Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

Roda de premsa balanç 1r any mandat

ERC suspèn la gestió del govern JxC-PSC en aquest primer any de mandat

Després d’un any, encara no s’ha fet públic el pla de govern ni els objectius de mandat, fet que mostra una nul·la visió per transformar i fer avançar Vilafranca ERC, com a primer grup de l’oposició, ha estat proactiu, presentant propostes i mocions i estenent la mà al govern per capgirar la situació El grup municipal d’Esquerra Republicana ha fet balanç avui, en roda de premsa, del primer any de mandat del govern de JxC i PSC a Vilafranca del Penedès. Durant aquest temps s’ha fet evident segons els republicans que l’equip de govern no disposa d’un pla de govern ni d’unes estratègies per transformar i fer avançar Vilafranca. De fet, en tot un any, no s’ha presentat el pacte de govern ni les línies claus de mandat, fet que ha demostrat que la reedició del pacte dels postconvergents i els socialistes per quatre anys més era simplement poder continuar en la inèrcia i en la comoditat d’una gestió gris i purament administrativa. Entrant en matèria, la gestió del primer any de l’equip de govern es pot resumir en tres idees: degut a la mala gestió econòmica de l’Ajuntament, l’estat ha imposat un Pla Econòmic Financer a l’Ajuntament que s’han donat casos d’opacitat i de portes giratòries, com el fet que un ex-regidor de JxC té ara una plaça d’assessor del govern, i la nul·la transparència, com la no publicació del pacte de govern i, per tant, sense objectius de mandat es fa difícil avaluar la gestió d’un govern. “Tots aquests fets demostren que s’actua amb una total improvisació, per inèrcia i sense un horitzó clar”, ha declarat Mònica Hill, regidora d’ERC Vilafranca. El patrimoni i l’educació, els grans perjudicats En aquest primer any s’ha demostrat la poca voluntat de treballar pel patrimoni històric i arquitectònic de Vilafranca. “Per la seva desídia s’han perdut oportunitats clau, com l’aprovació del pla que va en contra les naus del carrer Comerç o la remodelació de la Creu de Santa Digna o que no existeix encara el catàleg de patrimoni que vetlli per aquest”, ha explicat Salvador Campamà, regidor d’ERC, que ha afegit “el patrimoni és una font de riquesa que s’ha de potenciar”.

Roda de premsa Casals d'Estiu

ERC reclama que l’Ajuntament garanteixi el dret al lleure aquest estiu a tots els infants i joves de Vilafranca

Els republicans consideren que s’està anant molt tard ja que a hores d’ara encara no hi ha clara l’oferta ni els ajuts a què es poden acollir les famílies.   Els republicans demanen destinar 70.000 euros per ajuts a les famílies per poder garantir que tots els nens, nenes i joves assisteixin als casals d’estiu.   Reiteren que l’Ajuntament lideri la coordinació i organització dels casals d’estiu i la seva difusió.    Després de tres mesos de confinament i desescalada, els nens i nenes i joves no han pogut anar a l’escola ni a institut ni gaudir d’activitats extraescolars presencials sent, possiblement, un dels col·lectius que s’han vist més privats llibertats per tal de fer front al COVID 19.   Ara, a una setmana d’acabar l’escola i a les portes de la fase 3, que es permeten fer activitats a l’aire lliure per a la població infantil i juvenil; el govern de Vilafranca encara no ha publicat les bases per tal de què les famílies es puguin acollir a ajuts perquè els seus fills i filles gaudeixin de casals d’estiu o activitats del lleure, ni es coneix l’oferta de Casals d’Estiu a Vilafranca.    “Aquest estiu més que mai, després de setmanes tancats a casa i amb molt poca relació amb amics i amigues, tots els nens i nenes es mereixen gaudir d’un casal d’estiu, d’activitats a l’aire lliure que per tal de tornar a relacionar-se amb altres infants i joves, jugar i facilitar suport emocional”, explica Mònica Hill, portaveu d’ERC Vilafranca. “L’Ajuntament hauria de vetllar perquè es facin casals d’estiu i perquè cap nen i nena es quedi sense”.      ERC demana doblar la partida econòmica del Pla de Xoc destinada a Casals d’Estiu    Pels republicans, l’educació en el lleure és clau per al desenvolupament dels infants i joves i la seva socialització i s’ha vetllat perquè s’incorporessin ajuts a les famílies per a l’assistència als Casals d’Estiu en el Pla de Xoc. Finalment, es va aprovar destinar una partida una partida als casals d’estiu que ERC considera encara insuficient.

Esquerra Republicana proposa un pla de xoc pel sector cultural i que generi alhora programació estival

Els republicans proposen que s’impulsin concerts i actuacions teatrals de petit format a tots els barris de Vilafranca per promocionar grups i artistes de la ciutat i del Penedès   Amb les mesures de seguretat sanitàries anunciades, aquest serà un estiu, i previsiblement una tardor, amb dificultats pel sector cultural per l’anul·lació d’actuacions, festivals i concerts, fet que posa a les persones que treballen en aquest àmbit en una situació límit. Davant d’aquesta realitat des d’Esquerra Republicana s’ha fet arribar a l’equip de govern un seguit de propostes per l’activació d’accions culturals durant els mesos d’estiu i, que algunes, es puguin allargar fins a la tardor, amb la finalitat de donar suport als artistes locals i a les empreses vinculades a aquest sector i, al mateix temps, omplir d’activitats responsables Vilafranca. Cultura barri a barri L’objectiu del pla de xoc cultural d’Esquerra és fer arribar la cultura a tots els barris de la ciutat. Segons el regidor Salvador Campamà “per garantir les normes de seguretat sanitàries apostem per dur a terme una programació estival de petits concerts musicals o petites actuacions teatrals o de clown als diferents barris per evitar aglomeracions i per assegurar l’activitat cultural a la ciutat”. Campamà va destacar que aquesta proposta ha de significar posar en valor grups, creadors i artistes del territori per tal de donar-los suport.   Una altra mesura d’aquest pla és l’impuls d’un catàleg d’artistes per promocionar el seu treball i que estigui disponible al web de l’Ajuntament i se’n faci difusió i ressò entre els programadors culturals del país.     Pel que fa a les arts escèniques una proposta que Esquerra Republicana posa sobre la taula és impulsar un cap de setmana de teatre al carrer perquè els diferents grups de teatre, dansa o clown puguin mostrar els seus espectacles de petit format  en un cicle artístic organitzat per l’Ajuntament.

[RE]fem Vilafranca

[RE]imaginem una ciutat que posi la cultura com a motor per millorar la societat, amb l’educació com a bandera i amb l’habitatge com repte principal [RE]pensem com podem dibuixar la ciutat que volem, amb carrils bici, amb més espai per les persones, amb un urbanisme social i que aposti per l’energia verda [RE]descobrim tots els espais de la vila, tot allò del nostre dia a dia que ens fa millors, places, carrers i camins. Comerços, botigues i rambles. Avancem cap a una ciutat de proximitat per viure-la més i millor [RE]construïm una societat basada en els drets, que guanyi benestar i que no deixi ningú enrere. Els drets socials són bàsics i imprescindibles. La cohesió social és la nostra força més forta [RE]pública. Perquè els serveis bàsics i essencials per a la ciutadania han d’estar sota control públic. Per això volem la República [RE]fem. Perquè cal actuar, perquè cal reimaginar, repensar, redescobrir, reconstruir Vilafranca. REFEM Vilafranca, la Vilafranca republicana.  

ERC Vilafranca reclama que el govern activi la regularització i universalització dels serveis funeraris tal i com s’hi va comprometre

Ara més que mai, per la crisi sanitària del COVID-19, s’ha fet més evident la necessitat de resoldre la situació de monopoli funerari i d’abús en relació als preus d’aquest servei, i de regular i universalitzar el servei   Des d’Esquerra Republicana de Catalunya a Vilafranca han demanat al govern municipal que s’agilitzin els acords presos al Ple Municipal que estan pendents de realitzar, des de fa temps, sobre els serveis funeraris a la vila. Durant 3 anys ERC Vilafranca ha presentat moltes propostes de millora dels serveis funeraris pels preus abusius, i per la poca visió social del servei, sent un servei essencial d’interès general que és. Un servei que es troba des de fa temps en un estat d’oblit per part del govern municipal, ja que encara no ha resolt la situació de monopoli funerari i d’abús pel que fa als preus d’aquest servei, com tampoc ha elaborat el Protocol de Bones Pràctiques i la carta de Drets, ni la regularització de les bonificacions per a les persones amb menys recursos, propostes totes elles aprovades al plenari municipal, i presentades per ERC. El que representa un incompliment dels acords del ple, que afecten negativament sobre la ciutadania i més ara, en plena crisi sanitària pel COVID-19. El passat mes de novembre de 2019, ERC va presentar una moció al ple municipal que  aprovava la regularització i universalització dels serveis funeraris per a que les famílies amb dificultats econòmiques i/o famílies vulnerables que requereixin aquest servei, se’ls bonifiqui part del servei, o tot, en funció de la seva situació econòmica, de manera objectivable (amb barems) i transparent. “Volem que el govern activi ja aquests acords del ple, perquè fem tard. Cal regular la gratuïtat i la bonificació deis serveis funeraris, sota una visió no de beneficència (com l'actual) sinó d'accés universal al servei”, com reitera la regidora Monica Hill. “És hora de posar els drets de la ciutadania sobre la taula, de regular, de donar transparència i de fer accessible aquest servei a tothom, i en especial a les persones amb menys recursos, i de donar compliment a les mocions presentades fa molt temps, per a la millora d’un servei que és essencial i d’interès general”.

Veïnes i veïns de Vilafranca expliquen la necessitat de redescobrir els barris de la ciutat a partir de la vivència del confinament

Aquests articles marcaran l’inici d’una campanya que porta per títol [RE]fem Vilafranca   La botiga del barri. El quiosc on comprar el diari. El bar de cada dissabte. Passejar tranquil·lament per carrers i rambles de la ciutat. Petites coses que des que dura l’estat d’alarma per lluitar contra la pandèmia s’han vist restringides.   Però arribarà el moment també, poc a poc, de redescobrir la ciutat. De tornar a trepitjar-la, perquè després de caure, sempre cal aixecar-se. Seguint aquest esperit diversos veïns i veïnes expliquen en una sèrie d’articles què els mou per redescobrir la ciutat, què troben a faltar, què tenen ganes de fer, com la volen reconstruir.    La ciutat és una xarxa de relacions socials, d’entramats de persones i espais, on els barris fan, i hauran de fer, una funció essencial. Aquests articles animen a la ciutadania a redescobrir els espais de cada barri, a enfortir el teixit social de la ciutat per empoderar a la gent, a apostar pel comerç de proximitat i a enfortir Vilafranca.   Els articles es podran seguir al web d’Esquerra Republicana Vilafranca i a les xarxes socials i marca l’inici d’una campanya que té com objectiu posar de relleu valors clau que després del confinament prenen encara més importància com el bé comú, la cultura, el comerç de proximitat, la sostenibilitat, la salut, les cures.    

ERC satisfeta per l’aprovació del Pla de xoc social, després de que el govern rectifiqués i incorporés les propostes dels diferents grups de l’Ajuntament

Els republicans posen l’objectiu cap a un gran Acord de Ciutat i critiquen que el govern municipal hagi trigat set setmanes en activar-se per acordar mesures urgents en benefici de les famílies i d’autònoms i empreses   El ple convocat per dimarts 5 de maig, inicialment, no portava cap mesura de l’equip de govern de JXC-PSC per fer front a la crisi sanitària derivada de la covid19. Aquest fet va ser denunciat pels grups de l’oposició i des d’Esquerra Republicana es va exigir que calia un Acord de Ciutat urgent per fer front a les urgències socials i econòmiques que s’han generat. Per aquest motiu van presentar diferents documents amb propostes al govern, que finalment, aquest ha incorporat, fent possible i per la via d’urgència que el Ple de Vilafranca aprovés per unanimitat un pla de xoc social per fer front a la crisi derivada per la  Covid19.   Refer econòmicament Vilafranca Dos dies abans del ple de maig, el govern municipal va presentar als grups municipals de l’oposició una proposta de moció per aprovar per via d’urgència al ple, on es recull la majoria de propostes socials que Esquerra Republicana va posar sobre la taula. També han incorporat les mesures econòmiques i de suport al comerç que Esquerra Republicana, tal com va explicar la regidora Gemma Urgell, va fer arribar a l’equip municipal perquè s’incorporessin al Pla de Reactivació de l’Activitat Econòmica. En aquest sentit Urgell reclama que es convoqui de forma urgent la taula amb els agents econòmics i socials i els diferents grups de l’ajuntament per posar fil a l’agulla en la reactivació, “no es pot perdre més temps i cal posar la cinquena marxa per començar a refer Vilafranca”. En aquesta mateixa línia, Urgell va reclamar que es comenci a executar el Pla de Reactivació Econòmica, que serà clau pel manteniment de l’economia i l’ocupació a la ciutat.   Pla de xoc social L’altre àmbit que des d’Esquerra Republicana s’ha fet molta incidència des de la primera setmana de la crisi sanitària, és que calia dur a terme un pla de xoc per a les famílies vulnerables.

Esquerra Republicana proposa mesures sobre mobilitat per aprofitar la reducció de trànsit per fer que els vianants guanyin espais i avançar cap a una mobilitat més sostenible

Els republicans proposen crear mesures temporals com carrils bici a les principals vies de comunicació de la ciutat i avançar en la creació de més zones de vianants perquè aquests guanyin espai a la via pública   Durant les setmanes de confinament hi ha hagut una evident reducció de l’activitat i el trànsit. Aquest fet ha comportat també una reducció de la contaminació atmosfèrica i de la contaminació acústica de la ciutat. Pels republicans és el moment per replantejar models de mobilitat i d’avançar cap a mesures que permetin construir un model de mobilitat més sostenible, més respectuós amb l’entorn i que posi les persones i els vianants al centre. Proposen mesures que siguin temporals per poder avaluar-les i que no han de representar gran cost i que per contra poden representar un pas endavant per millorar la mobilitat.   Amb el desconfinament, alerten els republicans, i amb les mesures de seguretat, existeix el risc que el cotxe i el vehicle privat es converteixin en l’element principal de mobilitat interna de la ciutat. Així doncs, defensen que cal promoure alternatives situant com a prioritat apostar per la micromobilitat posant als vianants al centre de la política de mobilitat i donant més espai a bicicletes i altres formes de mobilitat sostenible.   Cal tenir en compte també, l’entrada del teletreball com a forma generalitzada de treball, fet que d’incentivar-se també en situacions de no estat d’alarma poden ajudar a millorar la mobilitat.   Les mesures que proposen els republicans van en la direcció d’incrementar els carrils bici de la ciutat, sobretot en aquelles vies més importants, com l’avinguda Barcelona i Tarragona, Ronda de Mar o el Balcó de les Clotes, així com transformar en zones de vianants diferents carrers secundaris per crear itineraris sense cotxe que enllacin tota la ciutat. D’aquesta manera s’aposta per una mobilitat més segura, més neta i pensada pels vianants.   Pel regidor Pere Sàbat “les accions a dur a terme, respectant les mesures de distanciament social, cal que siguin avaluables i temporals, per tant d’analitzar com funcionen aquestes mesures per fomentar les alternatives de mobilitat interna a la ciutat”.

Esquerra Republicana presenta un decàleg de propostes per un Pla de xoc social i d’habitatge a Vilafranca

  Els republicans volen que des de l’Ajuntament es creïn ajuts urgents en matèria de lloguer i de suport a les famílies subministres, s’apliqui la suspensió del lloguer social i s’estableixi un ajut extraordinari per a les persones que han estat afectades per ERTOS     Esquerra Republicana ha presentat un seguit de 10 propostes encaminades a un pla de xoc per fer font a la crisi social i a l’emergència habitacional que s’ha vist agreujada pels efectes de la crisi. La creació d’un ajut urgent extraordinari per aquells treballadors/es que s’han vist afectats per ERTOs, la suspensió del lloguer social, la creació d’una línia d’ajuts per a lloguers són les principals propostes que els republicans posen sobre la taula i l’augment de les subvencions a les entitats socials de la vila.   Pels republicans la pandèmia està provocant una sèrie de problemes d’índole social, els quals aniran molt més enllà en el temps després que acabin les setmanes de confinament i d’estat d’alarma. Problemes socials derivats de l’obligació de tancar empreses i negocis i obligar a la gent a confinar-se a casa. El govern de l’estat ha desenvolupat una sèrie de decrets per tal de regular la nova situació laboral a la que s’han vist abocats milions de treballadors a tot l’estat.   Des d’Esquerra posen de manifest la difícil situació que es troben aquests treballadors, ja que significa que si s’ha vist afectat per un ERTO haurà d’intentar sobreviure amb un 70% del seu sou durant els mesos que duri el confinament. D’altra banda però, també s’han vist molt perjudicats una gran part dels treballadors i treballadores autònomes, els quals han vist reduir les seves facturacions a la mínima expressió. A més a més, apunten, el fet que el SEPE s’ha vist col·lapsat per l’allau de peticions d’ERTOs, el resultat encara és més caòtic ja que molts dels treballadors i treballadores afectades per un ERTO no han cobrat la part corresponent del mes de març i molts, a dia d’avui, no tenen clar si cobraran el mes d’abril.