ERC Viladecans

Notícia

ERC Viladecans vol places de lloguer amb abonaments assequibles pels veïns al futur aparcament soterrat de la Plaça Constitució

Entrada a l'aparcament de la Plaça Constitució amb l'antic mercat a la dreta
Entrada a l'aparcament de la Plaça Constitució amb l'antic mercat a la dreta
El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Viladecans ha presentat al·legacions a la segona Modificació puntual del Pla General Metropolità en l’àmbit de la Plaça de la Constitució. Esquerra proposa que el futur aparcament soterrat que es construirà en els terrenys alliberats per l’antic mercat inclogui places de lloguer amb abonaments econòmics per als veïns de la Montserratina. Es tracta d’un dels barris més poblats de la ciutat amb gran dèficit de places per aparcar, motiu de queixa i malestar entre els habitants.

El projecte actual promogut per l’equip de govern (PSC+ICV) contempla la construcció de 64 habitatges en el nou solar que s’obtindrà entre la plaça reformada el 2015 i l’avinguda de la Roureda. Això comportarà un increment de residents i de circulació de vehicles en un entorn ja prou saturat. El pitjor -assenyalen els republicans- és que l’aparcament soterrat del nou bloc de pisos, tal com està plantejat, només resoldrà les necessitats dels nous veïns i dels locals comercials que s’obriran als baixos.

La portaveu municipal d’ERC Bàrbara Lligadas considera que “la distribució de places d’aparcament en plantes soterrani és clarament insuficient, ja que només té en compte les necessitats dels futurs veïns i clients dels locals comercials, però s’ignora el problema crònic per a bona part dels residents del barri de la Montserratina”. Al seu parer, “cal aprofitar aquesta oportunitat per oferir places en règim de lloguer amb abonaments assequibles per als veïns, sense ànim lucratiu” i, malgrat que es tracta de terrenys privats, Esquerra insta l’Ajuntament a treballar en aquest sentit.

Habitatge dotacional i equipaments
ERC també ha presentat al·legacions pel que fa a la tipologia dels nous habitatges i posa damunt la taula la necessitat de redistribuir els percentatges, introduint un 10% d’habitatge dotacional. Un altre 10% seria en règim concertat, un 30% en règim general i el 50% restant en règim lliure (que disminuiria en un 10% respecte la proposta del consistori). Els republicans recorden que el Pla local de l’habitatge 2008-2019 ja posava de relleu la manca d’una oferta assequible per a les famílies amb renda mitjana, així com la necessitat de més immobles de protecció oficial i de caire dotacional a Viladecans.         
 
Esquerra reclama alhora traslladar l’augment de sostre edificable al capítol d’equipaments. El projecte ha passat dels 48 habitatges inicials als 64 actuals, és a dir, els 5.480m2 previstos d’entrada es convertiran en 7.180m2 o, el que és el mateix, un increment de l’edificabilitat de 1.700m2. Aquest canvi s’ha traduït en una reserva complementària d’espais lliures públics de 340m2 però s’ha obviat la necessària compensació en reserva per a equipaments. En aquest sentit i en línia amb una moció que ERC presenta al Ple municipal de maig, els republicans plantegen que una part d’aquests nous espais per a la ciutat acullin les seus socials dels agrupaments escoltes i guia de Viladecans tenint en compte la seva implantació a la ciutat, el seu caràcter cívic i educatiu i, especialment, els problemes d’espai que pateixen cíclicament.
 
Lligadas ha conclòs que “la Plaça de la Constitució, plaça dura per excel·lència, és un dels escassos espais públics oberts al barri de la Montserratina, un autèntic pulmó en un dels entorns més densament poblats de Viladecans. El creixement durant els anys del tardofranquisme de forma desmesurada i desendreçada va generar un sistema urbà poc esponjat, amb un problema crònic pel que fa al dèficit de places d’aparcament”. A més, ha insistit, “poques finques de les aixecades durant els anys del desarrollismo compten amb aparcament soterrat o en superfície. Tampoc l’aparcament inaugurat el 2015 amb la reforma de la plaça ha servit per resoldre aquesta mancança, moltes places van anar a parar als clients del supermercat o als nous veïns que van venir a viure als habitatges de nova construcció. El govern local vol tornar a repetir ara la mateixa fórmula però des d’ERC els diem que rectifiquin, que cal aprofitar aquesta oportunitat per generar noves places d’aparcament per als veïns que ja viuen a Montserratina”.