ERC Viladecans

Notícia

ERC Viladecans considera clau conservar els llocs de treball i crear més ocupació amb la reordenació de la factoria Roca

Maqueta de la reordenació dels terrenys de Roca, des de la rambla de Gavà
Maqueta de la reordenació dels terrenys de Roca, des de la rambla de Gavà
El grup municipal d’ERC considera positiva l’aposta per la factoria centenària de Gavà i Viladecans per part de la multinacional Roca, líder mundial en el sector del bany. L’operació referma el bon moment de l’economia catalana, si bé els republicans consideren clau conservar els 650 llocs de treball actuals i crear més ocupació de valor afegit amb l’arribada de nous departaments de la companyia i empreses vinculades.

Esquerra espera que el projecte de reordenació urbana no amagui en realitat una operació especulativa per requalificar terrenys industrials i convertir-los en residencials, permetent una operació immobiliària d’envergadura. ERC desconfia de les intencions reals de l’Ajuntament i recorda l’experiència del projecte de reforma del Polígon Industrial del Centre, adjacent als terrenys de Roca. En aquell cas només l’ampli rebuig generat entre petits i mitjans empresaris, agents socials i bona part de la població -després que els republicans situessin el bunyol al centre del debat polític- va aconseguir reorientar les intencions inicials del consistori.

ERC assenyala com el projecte que l’alcalde de Viladecans i l’alcaldessa de Gavà han presentat a la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat preveu l’ampliació de l’avinguda segle XXI, pel mig dels terrenys de la factoria donant continuïtat a l’artèria que travessarà el Polígon Centre fins a la carretera de la Vila i connectarà amb Gavà. Amb aquesta actuació el govern local pretén descongestionar la C-245 i allunyar el trànsit del casc antic amb un carrer paral·lel per darrere les cases històriques de l’avinguda Generalitat. De fet, una de les al·legacions d’ERC al Polígon Centre anava en la necessitat de planificar la reforma incloent també els terrenys de la factoria Roca.

La regidora d’ERC a Viladecans, Myriam Moysset, ha assegurat que “amb les al·legacions al projecte del Polígon Centre ja vam exigir que es dibuixés la continuació de l’avinguda segle XXI pels terrenys de la Roca i la resposta del govern local sempre va ser que no en sabien res”. D’altra banda, “tenim la sensació d’estar davant d’un segon capítol del mateix llibre després de la polèmica reforma del polígon, amb nous actors però similars objectius. Ara es tracta de reconvertir gairebé 300.000 m² de terrenys industrials en una àrea mixta amb espai per a la nova seu de Roca, equipaments, espais públics i comercials, empreses i habitatges que es concentraran al costat de la carretera de Barcelona”. “Es parla de crear un campus tecnològic i ens sembla molt bé, només esperem que sigui realment així enlloc de paraules boniques”, ha afegit.

Esquerra també veu amb preocupació l’augment de població previst amb la construcció de més habitatges als terrenys industrials, especialment perquè es tracta d’un tram on els accessos per entrar i sortir de Viladecans ja tenen molta densitat de circulació.

“L’experiència recent”, ha explicat Moysset, “ens fa dubtar de les bones intencions i sospitem que la principal motivació del projecte és la requalificació de terrenys industrials per convertir-los en terrenys residencials. Esperem que darrere l’eufemisme de ‘parc empresarial’ no s’amagui una nova operació especulativa”, que seria l’enèsima a Viladecans. La factoria Roca que celebra el seu centenari aquest 2017 compta amb 147.000 m² de superfície industrial dels quals utilitza poc més del 25%. Uns actius que la multinacional vol rendibilitzar ara amb l’acord dels dos ajuntaments.

Els republicans lamenten haver tingut coneixement d’aquests plans urbanístics a través de la premsa, fet que consideren una manca de respecte de l’Ajuntament cap als grups municipals a l’oposició i una prova més de la manca de transparència i l’opacitat que caracteritza l’urbanisme del govern encapçalat per Carles Ruiz (PSC). A l’espera de conèixer el projecte amb més detall i pendent del pla urbanístic que es presenti al Ple, ERC reafirma la seva aposta per la reindustrialització de la ciutat i es compromet a lluitar per evitar la pèrdua de múscul industrial en tots els fronts.