ERC Viladecans

Totes les notícies

Els ciclocarrers implantats ara fa dos anys en fase prova pilot a Sales són motiu de controvèrsia.

ERC s'absté en la nova Ordenança municipal de circulació que arriba tard i a mitges

En el passat Ple municipal del mes d’abril, telemàtic arran del confinament, l’Ajuntament de Viladecans va aprovar la nova Ordenança municipal de circulació, que té com a objectiu principal garantir la seguretat, l’ús i el gaudi de les persones usuàries de la via pública. Una aprovació que ha passat desapercebuda per les urgències de la COVID-19 i que va comptar amb l'abstenció del grup d'ERC-AM perquè arriba tard i es queda a mitges.    Els republicans son conscients que és una ordenança important i molt necessària per ordenar la circulació de tot tipus de vehicles pels nostres carrers i evitar malentesos i accidents. Per això fa tres anys ja van demanar a l’equip de govern que regulés la circulació de ginys nous com patinets elèctrics i d’altres vehicles de mobilitat personal que començaven a proliferar: el seu ús augmentava dia rere dia, la sensació de perillositat per part dels vianants també i no existia cap normativa que els regulés. Calia modificar l’ordenança, però els treballs previs no van començar fins la passada tardor. ERC va fer propostes al redactat i va ser l’únic grup del Ple a presentar al·legacions.   Mentre aquesta aprovació no arribava, l’Ajuntament va optar fa dos anys per pintar els carrers amb “ciclocarrils” compartits per ginys, cotxes i bicicletes en la mateixa calçada, sense conscienciació prèvia entre les persones usuàries ni molt menys formació, posant en una mateixa plataforma menors sense carnet de conduir amb cotxes, furgonetes, camions o motocicletes. De la nit al dia i força abans de comptar amb l’ordenança definitiva. En paraules del regidor d'ERC Josep Mumany "va ser una intervenció que va generar molts dubtes entre els usuaris. Una clara campanya de màrqueting, una més, similar a la 'superilla' per a vianants que hem conegut per la premsa. Per simular que s’estava treballant en el problema enlloc de plantejar un abordatge seriós".   L’equip de govern ha anat allargant aquesta modificació a l’espera que altres administracions vagin concretant conceptes i delimitant unes regles de joc més o menys clares, especialment per endreçar l’ús dels nous ginys als carrers.

En Marc Riera Minguet és enginyer agrònom i veí de Viladecans

Lliçons COVID-19: pagesia imprescindible

Tot el que estem passant en la gestió del COVID-19 ens deixa algunes lliçons vitals, des de la importància de la sanitat pública fins a la necessitat de fer passes cap a un model econòmic més social i amb menys impacte ambiental. Una altra gran lliçó que es desprèn de la sacsejada lligada al coronavirus és la importància de tenir un sector agrari viu, amb pagesos i pageses. La premissa que sempre podrem comptar amb poder portar productes d’altres llocs del món no és certa, almenys no sempre, i d’això en som conscients amb un daltabaix com el que estem patint. Tenir, cuidar i preservar espai agrari productiu i amb pagesos i pageses és estratègic.   Els professionals del sector agrari fan un esforç brutal per respondre a la demanda d’un mercat sovint difícil d’entendre. Competeixen amb productes d’arreu del món però partint del desavantatge d’haver de complir amb més exigències socials i ambientals, que com a societat ens sembla absolutament raonable requerir als nostres productors, però que ens n’oblidem quan es tracta de productes de fora.   Ara cal que els reconeguem la feina, cadascú des del seu lloc; com a consumidors demanant productes de proximitat, més frescos, més sostenibles i de productors que vetllen pel nostre territori. Alhora comprenent que espais com el Parc Agrari són espais d’activitat econòmica, dels que hem de gaudir amb respecte per la feina de pagesos i pageses, i per tant entenent que la primera funció d’aquest espai és de producció econòmica.   D’altra banda des de les diferents administracions cal apostar com mai pel Parc Agrari, com a eina de gestió del territori i suport a l’activitat professional agrària; la millora de les infraestructures de drenatge de la zona agrícola de Viladecans i Gavà no pot esperar més, així com la millora de regadius o camins. Cal el mínim d’entrebancs possible i el màxim suport, i això només s’assoleix si s’entén la importància del sector agrari.

Bassa de laminació de Ca n'Alemany, entre l'outlet i les naus de Desigual (foto: Incasol)

ERC exigeix millorar el drenatge d’aigües de Ca n’Alemany per evitar inundacions al parc agrari

El grup municipal d’ERC Viladecans ha exigit a l’equip de govern que millori amb caràcter urgent el sistema de drenatge d’aigües pluvials de la bassa de laminació de Ca n’Alemany, el polígon industrial desenvolupat arran de l’obertura del centre comercial Viladecans the Style Outlet. Les deficiències en el sistema de desguàs en episodis de pluges torrencials o de gran acumulació com les registrades el passat mes d’abril agreugen les inundacions dels camps adjacents, a la zona del camí del Pi Tort entre els termes municipals de Gavà i Viladecans, provocant pèrdues de collita molt importants. Esquerra s’afegeix així a les crítiques del sindicat Unió de Pagesos per “negligència” reiterada de l’Ajuntament en el drenatge insuficient de la bassa de laminació. Reiterada perquè la problemàtica ve de lluny i plou sobre mullat després de les pluges torrencials dels últims dos anys, les més recents arran del temporal Gloria i l’últim episodi d’acumulació excepcional que ha fet malbé els conreus dels productors d’aquesta zona del Parc Agrari del Baix Llobregat. “Parlem de negligència en els equips de bombeig d’aigües pluvials del polígon de Ca n’Alemany perquè mai han funcionat, malgrat ser-hi i malgrat haver-ho advertit en diverses ocasions”, ha indicat la regidora d’ERC Myriam Moysset. La representant republicana ha demanat explicacions a l’última comissió informativa de territori, on l’equip de govern s’han compromès a dur a terme una auditoria per intentar solucionar els problemes de drenatge en aquest punt. Moysset explica que l’Ajuntament parla d’anomalies, de problemes en el calibrat del sistema i que es corregirà però critica la inacció municipal després que l’any passat els pagesos i el grup municipal d’ERC ja van advertir de les deficiències en el desguàs. “Entrarem les preguntes formals a registre perquè ens enviïn els resultats de l’auditoria i els informes tècnics de les correccions que calgui dur a terme, volem fiscalitzar de prop aquesta intervenció perquè és urgent prendre mesures, per mantenir la producció agrària i estar al costat dels pagesos”, ha afegit.

Els tobogans de la Plaça Europa, precintats per l'estat d'alarma

ERC Viladecans planteja al Ple d’abril una vintena de propostes per respondre a la COVID i el postconfinament

El grup d’ERC Viladecans presentarà al Ple municipal de dijous 30 d’abril -el primer de la història de l’Ajuntament que es farà en línia- una vintena de propostes per a la gestió de les conseqüències de la crisi de la COVID-19 i el postconfinament. L’objectiu és que algunes s’incloguin en la declaració institucional que consensuen els grups polítics amb representació a l’Ajuntament i, la resta, en el Pla estratègic que regirà les mesures i accions per ajudar la ciutadania a sortir de la crisi. Una de les mesures principals dels republicans és redactar un Pla de reactivació econòmica amb la participació de tots els agents implicats com empreses, comerços, autònoms, agents socials, patronals, organitzacions socials i grups municipals. ERC considera urgent planificar una campanya de suport al comerç de proximitat i a la restauració, així com fer difusió dels serveis que els autònoms locals ofereixen a la ciutadania. Els republicans plantegen obrir una convocatòria de microcrèdits per facilitar la supervivència de la petita i mitjana empresa. Pel que fa a la ciutadania en general, Esquerra reivindica una política de bonificacions progressiva en l’IBI, un dels més cars del país, així com ampliar el fraccionament del pagament i la pròrroga per pagar els propers rebuts. Així mateix, emplaça l’equip de govern a destinar el 100 % del superàvit i del romanent del pressupost municipal de 2019 a mesures per pal·liar els efectes de la crisi, un cop el Govern de Pedro Sánchez ha cedit a les pressions del món local. ERC, amb les seves alcaldesses i alcaldes al capdavant, ho ha reclamat des del primer moment perquè mai ha estat d’acord amb les limitacions que redueixen el marge de maniobra dels ajuntaments i més encara en una situació com la que estem vivint. Cal no obstant que el Govern espanyol posi en marxa les modificacions legislatives que permetin l’ús íntegre del superàvit. Els republicans també proposen establir ajudes excepcionals al lloguer i mediar entre llogaters i arrendataris, tant d’habitatges residencials com de comerços i establiments de restauració, per tal d’evitar que el preu del lloguer comporti una situació de vulnerabilitat residencial o un tancament definitiu de negocis.

Mesures d'ERC proposades a l'equip de govern durant la primera junta de portaveus en estat d'alarma

ERC Viladecans dona suport a l’equip de govern en la gestió de la crisi pel coronavirus

El grup municipal d’ERC Viladecans ha donat suport aquest dimarts a l’equip de govern en la gestió de la crisi pel coronavirus o COVID-19. Així ho ha transmès en el marc de la primera junta de portaveus des de la declaració de l’estat d’alarma que s’ha reunit en línia i a proposta dels republicans per analitzar la situació i fer seguiment de les mesures que està duent a terme l’Ajuntament. ERC ha instat a oferir el màxim d’informació possible als grups a l’oposició i a la ciutadania, ja que en moments com aquest és bàsic ser transparents i reaccionar amb celeritat davant els neguits de la població. Crisis sanitàries i de salut pública com la que vivim són un terreny abonat per a les notícies falses i els rumors que cal combatre des de l’acció política i des del minut zero. La portaveu del grup republicà Bàrbara Lligadas ha explicat que “ERC Viladecans s’ha posat des del primer moment a disposició de l’equip de govern, canalitzant les inquietuds de la ciutadania que contacta amb nosaltres i amb una actitud responsable. Com a partit de govern arreu del país, sabem de les dificultats que comporta gestionar una situació tan excepcional. Per això no hem fet proclames i hem estat ajudant des de la discreció”. Després de la primera setmana de crisi, “vam demanar una junta de portaveus per poder tractar la situació i els dubtes amb més detalls, també per aportar les nostres propostes”. “En temps així, cal actuar amb responsabilitat i això és el que fem sempre des d’ERC Viladecans. Agraïm la informació que el consistori ens va facilitant. Sempre ens queixem, i amb raó, que normalment les respostes i les dades arriben tard i malament, però en aquesta ocasió les coses s’estan fent diferent i cal reconèixer-ho”. Propostes d’ERC Durant la junta de portaveus ERC ha demanat fer una crida més contundent sobre la necessitat de mantenir i incrementar el confinament de la població. Els republicans també han demanat explicacions sobre plantilles internes i externes al consistori, quins serveis consideren essencials i per quin motiu.

Membres d'ERC Viladecans davant dels terrenys agrícoles a Viladecans annexos a la T1

ERC Viladecans s'oposa al "canvi de cromos" de l'alcalde Ruiz per ampliar l'aeroport del Prat

ERC Viladecans s’oposa a l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat que planteja AENA. Els republicans rebutgen l’afectació sobre la Ricarda, uns terrenys del Prat inclosos a la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea i que formen part dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. A més, consideren lamentable el “canvi de cromos” que ha ofert l’alcalde Ruiz a AENA per compensar a Viladecans la mossegada de 500 metres d’entorn protegit al Prat. En paraules de la portaveu del grup d’ERC‐AM Bàrbara Lligadas, “des d’Esquerra Republicana mostrem el nostre rebuig frontal a la proposta que fa l’alcalde Ruiz de cedir terrenys dels nostres espais naturals per a la nova pista de l’aeroport davant la negativa de l’Ajuntament del Prat de deixar fer‐ho en el seu terme municipal”. “A més”, ha afegit, “ho fa amb una proposta ben curiosa, diu que reubicarà aquests espais naturals com si fos un canvi de cromos al Mercat de Sant Antoni. Però a on els reubicarà? Al Parc Agrari? Aquell Parc Agrari que tant diu defensar?”. Lligadas assegura que “des d’Esquerra tenim clar que el PSC fa dècades que amenaça aquests terrenys: ho va fer amb el camp de golf, ho va fer amb el Barça Parc, ho va fer amb Eurovegas i ara amb la connivència amb el Pla Director Urbanístic del Delta. Per això continuarem plantant cara i farem que aquests terrenys continuïn sent defensats. Contribuirem en la lluita social que defensa que aquests espais no només són importants per a la nostra ciutat sinó per a tot el país”. La proposta d’ampliació de la tercera pista compta amb el rebuig frontal de tots els grups polítics del Prat i de les entitats ecologistes, pels efectes en la natura, el territori i la salut. Lluny d’oposar‐s’hi, l’alcalde Ruiz ha ofert al president d’AENA, l’exportaveu del PSC Maurici Lucena, compensar a Viladecans els terrenys esgarrapats a la Ricarda. Ho ha anunciat a la premsa sense concretar ni com ni a on o si ‐com sospita ERC‐ seria en detriment del Parc Agrari del Baix Llobregat que d’altra banda tant diu defensar.

La Bàrbara és portaveu del grup municipal d'ERC-AM des de 2015.

Repetint encara amb més il·lusió

Quatre anys més per davant amb aquest nou mandat. Segon que sóc regidora i portaveu d’ERC Viladecans. Un honor que ara repeteixo sent plenament conscient del desgast, la pressió i la responsabilitat que això comporta. I amb el doble d’il·lusió. Quan et presentes per a un càrrec públic ho fas amb plena consciència del compromís que és, però fins que no l’exerceixes no saps realment com això es materialitza. La gent et visualitza, es dirigeix a tu i espera que els ajudis, de manera que poses cara a les xifres, els reptes i els problemes que té la ciutadania. Reps major informació i tens moltes més eines per poder treballar i construir la ciutat que volem. Ara bé, han sigut quatre anys molt intensos. Amb moments durs tant a nivell nacional com local. Per això a vegades penses: “Realment val la pena tant esforç? Tantes reunions després de la pròpia jornada laboral? Tants nervis per ser dignes d’allò que representem?” I aleshores fas un balanç racional i te n’adones que sí. Que canviar les coses a la teva ciutat i millorar poc a poc la vida de la ciutadania és quelcom indescriptible. Aquest mandat la Myriam i jo comptem amb tres nous companys: el Josep, la Judit i el Manel. Estic segura que amb ells farem encara més feina, perquè l’aprenentatge acumulat per les que repetim sumat a l’aire fresc que els nous ens aporten esdevenen un còctel carregat d’energia i idees. Som un equip transversal i pluridisciplinar que continuarem empenyent per fer de Viladecans una ciutat millor, on tothom senti que és tingut en compte al marge de com sigui i al barri que visqui, on es tingui cura del patrimoni natural i cultural, on la gent vulgui viure-hi, no només dormir-hi. En definitiva, una ciutat que ens enorgulleixi. Això és un projecte a mig termini i seguirem treballant fins assolir-lo. Ara bé, per a fer-ho possible necessitem que ens ajudis. Necessitem que ens facis arribar les teves queixes, propostes i idees. Només així podrem ser la teva veu.

La Myriam és regidora de barri de Sales, Vilamarina, Germans Gabrielistes i Grup Sant Jordi.

Una ciutat per viure-la

Aquest és el meu segon mandat, temps en què m’he especialitzat en els àmbits urbanístic, mediambiental, de mobilitat i d’espai públic, tots ells relacionats amb la meva formació. Sempre m’havia agradat la política, però mai hi havia dedicat temps. Els esdeveniments al país a partir de 2010 em fan reaccionar, fins que al 2014 la Bàrbara em presenta el projecte i la gent d’ERC Viladecans i no m’hi puc negar, m’atrapa. Ben aviat em vaig estrenar amb un bany de realitat, la modificació puntual del Pla General Metropolità al Polígon Industrial Centre. Tres mesos després de les municipals, l’equip de govern presentava una remodelació radical del polígon amb afectació directa a les pimes (3.000 treballadors), amenaces d’enderrocar les cases de l’avinguda Generalitat, sense avisar a ningú, sense informació prèvia, amb un termini per al·legacions que s’acabava al Nadal i més de 200 pàgines. Diria que vam ser els únics en llegir-nos el projecte sencer en menys de dos dies, el vam analitzar i vam plantar cara des del primer minut. Al final amb l’esforç de molts vam aconseguir salvar les cases, ampliar el termini d’al·legacions i articular unes taules de treball amb els afectats per apropar-lo més a les seves necessitats. També estic orgullosa d’haver aconseguit que l’Ajuntament es miri amb més interès les senyals de trànsit, perquè per nosaltres la seguretat viària és molt important. Després de molta insistència han eliminat més de 20 pals IPN (prohibits des dels anys 90 per la seva perillositat en cas d’accident, amb risc d’amputacions). També han canviat moltes senyals sense reflectància, especialment en passos de vianants i han començat a esponjar-los per guanyar visibilitat. No obstant, hi ha moltes peticions que encara estan en un calaix i que continuarem reclamant durant aquest mandat, com esborrar les barreres arquitectòniques de les nostres voreres. Perquè volem un Viladecans per a tothom, una ciutat per viure-la.

En Josep Mumany és regidor de barri de la Montserratina, Torrent Ballester, Can Ginestar, Mas Ratés i Alba-rosa.

Una decisió difícil

Segurament, ha estat la decisió que més m’ha costat d’acceptar. Fa 20 anys vaig afiliar-me a ERC, ho vaig fer perquè volia tenir una eina on comunicar-me socialment amb la gent, compartir espais i idees entre persones amb ideologia similar a la meva, saber a qui demanar consell quan no entenia el que estava passant políticament o el per què d’algunes coses, que a vegades analitzava de manera egoista... En aquests anys he estat assumint responsabilitats de partit a nivell local i comarcal, treballant amb equips molts diversos, que m’han ensenyat moltes coses. Així, he après a relacionar-me amb diversitat de persones, diferents, parlo tant dels companys i companyes del partit com dels meus rivals, dels qui també he après molt. He après, entre moltíssimes altres coses, que tot és important, no hi ha res que sigui casual, hi ha molts polítics que ens volen fer creure el que és important i el que no, en realitat només intenten manipular-nos. Una de les coses que millor he entès és que he de saber gestionar l’empatia i dubtar de les veritats absolutes, ni tot és negre, ni tot és blanc, sinó que hi ha una diversitat de grisos extraordinària. Tots aquests anys de militància a ERC i a entitats de cultura popular han fet que hagi d’estar contínuament preparant-me i actualitzant-me per assolir cada vegada nous reptes a la meva vida, que en cap cas vull que sigui avorrida. Avui em veig preparat per assumir la responsabilitat que m’ha atorgat, amb la seva confiança, part de la població de Viladecans. També sé que treballaré amb persones al costat molt exigents i preparades, possiblement la gent d’ERC Viladecans és la que està més ben preparada per, si tenim la oportunitat, governar la ciutat. Sé que hauré d’estar al nivell que exigeix la responsabilitat de ser regidor. Inicio una nova etapa amb il·lusió i amb ganes de fer-ho bé, tot i que segurament ha estat la decisió que més m’ha costat d’acceptar. Josep Mumany i Baños Regidor del grup municipal d'ERC-AM