Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

ERC presenta una moció per avançar en una Vilafranca per a tothom i garantir l’accés a les persones amb mobilitat adaptada a tots els transports públics

Els republicans exigeixen per una banda un estudi per millorar les estacions de tren per eliminar barreres arquitectòniques i per una altra que a les empreses de bus informin sobre els vehicles adaptats   No hi ha informació i les estacions no estan preparades per la gent amb mobilitat adaptada. És més, segons denuncia ERC la majoria d’estacions de la línia de tren Vilafranca-Barcelona fa quasi impossible que persones amb mobilitat adaptada puguin fer ús del servei. Davant d’aquesta situació demanen responsabilitats i resposta al departament de Territori i Sostenibilitat i al Govern espanyol “per deixar de tractar les persones amb mobilitat reduïda com a ciutadans de segona”.   Sense informació Un dels elements que ERC posa sobre la taula és la manca d’informació que hi ha pels trens adaptats. Segons els republicans “hi ha molt pocs trens adaptats a la línia R4, i a més, no se saben els horaris fins un dia abans i no segueixen una freqüència lògica ni rutinària, fet que complica i molt la mobilitat dels usuaris”. Una  A aquest fet s’hi suma la problemàtica més greu: l’accessibilitat.   Les instal·lacions de les estacions de tren estan, en la seva gran majoria, desfasades i antiquades. És habitual que malgrat tenir la “sort” de trobar un tren adaptat, a l’arribar a l’estació s’hagi de fer maniobres o demanar ajuda a altres passatgers per poder sortir del tren, ja que els nivells de les andanes i dels trens no són els mateixos. Aquesta situació elimina l’autonomia que tota persona ha de poder tenir a l’hora de viatjar i es converteix en una discriminació.   Aquestes demandes també van ser explicades per Pere Torrents, ciutadà amb mobilitat reduïda i que pateix sistemàticament aquesta situació. Torrents va explicar que “sempre acabes depenen de mirar al matí si podràs desplaçar-te o no, ja que les freqüències dels trens varien cada dia”, a més va demanar que es senyalitzi a les andanes el lloc concret on pararà el vagó adaptat, ja que facilitaria l’accés als trens a les persones amb mobilitat reduïda.

ERC opta per obrir una nova etapa basada en els Acords de Ciutat per plantejar la Vilafranca dels propers anys i deixar enrere el “govern dels pedaços”

Els republicans situen els municipis com a element clau per assegurar el referèndum i per construir la nova República i repten al govern a debatre sobre models de ciutat i l’estat actual de la Vila “Si alguna bandera li agrada al govern, és la bandera blanca”. De forma gràfica els regidors d’ERC van descriure l’acció del govern sociovergent durant els dos primers anys del mandat, que qualifiquen com de “suspès” tant en les formes de governar, tancades i al·lèrgiques al debat, com per la manca d’un projecte global per a Vilafranca i van reivindicar una altra manera de fer des de l’Ajuntament i la necessitat de repensar la vila generant grans consensos i amplis acords. El govern dels pedaços Des d’Esquerra Republicana s’ha defensat des del ple la necessitat de plantejar i projectar quina Vilafranca es vol pels propers anys i a partir d’aquest punt, acordar una estratègia per arribar-hi. Segons el regidor Pere Sàbat “qualsevol emplaçament  per treballar plegats amb l’equip de govern ha quedat guardat al calaix de l’alcalde” i va lamentar que “només reaccionen quan hi ha molta, molta pressió per obrir espais conjunts com amb l’ordenança de serveis funeraris”. En aquest sentit Sàbat va exposar que el govern “o posa pedaços cada vegada que li apareix un tema sobrevingut o es limita a fer seves propostes que venen de privats” com per exemple l’impuls d’un nou tanatori o aportant solucions que no solucionen com en el Centre Cívic situat a l’Espirall. La manca de projecte global per a Vilafranca, els republicans també el situen en la llosa. Per Sàbat la llosa de la cobertura de l’AVE s’està convertint en el contenidor on el govern hi situa les actuacions que no sap on col·locar i va reiterar que de seguir en la línia actual “podem perdre una de les oportunitats més importants que tindrem per transformar urbanísticament la vila, cosint i lligant banda i banda de Vilafranca”. El govern dels murs Per la seva part Josep Àlvarez va apuntar que la sociovergència té símptomes d’estar esgotada després de 10 anys de govern convergent i la forma de governar és l’intent sistemàtic “d’empetitir el debat” i de “passar quantes menys decisions al ple”.

ERC organitza un acte per debatre sobre el model de serveis funeraris amb l’objectiu d’acabar amb els preus abusius i amb “el negoci de la mort”

L’acte serà el proper dimecres 24 de maig a l’Escorxador coincidint amb els dos anys de les eleccions municipals   El proper dimecres 24 de maig, just quan farà dos anys de les eleccions municipals, ERC organitza un acte per parlar sobre el model de serveis funeraris i el negoci de la mort a Vilafranca. L’objectiu dels republicans és debatre sobre quina formula és la més òptima per garantir uns preus justos i uns serveis funeraris al servei de la ciutadania i que acabin amb el monopoli actual. L’acte comptarà amb l’economista Enric Llacrh, col·laborador de La Vanguardia, i que ha publicat diversos articles sobre els serveis funeraris, a més de la portaveu dels republicans a l’Ajuntament Mònica Hill, que explicarà la posició d’ERC. Pendents de les al·legacions ERC després de fer possible que es posi en marxa una  comissió per actualitzar l’ordenança de serveis funeraris, d’aconseguir un servei bàsic a preu tancat i d’haver forçat al govern a activar la comissió per debatre el model de serveis funeraris, remarca que s’està pendent de la resolució de les al·legacions que van presentar a la proposta de nou tanatori per part del govern sociovergent, ja que el plec de clàusules no garantia ni acabar amb el monopoli ni uns preus justos per la ciutadania.    

ERC reitera l’aposta per uns serveis funeraris públics i presenta al·legacions a la proposta del govern de nou tanatori per assegurar-ne uns preus dignes

Els republicans critiquen la unilateralitat del govern que imposa un model de serveis funeraris a l'estil d’Àltima i considera una oportunitat perduda per avançar cap a un servei públic municipal o supramunicipal El debat sobre el model de serveis funeraris és un dels reptes que té Vilafranca. Un debat que ha de servir per capgirar una situació injusta i abusiva per part del sector privat, i des de l’Ajuntament s’ha de trobar la manera de revertir. Fa mesos que des d’ERC s’ha posat sobre la taula la necessitat urgent de fer-hi front, primerament amb la revisió i actualització de l’ordenança de serveis funeraris, pendent des de fa 6 anys, i en segon lloc amb un gran Pacte de Ciutat que acordi per ampli consens com ha de ser el model de serveis funeraris de Vilafranca amb dos objectius claus: acabar amb el monopoli d’Àltima i garantir uns preus justos i dignes. Per ERC “L’oportunitat hi és; cal voluntat de totes les parts per tirar-ho endavant”. En aquest context des d’ERC Vilafranca es valora de forma “molt deficient” l’actitud del govern sociovergent pel que fa als acords aprovats al mes de gener amb la moció d’ERC i amb la proposta de plec de clàusules per un nou tanatori. ERC ha presentat al·legacions al plec de clàusules del govern per garantir uns preus dignes i la titularitat pública. Una concessió de 50 anys El plec de clàusules de la projectada concessió que ha aprovat el govern contempla que el nou tanatori serà concedit a una empresa durant 50 anys, el màxim legal, una concessió que no contempla l’opció de crematori i que s’ubica en uns terrenys (sector dels Cirerers) que tampoc no s’ha valorat si són els més adients per a aquesta finalitat. Tal com remarca ERC en les al·legacions, faltaria prèviament redactar el pla especial urbanístic per concretar-ne els usos. I encara més, es reclama contra la clàusula que permetria a l’empresa canviar els usos del servei passats 8 anys sense especificar si caldria l’acord amb l’Ajuntament o per quines circumstàncies.

ERC premia a AMPERT per la seva tasca social a la Nit de la República i es compromet a tornar a fer bategar Vilafranca amb un “canvi real”

La diputada Teresa Jordà esperona a la ciutadania a fer un esforç més per encarar la campanya pel referèndum i remarca la força del canvi que implica la independència per fer un nou país net, just i sense corrupció “Tornarem a fer bategar Vilafranca, tal com ho va fer la generació de l’alcalde Fèlix Balaguer i Salvador Armendares”. Les referències a l’alcalde Balaguer van ser una constant durant la Nit de la República i van servir per reivindicar una figura que el govern sociovergent actual pretén continuar oblidant. Mònica Hill, portaveu d’Esquerra Republicana a Vilafranca va enllaçar la lluita i l’obra de govern duta a terme per ERC durant la II República per emmirallar-s’hi per construir un projecte nou per la vila. Hill va destacar que Balaguer “va ser l’alcalde que va tancar les casernes per obrir-hi escoles” i que va apostar per fer el primer pla urbanístic de Vilafranca “transformant la vila i modernitzant-la”. La Nit de la República va servir per commemorar els 85 anys de la fundació de la secció local d’ERC a Vilafranca, un camí on “hem sembrat la llavor de la llibertat, la igualtat i la justícia, amb la suor, l’esforç, els neguits i la passió de molts homes i dones, que han donat el seu treball, i els millors anys de la seva vida per Vilafranca i pel país. I aquest és el millor llegat que tenim i que deixarem”. Batecs de canvi Una de les idees que va llençar Hill en el seu discurs va ser la necessitat de  construir una nova majoria de progrés a Vilafranca, i la va enllaçar amb el canvi que va suposar la II República per afirmar que “aquell batec de canvi, no s’ha aturat mai” i es va comprometre a seguir-lo. Hill va apostar per un projecte que combati la Vilafranca de les dues velocitats i acabi amb les desigualtats socials, una Vilafranca participativa i culta i una Vilafranca compromesa amb el país. Finalment Hill de cara els propers reptes d’ERC amb el referèndum i amb Vilafranca va citar Oriol Junqueras afirmant que “som el fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de totes les victòries”.

ERC reuneix i homenatja a tots els regidors de la història del partit amb l’objectiu de fer pinya i sumar de cara al referèndum

La diputada Teresa Jordà posa de relleu “el planter republicà de Vilafranca” i situa la feina per la recuperació de la memòria democràtica que impulsa ERC com un exemple per a tot el país Agraïment i reconeixement. Aquestes van ser les constants que van marcar l’acte del I Memorial Fèlix Balaguer que impulsa ERC a Vilafranca. El reconeixement a totes les persones que durant 85 anys han treballat i fet créixer el partit republicà a la capital penedesenca va estar marcat per l’emotivitat i la solemnitat, que van confluir en una imatge d’unitat de tot el partit i de fer pinya per aconseguir tots els reptes que es marca ERC a la vila, tan pel que fa al referèndum d’independència del setembre com de cara les properes eleccions municipals. I no n’hi havia per menys. Des de Llorenç Guilera o Pere Vidal, tots dos amb més de 90 anys a les espatlles, passant per ex presidents locals com Enric Pagès o Jordi Rosell, fins a Ramon Xena o la primera regidora independentista a l’ajuntament, Isabel Torrents. Tots van unir-se en una fotografia de família que feia justícia a un reconeixement pendent. Un reconeixement que també es va fer amb els familiars de regidors d’ERC durant la República, com ara Josep Sanahuja, assassinat al camp d’extermini nazi de Mauthausen, Ricard Esteve o Salvador Armendares. L’acte va comptar amb la intervenció de l’historiador, i membre de la Comissió Memòria dels republicans, Raimon Soler, que va exposar la història del partit a la vila, recordant els anys de la República sota el lideratge de l’alcalde Balaguer i Salvador Armendares, l’etapa de la clandestinitat o com la generació de Vidal i Guilera van recuperar el partit a la dècada dels 70. Per la seva banda la presidenta local Montse Espinosa va afirmar que “som un partit fort, un partit unit i un partit que sap on va perquè sap d’on ve” i va fer un agraïment de forma explícita a tota la gent que ha col·laborat durant tots aquests anys amb ERC, des de presidents de la secció local fins a la militància de base.

ERC presenta “L’ABRIL” en una nova edició de la revista que fa balanç de la meitat de mandat apostant per “hissar les banderes del canvi”

Els republicans repartiran la revista durant la diada de Sant Jordi i s’enviarà casa per casa amb una tirada de 18.000 exemplars “Volem que el canvi entri casa per casa”. Aquest és l’objectiu que persegueix ERC al presentar el nou número d’ABRIL la publicació dels republicans per explicar el seu model de Vilafranca i per retre comptes de la feina a l’Ajuntament. Mònica Hill, portaveu d’ERC, va explicar que “ens trobem en un final d’etapa amb un govern cansat i que després de 10 anys es nota que ha perdut energia i il·lusió per fer avançar Vilafranca”. Davant d’aquesta situació Hill va apostar per “cal hissar les banderes del canvi, totes les causes, totes les lluites i tots els objectius per unir-los en un projecte guanyador que pugui donar la volta al govern actual”.  La regidora republicana va afegir que “ple rere ple es mostra un govern nerviós i que té al·lèrgia al debat i al diàleg, creiem que s’ha de governar d’una altra manera, molt més oberta, sense crispar i amb la mà estesa per construir grans pactes de ciutat perquè és la manera d’avançar amb més força com a vila”. Per la seva banda Pere Sàbat, regidor, va remarcar que a la revista s’hi tracten els temes que han marcat aquest any políticament a la vila, i que mostren dues maneres de fer diferent entre el govern CIU-PSC i ERC. Sàbat va assenyalar la lluita per aconseguir uns serveis funeraris dignes i que acabin amb els preus abusius i el monopoli actual com un dels objectius més rellevants i va lamentar que el govern “segueix sense aplicar el que vota el Ple i sense tenir voluntat de consensuar un model sobre aquest servei bàsic i essencial i que ha de donar resposta a la ciutadania”. Altres temes que es tracten a la revista fan referència a la demanda d’uns busos dignes i per acabar amb el mal servei de Hispano-Monbus, la reclamació pel centre cívic de l’Espirall o la reivindicació de la memòria democràtica de Vilafranca que el govern municipal sistemàticament vota en contra.

Comunicat d’ERC en relació el Pacte de Ciutat de serveis funeraris per a Vilafranca

Davant les declaracions de l’alcalde Pere Regull al seu programa de PenedèsTV, des d’ERC Vilafranca volem concretar algunes qüestions:   1. Al ple de gener, tal i com consta a l’acta del Ple, es va aprovar la moció presentada per ERC sobre els serveis funeraris, amb els següents dos punts:  i.      “Primer. Constituir una comissió de treball per redactar la nova ordenança, formada per representats dels grups municipals, els quals podran estar assistits per assessors en la matèria.   ii.      Segon. Promoure, en el termini de sis mesos, un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris, que entre d'altres qüestions contempli l'estudi de la viabilitat de construir un tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, considerant les tendències actuals i el cost afegit d'una incineració fora del municipi”.   2. El govern té des del mes de gener el mandat del ple per convocar la comissió per modificar l’ordenança i per impulsar el Pacte de Ciutat i no ho ha dut a terme per manca d’interès. A la primera reunió de la Junta de Portaveus, davant la pregunta sobre la revisió de la ordenança, el govern ja va manifestar que ells no eren partidaris de revisar-la. I la convocatòria de la comissió no es activar, sent el govern únicament, qui té la potestat de convocar-la.  3. En aquesta primera reunió, també van afirmar, que renunciaven a la construcció del tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, quan l’acord del Ple hi diu que la viabilitat d’aquest nou tanatori-crematori es valorarà a través d’un estudi, estudi que no s’ha fet. Decisió doncs, unilateral.  4. En canvi, sí que van exposar una part de la informació sobre un plec de condicions que estaven treballant per a la construcció d’un tanatori (sense crematori) amb explotació privada per a 50 anys. Plec que ja defineix un model molt concret i que tanca les portes a poder debatre res.  5. A banda d’això, en aquesta primera reunió, es van fer algunes aportacions per part de diferents representants dels grups municipals, sobre alguns punts del plec de condicions, aportacions que el govern no ha recollit posteriorment.