ERC Viladecans

Totes les notícies

Pas de vianants a Francesc Macià amb visió 0.

ERC alerta del desgavell en els passos de vianants a Viladecans

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha reclamat durant el Ple d’abril a l’equip de govern (PSC+ICV) que posi fre a l’actual desgavell en molts passos de vianants de la ciutat, sense visió ni per les persones que van a peu ni pels conductors. La regidora republicana Myriam Moysset considera que “és un perill potencial que demostra com es prioritza el trànsit de vehicles, sense planificació, i es col·loquen contenidors impedint veure si algú vol creuar”. “Des d’Esquerra”, ha afegit, “volem una ciutat per les persones, una ciutat dels petits detalls i amiga dels que ens movem a peu”. Els republicans han localitzat desenes de casos gràcies a una crida a les xarxes socials per mitjà de la qual diversos veïns han fet arribar exemples de les mancances en els passos de vianants i en la senyalització viària en general. Alguns dels passos amb menys visió s’encadenen a l’avinguda de la Roureda, però es troben exemples arreu de la ciutat (com a l’avinguda Francesc Macià, a la imatge). A més, hi ha alguns passos amb bandes reductores a escassos centímetres que posen en risc una possible frenada i també es constata una manca de manteniment flagrant amb cargols solts que sobresurten, tal i com s’ha denunciat també per xarxes socials. Moysset ha explicat que “hem exigit a l’equip de govern que actuï, que posi fil a l’agulla perquè és una qüestió de seguretat vial, d’evitar atropellaments i accidents. De prevenir abans de lamentar”. ERC proposa esponjar els passos de vianants eliminant les places adjacents d’aparcament per a vehicles i substituint-les per places d’estacionament per a motocicletes i bicicletes. També posa de relleu nombrosos casos en què els passos no estan degudament senyalitzats com marca la normativa i assenyala com en d’altres contenen pintura vermella, quelcom prohibit pel reglament de circulació ja que posa en risc ciclistes i motociclistes pel perill de relliscades. A més, sovint aquests passos pintats en vermell són elevats amb rampes de formigó excessivament altes on rasquen els baixos dels vehicles.

Lligadas durant el seu parlament a l'assemblea local

Bàrbara Lligadas, reescollida cap de llista d'ERC Viladecans a les municipals de 2019

L'actual portaveu municipal d'ERC a l'Ajuntament de Viladecans, Bàrbara Lligadas, ha estat reescollida cap de llista dels republicans i candidata a l'alcaldia de cara a les eleccions municipals de 2019. L'assemblea local celebrada el 16 d'abril l'ha escollit amb un 75 % dels vots de la militància a favor i un 25 % de vots en blanc després d'haver estat l'única candidata que ha presentat els avals necessaris. La portaveu de 35 anys repetirà així per tercera vegada com a número 1 d'Esquerra al consistori.   Lligadas ha agraït el suport dels companys i companyes de la secció local i ha assegurat que "seguiré treballant pel programa més engrescador i el model de ciutat més potent i ben definit". La cap de llista ha repassat breument la feina feta durant els tres anys de l'actual mandat municipal com a tercera força de l'Ajuntament i ha demanat el compromís a tot l'equip republicà per aconseguir els millors resultats de cara el 2019. En aquest sentit, ha afegit que "si el 2015 ja vaig pronosticar que Esquerra Republicana trencaria el seu sostre electoral a la ciutat, estic convençuda que en les properes eleccions municipals podem trencar les majories que sostenten els governs socialistes des de fa dècades". "Està a les nostre mans i per això us necessito a tots", ha conclòs.     ERC Viladecans té previst presentar oficialment la candidata en un acte obert al públic durant el proper mes de maig. La proclamació de la cap de llista ha tingut lloc poques setmanes després de renovar l'executiva local d'Esquerra, amb el president Xavier Martín al capdavant i una clara aposta pel talent femení. 

Ple extraordinari al Casal Montserratina

Lligadas retreu a l’equip de govern planificar la ciutat a cop de projecte urbanístic sense visió de conjunt

La portaveu del grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, ha posat de manifest la manca d’un model de ciutat per part de l’equip de govern (PSC+ICV) durant el Ple extraordinari sobre l’estat de Viladecans que ha tingut lloc aquest dijous 5 d’abril al Casal Montserratina. La sessió ha servit per fer balanç dels primers tres anys de mandat i ha comptat amb un únic punt a l’ordre del dia. Lligadas considera que “el problema de l’equip de govern és creure’s que aquest Ajuntament és seu i planificar la ciutat sense una visió de conjunt, a cop de projecte urbanístic i d’iniciativa privada”. I ha afegit: “Tenim dos models de ciutat molt diferents, no descobrirem la sopa d’all. Hem sigut el grup que més mocions ha presentat i la majoria amb un impacte directe al municipi”. La regidora ha enumerat diverses iniciatives en urbanisme, equipaments esportius, model de gestió, pressupostos municipals, polítiques socials, salut pública i suport a entitats. Després del discurs de l’alcalde Ruiz on ha exposat una visió de la ciutat i de l’acció de govern idíl·liques, Lligadas ha recordat que el Departament d’Economia encapçalat per Oriol Junqueras ha reduït en un 90% el deute acumulat amb l’Ajuntament. I també ha explicat com la futura ampliació de l’Hospital de Viladecans, ja licitada, ha estat gràcies al compromís del conseller de Salut Toni Comín amb el Baix Llobregat.  La portaveu ha fet especial èmfasi en les diferències que separen els republicans de l’equip de govern en matèria d’urbanisme, tal com s’ha posat de manifest amb la polèmica reforma del Polígon Industrial Centre, les cases històriques de l’avinguda Generalitat, l’edifici de la vergonya o, més recentment, amb el Pla de Llevant. Tanmateix, ha posat en valor la moció pactada l’any passat que ha permès iniciar un canvi de paradigma en l’accés a la informació i la participació ciutadana en tot allò que té a veure amb els projectes urbanístics, per exemple amb la remodelació del sector Roca.

La nova executiva d'ERC Viladecans

ERC Viladecans renova l'executiva local coincidint amb el 87è aniversari del partit de Macià, Companys i Junqueras

L'assemblea general d'ERC Viladecans ha aprovat per unanimitat aquest dilluns 19 de març la nova executiva local coincidint amb el 87è aniversari del partit de Francesc Macià, Lluís Companys i Oriol Junqueras. La nova direcció continua encapçalada pel president i regidor del grup municipal d'ERC-AM, Xavier Martín, i incorpora algunes novetats com l’aposta decidida pel talent femení: més de la meitat dels integrants de l'executiva renovada són dones. La joventut és un altre dels trets característics amb una mitjana d'edat de 37 anys, combinant experiència amb sang nova. Els càrrecs que repeteixen són Bàrbara Lligadas com a portaveu del grup municipal, Joan Bausa com a portaveu de les JERC Viladecans, Andrea Artero com a secretària d'Imatge i Comunicació, i Xavier Flores que deixa la secretaria d'Acció Política i Processos Electorals per la secretaria de Política Municipal. S'incorporen Montse Pacheco com a secretària de Dinamització Interna, Míriam Limón com a secretària d'Organització, Conxita Zaragoza com a secretària de la Dona, i Jordi Flores com a nou secretari de Finances. Durant la seva intervenció, el president Xavier Martín ha apostat per posar en valor la militància i per arribar fins a l’últim racó de Viladecans amb l’objectiu posat en les properes eleccions municipals de 2019. En aquest sentit, Martín ha avançat que l’executiva tornarà a proposar Bàrbara Lligadas com a candidata a l’alcaldia i ha destacat els principals eixos de treball que impulsarà a la secció local: comunicació, organització d’actes, equips de treball estables i temporals i apoderament de militants i simpatitzants. Per la seva banda, la portaveu republicana Bàrbara Lligadas ha posat èmfasi en la importància de les dones en la nova executiva. L'assemblea també ha comptat amb la presència del diputat al Parlament i president de la Federació Comarcal d'ERC al Baix Llobregat i l'Hospitalet, Jordi Albert, qui ha donat suport i ha desitjat tots els encerts al nou equip de Viladecans.

Façana de la factoria Roca a l'avinguda Generalitat

ERC Viladecans proposa millores en mobilitat, habitatge i equipaments a la reordenació del sector industrial Roca

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat aquest dimarts 13 de març un paquet d’al·legacions a l’avanç de planejament urbanístic per a la remodelació del sector industrial Roca, una operació promoguda pels consistoris de Gavà i Viladecans i la multinacional catalana. En concret els republicans proposen millores en els àmbits de la mobilitat, l’habitatge, els usos dels terrenys, els equipaments o l’espai públic.     La memòria del projecte, que ha estat a exposició pública fins aquesta setmana, és una declaració d’intencions que s’acabarà materialitzant en una modificació puntual del Pla General Metropolità, donant resposta als convenis subscrits pels tres actors de la reforma. ERC fa d’entrada una valoració positiva del pla urbanístic perquè conserva els 650 llocs de treball actuals i compta amb el vistiplau dels sindicats majoritaris.   La portaveu municipal republicana, Bàrbara Lligadas ha puntualitzat que “després de resseguir la lletra petita del projecte hem presentat un plec d’al·legacions que considerem necessàries”. “Tenim molt present”, ha afegit, “la polèmica reforma del Polígon Industrial Centre, adjacent als terrenys de Roca, i per això mantenim el benefici del dubte, perquè sabem que darrere alguns eufemismes i paraules grandiloqüents la realitat amaga sovint alguns gripaus que amenacen la qualitat de vida de la ciutat i el futur de vàries generacions”.   ERC adverteix del risc de generar grans titulars i grans expectatives, efectistes en termes de publicitat i càlculs electoralistes però difícilment assolibles a curt i mitjà termini i palpables per la ciutadania. Els republicans també assenyalen com “aquest pla gira entorn a les necessitats de la multinacional Roca, per damunt de les prioritats més immediates de la ciutat, ja que preveu com a primera fase la construcció de la nova seu de la companyia i del tram ubicat a Gavà. Només en última instància i d’aquí a 25 anys es culminaria el parc empresarial i d’innovació que ha d’acollir Viladecans”.

La pista del Podium compartida per diversos clubs

ERC Viladecans veu tracte desigual en les ajudes de l’Ajuntament a les entitats esportives locals

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha instat l’equip de govern (PSC+ICV) a buscar fórmules per reconduir el desordre i el tracte desigual en les ajudes a les entitats esportives de la ciutat detectats després d’haver analitzat el número d’hores que utilitzen les instal·lacions públiques i les subvencions que van rebre per part del consistori durant la temporada 2016-2017.   Un cop analitzades les dades arran de les queixes de diverses entitats esportives, la portaveu d’ERC Viladecans Bàrbara Lligadas assegura que “hi ha marge de millora per un tracte més igualitari entre els clubs esportius de la ciutat, sense perjudicar aquells que actualment tenen més beneficis per nombre de socis o per la seva implantació. No qüestionem que els clubs més grans rebin també més suport municipal. Demanem que s'estudiï la possibilitat d'establir contractes programa amb les entitats esportives”. “Una opció", ha afegit, “que permetria endreçar les relacions entre l’Ajuntament i els clubs esportius, evitant així qualsevol indici de possible discrecionalitat en les subvencions que atorga el govern local i donant més estabilitat pressupostària als beneficiaris”.   Els republicans demanen millores per als clubs que han de finançar de la seva butxaca el cost del lloguer d’instal·lacions davant la manca d’oferta d’espais, ja que això representa un greuge comparatiu respecte altres entitats que gaudeixen d’instal·lacions municipals, sense costos afegits i en alguns casos gairebé en règim d’exclusivitat. “Estem convençuts que l’equip de govern serà receptiu a les nostres demandes, perquè són les demandes  dels clubs que es veuen perjudicats i de pas descartarem qualsevol ombra de dubte en la gestió de les ajudes”.   L’enderrocament del Poliesportiu Municipal del Centre el 2016 i l’entrada en funcionament del nou complex Podium el 2015 no ha contribuït a resoldre la manca d’equipaments esportius a Viladecans, una ciutat especialment activa a nivell esportiu.

Detall d'una placa de fibrociment

ERC Viladecans presenta una moció per retirar l’amiant d’edificis públics i privats

El grup municipal d’ERC a Viladecans presenta aquest dijous al Ple de febrer una moció per identificar i retirar el fibrociment d’edificis públics i privats i per l’adhesió a la campanya ‘Amiant Zero a Europa’ impulsada per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant i Ecologistes en Acció. Els republicans proposen fer un mapatge per identificar la presència de fibrociment, elaborar un cens d’instal·lacions amb amiant i establir un pla d’acció progressiu per retirar aquest material prohibit des del 2001 pels seus efectes cancerígens.   ERC també vol promoure una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars. Alhora insta el govern local a incentivar la retirada de fibrociment en propietats privades, impulsant totes les mesures possibles per facilitar als titulars l’eliminació del material en immobles i terrenys, seguint totes les mesures de prevenció i control.    La moció vol donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Viladecans que hagin patit l’exposició activa a l’amiant i a altres substàncies perilloses per la salut en el seu lloc de treball, com la pols de sílice causant de la silicosi, una malaltia del pulmó provocada per la inhalació de pols i que va afectar durant anys sense saber-ho a molts empleats de la factoria Roca a Gavà i Viladecans.    Precisament, tal i com informa el Col·lectiu Ronda, una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès que la multinacional Roca és responsable de la mort el 2015 d’un extreballador com a conseqüència d’un mesotelioma pleural, un tumor causat per la inhalació d’amiant durant els més de 50 anys que l’home va treballar a la fàbrica del Baix Llobregat.   La moció d’ERC també exigeix al Govern espanyol i als grups parlamentaris presents a la Comissió de Treball i Seguretat Social del Congrés dels Diputats que agilitzin els tràmits i avancin en la creació d’un Fons de compensació i suport a les víctimes de l’amiant, tal com marca la Proposició de llei aprovada el passat 10 d’octubre de 2017.

Viladecans Jove APP

ERC i les JERC veuen coixa la Viladecans Jove APP, lluny encara de ser un Carnet Jove d’àmbit local

El grup municipal d’ERC i les JERC Viladecans valoren la recent posada en funcionament de la Viladecans Jove APP que impulsa la regidoria de Joventut però adverteixen de les seves mancances i consideren que encara està lluny de convertir-se en un Carnet Jove d’àmbit local, tal com es va pactar amb l’equip de govern a instàncies dels republicans.   Esquerra lamenta haver estat exclosa durant el procés de creació i desenvolupament de l’aplicació, ja que podria haver contribuït a millorar-la abans de la presentació als comerciants el passat 1 de febrer. En concret, ERC critica que un dels principals apartats estigui completament buit ja que això resulta poc engrescador de cara als usuaris i establiments. Per la portaveu municipal d’Esquerra, Bàrbara Lligadas, “es tracta d’anar més enllà d’un recull de descomptes de comerços de Viladecans. Sol·licitem que l’APP s’ompli de continguts abans de difondre-la massivament entre el col·lectiu de joves de la ciutat”. Altrament, afegeix, els destinataris potencials podrien perdre l’interès per aquesta nova eina al constatar la manca de serveis associats.   Els republicans també proposen afegir un espai per a les entitats on puguin presentar-se i incloure notificacions d’activitats o esdeveniments amb el filtre previ dels tècnics del Centre de Recursos per a Joves Can Xic. Alhora, es podria ampliar la reserva de sales disponibles a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso o a Can Batllori -a més a més de Can Xic- per tal d’ampliar les instal·lacions a l’abast. ERC i les JERC Viladecans també consideren que manca informació sobre activitats interessants pel jovent com l’oferta de cursos de l’Ateneu de les Arts, Can Batllori o l’Ateneu Pablo Picasso, tallers d’entitats, clubs esportius o acadèmies de música i dansa, entre d’altres.   A la presentació de l’aplicació davant els botiguers es va fer palès que tant l’agenda com la gestió d’espais i serveis de Can Xic estan plenament desenvolupades, però en canvi les funcions relacionades amb el Carnet Jove d’àmbit local que va proposar les JERC encara estan pendents de desplegar.

La Biblioteca ofereix un servei d'aules d'estudi millorable

El Ple debat una moció d'ERC i VSP per ampliar l'horari de la Biblioteca i les aules d'estudi

El Ple municipal de gener debatrà una moció d'ERC i Viladecans Sí se puede promoguda originalment per les JERC Viladecans que demana ampliar l'horari de la Biblioteca de Viladecans i de les aules d'estudis en èpoques d'examens, pensant en els universitaris però també en els alumnes de secundària i batxillerat que treballen amb calendaris diferents.  A Viladecans a dia d’avui existeix una única biblioteca pública que resulta insuficient per cobrir la demanda actual i la potencial en una ciutat que compta amb barris densament poblats i bastant allunyats de l’avinguda Josep Tarradellas. Per respondre a aquesta necessitat l’equip de govern ha anunciat la construcció d’un segon equipament d’aquestes característiques a l’antiga masia de Can Ginestar, al barri de Montserratina. Anunci que de moment continua pendent de concreció i d’un calendari d’execució clar a poc més d’un any per acabar el mandat municipal.     Es dóna la circumstància, a més a més, que el personal és insuficient tal com es posa de manifest amb l’horari d’obertura al públic, especialment durant els mesos d’estiu i períodes de vacances, fet que comporta el tancament del servei durant alguns dies o, fins i tot, setmanes. Aquesta realitat contrasta amb les biblioteques dels municipis veïns que mantenen obertes les seves portes tot i el període estival o de vacances. Això també provoca que en ocasions, tot i estar oberta al públic, la biblioteca infantil estigui tancada perquè no hi ha suficients bibliotecàries o personal auxiliar per donar servei als usuaris.   La moció proposa entre d'altres ampliar l’horari de la Biblioteca de Viladecans i de les aules d’estudi garantint la cobertura en tots els períodes d’exàmens existents, cobrir les baixes de personal de la Biblioteca amb una borsa de treball específica per places vacants de caràcter temporal, publicar el calendari d’execució i el projecte de la nova biblioteca pública prevista a Can Ginestar i assignar noms de dones importants per a les lletres catalanes a les dues biblioteques de Viladecans, una de les quals seria la bibliotecària i poetessa centenària de Sant Feliu de Llobregat Joana Raspall.