ERC Viladecans

Totes les notícies

Cartell de l'acte de presentació del llibre de Sergi Sol

Rufián presenta el llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' el 19 d'octubre a Viladecans

El proper dissabte 19 d'octubre a les 12 del migdia tindrà lloc l'acte de presentació del llibre 'Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures' de Sergi Sol al carrer Sant Joan, davant de la llibreria de Els Nou Rals. A les portes de l'inici de la campanya pel 10N, s'espera la participació del mateix autor, del diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián, del germà del president d'Esquerra Artur Junqueras, Maxi Calero i Domingo Alfonso del Free Junqueras, el cantant Pep Picas i la portaveu municipal dels republicans Bàrbara Lligadas.  Es tracta d'un acte que ja s'ha dut a terme a diversos municipis de Catalunya i que no deixa a ningú indiferent perquè depassa el que entenem per una presentació d'un llibre, especialment tenint en compte l'excepcionalitat del moment polític que vivim com a país i la privació de llibertat del president del partit. Aquesta obra narra, analitza i contextualitza, des de la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntim del vicepresident Oriol Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana: la precipitació del 20-S, la celebració del referèndum, el desconcert posterior a la proclamació de la República, l’ingrés en centres penitenciaris dels presos polítics, l’aplicació del 155, l’estratègia d’ERC per eixamplar la base de l’independentisme, la celebració de les eleccions del 21-D i els entrebancs per configurar un nou Govern. Però, més enllà del relat apassionat i de la informació inèdita d’aquest període transcendental, hi ha la voluntat manifesta de reivindicar i fer justícia a la figura i el treball d’Oriol Junqueras. Un llibre que vol ser també un homenatge i un nou clam per exigir el seu alliberament. Sergi Sol (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la UB i va fer dos anys de cursos de doctorat al Departament d’Arquitectura Legal de la UPC. Ha treballat de periodista en diversos mitjans de comunicació. Ha estat vinculat a l’esquerra independentista i al moviment antimilitarista des de molt jove.

Paquita Leida reflexiona sobre fer-se gran en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran

Seguir respirando… (Dia Internacional de la Gent Gran)

Sabes que te haces mayor cuando comienzas a parecerte a tus padres. Atrás quedan los años del colegio, los amigos de la infancia, los primeros trabajos, los novios de juventud… y comienza otra etapa. Llegan el marido, los hijos, los nietos, y la vida pasa más sosegadamente. Te empieza a preocupar más la política, la economía, la sanidad… conceptos a los que antes les dabas una importancia diferente. Y es que cuando eres joven aprendes y en la vejez entiendes. Los tiempos cambian, la madurez se vive ahora de otra manera. Para muchos, la jubilación es una oportunidad de recuperar el tiempo perdido: el tiempo que le dedicaste a aquel trabajo, que quizás fue más del necesario, el tiempo que voluntaria y felizmente preferiste quitarte tú y entregárselo a tu familia. Ese tiempo extra de repente lo tienes ante ti, 16 horas diarias (o más) que puedes llenar con lo que la sociedad hoy en día te ofrece: casales, viajes, teatro, cine, libros. La vejez es el registro de toda una vida. Te da la calma que no tenías en la juventud, a pesar de los problemas cotidianos que se van presentando (que no son pocos). Con la tranquilidad y la objetividad que te dan los años, ahora te preocupan las pensiones, el peligro que corren, y ves como planea como una migraña por la conciencia colectiva de toda la sociedad el temor a que nuestros hijos (y nuestros nietos), a pesar de haber trabajado toda su vida, no vayan a cobrar nada en su jubilación. También la sanidad, pues los recortes en sus prestaciones durante los años de crisis económica todavía hoy los estamos sufriendo. Tenemos que poner todo el empeño en mejorar los servicios sanitarios públicos y sin duda alguna las obras de ampliación del Hospital de Viladecans son un síntoma que algo está cambiando a mejor. En resumen, desde la vejez, nos preocupa que lo que nosotros en mayor o menor medida estamos disfrutando ahora, sea lo último de su especie, que seamos la última generación en poder acceder a servicios públicos de calidad para la gente que ha superado su etapa laboral.

Barris de Viladecans

ERC Viladecans “nomena” els seus regidors de barri per fiscalitzar l’acció del govern i apropar-se més als veïns

ERC Viladecans ha “nomenat” els seus regidors de barri per fiscalitzar de prop l’acció del govern municipal i apropar-se més als veïns amb la designació dels districtes i nuclis urbans a cadascun dels cinc representants que configuren l’actual grup municipal republicà després de les eleccions del 26 de maig. L’objectiu és distribuir les tasques de seguiment i control de les polítiques locals, d’una banda, i millorar la interlocució amb la ciutadania, de l’altra. La configuració resultant és: Bàrbara Lligadas: membre del Consell de Districte III i regidora del Casc Antic. Interlocució amb tots els barris com a portaveu del grup municipal. blligadasm@viladecans.cat i 671 63 41 04 (WhatsApp) Myriam Moysset: membre del Consell de Districte I. Regidora de barri de Sales, Vilamarina, avinguda Germans Gabrielistes i Grup Sant Jordi. mmoyssetg@viladecans.cat i 666 43 71 68 (WhatsApp) Josep Mumany: membre del Consell de Districte II. Regidor de barri de la Montserratina, Torrent Ballester, Can Ginestar, Mas Ratés i Alba-rosa. jmumanyb@viladecans.cat i 678 601 501 (WhatsApp) Judit Moreno: membre del Consell de Districte III. Regidora de barri de l’Hospital-Poblat Roca, Can Batllori, Can Palmer, Can Guardiola i Can Sellarés. jmorenoa@viladecans.cat i 661 50 53 71 (WhatsApp) Manel Membrilla: membre del Consell de Districte I. Regidor del Jovent Republicà de Viladecans i regidor de barri del Casc Antic, Eixample, Torre Roja i Campreciós. mmembrillam@viladecans.cat i 677 11 95 03 (WhatsApp) Esquerra pretén consolidar una estructura de treball que permeti al grup municipal tenir coneixement del que succeeix a la ciutat i capacitat d’interacció eficaç amb els diversos col·lectius i barris, en línia amb ser una eina útil per a la ciutadania. L’objectiu és continuar configurant al llarg d’aquest mandat una alternativa real de model de ciutat, com a segona força al Ple que lidera l’oposició al govern local (PSC+Comuns). La portaveu municipal d’ERC Viladecans, Bàrbara Lligadas, justifica la mesura perquè “tenim un projecte alternatiu per Viladecans, que té en compte tots els barris.

Joan Bausa, militant del Jovent Republicà de Viladecans

12A, Dia Internacional de la Joventut

El 12 d’agost és reconegut com el Dia Internacional de la Joventut, així ho va declarar l’Assemblea General de les Nacions Unides. Normalment, la joventut queda en un segon terme i no té la importància que mereix, perquè com sempre es diu “la joventut som el futur, però també el present”. Aquesta última part sembla que sempre s’oblida. Moltes vegades per culpa nostra, ja que no ens reivindiquem ni donem un cop a la taula per dir “estem aquí”. Apoderem-nos! Des del Jovent Republicà de Viladecans volem dirigir-nos a tota la població jove de Viladecans. Des de la nostra humil posició, volem destacar la importància de la implicació del jovent en la ciutat. Creiem que si, en els pocs espais de participació que tenim, el jovent de la ciutat no participem i diem la nostra, la ciutat no avançarà i no serà el reflex de la gent que hi vivim. Un dels mètodes per canviar allò que no ens agrada són les eleccions, sabem que unes eleccions cada quatre anys no solucionen res, si a més, sempre guanya el mateix, però molts de nosaltres no sabem que tenim un poder molt gran. I sí, el tenim, el jovent podem tenir la clau de la victòria. En les passades eleccions municipals gràcies a la gent que va votar ERC Viladecans, vam poder celebrar que entrés com a regidor en Manel Membrilla que prové de les joventuts del partit. Això ens permetrà que a partir d’ara puguem canalitzar directament les inquietuds, propostes i suggeriments dels joves. Estem preparats i tenim moltíssimes ganes de començar a treballar pel jovent del municipi, no volem seguir vivint en un municipi on no hi ha oferta d’oci per als joves, on els espais de participació són gairebé inexistents i on es conegui Viladecans com a ciutat dormitori. Després de demanar-nos als joves més implicació, crec que és hora de demanar responsabilitats. Un dels principals responsables de la situació del jovent de la ciutat és l’actual govern municipal. Si ens fixem en les àrees de govern, veurem com Joventut queda en un segon pla.

Antiga piscina de Can Sellarés, en abandó des de mitjan de la dècada anterior.

El govern local rebutja implantar noves mesures per combatre la calor

El govern local de Viladecans (PSC+Comuns) s'ha negat a implantar un paquet de mesures per combatre la calor que el grup municipal d'ERC-AM va dur al Ple de juliol. Els republicans plantejaven habilitar fonts lúdiques i activitats aquàtiques en espais públics, comprometre la reobertura de la piscina de Can Sellarés, adoptar mesures per solucionar el caos circulatori a l'aparcament de la Murtra o estudiar la viabilitat de fer gratuït la línia d'autobús que connecta el nucli urbà amb la platja, entre altres. El PSC només va acceptar estudiar fer un seguiment més directe i personalitzat dels col·lectius de risc que viuen a la ciutat, especialment gent gran, en els episodis de pics de calor.  La portaveu del grup republicà Bàrbara Lligadas ha lamentat la manca de voluntat de l'executiu: "ens demanen que renunciem a qüestions que el mateix alcalde s’ha compromès en campanya electoral fa dos mesos, com concretar el calendari de la futura piscina que han promès a Llevant. Ni això han sigut capaços d'acceptar. Viladecans és una ciutat de 66.000 habitants i tenim una piscina descoberta bastant ridícula per aquestes dimensions. En 15 anys hem perdut 1.300 m2 de superfície de piscina descoberta, no tenim sortidors d’aigües ni fonts lúdiques, tenim un greu problema de col·lapse a l’aparcament de la platja, perquè és un coll d’ampolla, no està ben gestionat i de seguida es col·lapsa. Perquè els veïns d’altres municipis prefereixen venir a passar el dia a la platja a Viladecans que a altres platges com Gavà o Castelldefels on aparcar surt molt més car. En transport públic tampoc posem mesures que puguin beneficiar i fomentar aquesta alternativa. I la solució que ens han donat aquest estiu ha sigut posar algunes mànegues d'aigua en determinats llocs del municipi per fer passar la calor". Lligadas, ha insistit, "ni tan sols hem sigut capaços que acceptin estudiar aquestes vies de solució que la ciutadania està demanant a crits. La ciutadania vol solucions d’esbarjo per refrescar-se durant l’estiu.

Els republicans proposen declarar el ball de la Tornaboda com a bé cultural d'interès local, en la categoria immaterial (Imatge de Jaume Muns)

ERC Viladecans proposa ampliar el llistat de béns d’interès local i nacional per protegir i difondre el patrimoni de la ciutat

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions a l’acord de Ple del passat 2 de maig en exposició pública fins a principis de juliol i que declara diversos edificis i conjunts arquitectònics de la ciutat com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL). Els republicans proposen afegir al llistat l’antiga Bòbila de Sales, les restes prehistòriques de Can Guardiola i les cases de l’avinguda de la Generalitat.   Esquerra també planteja iniciar els tràmits davant el Departament de Cultura de la Generalitat per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el conjunt arquitectònic de la Torre Modolell (edifici històric, antigues escoles i jardí romàntic), el jaciment de Can Guardiola on el 2008 es van localitzar alguns dels fòssils de mamut i animals del paleolític més importants del sud d’Europa, així com l’ermita romànica de Santa Maria de Sales (s. XII) amb les seves pintures murals medievals. ERC Viladecans sol·licita ampliar la tipologia de béns inclosos en el llistat aprovat el mes de maig per l’Ajuntament incloent elements de patrimoni immaterial que cal protegir i reivindicar com a propis i singulars o compartits amb municipis veïns, com és el cas del ball de la Tornaboda que es celebra cada diumenge de Carnestoltes. En línia amb una moció que varen presentar a finals de l’anterior mandat, els republicans insisteixen en estudiar ajudes als propietaris que vulguin rehabilitar algun element d’interès patrimonial davant el cúmul d’obstacles i dificultats actuals i, alhora, insten a promoure accions de difusió de tot aquest patrimoni com a símbol i motiu d’autoestima local entre la població. La portaveu del grup republicà, Bàrbara Lligadas, ha explicat que “malgrat valorar positivament l’acord de l’últim Ple abans de les municipals, creiem que va arribar tard i amb precipitació, va ser una decisió presa a correcuita abans del 26 de maig, sense compartir-la amb l’oposició ni amb les entitats, com per demostrar que s’havien fet els deures en l’àmbit de patrimoni durant l’anterior mandat, quan en plens anteriors des d’Esquerra havíem recordat que el Catàleg de Patrimoni porta almenys 12 anys de retard i encara no sabem quan el tindrem redactat”.

Accés restringit al Pòdium en plena onada de calor

Viladecans perd gairebé 1.300 m2 de piscines descobertes municipals en els últims 15 anys

ERC Viladecans calcula que en els darrers 15 anys la ciutat ha perdut gairebé 1.300 m2 de piscines descobertes municipals, ja que entre 1991 i mitjan de la dècada anterior comptava amb la piscina Joan Masgrau (1.110 m2) al barri de la Torre Roja i la piscina de Can Sellarés (530 m2), mancomunada amb Gavà al Poblat Roca. En canvi, actualment només està oberta la piscina exterior (345 m2 ) del complex esportiu Pòdium inaugurat el 2015 després d’una inversió de 20 milions d’euros. Els republicans posen de manifest les mancances en aquest àmbit i lamenten que l’últim cap de setmana de juny, en plena onada de calor, Pòdium Viladecans hagi hagut de restringir l’accés per problemes d’aforament, permetent l’ús de les instal·lacions només als clients amb abonament. Aquesta circumstància ja es va produir l’any 2018 durant les setmanes de més calor. ERC proposa recuperar la piscina descoberta de Can Sellarés en estat d’abandonament des de mitjan dels anys 2000, en concret amb una rehabilitació integral, entrades a preus assequibles i unes dimensions a l’alçada d’una ciutat amb 66.000 habitants. L’aposta compensaria la tendència de l’Ajuntament socialista a concentrar tots els nous equipaments al nord del terme municipal per afavorir la construcció del nou barri de Llevant (3.000 habitatges). De fet, l’executiu del PSC va anunciar mesos enrere la intenció d’habilitar una nova piscina en aquest sector però els republicans recorden els riscos de vincular totes les noves inversions per la ciutat a creixements urbanístics, ja que amb poc temps els serveis tornen a quedar massificats. D’altra banda, ERC Viladecans demanarà informació al Ple sobre les mesures que està adoptant l’equip de govern per fer front a l’onada de calor i l’episodi de contaminació per concentració de partícules. El consistori ha habilitat diversos punts on remullar-se amb mànegues d’aigua però els republicans tornaran a proposar mesures menys improvisades com la proliferació de fonts i sortidors d’aigua lúdics en espais públics per ajudar a passar la calor, en línia amb el que ja fan molts municipis.

Els cinc regidor(e)s d'ERC Viladecans fent pinya després de recollir l'acta

Comença nou mandat municipal i ERC insta el PSC a defugir la comoditat de la majoria absoluta

El passat dissabte 15 de juny es va celebrar el Ple de constitució de l'Ajuntament de Viladecans després de les eleccions municipals del 26 de maig, on van prendre possessió de l'acta els cinc regidor(e)s d'Esquerra Republicana convertint-se així en la segona i principal força a l'oposició. La cap de llista dels republicans Bàrbara Lligadas va ser l'encarregada d'intervenir com a portaveu municipal del grup d'ERC-AM i va apel·lar directament a Carles Ruiz, just després de ser reescollit: "senyor alcalde, continuarem vigilant, continuarem atents a qüestions i ombres que encara planen sobre aquest consistori com Inipro i continuarem denunciant allò que no ens agradi. Però també sap que estendrem la mà allà on ens podem posar d'acord. Ha de tenir clar que aquests quatre anys no són un xec en blanc malgrat la majoria absoluta. Nosaltres empenyerem perquè no se n’oblidi, perquè cal fer avançar Viladecans, perquè no s'instal·lin en la comoditat de la majoria absoluta. Seguirem treballant doncs per desplegar el nostre model de ciutat i ho farem sent una eina útil per a tota la ciutadania". Lligadas va explicar que "Esquerra Republicana fa cinc anys no teníem ni tan sols representació al consistori i avui estem aquí com a segona força de l'Ajuntament. Estem convençuts i convençudes que això és així perquè tenim un model de ciutat i no és una frase feta, és quelcom que hem anat demostrant al llarg d'aquests anys gràcies a moltíssima feina". I va afegir: "el nostre partit amb 88 anys d'història ens permet caminar a espatlles de gegants com en Lluís Companys, en Francesc Macià o Natividad Yarza. I de tots i cadascun d'ells aprenem coses, també d'aquelles persones que formen part del nostre projecte com a independents, com en Raül Romeva, d'ell aprenem el respecte pel medi ambient, la convicció de saber que l'esport és una eina fonamental per a la cohesió social. Nosaltres sempre defensem els espais naturals. És per això que al llarg del darrer mandat hem presentat propostes per tal que els espais i les ajudes als equips esportius siguin equitatives.

ERC Viladecans dobla vots el 26M i es converteix en segona força a l’Ajuntament amb 5 regidors

Bons resultats per Esquerra Republicana a Viladecans aquest 26 de maig: amb 5.216 vots duplica els suports respecte a les anteriors eleccions municipals de 2015 convertint-se en la segona força més votada (només per darrere del PSC) amb 5 regidors, dos més que en l'anterior mandat. Són els millors resultats obtinguts per la formació d’Oriol Junqueras en uns comicis locals des de la transició. ERC Viladecans es felicita per l’augment de la participació (gairebé del 60%) respecte al 2015 (54%), malgrat hagi estat quatre punts inferior a la mitjana catalana. També valora especialment haver pujat de tercera a segona força al consistori per davant del grup de Ciutadans (4 regidors). Els republicans veuen recompensada així la feina feta al Ple en els darrers quatre anys on han liderat la tasca d’oposició a l’equip de govern i han marcat bona part de l’agenda política municipal. Esquerra felicita al PSC i Carles Ruiz pels resultats obtinguts que li permetran governar amb majoria absoluta (13 regidors). ERC també constata el caràcter progressista del nou Ple municipal amb l’entrada de Podemos (2 regidors) i la regidora de Viladecans en Comú que ha mantingut l'acta (l'entorn d'Iniciativa perd un regidor respecte 2015). Cs es converteix en l’única força de la dreta i queden fora del consistori PP i VOX, una de les principals amenaces de la jornada electoral. La cap de llista dels republicans, Bàrbara Lligadas, s’ha mostrat satisfeta pels resultats: «volem agrair molt especialment a les més de 5.200 veïnes i veïns que ens han fet confiança aquest diumenge per a activar Viladecans. Sentim un gran orgull i treballarem de valent durant el proper mandat per a ser dignes portadors de la responsabilitat que han dipositat en nosaltres». Lligadas ha posat en valor la campanya d'ERC Viladecans: «hem fet una campanya molt propera, d'estar al carrer i a les xarxes socials explicant les nostres propostes per a solucionar els problemes reals de la gent.