ERC Viladecans

Totes les notícies

La consellera Vergés s'ha reunit amb l'equip directiu de l'Hospital

El 16 de juliol comencen les obres del nou Hospital de Viladecans

El proper 16 de juliol s’inicien les esperades obres del nou Hospital de Viladecans, centre que dona atenció als més de 185.000 habitants dels municipis de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat. Es compleix així una de les principals reivindicacions veïnals gràcies a la lluita de la plataforma Salvem l'Hospital de Viladecans i el compromís del Govern de la Generalitat amb el territori, més específicament del Departament de Salut amb la consellera republicana Alba Vergés al capdavant.  Vergés ha visitat aquest divendres 13 de juliol el centre on s’ha mostrat molt satisfeta de poder anunciar l’inici d’unes obres llargament esperades al sud del Baix Llobregat. “La qualitat dels nous espais suposarà una gran millora per als ciutadans i els professionals”, ha assegurat després de reunir-se amb l’equip directiu de l'hospital i amb els alcaldes de la zona d'influència. La consellera, a més, ha tingut un reconeixement explícit pel seu antecessor, Antoni Comín, que “va creure molt en aquest projecte”. Les obres haurien d'haver començat l'any passat però l'aplicació de l'article 155 i un litigi plantejat per una de les empreses licitants que va perdre el concurs públic han endarrerit fins aquest estiu la posada en marxa de la transformació al centre hospitalari. El primer que es farà serà traslladar les dependències en espais que hauran de ser enderrocats per poder construir el nou edifici de l’hospital. Aquesta primera fase del projecte està previst que estigui enllestida a finals d’any i suposarà la reubicació temporal de les dependències afectades a d’altres àrees de l’hospital o mòduls.      Totes les accions s’han dissenyat amb l’objectiu que l’execució de les obres afecti el menys possible als pacients i a l’activitat diària de l’hospital. La primera fase dels treballs també afectarà al pàrquing del centre, que veurà reduïdes les seves places de forma molt significativa.

Vestíbul del Podium el passat  8 de juliol

Malestar veïnal a Viladecans per la manca d’espai a la piscina municipal descoberta del Podium

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans s’ha fet ressò del malestar de molts veïns i usuaris per la manca d’espai i els preus de la piscina exterior del Podium, l’única descoberta i de titularitat pública a la ciutat. El passat diumenge 8 de juliol, en plena onada de calor, es va haver de restringir l’accés per excés d’aforament. El complex esportiu Podium va néixer el 2015 amb polèmica pel seu alt cost (21 ME), pel deute astronòmic contret amb Urbaser per finançar-lo (5,5 ME) i perquè va representar la desaparició de les antigues piscines Joan Masgrau: molts habitants recorden com eren més grans i comptaven amb una zona verda àmplia per descansar i jugar. L’equip de govern (PSC+ICV) ha vinculat la construcció d’una nova piscina al desenvolupament urbanístic del Pla de Llevant, una opció que Esquerra no comparteix perquè l’operació es podria allargar durant anys i perquè es torna a vincular la construcció d’equipaments públics al desenvolupament de grans projectes urbanístics. Els republicans estudien ubicacions alternatives per construir una nova piscina descoberta que respongui a les necessitats d’un municipi com Viladecans, amb 66.000 habitants. I recorden com l’antiga piscina de Can Sellarés -el recinte lúdic i esportiu mancomunat amb l’Ajuntament de Gavà- està abandonada i desaprofitada. La portaveu municipal d’ERC i candidata a l’alcaldia el 2019, Bàrbara Lligadas, assegura que “la piscina descoberta del Podium és més petita que qualsevol piscina comunitària. Molta gent encara es pregunta com és possible que l’Ajuntament deixés perdre les antigues piscines municipals Joan Masgrau. Viladecans es mereix una piscina pública adequada als nostres temps per fer menys feixuga la temporada de calor i és una evidència que l’actual és del tot insuficient”.   Bus gratuït a la platja Esquerra Republicana també reclama a l’Ajuntament que prengui nota de l’exemple de Gavà i faciliti el transport gratuït a la platja de la Murtra en autobús des del nucli urbà.

El caravàning està a l'alça al nostre país i més estès encara a Europa

ERC Viladecans proposa habilitar una àrea de servei i pernoctació d'autocaravanes, la primera al sud del Baix Llobregat

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presenta al Ple d’aquest mes de juny una moció per habilitar una àrea de servei i pernoctació per autocaravanes i campers al terme municipal, la que seria la primera al litoral del Baix Llobregat. L’objectiu és singularitzar i augmentar l’oferta turística de Viladecans apostant per un tipus de turisme sostenible i en constant creixement.   Anar de vacances en autocaravana o càmper -furgoneta condicionada com a habitatge- és una opció que cada vegada té més adeptes al nostre país, molts més si tenim en compte la mitjana europea. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) el 17% dels turistes que venen a Catalunya ho fan per carretera. La portaveu republicana Bàrbara Lligadas ha assegurat que “un dels reptes que tenim com a ciutat és aprofitar les potencialitats que ens proporciona el fet d’estar tan a prop de Barcelona sense perdre la nostra identitat, sense ser absorbits en una gran conurbació uniforme. Viladecans ha estat des de fa molt anys una ciutat amb tradició de càmping: la seva proximitat a capital, el litoral lliure d’edificacions, les pinedes, les platges interminables i la seva immillorable ubicació, molt ben comunicada, la poden convertir en un punt estratègic per a aquest tipus de turisme”.   Les àrees de servei i pernoctació per autocaravanes i campers actuen com a pol d’atracció pels usuaris. Actualment les més properes són les de la Colònia Güell (a Santa Coloma de Cervelló) i Vallirana, per tant no n’hi ha cap en l’àmbit del Baix Llobregat marítim, que compta amb nombrosos atractius turístics vinculats a la platja i l’oci familiar. Hi ha molts exemples arreu de Catalunya d’aquest tipus d’infraestructures que són un model d’èxit: el Consell Comarcal del Solsonès, els municipis de Platja d’Aro i Arbúcies en són alguns. Cal recordar, alhora, que el turisme d’autocaravana és un turisme de qualitat, amb un alt nivell de sensibilització i respecte pel medi ambient.

Enderroc del Poliesportiu Municipal del Centre

ERC Viladecans critica la venda del solar de l’antic Poliesportiu Centre quan el complex Podium ja està pagat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha retret durant el Ple de maig a l’equip de govern (PSC+ICV) que continuï endavant amb els plans per vendre el solar de l’antic Poliesportiu Municipal del Centre, malgrat que el principal motiu esgrimit pels socis de govern en el seu dia -finançar el cost del nou complex esportiu Podium a la Torre Roja- ja no té raó de ser després d’haver liquidat recentment tot el deute bancari acumulat.   Segons la regidora d’Esquerra Republicana Myriam Moysset, “intercanviar l’ús d’equipaments del solar del pavelló cap al Podium i fer creure als veïns que és una imperiosa necessitat vendre aquest terreny per pagar el nou centre esportiu de la Torre Roja és de traca”. “El que sí hem perdut”, ha afegit, “és un equipament històric al casc antic, un barri mancat de serveis públics, per deixar pas a l’enèsima promoció immobiliària. Ara s’aixecarà un bloc de pisos de sis plantes sense cap metre quadrat d’habitatge dotacional per a serveis socials ni espai per a equipaments”.   Moysset justificava així el vot “radicalment en contra” d’ERC a la desafectació i l’expedient de contractació i plecs de condicions per adjudicar el solar de l’avinguda de Josep Tarradellas. En aquest sentit, ha assegurat, “quan ja hem deixat enrere la bogeria del deute contret amb Urbaser per construir el Podium, el govern segueix optant per vendre patrimoni i construir més pisos. Si suposadament l'Ajuntament està tan sanejat econòmicament com diuen, cal seguir venent patrimoni i amortitzant deute? Cada dia estem més convençuts que han convertit el consistori en una promotora immobiliària”.   Pluja de milions a un any de les municipals D’altra banda, durant el mateix Ple es va debatre la destinació de part del romanent del pressupost municipal de 2017: ERC va votar per primera vegada en tot el mandat a favor d’un punt a l’ordre del dia sobre romanents perquè s’han inclòs moltes de les actuacions que els republicans venen reclamant des de fa anys i que senten en bona part com a pròpies.

Nou tram de carril bici en direcció al Remolar

ERC Viladecans reclama més seguretat en els nous trams de carril bici a la platja i el Remolar

A ERC Viladecans creiem en la seguretat vial i per això al Ple municipal de maig hem demanat que es millori la protecció de ciclistes i vianants al nou carril bici que uneix l’outlet amb el Camí del Mar/Camí de les Filipines. Proposem un separador metàl·lic amb recobriment de fusta en tot el nou tram, fins a l’antiga carretera de València, i reubicar amb caràcter urgent les tanques de protecció actuals a les corbes: s’han de col·locar arran dels carrils pels vehicles ja que tal com estan ara són un perill per bicicletes i gent a peu en cas de sortida de via d’un automòbil, quedarien atrapats. Caldria incloure també protecció per als motoristes a la biona per prevenció en cas de caigudes.  És una carretera amb trànsit constant de vehicles, sovint pesants; una de les principals vies d’entrada i sortida de la ciutat per connectar amb la C31 i el polígon de Barnasud. La circulació és ràpida i actualment la separació amb el carril bici és insuficient i fàcilment vulnerable. També sol·licitem la instal·lació de senyals lluminoses amb fluor en els passos de vianants entre la B-204 i la B-220, un augment general de la il·luminació al carril i que s’habiliti una zona de decans amb una font d’aigua potable. De fet, el passat 28 de febrer ja es va produir un accident de trànsit amb invasió del carril bici per part d’un vehicle, sense causar danys personals. La petició la vam formular el mes de març al Departament de Territori de la Generalitat però entre l’article 155 (que ho ha aturat gairebé tot) i el traspàs imminent de la titularitat de la carretera a l’Ajuntament les millores continuen pendents. No és l’única intervenció necessària als carrils bici locals: el nou tram recent enllestit per l’Ajuntament i l’AMB que connecta la part final del Camí del Mar amb l’Espai Natural del Remolar -paral·lel a l’autovia de Castelldefels- també té una manca d’elements físics separadors amb els vehicles.

La sala petita d'ATRIUM Viladecans plena de gom a gom

Bàrbara Lligadas: “no em presento per ser portaveu a l’oposició, avui em presento a l’alcaldia de Viladecans”

La sala petita d’ATRIUM Viladecans es va omplir de gom a gom aquest divendres 25 de maig en la presentació de Bàrbara Lligadas com alcaldable d’ERC a les eleccions municipals de 2019. Davant de més de 150 persones, el diputat i futur conseller d’Acció Exterior de la Generalitat Ernest Maragall va presentar a l’actual portaveu d’ERC a l’Ajuntament, que repeteix com a cap de llista després d’haver estat reelegida per l’assemblea local el passat 16 d’abril. L’acte es va obrir amb una benvinguda a càrrec del president de la secció local Xavier Martin.   Durant el seu discurs Lligadas va assegurar que “ara és l’hora de demostrar que les coses es poden fer diferents a l’Ajuntament i hi ha una cosa que tots tenim clara, ERC és el primer partit d’esquerres a Catalunya i per això jo ara sé que no em presento per ser la portaveu del primer grup municipal a l’oposició. Jo avui em presento a l’alcaldia de Viladecans”.   La candidata va afegir que “em comprometo a seguir amb el mateix compromís, de no enganyar, direm veritats impopulars potser però mai mentirem. Si una cosa no es pot fer no enganyarem a la ciutadania. I treballarem sempre en base als valors republicans d’igualtat, justícia, equitat, llibertat. És la nostra manera de ser i això és el que portarem a l’Ajuntament. Continuarem plantant cara amb temes urbanístics com per exemple amb el Pla de Llevant que, malgrat sigui ara mateix pràcticament una realitat, el revisarem de dalt a baix i intentarem revertir tot allò que estigui a les nostres mans. I em comprometo a no continuar construint barris, sinó a millorar els barris que ja tenim”.   Per la seva banda, Ernest Maragall va reflexionar sobre Viladecans i la seva relació amb el conjunt del país: “aquest espai no està acabat, no hem sabut donar-li tota la qualitat, la capacitat, la riquesa, la justícia, la dignitat que es mereix i que pot tenir. Catalunya i Viladecans no són dues realitats que vagin en paral·lel, aquesta és una de les claus per discutir d’ara i fins a les eleccions municipals.

Entrada a l'aparcament de la Plaça Constitució amb l'antic mercat a la dreta

ERC Viladecans vol places de lloguer amb abonaments assequibles pels veïns al futur aparcament soterrat de la Plaça Constitució

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions a la segona Modificació puntual del Pla General Metropolità en l’àmbit de la Plaça de la Constitució. Esquerra proposa que el futur aparcament soterrat que es construirà en els terrenys alliberats per l’antic mercat inclogui places de lloguer amb abonaments econòmics per als veïns de la Montserratina. Es tracta d’un dels barris més poblats de la ciutat amb gran dèficit de places per aparcar, motiu de queixa i malestar entre els habitants. El projecte actual promogut per l’equip de govern (PSC+ICV) contempla la construcció de 64 habitatges en el nou solar que s’obtindrà entre la plaça reformada el 2015 i l’avinguda de la Roureda. Això comportarà un increment de residents i de circulació de vehicles en un entorn ja prou saturat. El pitjor -assenyalen els republicans- és que l’aparcament soterrat del nou bloc de pisos, tal com està plantejat, només resoldrà les necessitats dels nous veïns i dels locals comercials que s’obriran als baixos. La portaveu municipal d’ERC Bàrbara Lligadas considera que “la distribució de places d’aparcament en plantes soterrani és clarament insuficient, ja que només té en compte les necessitats dels futurs veïns i clients dels locals comercials, però s’ignora el problema crònic per a bona part dels residents del barri de la Montserratina”. Al seu parer, “cal aprofitar aquesta oportunitat per oferir places en règim de lloguer amb abonaments assequibles per als veïns, sense ànim lucratiu” i, malgrat que es tracta de terrenys privats, Esquerra insta l’Ajuntament a treballar en aquest sentit. Habitatge dotacional i equipaments ERC també ha presentat al·legacions pel que fa a la tipologia dels nous habitatges i posa damunt la taula la necessitat de redistribuir els percentatges, introduint un 10% d’habitatge dotacional. Un altre 10% seria en règim concertat, un 30% en règim general i el 50% restant en règim lliure (que disminuiria en un 10% respecte la proposta del consistori).

Pas de vianants a Francesc Macià amb visió 0.

ERC alerta del desgavell en els passos de vianants a Viladecans

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha reclamat durant el Ple d’abril a l’equip de govern (PSC+ICV) que posi fre a l’actual desgavell en molts passos de vianants de la ciutat, sense visió ni per les persones que van a peu ni pels conductors. La regidora republicana Myriam Moysset considera que “és un perill potencial que demostra com es prioritza el trànsit de vehicles, sense planificació, i es col·loquen contenidors impedint veure si algú vol creuar”. “Des d’Esquerra”, ha afegit, “volem una ciutat per les persones, una ciutat dels petits detalls i amiga dels que ens movem a peu”. Els republicans han localitzat desenes de casos gràcies a una crida a les xarxes socials per mitjà de la qual diversos veïns han fet arribar exemples de les mancances en els passos de vianants i en la senyalització viària en general. Alguns dels passos amb menys visió s’encadenen a l’avinguda de la Roureda, però es troben exemples arreu de la ciutat (com a l’avinguda Francesc Macià, a la imatge). A més, hi ha alguns passos amb bandes reductores a escassos centímetres que posen en risc una possible frenada i també es constata una manca de manteniment flagrant amb cargols solts que sobresurten, tal i com s’ha denunciat també per xarxes socials. Moysset ha explicat que “hem exigit a l’equip de govern que actuï, que posi fil a l’agulla perquè és una qüestió de seguretat vial, d’evitar atropellaments i accidents. De prevenir abans de lamentar”. ERC proposa esponjar els passos de vianants eliminant les places adjacents d’aparcament per a vehicles i substituint-les per places d’estacionament per a motocicletes i bicicletes. També posa de relleu nombrosos casos en què els passos no estan degudament senyalitzats com marca la normativa i assenyala com en d’altres contenen pintura vermella, quelcom prohibit pel reglament de circulació ja que posa en risc ciclistes i motociclistes pel perill de relliscades. A més, sovint aquests passos pintats en vermell són elevats amb rampes de formigó excessivament altes on rasquen els baixos dels vehicles.

Lligadas durant el seu parlament a l'assemblea local

Bàrbara Lligadas, reescollida cap de llista d'ERC Viladecans a les municipals de 2019

L'actual portaveu municipal d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha estat reescollida cap de llista dels republicans i candidata a l'alcaldia de cara a les eleccions municipals de 2019. L'assemblea local celebrada el 16 d'abril l'ha escollit amb un 75 % dels vots de la militància a favor i un 25 % de vots en blanc després d'haver estat l'única candidata que ha presentat els avals necessaris. La portaveu de 35 anys repetirà així per tercera vegada com a número 1 d'Esquerra al consistori.   Lligadas ha agraït el suport dels companys i companyes de la secció local i ha assegurat que "seguiré treballant pel programa més engrescador i el model de ciutat més potent i ben definit". La cap de llista ha repassat breument la feina feta durant els tres anys de l'actual mandat municipal com a tercera força de l'Ajuntament i ha demanat el compromís a tot l'equip republicà per aconseguir els millors resultats de cara el 2019. En aquest sentit, ha afegit que "si el 2015 ja vaig pronosticar que Esquerra Republicana trencaria el seu sostre electoral a la ciutat, estic convençuda que en les properes eleccions municipals podem trencar les majories que sostenten els governs socialistes des de fa dècades". "Està a les nostre mans i per això us necessito a tots", ha conclòs.     ERC Viladecans té previst presentar oficialment la candidata en un acte obert al públic durant el proper mes de maig. La proclamació de la cap de llista ha tingut lloc poques setmanes després de renovar l'executiva local d'Esquerra, amb el president Xavier Martín al capdavant i una clara aposta pel talent femení.