ERC Viladecans

Notícia

ERC Viladecans subscriu el Pla de reactivació local i demana celeritat i claredat en l’adopció de mesures

El grup municipal d’ERC-AM ha donat suport al Pla de reactivació local (PRL) de l’Ajuntament de Viladecans durant el passat Ple de maig després de veure recollides una part important de les propostes dels republicans per gestionar el desconfinament i la crisi de la COVID-19. Tot i així, demana celeritat i criteris clars a l’equip de govern en la concreció i adopció de les mesures, ja que els afectats necessiten respostes urgents i efectives per fer front a les dificultats.

La portaveu republicana Bàrbara Lligadas ha explicat que “el Pla de reactivació local és un document de mínims on tots hem hagut de renunciar a alguna qüestió. S’han inclòs moltes propostes, però demanem a l’equip de govern que s’apliquin amb la màxima celeritat, amb transparència i que la informació flueixi. Ara mateix la gent necessita ajuda, necessita respostes i solucions enlloc de més maldecaps. Necessita criteris clars per adaptar-se a la nova normalitat i això no ha estat sempre així”. Per exemple, ha citat problemes en la reobertura de terrasses de bars i cafeteries.

“Ara es tracta de facilitar la vida a totes aquelles persones que ho estan passant molt malament, d’ajudar-les. De posar tot el que està a les nostres mans per acompanyar a la nostra pagesia, a les persones en situació administrativa irregular o sense domicili fix per evitar la marginalitat i el risc de vulnerabilitat, als petits negocis perquè puguin tornar a pujar la persiana”, ha insistit la portaveu del grup republicà. I ha citat com a bona pràctica l’exempció de la taxa per ocupació de la via pública als professionals de la restauració fins el 2021.

Lligadas considera que “hem aprovat un acord molt important per a la ciutat, un acord on hi ha un munt de mesures per evitar que ningú es quedi enrere. Ara cal que tot allò que hem sigut capaços d'arribar a un consens totes les forces polítiques del consistori no es quedi en paper mullat i esdevingui accions reals eficients que ajudin a tota la ciutadania. A més a més, aquest document és un document viu i seguirem estant alerta, a l'aguait, per continuar col·laborant-hi”.

El Pla s’ha intentat consensuar també amb entitats i el sector socioeconòmic de la ciutat, malgrat que les presses del moment requeriran mantenir un contacte fluid i constant amb la societat civil per reajustar el que sigui necessari. Es preveu una inversió de 4 milions d’euros amb reassignació de partides del pressupost municipal i inclou 134 mesures distribuïdes en quatre grans àmbits: activitat econòmica i ocupació; ciutadania i teixit associatiu; espai públic, convivència i civisme; i adequació dels serveis municipals.

ERC ja va insistir durant el confinament sobre la importància de planificar i prioritzar la recuperació de la ciutat i la sortida de la crisi tenint en compte els col·lectius més afectats com les petites i mitjanes empreses, el comerç local, la restauració, els autònoms, els joves o la gent gran. Una demanda que s’ha vist recollida en part amb l’aprovació del Pla de reactivació local, malgrat calgui plasmar ara al carrer el que està escrit en un document.

Propostes d’ERC
Els republicans lamenten la poca ambició del Pla pel que fa a mesures mediambientals i de mitigació del canvi climàtic, ja que tal com afegeix Lligadas “aquesta crisi també és una alerta del planeta per dir-nos que no l’estem cuidant com pertoca. Haurem de prendre mesures en tots els nivells, també a nivell municipal i caldrà que tots en siguem conscients, des de l’àmbit individual fins a totes les administracions i instàncies implicades”. El Pla es limita a incloure com a compromís estratègic a proposta d’Esquerra “treballar activament contra el canvi climàtic i per la transició ecològica” però sense més concreció, motiu pel qual el grup republicà continuarà empenyent perquè es doti de pressupost i accions concretes.

El PRL ha recollit altres mesures d’ERC Viladecans com la mediació en els lloguers per evitar situacions d’exclusió residencial i el tancament de negocis, l’aplicació de més progressivitat i fraccionament en els impostos municipals, l’acompanyament a la gent gran inspirant-se en el projecte Radars de la ciutat de Barcelona (amb voluntariat, mitjans telemàtics, xarxa veïnal, comerços de confiança...), l’aposta per distribuir targetes moneder com a sistema d’ajudes socials que redueix l’estigma entre les persones vulnerables, la reactivació del Carnet Jove Municipal per fidelitzar el jovent amb el comerç local, la priorització dels joves en les polítiques d’ocupació o la implantació d’una borsa de cangurs per facilitar la conciliació laboral i familiar. Proposta aquesta última que els republicans havien dut al Ple municipal alguns mandats enrere sense èxit i que ara veurà finalment la llum, talment com el projecte Radars.

ERC també està satisfeta per haver desvinculat del PRL la construcció i el model d’urbanisme expansiu que caracteritza el consistori des de fa anys, a diferència del que pretenia el grup del PSC. La portaveu Lligadas ho resumia així: “agraïm que la construcció s’hagi deixat fora del Pla de reactivació, però esperem que també la deixin fora de l’acció política. Evitin la construcció com a mesura per sortir de la crisi. Evidentment aquest sector és important per a l’economia d’aquest país i també de la nostra ciutat, però això no significa que haguem de continuar construint indefinidament i ens ho prenguem sempre com la solució a tots els nostres problemes. Ja ens ho va demostrar la crisi del 2008, no podem continuar arrasant el territori i generant bombolles. El sector de la construcció també s’haurà de repensar. L’habitatge ha de deixar de ser vist com un bé econòmic per passar a ser un dret”.