ERC Viladecans

Notícia

El Ple de Viladecans aprova una declaració per reclamar a Endesa la millora de les infraestructures elèctriques

Les apagades i els talls de subministrament elèctric s'han convertit en un maldecap per a Viladecans / pvproductions (www.freepik.es)
Les apagades i els talls de subministrament elèctric s'han convertit en un maldecap per a Viladecans / pvproductions (www.freepik.es)
El Ple municipal de novembre ha aprovat una declaració institucional a proposta d’ERC Viladecans per reclamar a Endesa la revisió integral de les infraestructures elèctriques i el seu correcte dimensionament a la ciutat. En concret, es demana a l’operadora l’execució de les inversions necessàries per modernitzar les instal·lacions de transformació i distribució d’electricitat i garantir així un servei estable, efectiu i eficient a la ciutadania.
 
El Ple reclama protocols d’atenció, resposta i acompanyament a les persones afectades més eficients i adequats davant fallides i talls en el subministrament, així com la implantació de protocols d’interlocució, coordinació i resposta àgils i eficients amb els serveis municipals davant projectes de millora i desenvolupament de la ciutat. També es sol·licita suport al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya davant les peticions de l’Ajuntament a Endesa.
 
El rerefons és la multiplicació dels talls en el subministrament que pateixen diversos barris i carrers de Viladecans des de fa anys, amb els corresponents danys materials, molèsties i incomoditats a veïns, empreses i serveis públics, quelcom que demostra la insuficiència de la xarxa elèctrica. Per assegurar una bona qualitat de vida és bàsic gaudir d’un subministrament elèctric eficient que asseguri la bona il·luminació dels carrers, proporcioni sensació de seguretat i permeti l’adequat desenvolupament de l’activitat social i econòmica de la ciutat.
 
L’episodi més greu va tenir lloc a inicis de 2020 quan el temporal Gloria va deixar gairebé 48 hores a milers de famílies de Viladecans sense electricitat, amb els corresponents perjudicis i incomoditats i, el pitjor, una gran sensació de desemparament per part de l’empresa distribuïdora. De fet, l’ampli malestar veïnal i la pressió d’ERC va forçar l’Ajuntament a emprendre accions judicials i extrajudicials contra Endesa per la manca de manteniment de les línies elèctriques i la manca d’informació i transparència cap a la ciutadania i el propi consistori.
 
El Ple de Viladecans exigeix ara determinar l’estat real de manteniment de la xarxa de distribució elèctrica, així com el seu correcte dimensionament d’acord amb l’increment de població, les necessitats d’hàbits i consum de les persones usuàries, i el creixement de l’activitat econòmica. Cal millorar les infraestructures d’Endesa a Viladecans i cal establir mecanismes d’informació, acompanyament i resposta més eficaços amb les persones afectades.
 
Un altre exemple d’aquesta problemàtica és la tardança en l’activació dels nous semàfors que s’han instal·lat aquest estiu a l’alçada del centre comercial Vilamarina (van tardar mesos a entrar en funcionament). La declaració concreta com no és de rebut que, en el desenvolupament de projectes en determinats espais de la ciutat i que duu a terme l’Ajuntament, la interlocució amb Endesa sigui tan lenta i difícil, i les respostes i actuacions tan tardanes.
 
Una comarca castigada
D’altra banda, el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha demanat també a Endesa unes inversions en infraestructures elèctriques al Baix Llobregat d’acord amb la facturació de l’operadora en el territori. La companyia preveu invertir 694 milions d’euros a tot Catalunya en el període 2021-2023 i, més concretament, una inversió de 50,5 milions d’euros a la comarca, el que ve a ser el 7,28% de tota la inversió al conjunt del país.
 
La població del Baix Llobregat, segons dades de l'Idescat, representa el 10,76% de la població de Catalunya i segons dades de l'ICAEN de 2018 el consum energètic de la comarca era el 10,41% del consum de Catalunya i el 15,97% del consum energètic de la província de Barcelona. No obstant això, el percentatge de la inversió prevista per Endesa a la comarca, respecte del total de Catalunya, és notablement inferior al que li correspondria en funció de la seva població i del seu consum energètic.
Cal recordar que les greus apagades arran del temporal Gloria van afectar especialment moltes poblacions del Baix Llobregat, entre les quals Viladecans, Sant Climent de Llobregat o Castelldefels.