ERC Viladecans

Totes les notícies

L'acte s'ha celebrat a la plaça de la Vila plena de gom a gom

Rovira: “El referèndum és imparable, perquè el demana el 80% de ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha defensat aquest divendres 9 de juny a Viladecans que el referèndum per decidir el futur de Catalunya no es podrà aturar. Ho ha fet després que el Govern de la Generalitat hagi anunciat al que el referèndum es farà l'1 d'octubre i la pregunta serà "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?". “El referèndum d’autodeterminació de Catalunya és imparable, perquè el demana el 80% dels ciutadans del nostre país. I aquesta gent farà que es pugui celebrar”, ha afirmat Rovira, que ha afegit que també ho és perquè “avui hem fet un pas més i ja tenim data i pregunta”.  La secretària general ha fet una enumeració de tots aquells elements pels quals el referèndum no es podrà aturar: “I ho és, també, perquè els ciutadans saben que l’estat no el podrà aturar. Com ho farà per dir a aquests milers de persones que no hi haurà urnes i que no es podrà votar? Si l’estat espanyol el que fa és intentar impedir el referèndum, amenaçar, judicialitzar, aturar tots i cadascun dels avenços que impulsa el Parlament de Catalunya, l’estat fracassarà, perquè no hi ha cap estat avui a Europa, al segle XXI, que pugui mantenir la repressió infinita. És per això que el referèndum és clarament imparable”, ha sentenciat la secretària general.   Rovira ha destacat, a més, que el referèndum “tindrà totes i cadascuna de les garanties democràtiques, estarà validat, supervisat i tindrà un resultat vinculant”, elements que també el fan imparable. “I guanyarem. Ens guanyarem el futur i l’oportunitat de construir un país més just i més digne”, ha manifestat.  El referèndum no es podrà aturar -ha explicat Rovira- “perquè tindrà un marc legal, una llei que el farà possible”. Estarà amparat per una norma del Parlament de Catalunya que “apel·larà al dret internacional, a principis que són clarament universals, al principi democrocràtic i el dret a l’autodeterminació, que no té patent espanyola”.

Cartell de l'acte del 9 de juny

Marta Rovira duu la precampanya d’ERC pel referèndum a Viladecans

La secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, protagonitzarà aquest divendres al vespre a Viladecans (19h, plaça de la Vila) l’acte “Sí a la República de la igualtat” en el marc de la precampanya dels republicans pel referèndum. Es tracta de la primera aturada al Baix Llobregat on Rovira centrarà el seu discurs en les polítiques d’igualtat i l’Estat del Benestar. Entre d’altres, ERC aposta per una República que defensi els més vulnerables i garanteixi a tothom l’accés a un habitatge digne i als subministraments bàsics per viure. També vol construir un sistema integral de Salut i Atenció Social públic i universal que acabi amb les retallades i les llistes d’espera, i garanteixi una atenció de qualitat per a tothom. L’acte serà presentat pel president d’ERC Viladecans, Xavier Martín, i també comptarà amb la participació de la representant de l’Agrupació de Dones del s. XXI, Pepi Albà; el portaveu de les JERC Viladecans, Joan Bausa; i la portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans, Bàrbara Lligadas.  

Imatge aèria amb la previsió d'urbanització del sector

ERC Viladecans lamenta que el PSC tanqui la porta a reconsiderar el Pla de Llevant, promogut d’esquenes a la ciutadania

Els republicans recorden que el projecte urbanístic de 2015 preveu la construcció d’un nou barri a la falda de la muntanya de Sant Ramon amb gairebé 3.000 habitatges, trinxant el pulmó verd d’Oliveretes El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans lamenta que el govern del PSC s’hagi negat a reconsiderar el Pla de Llevant aprovat el 2015 i que comportarà la construcció d’un nou barri a la falda de la muntanya de Sant Ramon amb gairebé 3.000 habitatges. Els republicans recorden que aquest projecte urbanístic s’ha promogut d’esquenes a la ciutadania sense els canals de participació ciutadana ni de transparència necessaris davant la transformació del model de ciutat.   Esquerra Republicana ha presentat al Ple municipal de maig una moció per valorar la modificació del Pla parcial urbanístic del sector de Llevant incloent processos deliberatius oberts a la ciutadania, en línia amb la moció sobre urbanisme aprovada en el penúltim Ple. No obstant, la proposta ha estat desestimada amb els vots en contra del PSC i el PP i les abstencions de Cs i GVCAP.  Han votat a favor Viladecans Sí Se Puede i ICV-EUiA, aquests últims socis de govern dels socialistes.   ERC recorda que el projecte vigent contempla la construcció d’edificis de 10 plantes que trencaran la silueta urbana de Viladecans, especialment a la façana que limita amb el terme municipal de Sant Boi. Segons càlculs estimats el nou barri comportaria l’arribada de 9.000 veïns -1.600 dels quals en edat escolar- amb el corresponent impacte en els accessos, el trànsit o el mapa educatiu de la ciutat. Entre d’altres punts polèmics, el Pla de Llevant implicarà la desaparició d’un dels últims vestigis del patrimoni fabril com és l’antiga Bòbila de Sales de la qual només es preveu conservar la xemeneia i algun detall menor. Un altre punt calent és la construcció de la via de cornisa per connectar la carretera de Sant Climent amb la rotonda del tanatori, on caldria garantir alternatives més respectuoses amb el territori.

Les al·legacions d'ERC al segon projecte de reforma

ERC Viladecans presenta al·legacions al segon projecte de reforma del Polígon Industrial Centre

El grup municipal d’ERC-AM a Viladecans ha presentat aquesta setmana al registre de l’Ajuntament un document amb les al·legacions al projecte de reforma del Polígon Industrial Centre que promou l’equip de govern (PSC+ICV). Es tracta del segon intent després de l’ampli rebuig generat a la primera proposta aprovada a finals de 2015. El nou planejament recull les conclusions de la comissió de treball integrada pels actors afectats, els agents socials i els representants polítics que s’ha reunit entre els mesos de juny i setembre.   ERC recorda que la primera modificació puntual del Pla General plantejada pel govern local enderrocava les cases històriques de la banda mar a l'avinguda Generalitat. La reestructuració preveia a més habitatges de fins a 10 plantes davant de la plaça de la Vila i a la façana de la carretera de la Vila, modificava usos industrials, dividia el polígon en diversos àmbits o usos desfigurant el seu caràcter industrial, i impedia el trànsit de camions d’alt tonatge, entre d’altres efectes negatius.     Tal com ha assegurat la portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, “a la pràctica la primera proposta urbanística aprovada a finals de 2015 pel Ple municipal amb els vots a favor del PSC, ICV i PP representava un torpede a la línia de flotació per a les petites i mitjanes empreses instal·lades al Polígon Centre de Viladecans, posant en perill els 2.500 llocs de treball tal com ha denunciat en múltiples ocasions la Plataforma en Defensa del Polígon Centre”.    El grup d’ERC va estudiar a fons el projecte i el va difondre àmpliament entre els principals afectats durant els primers mesos de 2016, principalment als veïns de les cases de l’avinguda Generalitat i als empresaris del polígon. Gràcies a la pressió dels republicans es va ampliar el període d’informació pública per presentar al·legacions en diverses ocasions, ja que inicialment només es contemplava un mes coincidint amb les vacances de Nadal.

Imatge aèria del Polígon Centre, objecte de reforma

ERC pacta amb el govern local un canvi de paradigma en la gestió de l’urbanisme a Viladecans

El Ple municipal d’abril a Viladecans ha aprovat una moció d’ERC pactada amb l’equip de govern (PSC+ICV) que ha de representar un canvi de paradigma en la gestió i tramitació dels processos urbanístics a la ciutat per mitjà de més informació i processos de participació ciutadana. L’acord arriba després de diverses polèmiques i moments de tensió ciutadana viscuts durant l’actual mandat municipal, especialment vinculats a la manca de transparència. És el cas de la reforma del Polígon Centre, de la construcció d’un bloc de set plantes a les portes del barri d’Alba-rosa o de l’enderroc del Poliesportiu Municipal del Centre per construir més pisos.   La regidora d’ERC Viladecans, Myriam Moysset, ha destacat que “estem molt satisfets d’haver consensuat la definició i diferenciació de tres zones en els projectes urbanístics com són l’afectació directa, la indirecta i la general. També hem concretat com s’ha d’informar en cada cas perquè no només és important saber si la teva propietat està afectada i de quina manera, sinó si el nou projecte urbanístic modifica el paisatge que t’envolta o, fins i tot,  la silueta urbana de tota la ciutat”.   “Si no tens informació no pots participar, no pots presentar al·legacions per modificar ni millorar la planificació. Per això a partir d’ara els projectes urbanístics de Viladecans hauran d’incorporar un plànol amb les diferents afectacions. A més un cop realitzada l’aprovació inicial i abans de la següent aprovació pel Ple s’haurà d’organitzar una reunió informativa amb tots els propietaris amb afectació directa, amb els presidents de comunitats de veïns en cas d’afectació indirecta i amb els presidents de les associacions de veïns en cas d’afectacions generals”, segons ha afegit Moysset.   Per mitjà de la mateixa moció es fixarà un termini per presentar al·legacions mínim de dos mesos durant el període d’informació pública i de 90 dies en el cas dels planejaments generals.

Un tren rodalies al seu pas per Viladecans

Un nou retard al corredor del Mediterrani impedeix augmentar la freqüència de trens fins el 2018

El Ministeri de Foment ha allargat fins l'any vinent el desdoblement de la línia ferroviària entre Tarragona i Vandellòs que ha de permetre un increment de les aturades dels convois de Rodalies a Viladecans. Els usuaris estan farts d'esperar. La paciència dels usuaris de Rodalies haurà de superar una nova prova de resistència després que el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, avancés fa poques setmanes que la previsió per estrenar el desdoblament de la línia ferroviària entre Tarragona i Vandellós és la primavera de 2018 (hauria d'haver-se posat en funcionament el 2015). Això és exactament un any més del que havia dit l’exministra Ana Pastor mesos enrere i representa l’enèsim retard del corredor del mediterrani. Una infraestructura essencial per a l’economia dels Països Catalans i indispensable també per permetre un increment de la freqüència de pas dels combois amb aturada a Viladecans. La Generalitat de Catalunya calcula que la inversió pendent de l'Estat en infraestructures a Catalunya supera els 10.000 milions d'euros. Rodalies, el corredor mediterrani i les carreteres són les assignatures pendents. El president espanyol ha promès que d'ara i fins el 2025 invertirà 3.900 milions d'euros a la xarxa ferroviària catalana, pràcticament la mateixa xifra que va prometre el govern socialista de Rodríguez Zapatero, ja fa vuit anys. D'aquell pla, se n'ha complert menys del 15 %. Fa pocs mesos també va transcendir que el Govern espanyol utilitza fons del corredor mediterrani per a potenciar el corredor central que connecta Algesires i França a través de Madrid. En concret, els recursos serviran per adequar l'accés sud del tren d'alta velocitat duplicant les línies que entren a Atocha i el túnel de Chamartín. La realitat és que obres associades estrictament a la capital de l'estat es paguen amb fons destinats al corredor mediterrani, tal com va quedar de manifest en un document de treball de la Unió Europea.

A l'esquerra Joaquín Guerrero (camisa blava) amb Ricard Campàs (posant aigua a l'arròs) a l'estand del PSC de la Festa Major de 2013 (font: Facebook PSC Viladecans)

ERC Viladecans denuncia que el grup Inipro va guanyar tots els concursos de l’Ajuntament als quals es va presentar el 2011, 2013, 2014 i 2015

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat aquest dilluns les conclusions en el marc de la comissió informativa promoguda arran de les detencions i els escorcolls policials a les dependències municipals del passat 4 de maig de 2016. Una operació ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Tarragona que es va saldar amb la dimissió de l’exprimer tinent d’alcalde i exprimer secretari del PSC de Viladecans, Joaquín Guerrero, acusat d’alteració de subhastes i tràfic d’influències. El cas continua sota secret de sumari.   Els republicans posen de manifest com de 2011 a 2015 el grup Inipro va guanyar tots els concursos o negociats de l’Ajuntament de Viladecans als quals es va presentar. L’única excepció és l’any 2012, si bé en aquell exercici va facturar el 99,2% del total possible. El mateix va succeir de 2007 a 2010 quan pràcticament va guanyar tots els concursos als que es va presentar amb percentatges de facturació molt similars als de 2012. En el període 2007-2015 el grup va ingressar 23.640.068 € del consistori de Viladecans.     ERC també qüestiona l’alt grau d’externalització de serveis públics de l’Ajuntament de Viladecans (PSC+ICV) en benefici d'empreses privades. El govern local ho justifica davant les dificultats que imposa la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, però aquesta normativa va entrar en vigor el 2014 i la tendència d'externalització es remunta a bastants anys abans. És el cas del servei de gestió de Can Batllori que el grup investigat ha encadenat fins a 11 vegades des de 2004 o del servei de dinamització de la gent gran, en mans del mateix grup de forma ininterrompuda des de 2006.   La portaveu dels republicans a l’Ajuntament, Bàrbara Lligadas, considera que d’acord amb la informació obtinguda “sembla que existeix algun tipus de sistematització en la vinculació entre l’Ajuntament de Viladecans i el grup Inipro al llarg de tots aquests anys”.

Vista aèria dels antics aparcaments

ERC Viladecans exigeix a AENA que elimini les plataformes d’espera per a taxis i autobusos a l’Espai Natural del Remolar abandonades aquest 2016

Els republicans han registrat una iniciativa al Senat i presenten una moció al Ple municipal de febrer on reclamen a AENA la restauració d’aquesta zona protegida que va ser asfaltada arran de l’entrada en funcionament de la Terminal 1 ERC Viladecans ha exigit a l’operador aeroportuari AENA controlat pel Ministeri de Foment que elimini les plataformes d’espera per a taxis i autobusos construïdes en el període 2008-2009 a les proximitats de l’Aeroport del Prat, dins del terme municipal de Viladecans, per donar servei a la nova Terminal 1 de l’Aeroport del Prat. Els aparcaments ocupen uns terrenys que exerceixen de connector biològic entre els espais naturals del Remolar-Filipines i els Reguerons i formen part de 4,5 hectàrees que el 2006 van ser declarades zona d’especial protecció d’aus (ZEPA) per part de la Unió Europea. Les plataformes estan tancades i abandonades des de finals de l’any passat arran de les denúncies que l’entitat ecologista DEPANA va interposar davant la Fiscalia i les institucions europees. AENA va habilitar aquests aparcaments a corre-cuita sense els perceptius estudis d’impacte ambiental, sense permetre la presentació d’al·legacions durant un període d’exposició pública ni comunicar el projecte a la Comissió Europea tal com estableix la normativa comunitària en els àmbits ZEPA. Tampoc el bar-cafeteria comptava amb llicència d’activitat. Cal recordar que AENA s’havia compromès davant la Unió Europea a protegir aquests espais naturals com a contraprestació al permís d’ampliació de l’Aeroport del Prat que va significar una forta petjada sobre al litoral del Delta del Llobregat. La regidora d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans, Myriam Moysset, ha explicat que “la instal·lació incloïa una cantina i un altre edifici de serveis que ja han estat objecte del pillatge. Després del tancament de les plataformes d’espera la zona ha quedat tancada, inaccessible i sense cap tipus d'activitat.

El tanatori de Viladecans

ERC Viladecans carrega contra la lentitud i la manca de diligència de l’Ajuntament amb la nova ordenança de serveis funeraris

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans va presentar un prec al Ple municipal de gener per preguntar a l’equip de govern (PSC+ICV) sobre la nova ordenança de serveis funeraris a la qual es va comprometre fa just un any arran d’una moció dels republicans aprovada per unanimitat. 12 mesos després de l’acord els grups a l’oposició encara no han tingut accés a cap esborrany del document malgrat les reiterades peticions per part d’Esquerra, el que demostra una lentitud i una manca d’interès flagrants. El regidor d’ERC, Xavier Martín, ha recordat que “fa un any exactament de l’aprovació de la moció sobre serveis funeraris i encara no tenim el redactat de la nova ordenança. L’Ajuntament no té cap incentiu per aprovar-la i defensar els ciutadans, perquè fa negoci: quan més costi un enterrament als veïns, més ingressarà el consistori en concepte de cànon i això és indigne. L’equip de govern està promocionant els enterraments cars i mentrestant, a Sant Boi, ja s’ha anunciat l’arribada d’una funerària que reduirà el cost de l’enterrament a menys de la meitat, utilitzant el mateix tanatori que ja existia i que no és de la seva propietat”. En aquest sentit, Martín considera que “en el camp de la lliure competència i els serveis funeraris és evident que queda molt camp per recórrer a Viladecans i és molt revelador que cada cop hi hagi més famílies que optin per desplaçar-se a altres ciutats amb preus més raonables”.   La moció aprovada el 2016 instava el govern local a actualitzar l’ordenança de serveis funeraris de 1998, així com el reglament regulador del servei públic del cementiri municipal, després de comprovar la seva obsolescència i per adequar-los a la legalitat vigent. El fet que siguin uns serveis essencials per a la ciutadania amb uns preus excessius, lligats a la manca de lliure competència i a pràctiques de monopoli entre les grans empreses del sector ha comportat les queixes reiterades de la Federació d’Associació de Veïns de Viladecans i de l’Associació contra els Abusos en els Serveis Funeraris.