ERC Viladecans

Totes les notícies

Reunió de la candidata d'ERC amb veïns de Sales i el Grup Sant Jordi

ERC recull reptes i necessitats dels veïns amb l’acció #FemBarri

ERC ha iniciat aquest mes de setembre l’acció comunitària #FemBarri amb la qual vol recollir els reptes i les necessitats dels veïns de Viladecans de cara al present i el futur immediat. La iniciativa consisteix en una primera visita de la candidata d’Esquerra a l’alcaldia, Bàrbara Lligadas, al domicili d’una família per compartir de forma distesa impressions sobre el barri, la ciutat i el país. L’endemà l’experiència continua per mitjà d’una trobada amb veïns de la mateixa zona per escoltar les seves queixes, propostes i reflexions per tal d’avançar cap a un nou Viladecans. La primera acció va tenir lloc el tercer cap de setmana de setembre als barris del Grup Sant Jordi i Sales amb la visita de Lligadas a la casa d’uns veïns d’origen madrileny, vegetarians i amb nens en edat escolar. El dia següent va continuar amb una reunió amb una vintena d’habitants d’aquesta part baixa del nucli urbà. Durant les converses van sorgir assumptes com el civisme, la regulació de l’espai públic, el soroll, la brutícia o la tinença d’animals de companyia. ERC ha pres bona nota de tot plegat i ho tindrà en compte tant de cara a l’acció del Grup Municipal a l’Ajuntament com de cara al programa electoral de les municipals de 2019. El proper barri que visitarà la cap de llista dels republicans serà durant el mes d’octubre i els anirà enllaçant fins a les portes de la cita amb les urnes. L’objectiu dels republicans és resseguir tots els racons de la ciutat de cara a consolidar un projecte alternatiu, engrescador i nodrit de les propostes dels veïns per recuperar el pols i l’alè a Viladecans. Esquerra Republicana vol ser l’alternativa a un govern local que viu de renta, que confia tot el progrés a grans multinacionals i que ha convertit l’Ajuntament en una promotora immobiliària.  

Acord per impulsar els camins escolars segurs a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha promogut una moció al Ple municipal de juliol per impulsar els camins escolars segurs, pactada amb l’equip de govern i aprovada finalment amb els vots del PSC, ICV, PP, VSP i els republicans. L’acord preveu elaborar estudis per implantar camins escolars quan els centres escolars prioritzin aquesta línia de treball i introduir formació específica a les AMPA per tal que valorin l’oportunitat d’aquest recurs. La regidora d’Esquerra Myriam Moysset ha explicat que “amb aquesta moció  hem volgut posar fil a l’agulla per engegar els camins escolars segurs amb una visió molt més àmplia i transversal. Aquest projecte es podria emmarcar en el projecte de la Diputació de Barcelona Escola 360, educació a temps complert. Els camins escolars segurs són itineraris per fomentar que els infants puguin anar a l’escola sols. Requereix d’una senyalització i un espai públic adequat però també la implicació de la comunitat educativa, del teixit comercial i veïnal i de l’Ajuntament”. Els camins escolars són itineraris segurs mitjançant la senyalització de les principals rutes d’accés als centres educatius perquè els nens puguin anar sols a l’escola, fomentant l’activitat física i l’autonomia personal. Cal estudiar bé la procedència dels alumnes per mitjà d’enquestes als familiars i representants de les escoles, proposar possibles recorreguts i, un cop acordats, detectar els punts conflictius i consensuar actuacions per a solucionar-los. En aquests trajectes cal pacificar el trànsit, prioritzar els vianants, ampliar voreres i senyalitzar correctament per tal que infants i adults identifiquin visualment de formar clara els camins escolars segurs. Cal guanyar la complicitat dels comerciants de la zona i d’altres agents socials de la ciutat per donar suport i seguretat als nens que utilitzin el camí. Per exemple, a través de logotips que identifiquin els comerços als aparadors com a establiments col·laboradors o de les eines de senyalització viària vertical i horitzontal.

La nova carcassa instal·lada a l'avinguda Segle XXI

ERC veu ànim recaptatori en la proliferació de radars municipals a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans considera que la proliferació de radars de control de la velocitat al municipi respon a l’ànim recaptatori de l’actual equip de govern (PSC+ICV). Es fa ressò així de l’ampli malestar entre molts conductors aquest juliol després de comprovar com s’han instal·lat un mínim de tres noves carcasses de radar (pont de la C32 al carrer Agricultura, Can Guardiola i avinguda Segle XXI direcció Gavà) que se sumen a les tres ja en funcionament (Can Batllori, carretera de la Vila i avinguda Segle XXI direcció Sant Boi). ERC presenta una bateria de preguntes al Ple de juliol per conèixer quants aparells de radar i cabines disposarà a partir d’ara l’Ajuntament, quina rotació en farà i amb quins criteris s’aniran alternant els aparells. També preguntarà sobre la localització dels punts negres de la ciutat pel que fa a sinistralitat, quants diners calcula recaptar, quan es posaran en marxa els nous radars i a través de quin concurs públic s’han adquirit els últims aparells i les carcasses. Així mateix, Esquerra sol·licita còpia dels informes tècnics que justifiquin la necessitat d’instal·lar aquests radars en detriment d’altres sistemes de reducció de la velocitat, l’informe tècnic que justifiqui els emplaçaments escollits i l’informe que justifiqui la necessitat d’instal·lar un aparell al viaducte de la C32 just després de la rampa que connecta amb el carrer Agricultura, un dels principals accessos rodats a la ciutat. Senyalització viària Esquerra també planteja al govern local que destini un import equivalent als ingressos obtinguts a través de les multes -gairebé 1.120.000 euros el 2017- a millorar la senyalització viària de Viladecans per tal d’augmentar la seguretat de vianants, ciclistes i conductors, especialment tenint en compte les grans mancances detectades. La regidora republicana Myriam Moysset considera que “amb la instal·lació de radars es prioritza l’ànim recaptatori a la seguretat vial ja que són una font important d’ingressos per a l’Ajuntament.

La consellera Vergés s'ha reunit amb l'equip directiu de l'Hospital

El 16 de juliol comencen les obres del nou Hospital de Viladecans

El proper 16 de juliol s’inicien les esperades obres del nou Hospital de Viladecans, centre que dona atenció als més de 185.000 habitants dels municipis de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat. Es compleix així una de les principals reivindicacions veïnals gràcies a la lluita de la plataforma Salvem l'Hospital de Viladecans i el compromís del Govern de la Generalitat amb el territori, més específicament del Departament de Salut amb la consellera republicana Alba Vergés al capdavant.  Vergés ha visitat aquest divendres 13 de juliol el centre on s’ha mostrat molt satisfeta de poder anunciar l’inici d’unes obres llargament esperades al sud del Baix Llobregat. “La qualitat dels nous espais suposarà una gran millora per als ciutadans i els professionals”, ha assegurat després de reunir-se amb l’equip directiu de l'hospital i amb els alcaldes de la zona d'influència. La consellera, a més, ha tingut un reconeixement explícit pel seu antecessor, Antoni Comín, que “va creure molt en aquest projecte”. Les obres haurien d'haver començat l'any passat però l'aplicació de l'article 155 i un litigi plantejat per una de les empreses licitants que va perdre el concurs públic han endarrerit fins aquest estiu la posada en marxa de la transformació al centre hospitalari. El primer que es farà serà traslladar les dependències en espais que hauran de ser enderrocats per poder construir el nou edifici de l’hospital. Aquesta primera fase del projecte està previst que estigui enllestida a finals d’any i suposarà la reubicació temporal de les dependències afectades a d’altres àrees de l’hospital o mòduls.      Totes les accions s’han dissenyat amb l’objectiu que l’execució de les obres afecti el menys possible als pacients i a l’activitat diària de l’hospital. La primera fase dels treballs també afectarà al pàrquing del centre, que veurà reduïdes les seves places de forma molt significativa.

Vestíbul del Podium el passat  8 de juliol

Malestar veïnal a Viladecans per la manca d’espai a la piscina municipal descoberta del Podium

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans s’ha fet ressò del malestar de molts veïns i usuaris per la manca d’espai i els preus de la piscina exterior del Podium, l’única descoberta i de titularitat pública a la ciutat. El passat diumenge 8 de juliol, en plena onada de calor, es va haver de restringir l’accés per excés d’aforament. El complex esportiu Podium va néixer el 2015 amb polèmica pel seu alt cost (21 ME), pel deute astronòmic contret amb Urbaser per finançar-lo (5,5 ME) i perquè va representar la desaparició de les antigues piscines Joan Masgrau: molts habitants recorden com eren més grans i comptaven amb una zona verda àmplia per descansar i jugar. L’equip de govern (PSC+ICV) ha vinculat la construcció d’una nova piscina al desenvolupament urbanístic del Pla de Llevant, una opció que Esquerra no comparteix perquè l’operació es podria allargar durant anys i perquè es torna a vincular la construcció d’equipaments públics al desenvolupament de grans projectes urbanístics. Els republicans estudien ubicacions alternatives per construir una nova piscina descoberta que respongui a les necessitats d’un municipi com Viladecans, amb 66.000 habitants. I recorden com l’antiga piscina de Can Sellarés -el recinte lúdic i esportiu mancomunat amb l’Ajuntament de Gavà- està abandonada i desaprofitada. La portaveu municipal d’ERC i candidata a l’alcaldia el 2019, Bàrbara Lligadas, assegura que “la piscina descoberta del Podium és més petita que qualsevol piscina comunitària. Molta gent encara es pregunta com és possible que l’Ajuntament deixés perdre les antigues piscines municipals Joan Masgrau. Viladecans es mereix una piscina pública adequada als nostres temps per fer menys feixuga la temporada de calor i és una evidència que l’actual és del tot insuficient”.   Bus gratuït a la platja Esquerra Republicana també reclama a l’Ajuntament que prengui nota de l’exemple de Gavà i faciliti el transport gratuït a la platja de la Murtra en autobús des del nucli urbà.

El caravàning està a l'alça al nostre país i més estès encara a Europa

ERC Viladecans proposa habilitar una àrea de servei i pernoctació d'autocaravanes, la primera al sud del Baix Llobregat

El grup municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presenta al Ple d’aquest mes de juny una moció per habilitar una àrea de servei i pernoctació per autocaravanes i campers al terme municipal, la que seria la primera al litoral del Baix Llobregat. L’objectiu és singularitzar i augmentar l’oferta turística de Viladecans apostant per un tipus de turisme sostenible i en constant creixement.   Anar de vacances en autocaravana o càmper -furgoneta condicionada com a habitatge- és una opció que cada vegada té més adeptes al nostre país, molts més si tenim en compte la mitjana europea. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) el 17% dels turistes que venen a Catalunya ho fan per carretera. La portaveu republicana Bàrbara Lligadas ha assegurat que “un dels reptes que tenim com a ciutat és aprofitar les potencialitats que ens proporciona el fet d’estar tan a prop de Barcelona sense perdre la nostra identitat, sense ser absorbits en una gran conurbació uniforme. Viladecans ha estat des de fa molt anys una ciutat amb tradició de càmping: la seva proximitat a capital, el litoral lliure d’edificacions, les pinedes, les platges interminables i la seva immillorable ubicació, molt ben comunicada, la poden convertir en un punt estratègic per a aquest tipus de turisme”.   Les àrees de servei i pernoctació per autocaravanes i campers actuen com a pol d’atracció pels usuaris. Actualment les més properes són les de la Colònia Güell (a Santa Coloma de Cervelló) i Vallirana, per tant no n’hi ha cap en l’àmbit del Baix Llobregat marítim, que compta amb nombrosos atractius turístics vinculats a la platja i l’oci familiar. Hi ha molts exemples arreu de Catalunya d’aquest tipus d’infraestructures que són un model d’èxit: el Consell Comarcal del Solsonès, els municipis de Platja d’Aro i Arbúcies en són alguns. Cal recordar, alhora, que el turisme d’autocaravana és un turisme de qualitat, amb un alt nivell de sensibilització i respecte pel medi ambient.

Enderroc del Poliesportiu Municipal del Centre

ERC Viladecans critica la venda del solar de l’antic Poliesportiu Centre quan el complex Podium ja està pagat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha retret durant el Ple de maig a l’equip de govern (PSC+ICV) que continuï endavant amb els plans per vendre el solar de l’antic Poliesportiu Municipal del Centre, malgrat que el principal motiu esgrimit pels socis de govern en el seu dia -finançar el cost del nou complex esportiu Podium a la Torre Roja- ja no té raó de ser després d’haver liquidat recentment tot el deute bancari acumulat.   Segons la regidora d’Esquerra Republicana Myriam Moysset, “intercanviar l’ús d’equipaments del solar del pavelló cap al Podium i fer creure als veïns que és una imperiosa necessitat vendre aquest terreny per pagar el nou centre esportiu de la Torre Roja és de traca”. “El que sí hem perdut”, ha afegit, “és un equipament històric al casc antic, un barri mancat de serveis públics, per deixar pas a l’enèsima promoció immobiliària. Ara s’aixecarà un bloc de pisos de sis plantes sense cap metre quadrat d’habitatge dotacional per a serveis socials ni espai per a equipaments”.   Moysset justificava així el vot “radicalment en contra” d’ERC a la desafectació i l’expedient de contractació i plecs de condicions per adjudicar el solar de l’avinguda de Josep Tarradellas. En aquest sentit, ha assegurat, “quan ja hem deixat enrere la bogeria del deute contret amb Urbaser per construir el Podium, el govern segueix optant per vendre patrimoni i construir més pisos. Si suposadament l'Ajuntament està tan sanejat econòmicament com diuen, cal seguir venent patrimoni i amortitzant deute? Cada dia estem més convençuts que han convertit el consistori en una promotora immobiliària”.   Pluja de milions a un any de les municipals D’altra banda, durant el mateix Ple es va debatre la destinació de part del romanent del pressupost municipal de 2017: ERC va votar per primera vegada en tot el mandat a favor d’un punt a l’ordre del dia sobre romanents perquè s’han inclòs moltes de les actuacions que els republicans venen reclamant des de fa anys i que senten en bona part com a pròpies.

Nou tram de carril bici en direcció al Remolar

ERC Viladecans reclama més seguretat en els nous trams de carril bici a la platja i el Remolar

A ERC Viladecans creiem en la seguretat vial i per això al Ple municipal de maig hem demanat que es millori la protecció de ciclistes i vianants al nou carril bici que uneix l’outlet amb el Camí del Mar/Camí de les Filipines. Proposem un separador metàl·lic amb recobriment de fusta en tot el nou tram, fins a l’antiga carretera de València, i reubicar amb caràcter urgent les tanques de protecció actuals a les corbes: s’han de col·locar arran dels carrils pels vehicles ja que tal com estan ara són un perill per bicicletes i gent a peu en cas de sortida de via d’un automòbil, quedarien atrapats. Caldria incloure també protecció per als motoristes a la biona per prevenció en cas de caigudes.  És una carretera amb trànsit constant de vehicles, sovint pesants; una de les principals vies d’entrada i sortida de la ciutat per connectar amb la C31 i el polígon de Barnasud. La circulació és ràpida i actualment la separació amb el carril bici és insuficient i fàcilment vulnerable. També sol·licitem la instal·lació de senyals lluminoses amb fluor en els passos de vianants entre la B-204 i la B-220, un augment general de la il·luminació al carril i que s’habiliti una zona de decans amb una font d’aigua potable. De fet, el passat 28 de febrer ja es va produir un accident de trànsit amb invasió del carril bici per part d’un vehicle, sense causar danys personals. La petició la vam formular el mes de març al Departament de Territori de la Generalitat però entre l’article 155 (que ho ha aturat gairebé tot) i el traspàs imminent de la titularitat de la carretera a l’Ajuntament les millores continuen pendents. No és l’única intervenció necessària als carrils bici locals: el nou tram recent enllestit per l’Ajuntament i l’AMB que connecta la part final del Camí del Mar amb l’Espai Natural del Remolar -paral·lel a l’autovia de Castelldefels- també té una manca d’elements físics separadors amb els vehicles.

La sala petita d'ATRIUM Viladecans plena de gom a gom

Bàrbara Lligadas: “no em presento per ser portaveu a l’oposició, avui em presento a l’alcaldia de Viladecans”

La sala petita d’ATRIUM Viladecans es va omplir de gom a gom aquest divendres 25 de maig en la presentació de Bàrbara Lligadas com alcaldable d’ERC a les eleccions municipals de 2019. Davant de més de 150 persones, el diputat i futur conseller d’Acció Exterior de la Generalitat Ernest Maragall va presentar a l’actual portaveu d’ERC a l’Ajuntament, que repeteix com a cap de llista després d’haver estat reelegida per l’assemblea local el passat 16 d’abril. L’acte es va obrir amb una benvinguda a càrrec del president de la secció local Xavier Martin.   Durant el seu discurs Lligadas va assegurar que “ara és l’hora de demostrar que les coses es poden fer diferents a l’Ajuntament i hi ha una cosa que tots tenim clara, ERC és el primer partit d’esquerres a Catalunya i per això jo ara sé que no em presento per ser la portaveu del primer grup municipal a l’oposició. Jo avui em presento a l’alcaldia de Viladecans”.   La candidata va afegir que “em comprometo a seguir amb el mateix compromís, de no enganyar, direm veritats impopulars potser però mai mentirem. Si una cosa no es pot fer no enganyarem a la ciutadania. I treballarem sempre en base als valors republicans d’igualtat, justícia, equitat, llibertat. És la nostra manera de ser i això és el que portarem a l’Ajuntament. Continuarem plantant cara amb temes urbanístics com per exemple amb el Pla de Llevant que, malgrat sigui ara mateix pràcticament una realitat, el revisarem de dalt a baix i intentarem revertir tot allò que estigui a les nostres mans. I em comprometo a no continuar construint barris, sinó a millorar els barris que ja tenim”.   Per la seva banda, Ernest Maragall va reflexionar sobre Viladecans i la seva relació amb el conjunt del país: “aquest espai no està acabat, no hem sabut donar-li tota la qualitat, la capacitat, la riquesa, la justícia, la dignitat que es mereix i que pot tenir. Catalunya i Viladecans no són dues realitats que vagin en paral·lel, aquesta és una de les claus per discutir d’ara i fins a les eleccions municipals.