ERC Viladecans

Totes les notícies

Viladecans Jove APP

ERC i les JERC veuen coixa la Viladecans Jove APP, lluny encara de ser un Carnet Jove d’àmbit local

El grup municipal d’ERC i les JERC Viladecans valoren la recent posada en funcionament de la Viladecans Jove APP que impulsa la regidoria de Joventut però adverteixen de les seves mancances i consideren que encara està lluny de convertir-se en un Carnet Jove d’àmbit local, tal com es va pactar amb l’equip de govern a instàncies dels republicans.   Esquerra lamenta haver estat exclosa durant el procés de creació i desenvolupament de l’aplicació, ja que podria haver contribuït a millorar-la abans de la presentació als comerciants el passat 1 de febrer. En concret, ERC critica que un dels principals apartats estigui completament buit ja que això resulta poc engrescador de cara als usuaris i establiments. Per la portaveu municipal d’Esquerra, Bàrbara Lligadas, “es tracta d’anar més enllà d’un recull de descomptes de comerços de Viladecans. Sol·licitem que l’APP s’ompli de continguts abans de difondre-la massivament entre el col·lectiu de joves de la ciutat”. Altrament, afegeix, els destinataris potencials podrien perdre l’interès per aquesta nova eina al constatar la manca de serveis associats.   Els republicans també proposen afegir un espai per a les entitats on puguin presentar-se i incloure notificacions d’activitats o esdeveniments amb el filtre previ dels tècnics del Centre de Recursos per a Joves Can Xic. Alhora, es podria ampliar la reserva de sales disponibles a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso o a Can Batllori -a més a més de Can Xic- per tal d’ampliar les instal·lacions a l’abast. ERC i les JERC Viladecans també consideren que manca informació sobre activitats interessants pel jovent com l’oferta de cursos de l’Ateneu de les Arts, Can Batllori o l’Ateneu Pablo Picasso, tallers d’entitats, clubs esportius o acadèmies de música i dansa, entre d’altres.   A la presentació de l’aplicació davant els botiguers es va fer palès que tant l’agenda com la gestió d’espais i serveis de Can Xic estan plenament desenvolupades, però en canvi les funcions relacionades amb el Carnet Jove d’àmbit local que va proposar les JERC encara estan pendents de desplegar.

La Biblioteca ofereix un servei d'aules d'estudi millorable

El Ple debat una moció d'ERC i VSP per ampliar l'horari de la Biblioteca i les aules d'estudi

El Ple municipal de gener debatrà una moció d'ERC i Viladecans Sí se puede promoguda originalment per les JERC Viladecans que demana ampliar l'horari de la Biblioteca de Viladecans i de les aules d'estudis en èpoques d'examens, pensant en els universitaris però també en els alumnes de secundària i batxillerat que treballen amb calendaris diferents.  A Viladecans a dia d’avui existeix una única biblioteca pública que resulta insuficient per cobrir la demanda actual i la potencial en una ciutat que compta amb barris densament poblats i bastant allunyats de l’avinguda Josep Tarradellas. Per respondre a aquesta necessitat l’equip de govern ha anunciat la construcció d’un segon equipament d’aquestes característiques a l’antiga masia de Can Ginestar, al barri de Montserratina. Anunci que de moment continua pendent de concreció i d’un calendari d’execució clar a poc més d’un any per acabar el mandat municipal.     Es dóna la circumstància, a més a més, que el personal és insuficient tal com es posa de manifest amb l’horari d’obertura al públic, especialment durant els mesos d’estiu i períodes de vacances, fet que comporta el tancament del servei durant alguns dies o, fins i tot, setmanes. Aquesta realitat contrasta amb les biblioteques dels municipis veïns que mantenen obertes les seves portes tot i el període estival o de vacances. Això també provoca que en ocasions, tot i estar oberta al públic, la biblioteca infantil estigui tancada perquè no hi ha suficients bibliotecàries o personal auxiliar per donar servei als usuaris.   La moció proposa entre d'altres ampliar l’horari de la Biblioteca de Viladecans i de les aules d’estudi garantint la cobertura en tots els períodes d’exàmens existents, cobrir les baixes de personal de la Biblioteca amb una borsa de treball específica per places vacants de caràcter temporal, publicar el calendari d’execució i el projecte de la nova biblioteca pública prevista a Can Ginestar i assignar noms de dones importants per a les lletres catalanes a les dues biblioteques de Viladecans, una de les quals seria la bibliotecària i poetessa centenària de Sant Feliu de Llobregat Joana Raspall.

ERC proposa convertir tota la Rambla en una zona de vianants

ERC retreu a l’equip de govern de Viladecans la seva inacció i mantenir la ciutat aturada

El grup municipal d’ERC a Viladecans ha retret als dos socis al capdavant de l’Ajuntament (PSC+ICV) que mantinguin els grans projectes de ciutat aturats i ha lamentat la inacció que impregna l’obra de govern durant aquest mandat. En concret els republicans assenyalen la reforma pendent de la Rambla Modolell i els Jardins de Magdalena Modolell, la nova pista d’atletisme, la millora del barri d’Alba-rosa o la futura biblioteca pública de Can Ginestar. La portaveu municipal d’ERC, Bàrbara Lligadas, ha assegurat que “la ciutat està aturada, aquest mandat l’acció de govern de l’Ajuntament ha anat al ralentí tal com demostren projectes estratègics que continuen pendents a poc més d’un any de les municipals. Un clar exemple és la reforma de la Rambla Modolell. El 2015 des d’ERC ja vam proposar convertir-la en un espai exclusiu per a vianants i tres anys després el consistori només ha fet un procés participatiu però no ha previst ni un euro per a la remodelació del passeig als pressupostos de 2018”. El mateix ha succeït -insisteixen els republicans- amb els Jardins de Magdalena Modolell, un dels pocs espais públics oberts al casc antic que forma part del conjunt històric de la Torre Modolell, actual seu d’alcaldia. L’estat de deixadesa i manca de manteniment d’aquest pulmó verd és objecte de les crítiques dels veïns des de fa temps, especialment arran de la ventada de gener de 2009 que va fer caure bona part de l’arbrat del Parc dels Ocellets. Lligadas ha afegit que “l’absència de directrius clares ha agreujat aquesta dinàmica durant el mandat municipal, el consistori de Viladecans viu de renta i confia a la iniciativa empresarial el lideratge de la ciutat tal com s’ha posat de manifest amb la remodelació de la factoria Roca o l’outlet. Estem deixant en mans del sector privat el futur de la ciutat, delegant la responsabilitat que pertoca a l’Administració local. Per això cal recuperar l’empenta de la ciutat”.

Nit electoral d'ERC a l'Estació del Nord

ERC obté amb el 21D el millor resultat electoral a Viladecans des del restabliment de la democràcia

Esquerra Republicana de Catalunya ha obtingut aquest dijous 21 de desembre el seu millor resultat electoral a Viladecans des del restabliment de la democràcia com a tercera força més votada amb 5.836 vots, gairebé triplicant els resultats de les últimes eleccions al Parlament en què els republicans van concòrrer en solitari el 2012. Aquest magnífic resultat consolida una tendència creixent materialitzada en les darreres cites electorals i ha trencat el sostre electoral d'ERC a la ciutat. Unes sensacions immillorables per la secció local dels republicans a l'hora de continuar treballant per Viladecans i encarar amb més força, esperança i il·lusió el repte de les eleccions municipals de 2019. Aquest 21D també el bloc sobiranista a Viladecans ha conreat uns molt bons resultats en el seu conjunt ja que la suma d'ERC, JxCAT i les CUP obté 9.422 vots amb una participació històrica del 82%: es materialitza així el creixement constant i imparable dels partidaris de la República catalana ja que al referèndum del passat 1 d'octubre es van recollir 9.300 vots a favor, el 27S de 2015 Junts pel Sí i la CUP van obtenir 8.374 vots i durant la consulta del 9N el 2014 es van comptar 8.100 paperetes favorables a la independència de Catalunya. Aquesta realitat demostra l'avanç constant del suport a la República malgrat les forces polítiques i els grups de pressió que s'esforcen en silenciar i ningunejar la revolució dels somriures, especialment al Baix Llobregat.  A nivell global, els resultats evidencien la derrota del PP de Mariano Rajoy, que es converteix en un partit residual a Catalunya, i del bloc del 155. Ni la violència policial ni la repressió de drets i llibertats, ni una justícia parcial i arbitrària que manté quatre presos polítics lluny de les seves famílies han impedit a l'independentisme revalidar la majoria absoluta al Parlament i, per tant, reeditar el legítim govern de la Generalitat. L'independentisme ha tornat a guanyar a les urnes, de forma pacífica i democràtica.

Evolució del deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Viladecans

El deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Viladecans s’ha reduït un 90% amb Junqueras al capdavant d’Economia

El deute de la Generalitat de Catalunya amb l’Ajuntament de Viladecans s’ha reduït en un 90% durant el darrer mandat amb el vicepresident Oriol Junqueras al capdavant del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. En concret, dels 4,5 milions d’euros de març de 2016 s’ha passat als 457.689 euros a l’octubre de 2017 el que representa una dràstica reducció respecte el deute acumulat durant de les legislatures anteriors, caracteritzades pel dèficit fiscal i polítiques d’austeritat contraproduents. Al llarg d’aquests últims dos anys Esquerra Republicana ha demostrat capacitat de gestió al capdavant de conselleries tan sensibles com la de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut, Justícia i, especialment, Economia i Finances. Cal recordar que en el moment d’accedir al Departament, l’equip d’Oriol Junqueras es va trobar unes finances de la Generalitat amb importants tensions de tresoreria agreujades pel dèficit fiscal fruit de l’actual sistema de finançament i de l’estricta normativa que l’Estat espanyol imposa en matèria de dèficit i estabilitat pressupostària. Un problema que afecta també de manera directa al món local. La gestió d’ERC a la conselleria d’Economia i Hisenda ha permès sanejar els comptes de la Generalitat, reduir el dèficit públic, el termini de pagament a proveïdors i posar les bases per a un creixement econòmic que ha assolit valors del 3,5% del PIB. Un exemple evident d’aquesta bona feina ha estat la reducció del deute que acumulava la Generalitat amb els ajuntaments, passant dels 595 milions d’euros pendents a l’inici de legislatura als 150 milions d’euros actuals. És a dir, una reducció del 74% de mitjana a Catalunya que ha suposat una injecció econòmica molt important i esperada pels municipis. En el cas concret de Viladecans la reducció del deute ha permès ingressar a les finances municipals imports pendents en concepte de la Llei de barris, el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC), serveis socials o les escoles bressol.

La plaça de les Palmeres està pendent de reforma des de fa més de dos anys

ERC Viladecans rebutja el pressupost municipal de 2018 perquè consolida un model de ciutat oposat al dels republicans

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha votat en contra del pressupost municipal de 2018 que va presentar l’equip de govern (PSC+ICV) al passat Ple de novembre. Els republicans lamenten les grans diferències entre els comptes que es presenten inicialment i la realitat que després s’executa durant l’any. En concret, apunten a la subestimació dels ingressos que limita la capacitat de millora de les polítiques socials i dels serveis, així com a l’escàs grau de compliment dels exercicis anteriors. Com a exemple han recordat inversions pendents com la prolongació de l’eix comercial del carrer Doctor Reig: la transformació de la plaça de les Palmeres i de l’últim tram del carrer fins a la plaça Constitució són actuacions pressupostades des de fa més de dos anys que continuen sense executar.     El regidor d’ERC Xavier Martín ha qüestionat aquests retards: “els veïns de Viladecans necessitem els serveis, les inversions i les millores als carrers sempre. No ho necessitem només cada quatre anys a les portes de les eleccions municipals, per això demanem al govern socialista que deixi d’acumular les inversions i executiu els seus compromisos”.   Martín també ha justificat el rebuig al pressupost per operacions com la venda del solar que ocupava l’antic Poliesportiu Municipal del Centre, enderrocat recentment per construir més habitatges. Una decisió polèmica -criticada per veïns i bona part del Ple municipal- amb una previsió d’ingressos de 3,6 milions d’euros que es destinaran íntegrament a pagar el deute del complex esportiu Podium. En aquest sentit, ERC retreu al govern local haver oblidat les reformes dels Jardins de Magdalena Modolell i de la Rambla Modolell, tot i haver promogut processos participatius per abordar-les. “Fan processos participatius, fan participar a la gent i després no es destina ni un euro a implementar les millores pactades i consensuades. No es pot esperar 40 anys a començar a arranjar allò que és necessari com s’està fent amb el barri d’Alba-rosa”, ha afegit Martín.

Hivernacles abandonats al Parc Agrari de Viladecans

ERC Viladecans proposa recuperar els camps de conreu abandonats i evitar usos incompatibles amb el Parc Agrari

El grup d’ERC a Viladecans presentarà un moció aquest dijous al Ple de novembre per promoure l’activitat agrícola a l’àmbit del Parc Agrari del Baix Llobregat. En concret, insta l’Ajuntament a recuperar els camps de conreu abandonats que són font de plagues, malalties i males herbes; així com a evitar la indisciplina urbanística que genera activitats incompatibles amb el Pla Especial del Parc Agrari.   Els republicans recorden que el consistori és l’encarregat de vetllar pel compliment del Pla al terme municipal, un document que determina els usos autoritzats a la zona agrícola. Per això plantegen a la regidoria de Territori la redacció d’un pla de control de la indisciplina urbanística i d’un informe amb els resultats de la seva aplicació, que es presentarien al Ple i la Taula Agrària de Viladecans amb caràcter anual.   El pla anual de control d’usos i activitats a la zona agrícola i l’informe anual de resultats també inclourien un seguiment de les parcel·les abandonades amb suport cartogràfic. Un cop localitzades, l’Ajuntament contactaria amb els propietaris per informar-los de l’obligació de mantenir el bon estat fitosanitari dels conreus i vegetals de la parcel·la, tal com estableix la Llei 43/2002 de sanitat vegetal. També s’explicarien els ajuts del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat (PABLL) per conrear parcel·les en desús i la possibilitat d’arrendar els terrenys a través dels fons de terres gestionat pel PABLL. Transcorreguts nou mesos de la primera comunicació sense obtenir resposta ni haver detectat canvis en l’abandonament de la parcel·la, el consistori procediria a la neteja i desbrossat per garantir el bon estat fitosanitari i en transferiria el cost a la propietat.   La moció d’ERC també insta el govern local a promoure l’arrendament dels terrenys que són propietat del consistori dins de l’àmbit del PABLL, a través del fons de terres gestionat pel mateix consorci i vetllant per que siguin pagesos professionals -prioritàriament joves i dones- les persones que en puguin ser arrendatàries.

Reordenació prevista als terrenys de la factoria Roca

ERC Viladecans insisteix en desdoblar la sortida 50 de la C32 per reduir futurs problemes de mobilitat amb la reordenació de la factoria Roca

El grup municipal d’ERC a Viladecans ha enviat a la Direcció General d’Infraestructures de la Generalitat una proposta raonada per desdoblar la sortida 50 de la C32 amb l’objectiu de reduir futurs problemes de mobilitat que es generaran arran de la reordenació urbanística de la factoria Roca. Entre aquesta operació (1.600) i la reforma del Polígon Industrial del Centre (1.200) es preveu la construcció de prop 3.000 habitatges nous, una densitat poblacional que sumada a les noves activitats econòmiques fa preveure un augment important del trànsit en un dels principals accessos a la ciutat.   Esquerra planteja aprofitar la modificació del Pla General Metropolità (PGM) als terrenys industrials de la multinacional per desdoblar la sortida 50 de la C32 i permetre l’enllaç amb el carril paral·lel a l’autovia, al polígon de Ca n’Alemany. Es facilitaria així l’accés directe als nous vials del sector: el carrer Enginy i l’avinguda Riera de Sant Llorenç. Segons la regidora d’ERC Myiram Moysset, “la transformació de la Roca es troba en un moment molt inicial, concretament en l’avenç de la modificació puntual, per tant és una gran ocasió per plantejar solucions a futurs problemes de mobilitat, així com per vincular almenys en part el cost d’aquestes actuacions al projecte urbanístic”.    La regidora republicana ha assegurat que “no compartim en absolut les ànsies expansives del govern municipal ni la seva febre per créixer i construir més habitatges, en un moment en què la demanda és escassa però creix la fam especulativa que pot tornar a generar una bombolla immobiliària. Des d’ERC no volem jugar a aquest joc, aquest no és el nostre model, però som conscients de les majories que governen el nostre Ajuntament i volem contribuir a reduir l’impacte del creixement de la ciutat que promou el PSC amb el suport d’ICV-EUiA”.   El Ple municipal d’octubre va aprovar el protocol d’intencions entre la companyia Roca i els ajuntaments de Gavà i Viladecans per impulsar una modificació del PGM als antics terrenys de la factoria.

Façana del nou CAP Montbaig

El Departament de Salut posa en servei el tercer ambulatori de la ciutat

Aquest dilluns 6 de novembre ha entrat en funcionament el tercer ambulatori de Viladecans. Un equipament del Departament de Salut impulsat pel conseller legítim de la Generalitat Toni Comín, el mateix que ha posat fil a l'agulla a l'ampliació de l'Hospital. El CAP Montbaig incrementarà la qualitat assistencial i concentrarà els serveis de salut sexual i reproductiva, pediatria i salut mental de tota la ciutat. La creixent demanda dels serveis de salut pública i la necessitat de més espais físics per a les consultes han motivat l’entrada en funcionament del Centre d’Atenció Primària Montbaig, ubicat a l’avinguda dels Jocs Olímpics. Salut ha realitzat una reestructuració dels equips de medicina de família per poder garantir una atenció de millor qualitat i adequada a les necessitats de la població. Això comportarà un millor aprofitament de l’espai i la millora del treball en equip, l’atenció domiciliària i l’educació per la salut i les activitats comunitàries.   L’atenció pediàtrica i a la salut mental, així com l’atenció a la salut sexual i reproductiva de tota la ciutat es concentraran en aquest nou ambulatori. Centralitzant totes les consultes pediàtriques en un sol edifici s’aconsegueix un equip de metges especialitzats que es complementen entre si i que poden actuar de manera més eficaç en el diagnòstic infantil. A més, d’aquesta manera es garanteix la continuïtat assistencial i s’assegura en tot moment el servei dins de l’horari de l’equipament. El nou equipament també inclou un equip de serveis socials municipals. Alhora, s’han reconfigurat zones d’influència geogràfica i part de la ciutadania s’ha assignat a un ambulatori diferent de referència seguint un criteri de proximitat. La redistribució del servei d’atenció primària també comportarà el canvi d’ubicació del lloc de treball d’alguns metges i personal d’infermeria, que passaran al nou ambulatori. Tota aquesta logística ha provocat un retard d’alguns mesos en l’obertura del nou CAP.