres iniciatives consistia en iniciar una prova pilot del servei “porta a porta” al barri d’Alba-rosa, ja que té una horografia complicada i els veïns fa anys que es queixen per les mancances actuals. En el mateix sentit, el grup d’ERC instava a iniciar una altra prova pilot al barri de l’Eixample per implantar un sistema de contenidors d’obertura i control amb targeta personalitzada, anomenats contenidors intel·ligents. També proposava reemplaçar progressivament les actuals papereres per unes altres amb dipòsits diferents segons el tipus de fracció o reemplaçar els panells informatius municipals per altres models que funcionen alhora com a microdeixalleries de residus de poc volum. Finalment, els republicans instaven el govern local a ampliar el servei de recollida “porta a porta” al sector comercial i hosteler del municipi, incloent no només paper i cartró, sinó també plàstic i vidre com succeïa anys enrere, i en horaris que evitin molèsties al veïnat. També reclamaven una vegada més que el consistori estudiï la remunicipalització del servei de recollida de residus, actualment en mans de la multinacional Urbaser. ERC recorda que des d’institucions com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’ha recomanat als ajuntaments que implantin nous models de recollida de residus com els contenidors intel·ligents o el servei “porta a porta”, que ha tingut èxit en poblacions com Tiana o Torrelles de Llobregat, i que també s’han implantat parcialment a les ciutats veïnes de Gavà o Sant Boi de Llobregat.

Els nous semàfors a l'avinguda Segle XXI amb Olof Palme i Germans Gabrielistes

Després de cinc anys, ensurts i atropellaments s'instal·len per fi els nous semàfors al Vilamarina

Aquest estiu s’ha materialitzat per fi la instal·lació de semàfors als passos de vianants de l’av. Segle XXI amb Olof Palme i Germans Gabrielistes a l'alçada del centre comercial Vilamarina, una reclamació de veïns, centres educatius i entitats esportives que ERC exigia a l’equip de govern des de 2015. Portem cinc anys reclamant la instal·lació de semàfors a l’encreuament mitjançant diferents precs i advertint de la perillositat d’aquest tram molt transitat. Hi ha hagut varis atropellaments i cada dia hi ha ensurts. Al febrer de 2019 un grup de mares del Col·legi Sant Gabriel fartes d’aquesta situació, van fer una recollida de signatures per a la instal·lació dels semàfors després de l’atropellament d’una veïna del Vilamarina i mare de l’escola. Aquell mateix Ple del febrer del 2019 ERC va presentar una moció per a la instal·lació del conjunt semafòric adjuntant les 760 signatures recollides. Tot i que el govern de PSC i Comuns va evitar votar-la a favor, a les poques setmanes es va posar en contacte amb el grup que recolzava les signatures i va posar fil a l’agulla. Sorprèn no obstant el retard en la posada en marxa definitiva dels semàfors, sembla per problemes amb el subministrament elèctric segons expliquen des de l’Ajuntament. En tot cas, és incomprensible que s’enretiressin les bandes reductores instal·lades com a mesura provisional abans que s’activessin els semàfors amb l’inici del curs escolar. Perquè aquest estiu han tornat les accelerades i frenades al mateix punt.