Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

La Comissió per a la Memòria reivindica nous referents històrics per Vilafranca

Els impulsors de la iniciativa remarquen que Vilafranca ha de transmetre valors democràtics i fan una crida a la ciutadania i en particular al govern, per tal que es retiri el quadre de l’alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera del Saló de Plens Recuperar personatges emblemàtics i singulars de la història de Vilafranca per construir nous referents populars. Aquesta és la intenció amb la que va néixer la Comissió per a la Memòria, i amb aquest objectiu, des de l'octubre, setmana rere setmana publiquen una columna al setmanari penedesenc El 3 de Vuit explicant la trajectòria d’aquestes persones, anònimes o conegudes que han aportat el seu gra de sorra en la història de Vilafranca. A la presentació, que es va fer a la Biblioteca Torras i Bages, els historiadors Salvador Campamà, Jordi Vidal i Josep Maria Feliu van explicar el projecte. Campamà va exposar diversos elements que configuren la creació dels referents històrics, com ara l'escola, els llocs de memòria i monuments sobre episodis històrics i la tradició popular. En aquest sentit va posar l'exemple del debat sobre la retirada o no de monuments feixistes o el fet que quatre ministres del govern espanyol cantessin l'himne de la legió “Soy novio de la muerte”, que mostren una clara visió dels seus referents. Alhora va defensar que la retirada o no de monuments o la decisió de posar nom a un carrer determina com es vol interpretar la Història. Campamà va reflexionar sobre com a l'Estat s'entén aquest fet i va concloure qu ele fet que la immensa majoria del temps dels últims segles Espanya hagi estat en períodes no democràtics comporta la manca de tradició democràtica que pateix i que es veu reflectida en els referents històrics i en les maneres de fer de la societat. A més del manteniment de la classe dirigent de l'Estat i la no ruptura amb el règim feixista del General Franco. Alvarez de Sisternes vs Fèlix Balaguer En aquest sentit també va fer referència a la negativa del govern de PdeCAT-PSC, amb el suport del PP, a l'Ajuntament de Vilafranca de rebutjar per una banda retirar el quadre de l'alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera i per altra de recuperar la memòria de Fèlix Balaguer, el primer alcalde escollit democràticament per sufragi universal, és a dir, votat per dones i homes.

Posicionament d’Esquerra Republicana respecte a la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra sobre el cas de “La Manada”

  Des d’Esquerra Republicana de Vilafranca rebutgem contundentment la sentència judicial de l’Audiència Provincial de Navarra en el cas de “La Manada”. És un greuge cap a totes les dones i suposa una legitimació de la violació que posa en una posició de total desempara a totes les dones supervivents d’aquesta situació.  Volem seguir construint una República de dones i homes lliures on la violència contra les dones en cap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi.   La sentència condemna per abús sexual i no per violació els fets que van passar durant les festes dels San Fermines del 2016. No es té en compte la intimidació, l'actuació grupal ni la vulneració de la intimitat.   És evident que la justícia espanyola no empara a la seva ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. Crea un precedent d’impunitat i desacredita la versió de la víctima posant al centre del debat la forma d’actuació de la dona que pateix la violència i no pas de les persones que l’exerceixen. Cal que ens matin o ens fereixin per demostrar que és una violació? No és No! Cap violació és justificable o interpretable. Per això, des d’Esquerra Republicana instem el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista. Enguany, a Catalunya, la Llei 5/2008 del 24 d’abril del Dret a les Dones a Erradicar les Violències Masclistes fa deu anys i segueix garantint un conjunt de drets per restituir el projecte de vida de les dones en situació de violència masclista.  Des de Vilafranca, animem a totes les persones compromeses amb la causa feminista a seguir mostrant el seu rebuig a la sentència i el seu suport a les dones supervivents de les violències masclistes perquè volem ser lliures, no valentes.

Jordi Salvador, diputat d’ERC al Congrés “per garantir les pensions el que caldrà serà lluitar al carrer”

Els republicans, conjuntament amb altres entitats, convoquen dissabte 28 una concentració en defensa d’unes pensions dignes i en contra de les reformes del govern de l’Estat espanyol El dret a unes pensions dignes és “una de les conquestes que les classes populars han guanyat i que ara estan en risc”. Aquest és el crit d’alerta que Esquerra Republicana va fer durant una conversa entre el diputat al Congrés Jordi Salvador i el sindicalista Karlos Teruel per poder debatre sobre l’estat actual de les pensions i la seva sostenibilitat. “El sistema és sostenible i viable, el que cal és un govern responsable que ho sàpiga gestionar”. Amb contundència Salvador va defensar el model de pensions i va lamentar que hagi estat per la nul·la capacitat de gestió i per uns interessos contraris al benestar de la ciutadania que l’Estat espanyol hagi buidat la caixa de les pensions. “Han robat els diners dels treballadors i treballadores per pagar el rescat bancari”, va insistir en reiterar que el fons de pensions són dels treballadors i no de l’Estat, “és un salari diferit i és un dret”. Salvador va repassar l’evolució de les conquestes dels drets socials per la classes treballadora durant les últimes dècades i va fer una crida “a la mobilització permanent” per assegurar uns drets que estan en qüestió davant l’onada autoritària i repressiva que està duent l’Estat espanyol. El diputat republicà va alertar que “hi ha més de 300 sindicalistes encausats per fer de piquets a les vagues, per culpa de les reformes autoritàries del PP i que han comptat amb l’ajuda del PSOE”. Per assegurar el dret a les pensions el diputat republicà va apuntar a una lluita decidida contra el frau a la Seguretat Social, revisar el sostre de les cotitzacions màximes, promoure l’equiparació entre les pensions dels homes i les dones amb un factor corrector i elevar el salari mínim a més de 1.000 euros mensuals, ja que va recordar que “sense sous dignes on hi ha pensions dignes” i per tant va instar a derogar les reformes laborals que s’han aprovat els últims anys al Congrés, tan la del PP com la del PSOE.

Mònica Hill liderarà la candidatura republicana a les eleccions del 2019 amb una crida a fer bategar Vilafranca i dona per acabada la sociovergència  

La candidata d’Esquerra Republicana es compromet a tirar endavant “set Acords de Ciutat” en àmbits estratègics per planificar la Vilafranca dels propers 20 anys i impulsar un pla local per desconnectar-se de l’Estat   El republicanisme ja té qui liderarà la candidatura a Vilafranca per les eleccions municipals: Mònica Hill va rebre el suport a de la militància en les primàries i encapçalarà el projecte d’Esquerra Republicana pel maig del 2019.   Deixar enrere la Vilafranca adormida Hill va fer repàs de la feina duta a terme durant l’actual mandat, i va exposar que “hem constatat dia rere dia, que la sociovergència no funciona, que no serveix per activar totes les oportunitats que Vilafranca té, no serveix per deixar enrere la Vilafranca de les dues velocitats, avui tenim una ciutat adormida que no té pla de dinamització comercial, que no té pla de mobilitat, que no exerceix de capital de comarca i una ciutat on es veu a la ciutadania com un problema i no com un actiu per construir el projecte de Vilafranca”, i va sentenciar que “hem d’acabar amb l’actual govern pedaços perquè és un fre en les potencialitats de la vila”. I va presentar ERC com l’antídot a la Vilafranca adormida.   És l’hora de fer bategar Vilafranca Davant d’aquesta realitat, Mònica Hill va proposar activar “la Vilafranca republicana” que va definir com aquella que “té un projecte global per Vilafranca, que es creu que podem tenir una ciutat millor i que està pensada amb i per la gent”. En aquest sentit Hill va comprometre’s a tirar endavant set Acords de Ciutat durant el proper mandat municipal per “posar ordre a les polítiques de l’Ajuntament i planificar amb mirada llarga la Vilafranca dels propers anys, no és seriós que s’improvisi tal com està fent la sociovergència amb temes com habitatge o urbanisme”. Aquests Acords de Ciutat hauran d’estar pactats amb agents socials, econòmics... “per fer passes endavant en la construcció d’un projecte i una idea de Vilafranca compartit”.

La Nit de la República d’ERC es converteix en una massiva reivindicació per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

La diputada republicana Jenn Díaz anima a construir grans majories per no deixar cap espai a la dictadura del 155 i fa una gran defensa del feminisme com a motor de canvi per la societat   Comunió republicana per exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. D’aquesta manera va celebrar-se la Nit de la República d’Esquerra. El moment àlgid va ser l’entrega del Premi Salvador Armendares al col·lectiu Música per la Llibertat que cada dia toquen el Cant dels Ocells a la plaça de la vila. Totes les intervencions, des de la portaveu republicana Mònica Hill fins la diputada Jenn Díaz, van centrar-se en la repressió de l’Estat contra Catalunya i en el compromís dels republicans per la consecució de la República. La lluita per la República va ser el fil conductor de la Nit. Mònica Hill va fer una defensa del compromís que des de fa 87 anys manté Esquerra Republicana amb l’objectiu de la independència. Hill va repassar totes les lluites que donen sentit al projecte republicà “som les lluites dels sindicalistes per aconseguir millores salarials; les dels pagesos per un preu just i per la dignificació del camp; som les lluites dels petits empresaris i autònoms que aixequen la persiana cada dia i fan front a múltiples incerteses; som les lluites de professors i metges per uns serveis públics de qualitat; la lluita feminista per a la igualtat... totes elles són el perquè volem un país al servei de la gent i no del capitalisme de l’Ibex35!”. La portaveu republicana va insistir en la necessitat de “tornar a fer bategar Vilafranca, tenim les oportunitats per ser una vila millor, oberta i un bon lloc on viure”. Per la seva banda la diputada Jenn Díaz va fer una reivindicació del feminisme com a valor de canvi i transformació de la societat. Díaz va demanar que es formi un govern de la Generalitat immediatament per “no cedir cap espai a l’Estat dictatorial que ens està ocupant i segrestant les institucions”.

COMUNICAT | Emplaçament al PSC

Fa sis mesos que Catalunya viu sota la dictadura del 155. Sis mesos en què els poders autoritaris de l’Estat espanyol van decidir usurpar els drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya per aniquilar l’autogovern i cessar el legítim govern de la Generalitat. En aquests sis mesos l’Estat espanyol ha dut a terme una gran campanya de repressió i criminalització del moviment popular per la República, empresonant i perseguint els líders polítics i socials republicans. L’existència de presos polítics i d’exiliats en ple segle XXI és una qüestió que hauria de fer avergonyir qualsevol persona amb un mínim de decència democràtica. Davant l’evidència de que estem vivint una persecució per motius polítics i ideològics que no tenen cap base legal, com ha demostrat la justícia alemanya, belga i escocesa, i que responen a l’intent d’eliminar un moviment ciutadà pacífic, cívic i democràtic, cal la determinació de totes les forces democràtiques i catalanistes. Per aquesta raó des d’Esquerra Republicana no entenem com des de partits que sempre s’han caracteritzat per la defensa de la llibertat, la democràcia, el pluralisme i la convivència, i amb qui hem compartit aquests valors, toleren i es fan còmplices necessaris d’aquesta situació de repressió i persecució política. Per això, volem manifestar el següent: - Fem una crida als companys regidors i regidores del Partit dels Socialistes de Catalunya a l’Ajuntament de Vilafranca que de forma pública, clara i contundent rebutgin la suspensió de l’autonomia de Catalunya i el segrest de les institucions catalanes en mans del govern del Partit Popular a partir de l’aplicació fraudulenta de l’article 155 de la Constitució espanyola. I que facin un emplaçament intern al seu partit per abandonar aquesta via. - Fem una crida als companys i companyes regidors del Partit dels Socialistes de Catalunya a l’Ajuntament de Vilafranca que exigeixin la llibertat dels presos polítics catalans i el retorn dels exiliats, així com la fi de la repressió.

ERC proposa espais de joc per infants i defensa uns carrers i places inclusius per a tothom

Els republicans demanen un canvi de visió que no potenciï la prohibició i afavoreixi el joc compartit d’infants en places i carrers   És habitual trobar-se a les places de Vilafranca un cartell de “prohibit jugar”, una mesura impulsada per l'ordenança de civisme que multa amb fins a 150€ la infracció d'aquesta acció. Esquerra Republicana defensa, a partir de demandes de mares i pares, que cal trobar un equilibri que permeti el joc dels infants a les places, com s'ha fet tota la vida, amb el respecte a totes les persones que fan ús d'aquests espais. Per aquest motiu ERC presenta una moció al proper ple per garantir que l'espai públic també sigui respectuós amb els infants i el jovent i permeti que les places segueixin sent espais de trobada i socialització. Tal com explica la portaveu republicana Mònica Hill “tots, al llarg de la nostra vida hem jugat a les places, hem xutat pilotes i hem crescut en aquests espais, el que cal és organitzar correctament la trama urbana per garantir una bona convivència”. Concretament la moció republicana demana que es tingui en compte les necessitats dels infants per poder desenvolupar-se com a persones, apostant per tornar a obrir les places al joc. Aquesta mesura ha d'anar acompanyada de campanyes de sensibilització i de creació de consciència per tal que es respecti a totes les persones que fan ús de les places. Aquesta proposta té a veure amb com s'entén que s'ha de construir la convivència “creiem que s'ha d'apostar per la pedagogia, per ensenyar i educar, més que no pas directament amb sancions, com fins ara, ja que no són els valors que creiem que cal ensenyar als infants”. Per ERC, tal com explicava el regidor Pere Sàbat l'essencial és que hi hagi espais urbans on els infants puguin jugar, i asseguren que hi ha moltes alternatives ja que “es poden especialitzar places on el joc sigui l'element central” per d'aquesta manera assegurar que totes les necessitats de la ciutadania estan coberts.

ERC demana al govern sociovergent que no impedeixi la tasca d’oposició, respongui les preguntes del ple i apliqui les mocions aprovades

Els republicans proposen un replantejament dels Consells municipals per fer-los més participatius “El govern posa tots els impediments que pot per dificultar la tasca democràtica de control de la seva acció”. Des d’Esquerra Republicana es demana al govern sociovegent que respongui les preguntes del ple en un mes, que apliqui les mocions aprovades i dugui a terme un canvi en els Consells Municipals per fer-los més participatius i actius. Aquestes mesures per ERC són bàsiques per poder fer seguiment de les accions del govern, que limitant-les, ho impedeix. Un govern que no respon Un dels àmbits que els republicans posen de relleu, és el retard i la no resposta de les preguntes que es fan al Ple municipal sobre determinats temes. “Les preguntes al Ple serveixen per poder tenir informació sobre determinats àmbits, per plantejar nous reptes.... i el govern no respon, i quan ho fa ho fa tard”, així descriuen la situació. Des d’ERC es posen alguns exemples de temes que estan “penjats” com per exemple l’estudi per la implementació del sistema Porta a Porta de recollida de residus, que ha estat demanat insistentment a Plens i altres òrgans i el govern encara no ha respost. Altres exemples fan referència a preguntes per exemple a l’intercanviador de trens que s’ha d’instal·lar als afores de la vila o sobre el projecte que el govern sociovergent va descartar del Centre Cívic de l’Espirall. En aquest sentit ERC també posa com a exemples que, fruit d’una moció, es va aprovar impulsar un Carnet Jove municipal. Aquesta moció establia que en sis mesos s’havia de presentar un projecte d’implementació, un cop superats aquests sis mesos, ERC va preguntar al ple de gener l’estat d’aquesta mesura. Encara s’espera resposta, malgrat que el regidor de joventut ha afirmat que ja s’ha donat resposta “un fet que demostra que o és un govern corcat de descoordinació o que hi ha algú que no vol passar la informació que el regidor ja ha respost.

Els Músics per la Llibertat guanyen el Xè Premi Salvador Armendares que s'entregarà a la Nit de la República el proper 13 d'abril a l'Auditori

La diputada republicana Jenn Diaz i el cantant de Brams Titot seran els protagonistes de la Nit de la República que estarà dedicada a les lluites populars Cada dia a dos quarts de 10 del vespre músics de totes les edats es troben a la plaça de la vila de Vilafranca per reclamar la llibertat dels presos polítics. Cada convocatòria reuneix a desenes i desenes de persones que clamen en defensa de la República i de la justícia. Aquest és un dels motius pel qual el jurat del Premi Salvador Armendares que aquest any celebra els 10 anys, ha premiat als Músics per la Llibertat. El jurat, format pel president de l'Aula d'Extenció Universitària de la Gent Gran de Vilafranca, Joan Terrades; la presidenta del Col·legi de metges del Penedès, Lourdes Gabarró; la fotògrafa i disenyadora gràfica, Anna Martí; pel director tècnic de l'Esportiu Penedès, Toni Santiesteban; i pel cantautor Cesc Freixas, han valorat la implicació dels Músics i la seva tasca en la defensa dels valors de la democràcia, la justícia i la llibertat. El guardó que organitza ERC serà lliurat el proper 13 d'abril a l'Auditori de Vilafranca en el marc de la Nit de la República, una cita que enguany es dedicarà a les lluites populars i la importància que tenen com un element de transformació social. En aquest sentit ERC ha engegat una campanya perquè la ciutadania pugui enviar fotografies de mobilitzacions de diverses temàtiques -lluita per unes pensions dignes, estudiantils, sindicals, en defensa del territori...- per poder elaborar un gran mural amb les lluites compartides i que “donen sentit a l'objectiu de la República que volem”. Per participar-hi cal enviar la fotografia a vilafrancapenedes@esquerra.cat. A més, la Nit de la República comptarà amb la prarticipació de l'escriptora i diputada d'ERC, Jenn Díaz i la de les JERC, Rut Ribas a més de l'actual portaveu a Vilafranca Mònica Hill. I sobre l'escenari hi actuarà el cantant de Brams, el Titot. Per apuntar-se al sopar, amb una aportació de 15€, cal enviar un mail a vilafrancapenedes@esquerra.