ERC Viladecans

Notícia

ERC Viladecans presenta una moció per retirar l’amiant d’edificis públics i privats

Detall d'una placa de fibrociment
Detall d'una placa de fibrociment
El grup municipal d’ERC a Viladecans presenta aquest dijous al Ple de febrer una moció per identificar i retirar el fibrociment d’edificis públics i privats i per l’adhesió a la campanya ‘Amiant Zero a Europa’ impulsada per la Federació d’Associacions de Víctimes de l’Amiant i Ecologistes en Acció. Els republicans proposen fer un mapatge per identificar la presència de fibrociment, elaborar un cens d’instal·lacions amb amiant i establir un pla d’acció progressiu per retirar aquest material prohibit des del 2001 pels seus efectes cancerígens.
 
ERC també vol promoure una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars. Alhora insta el govern local a incentivar la retirada de fibrociment en propietats privades, impulsant totes les mesures possibles per facilitar als titulars l’eliminació del material en immobles i terrenys, seguint totes les mesures de prevenció i control. 
 
La moció vol donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors i familiars de Viladecans que hagin patit l’exposició activa a l’amiant i a altres substàncies perilloses per la salut en el seu lloc de treball, com la pols de sílice causant de la silicosi, una malaltia del pulmó provocada per la inhalació de pols i que va afectar durant anys sense saber-ho a molts empleats de la factoria Roca a Gavà i Viladecans. 
 
Precisament, tal i com informa el Col·lectiu Ronda, una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès que la multinacional Roca és responsable de la mort el 2015 d’un extreballador com a conseqüència d’un mesotelioma pleural, un tumor causat per la inhalació d’amiant durant els més de 50 anys que l’home va treballar a la fàbrica del Baix Llobregat.
 
La moció d’ERC també exigeix al Govern espanyol i als grups parlamentaris presents a la Comissió de Treball i Seguretat Social del Congrés dels Diputats que agilitzin els tràmits i avancin en la creació d’un Fons de compensació i suport a les víctimes de l’amiant, tal com marca la Proposició de llei aprovada el passat 10 d’octubre de 2017.
 
El perill de l’amiant
L’amiant és una fibra natural que s’ha utilitzat en múltiples sectors com la construcció, la indústria i els productes de gran consum. Es tractava d’un material amb moltes prestacions a un preu molt assequible. Les fibres d’amiant són en realitat un conjunt de milers de fibres elementals sòlidament unides en forma de feixos o agregats de fibres de diferents longituds i diàmetres. D’un feix d’un mil·límetre de diàmetre d’amiant en poden derivar unes 50.000 fibres respirables.
 
L’any 2001 l’amiant va ser prohibit a l’Estat espanyol després de demostrar-se que es tracta d’un material amb efectes cancerígens, però entre els anys 30 del segle passat i el 2001 milions de tones d’amiant van ser utilitzades arreu del territori. L’ús de l’amiant es va estendre en molts àmbits, principalment en el sector de la construcció per mitjà de l’amiant-ciment o el fibrociment en forma de plaques planes i ondulades per cobertes i sostres pluvials, dipòsits, canalitzacions i baixants d’aigua, sortides de fum, aeroconductors d’aire, jardineres, etc.
 
Cal identificar on hi ha instal·lacions amb amiant i avaluar el seu estat de degradació, per determinar el grau d’urgència de la seva retirada tenint en compte el possible risc de dispersió de fibres d’amiant a l’entorn immediat. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que cada any es registren, solament a la Unió Europea, entre 20.000 i 30.000 nous diagnòstics de malalties relacionades amb l’amiant i que més de 300.000 persones (40.000 a Espanya) moriran de mesotelioma pleural d’aquí al 2030.
 
El Parlament Europeu va aprovar el març de 2013 una Resolució sobre els riscos per a la salut relacionats amb l’amiant i la seva total eliminació que va inspirar la campanya “Amiant zero a Europa”. Fins ara ha recollit adhesions d’institucions polítiques, entitats, societats científiques i organitzacions ecologistes, entre d’altres, amb l’objectiu de reclamar la posada en marxa de les mesures suggerides pel Parlament Europeu i, en especial, la petició en la que s’insta a totes les institucions i agents socials a compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant, així com la petició on es detallen les mesures de recolzament a les víctimes.