ERC Viladecans

Totes les notícies

ERC impulsa el programari lliure a l'Ajuntament de Viladecans

El Ple municipal de juliol va aprovar amb els vots a favor de tots els grups una moció d'ERC Viladecans pactada amb l'equip de govern per promoure el programari lliure, així com la tecnologia lliure i de fonts obertes a l'Ajuntament. En concret el text transaccionat insta els serveis tècnics del consistori a redactar un informe per valorar la viabilitat operativa i econòmica de transformar les bases de dades de pagament que s'utilitzen actualment a l'oficina del Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) cap a solucions basades en el programari lliure. La regidora republicana Myriam Moysset va explicar durant la sessió plenària que "el 2011 l’Ajuntament va fer un gran esforç creant una bases de dades unificada, i per tant elevant la consistència de la informació, canviant els formats de les dades, augmentant l’ús d’aquestes dades per part d'altres departaments, afavorit pel canvi en l’estructura de llicències. Això ha suposat un cost de 30.000€ l'any en les llicències del programari i un número semblant en les llicències per les bases de dades. Al 2011 aquests eren els imports i eren les millors eines per l’oficina. Ara bé, des del 2011 ha evolucionat molt el programari lliure en el món de la geoinformació i està clarament contrastada la seva eficàcia perquè les gran administracions cartogràfiques estan migrant els seus fluxos de treball o iniciant la migració com és el cas de l'Ajuntament de Barcelona o el de Gavà". Moysset va insistir que "l’esperit d’aquesta moció és posar en valor l’ús del programari lliure a l’Ajuntament de Viladecans i impulsar concretament el que s’utilitza a l’oficina SIG que tracta i gestiona una infinitat de dades geolocalitzades per a una visualització comprensible i anàlisi. La geoinformació és base i motor de la innovació i cal valorar-la i potenciar-la per treure tot el valor que aquesta aporta en la generació i gestió de serveis a la ciutadania". "El programari lliure en general dona a les administracions públiques importants avantatges: fonamenta la competitivitat en la capacitat d’oferir serveis d’alt valor afegit, en adaptar-lo a la demanda, i és molt més econòmic.

Tanatori municipal de Viladecans

ERC Viladecans valora la nova ordenança de serveis funeraris impulsada gràcies a una moció dels republicans de 2016

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans votarà a favor de la nova ordenança de serveis funeraris al Ple municipal d’aquest dijous 27 de juliol.  Els republicans valoren el redactat i les millores incloses en el document respecte l’anterior normativa de 1998 gràcies a una moció d’ERC aprovada per unanimitat el gener de 2016. Amb el nou marc normatiu augmenten els mecanismes d’informació i protecció dels veïns a través d’una guia de les persones usuàries, s’exigeix a les empreses operadores un paquet d’enterrament bàsic i s’eliminen les limitacions que impedien fins ara l’entrada d’altres empreses del sector a Viladecans.   El regidor d’ERC, Xavier Martín, reconeix que “l’última versió de l’ordenança incorpora gran part dels punts demanats per Esquerra i en conjunt representa un pas important i una millora indubtable. Hi ha serrells pendents com la concreció dels serveis bonificats per a les famílies amb menys recursos on podríem ser pioners i hem arrancat un compromís per part del govern de començar a treballar-hi després de l’estiu. També resta al tinter la publicació dels preus dels serveis d’Àltima de forma clara i nítida al web municipal. Aquesta informació es vincula al disseny d’una guia complerta de preus, serveis i drets de l’usuari que veurà la llum un cop s’aprovi l’ordenança de forma definitiva. Malgrat això cal reconèixer la feina feta i l’esforç de tots per posar-nos d’acord. Estem satisfets perquè hem aconseguit un bon acord i un consens que beneficiarà al conjunt dels veïns de Viladecans”.   Martín considera que “potser aquesta ordenança no és la millor opció i l’ideal hauria estat municipalitzar els serveis funeraris. En tot cas, ERC va ser l’únic grup polític que va votar en contra de la privatització dels serveis el 2010. Ara, pocs anys després, veiem com teníem raó i posar el servei en mans d’un monopoli privat va ser contraproduent. Municipalitzar el servei en aquest moment ens comportaria un cost econòmic inassolible i creiem que aquesta ordenança és la millor mesura per garantir un servei de qualitat a un preu just, per evitar que la mort sigui un luxe”.

Accés a la discoteca des de la C-31

ERC Viladecans pregunta al Ple municipal de juliol sobre els últims incidents a la discoteca elrow de l’autovia de Castelldefels

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presentarà una bateria de preguntes al Ple municipal de juliol arran dels incidents del passat cap de setmana a la discoteca elrow ubicada al lateral de l’autovia de Castelldefels, dins el terme municipal de Viladecans. Dissabte un jove de 19 anys que participava en una festa diürna va morir per sobredosi d’èxtasi a l’Hospital de Bellvitge i tres persones més van ser traslladades al centre hospitalari amb símptomes similars. A més un quart jove de nacionalitat italiana va ser atropellat a la C-31 i posteriorment detingut pels Mossos d’Esquadra per un delicte contra la salut pública, ja que va ser sorprès amb estupefaents a les butxaques.    Es dóna la circumstància que molts dels clients de la festa -que va aplegar a més de 4.000 persones- procedien de Salou. Van arribar a Viladecans amb autobusos llogats per l’empresa propietària -la mateixa que organitza el polèmic Saloufest o el festival de música electrònica dels Monegros- davant el malestar generat entre els veïns del municipi de la Costa Daurada. ERC vol conèixer quines són les mesures de l’equip de govern adoptades per controlar l’activitat d’oci d'aquest establiment, especialment davant festes diürnes com la del passat cap de setmana que concentren moltes persones a tocar de l’autovia de Castelldefels amb els conseqüents riscos per la seva pròpia salut i la dels usuaris de la C-31. Cal recordar que l’accés a la discoteca des de la carretera és molt brusc i pràcticament sense carril de desacceleració i acceleració, amb pocs metres de separació respecte l'entrada principal.    Els republicans també volen consultar la llicència d’activitats que l’Ajuntament va atorgar a l’empresa propietària i que li permet obrir -de forma excepcional- fins a dotze dies a l'any en horari diürn malgrat la prohibició dels afterhours aprovada per l'Ajuntament el 2014 arran dels aldarulls i les molèsties que causaven aquesta mena d'establiments al Polígon Industrial del Centre.

Cartell de l'acte del 7 de juliol

ERC Viladecans celebra el 25è aniversari de la seva refundació

La secció local d’ERC a Viladecans ha organitzat pel proper divendres 7 de juliol (20 hores) un acte de celebració del 25è aniversari de la seva refundació. La cita començarà amb els parlaments dels tres regidors republicans a l’Ajuntament (Bàrbara Lligadas, Myriam Moysset i Xavier Martín) que faran balanç de l’acció del grup municipal a l’equador del mandat i avançaran els objectius principals dels propers dos anys.  ERC va recuperar la presència a Viladecans el 1992 gràcies a l’impuls de diversos militants i simpatitzants que seran homenatjats durant el posterior sopar de germanor previst al Parc de la Marina. S’espera la presència d’altres càrrecs del partit com el president de la Federació Comarcal del Baix Llobregat, Jordi Albert, o històrics com l’exsecretari d’Organització i Finances d’ERC, Xavier Vendrell, natural de Sant Joan Despí i un dels artífexs de la implantació del partit a la comarca.  

L'acte s'ha celebrat a la plaça de la Vila plena de gom a gom

Rovira: “El referèndum és imparable, perquè el demana el 80% de ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha defensat aquest divendres 9 de juny a Viladecans que el referèndum per decidir el futur de Catalunya no es podrà aturar. Ho ha fet després que el Govern de la Generalitat hagi anunciat al que el referèndum es farà l'1 d'octubre i la pregunta serà "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?". “El referèndum d’autodeterminació de Catalunya és imparable, perquè el demana el 80% dels ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”, ha afirmat Rovira, que ha afegit que també ho és perquè “avui hem fet un pas més i ja tenim data i pregunta”.  La secretària general ha fet una enumeració de tots aquells elements pels quals el referèndum no es podrà aturar: “I ho és, també, perquè els ciutadans saben que l’estat no el podrà aturar. Com ho farà per dir a aquests milers de persones que no hi haurà urnes i que no es podrà votar? Si l’estat espanyol el que fa és intentar impedir el referèndum, amenaçar, judicialitzar, aturar tots i cadascun dels avenços que impulsa el Parlament de Catalunya, l’estat fracassarà, perquè no hi ha cap estat avui a Europa, al segle XXI, que pugui mantenir la repressió infinita. És per això que el referèndum és clarament imparable”, ha sentenciat la secretària general.   Rovira ha destacat, a més, que el referèndum “tindrà totes i cadascuna de les garanties democràtiques, estarà validat, supervisat i tindrà un resultat vinculant”, elements que també el fan imparable. “I guanyarem. Ens guanyarem el futur i l’oportunitat de construir un país més just i més digne”, ha manifestat.  El referèndum no es podrà aturar -ha explicat Rovira- “perquè tindrà un marc legal, una llei que el farà possible”. Estarà amparat per una norma del Parlament de Catalunya que “apel·larà al dret internacional, a principis que són clarament universals, al principi democrocràtic i el dret a l’autodeterminació, que no té patent espanyola”.

Cartell de l'acte del 9 de juny

Marta Rovira duu la precampanya d’ERC pel referèndum a Viladecans

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, protagonitzarà aquest divendres al vespre a Viladecans (19h, plaça de la Vila) l’acte “Sí a la República de la igualtat” en el marc de la precampanya dels republicans pel referèndum. Es tracta de la primera aturada al Baix Llobregat on Rovira centrarà el seu discurs en les polítiques d’igualtat i l’Estat del Benestar. Entre d’altres, ERC aposta per una República que defensi els més vulnerables i garanteixi a tothom l’accés a un habitatge digne i als subministraments bàsics per viure. També vol construir un sistema integral de Salut i Atenció Social públic i universal que acabi amb les retallades i les llistes d’espera, i garanteixi una atenció de qualitat per a tothom. L’acte serà presentat pel president d’ERC Viladecans, Xavier Martín, i també comptarà amb la participació de la representant de l’Agrupació de Dones del s. XXI, Pepi Albà; el portaveu de les JERC Viladecans, Joan Bausa; i la portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans, Bàrbara Lligadas.  

Imatge aèria amb la previsió d'urbanització del sector

ERC Viladecans lamenta que el PSC tanqui la porta a reconsiderar el Pla de Llevant, promogut d’esquenes a la ciutadania

Els republicans recorden que el projecte urbanístic de 2015 preveu la construcció d’un nou barri a la falda de la muntanya de Sant Ramon amb gairebé 3.000 habitatges, trinxant el pulmó verd d’Oliveretes El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans lamenta que el govern del PSC s’hagi negat a reconsiderar el Pla de Llevant aprovat el 2015 i que comportarà la construcció d’un nou barri a la falda de la muntanya de Sant Ramon amb gairebé 3.000 habitatges. Els republicans recorden que aquest projecte urbanístic s’ha promogut d’esquenes a la ciutadania sense els canals de participació ciutadana ni de transparència necessaris davant la transformació del model de ciutat.   Esquerra Republicana ha presentat al Ple municipal de maig una moció per valorar la modificació del Pla parcial urbanístic del sector de Llevant incloent processos deliberatius oberts a la ciutadania, en línia amb la moció sobre urbanisme aprovada en el penúltim Ple. No obstant, la proposta ha estat desestimada amb els vots en contra del PSC i el PP i les abstencions de Cs i GVCAP.  Han votat a favor Viladecans Sí Se Puede i ICV-EUiA, aquests últims socis de govern dels socialistes.   ERC recorda que el projecte vigent contempla la construcció d’edificis de 10 plantes que trencaran la silueta urbana de Viladecans, especialment a la façana que limita amb el terme municipal de Sant Boi. Segons càlculs estimats el nou barri comportaria l’arribada de 9.000 veïns -1.600 dels quals en edat escolar- amb el corresponent impacte en els accessos, el trànsit o el mapa educatiu de la ciutat. Entre d’altres punts polèmics, el Pla de Llevant implicarà la desaparició d’un dels últims vestigis del patrimoni fabril com és l’antiga Bòbila de Sales de la qual només es preveu conservar la xemeneia i algun detall menor. Un altre punt calent és la construcció de la via de cornisa per connectar la carretera de Sant Climent amb la rotonda del tanatori, on caldria garantir alternatives més respectuoses amb el territori.

Les al·legacions d'ERC al segon projecte de reforma

ERC Viladecans presenta al·legacions al segon projecte de reforma del Polígon Industrial Centre

El grup municipal d’ERC-AM a Viladecans ha presentat aquesta setmana al registre de l’Ajuntament un document amb les al·legacions al projecte de reforma del Polígon Industrial Centre que promou l’equip de govern (PSC+ICV). Es tracta del segon intent després de l’ampli rebuig generat a la primera proposta aprovada a finals de 2015. El nou planejament recull les conclusions de la comissió de treball integrada pels actors afectats, els agents socials i els representants polítics que s’ha reunit entre els mesos de juny i setembre.   ERC recorda que la primera modificació puntual del Pla General plantejada pel govern local enderrocava les cases històriques de la banda mar a l'avinguda Generalitat. La reestructuració preveia a més habitatges de fins a 10 plantes davant de la plaça de la Vila i a la façana de la carretera de la Vila, modificava usos industrials, dividia el polígon en diversos àmbits o usos desfigurant el seu caràcter industrial, i impedia el trànsit de camions d’alt tonatge, entre d’altres efectes negatius.     Tal com ha assegurat la portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, “a la pràctica la primera proposta urbanística aprovada a finals de 2015 pel Ple municipal amb els vots a favor del PSC, ICV i PP representava un torpede a la línia de flotació per a les petites i mitjanes empreses instal·lades al Polígon Centre de Viladecans, posant en perill els 2.500 llocs de treball tal com ha denunciat en múltiples ocasions la Plataforma en Defensa del Polígon Centre”.    El grup d’ERC va estudiar a fons el projecte i el va difondre àmpliament entre els principals afectats durant els primers mesos de 2016, principalment als veïns de les cases de l’avinguda Generalitat i als empresaris del polígon. Gràcies a la pressió dels republicans es va ampliar el període d’informació pública per presentar al·legacions en diverses ocasions, ja que inicialment només es contemplava un mes coincidint amb les vacances de Nadal.

Imatge aèria del Polígon Centre, objecte de reforma

ERC pacta amb el govern local un canvi de paradigma en la gestió de l’urbanisme a Viladecans

El Ple municipal d’abril a Viladecans ha aprovat una moció d’ERC pactada amb l’equip de govern (PSC+ICV) que ha de representar un canvi de paradigma en la gestió i tramitació dels processos urbanístics a la ciutat per mitjà de més informació i processos de participació ciutadana. L’acord arriba després de diverses polèmiques i moments de tensió ciutadana viscuts durant l’actual mandat municipal, especialment vinculats a la manca de transparència. És el cas de la reforma del Polígon Centre, de la construcció d’un bloc de set plantes a les portes del barri d’Alba-rosa o de l’enderroc del Poliesportiu Municipal del Centre per construir més pisos.   La regidora d’ERC Viladecans, Myriam Moysset, ha destacat que “estem molt satisfets d’haver consensuat la definició i diferenciació de tres zones en els projectes urbanístics com són l’afectació directa, la indirecta i la general. També hem concretat com s’ha d’informar en cada cas perquè no només és important saber si la teva propietat està afectada i de quina manera, sinó si el nou projecte urbanístic modifica el paisatge que t’envolta o, fins i tot,  la silueta urbana de tota la ciutat”.   “Si no tens informació no pots participar, no pots presentar al·legacions per modificar ni millorar la planificació. Per això a partir d’ara els projectes urbanístics de Viladecans hauran d’incorporar un plànol amb les diferents afectacions. A més un cop realitzada l’aprovació inicial i abans de la següent aprovació pel Ple s’haurà d’organitzar una reunió informativa amb tots els propietaris amb afectació directa, amb els presidents de comunitats de veïns en cas d’afectació indirecta i amb els presidents de les associacions de veïns en cas d’afectacions generals”, segons ha afegit Moysset.   Per mitjà de la mateixa moció es fixarà un termini per presentar al·legacions mínim de dos mesos durant el període d’informació pública i de 90 dies en el cas dels planejaments generals.