Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

ERC presenta “L’ABRIL” en una nova edició de la revista que fa balanç de la meitat de mandat apostant per “hissar les banderes del canvi”

Els republicans repartiran la revista durant la diada de Sant Jordi i s’enviarà casa per casa amb una tirada de 18.000 exemplars “Volem que el canvi entri casa per casa”. Aquest és l’objectiu que persegueix ERC al presentar el nou número d’ABRIL la publicació dels republicans per explicar el seu model de Vilafranca i per retre comptes de la feina a l’Ajuntament. Mònica Hill, portaveu d’ERC, va explicar que “ens trobem en un final d’etapa amb un govern cansat i que després de 10 anys es nota que ha perdut energia i il·lusió per fer avançar Vilafranca”. Davant d’aquesta situació Hill va apostar per “cal hissar les banderes del canvi, totes les causes, totes les lluites i tots els objectius per unir-los en un projecte guanyador que pugui donar la volta al govern actual”.  La regidora republicana va afegir que “ple rere ple es mostra un govern nerviós i que té al·lèrgia al debat i al diàleg, creiem que s’ha de governar d’una altra manera, molt més oberta, sense crispar i amb la mà estesa per construir grans pactes de ciutat perquè és la manera d’avançar amb més força com a vila”. Per la seva banda Pere Sàbat, regidor, va remarcar que a la revista s’hi tracten els temes que han marcat aquest any políticament a la vila, i que mostren dues maneres de fer diferent entre el govern CIU-PSC i ERC. Sàbat va assenyalar la lluita per aconseguir uns serveis funeraris dignes i que acabin amb els preus abusius i el monopoli actual com un dels objectius més rellevants i va lamentar que el govern “segueix sense aplicar el que vota el Ple i sense tenir voluntat de consensuar un model sobre aquest servei bàsic i essencial i que ha de donar resposta a la ciutadania”. Altres temes que es tracten a la revista fan referència a la demanda d’uns busos dignes i per acabar amb el mal servei de Hispano-Monbus, la reclamació pel centre cívic de l’Espirall o la reivindicació de la memòria democràtica de Vilafranca que el govern municipal sistemàticament vota en contra.

Comunicat d’ERC en relació el Pacte de Ciutat de serveis funeraris per a Vilafranca

Davant les declaracions de l’alcalde Pere Regull al seu programa de PenedèsTV, des d’ERC Vilafranca volem concretar algunes qüestions:   1. Al ple de gener, tal i com consta a l’acta del Ple, es va aprovar la moció presentada per ERC sobre els serveis funeraris, amb els següents dos punts:  i.      “Primer. Constituir una comissió de treball per redactar la nova ordenança, formada per representats dels grups municipals, els quals podran estar assistits per assessors en la matèria.   ii.      Segon. Promoure, en el termini de sis mesos, un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris, que entre d'altres qüestions contempli l'estudi de la viabilitat de construir un tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, considerant les tendències actuals i el cost afegit d'una incineració fora del municipi”.   2. El govern té des del mes de gener el mandat del ple per convocar la comissió per modificar l’ordenança i per impulsar el Pacte de Ciutat i no ho ha dut a terme per manca d’interès. A la primera reunió de la Junta de Portaveus, davant la pregunta sobre la revisió de la ordenança, el govern ja va manifestar que ells no eren partidaris de revisar-la. I la convocatòria de la comissió no es activar, sent el govern únicament, qui té la potestat de convocar-la.  3. En aquesta primera reunió, també van afirmar, que renunciaven a la construcció del tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, quan l’acord del Ple hi diu que la viabilitat d’aquest nou tanatori-crematori es valorarà a través d’un estudi, estudi que no s’ha fet. Decisió doncs, unilateral.  4. En canvi, sí que van exposar una part de la informació sobre un plec de condicions que estaven treballant per a la construcció d’un tanatori (sense crematori) amb explotació privada per a 50 anys. Plec que ja defineix un model molt concret i que tanca les portes a poder debatre res.  5. A banda d’això, en aquesta primera reunió, es van fer algunes aportacions per part de diferents representants dels grups municipals, sobre alguns punts del plec de condicions, aportacions que el govern no ha recollit posteriorment.

AMPERT guanya el Premi Salvador Armendares que ERC entregarà durant La Nit de la República

ERC homenatjarà amb el Memorial Fèlix Balaguer a totes les persones que han format part del partit en un acte amb la participació de la diputada Teresa Jordà   El 22 d’abril ERC Vilafranca celebrarà la Nit de la República, un acte per commemorar la proclamació de Macià al 1931, però sobretot “per agafar forces i fer pinya de cara al referèndum de setembre i el nou país que hem de construir”. Lligar passat amb present i futur és com plantegen els republicans aquest acte. Premi Salvador Armendares Com és habitual durant la Nit de la República, que es torna a celebrar a l’Auditori municipal, es farà entrega del premi Salvador Armendares. Aquest any el jurat independent format pel director del Baltà Elies Patón Felices, pel president del Centre Vila Fèlix Hill, per Rosa Maria Martorell vocal de  la junta directiva de l'AULA d' Extensió Universitària per a la Gent Gran, per Àngels Soler, botiguera jubilada i col·laboradora de diverses entitats; i per Joan Bargans exvicepresident de l’Associació de Veïns del barri del Molí d’en Rovira, ha decidit atorgar el premi a l’associació Ampert per tota la seva feina social d’acompanyament als malalts de càncer de l’Alt Penedès. Memorial Fèlix Balaguer El 12 d’agost de 1931, després de guanyar les eleccions, es va fundar a Vilafranca la secció local d’ERC, amb il·lustres personatges com Rodolf Llorenç o Pere Mas i Perera entre molts d’altres. Durant aquests 85 anys han estat moltíssimes les persones que han participat en la vida del partit i que han permès que avui continuï existint. Temps molt difícils com la guerra, la repressió, el recomençament durant la dita transició... des d’ERC es vol retre homenatge a totes aquestes generacions que han mantingut “el compromís de lluita” amb el país, amb Vilafranca i amb el partit. Per fer-ho s’ha impulsat el Memorial Fèlix Balaguer que s’atorga a una persona o persones relacionades amb Esquerra per destacar-ne el compromís.

ERC recorda la vida de l’alcalde Fèlix Balaguer destacant la seva obra de govern transformadora i a favor de les classes populars i el defineix com un símbol de les llibertats

Els historiadors Salvador Campamà i Raimon Soler remarquen que va ser el primer alcalde escollit per sufragi universal, que va impulsar la primera biblioteca, el primer institut i el primer pla general d’urbanisme i la potenciació de la llengua catalana en l’espai públic El passat ple municipal el govern de CIU-PSC amb el suport del PP van rebutjar la moció d’ERC per homenatjar l’alcalde de la República, Fèlix Balaguer, argumentant entre altres, que “desconeixien qui va ser i què va fer” malgrat la diversa informació que hi ha publicada. Des d’ERC es considera que la “ignorància volguda” del govern no és excusa per retre homenatge a l’alcalde que més temps va dirigir la vila durant la República, i que entre d’altres va ser el primer de la història de Vilafranca en ser escollit per homes i dones en unes eleccions municipals. L’historiador Raimon Soler va exposar la creació dels diferents blocs polítics de l’època i com es va configurar un republicanisme catalanista fort a la vila, en el qual ja hi participava Fèlix Balaguer a inicis del segle XX i el paper rellevant que va tenir en la unió de les forces republicanes, catalanistes i d’esquerres en el trànsit de la Dictadura de Primo de Rivera a la República (1930 i primers mesos de 1931). Per la seva banda el professor i historiador Salvador Campamà va explicar extensament l’obra de govern de Balaguer basada en potenciar la cultura i l’educació, primer com a segon tinent d’alcalde d’un Ajuntament que va treure els militars de la caserna per posar-hi el primer Grup Escolar que va tenir Vilafranca o bé recreant les Fires de Maig. Essent ja alcalde, Balaguer i el seu equip de govern van aconseguir, entre altres coses, l’obertura de la primera biblioteca pública de la vila i del primer institut a la comarca. A més, Campamà, va destacar que durant els seus anys es va elaborar el primer pla general d’urbanisme de la vila, un document “el qual encara avui hi ha moltes coses vigents i que va permetre guanyar i ampliar la plaça de la vila”.

ERC denuncia que l’equip de govern incompleix l’acord de ple per acordar un Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris

Els republicans acusen el govern sociovergent de tirar pel dret, no convocar la comissió aprovada pel ple i de rebutjar que l’Ajuntament tingui un paper clau en el control de preus del servei   El Ple municipal de febrer ERC va presentar una moció per reclamar uns preus justos en els serveis funeraris de Vilafranca i proposava diverses accions per assegurar acabar amb el monopoli actual d’Àltima i impulsar un Pacte de Ciutat sobre aquest servei.   Durant el debat de la moció i per facilitar l’aprovació de les propostes, ERC va acceptar retirar algun punt a petició del govern, ja que es considerava que era prioritari fer passos endavant.   L’objectiu central d’ERC era la comissió formada per polítics i experts per abordar com cal plantejar el servei, amb la possibilitat que es construeixi un nou Tanatori a la vila. En aquest sentit, els republicans consideren que “el govern està acostumat a fer i desfer sense debatre ni dialogar” però que aquest cop “han traspassat la línia vermella” amb l’incompliment flagrant d’un acord al Ple.   El govern, a la primera Junta de Portaveus convocada per parlar d’aquesta qüestió, va exposar algunes informacions relatives un plec de clàusules per a la construcció d’un nou tanatori, plec que treballa sobre un espai i un format concret. A la segona reunió de Junta de Portaveus, donat que des del govern no s’havia facilitat més informació, es va haver de demanar el plec de clàusules.   De la lectura del plec de clàusules confirmem que el govern torna a repetir la mateixa fórmula actual, sense convocar la comissió de treball per revisar la ordenança de serveis funeraris (punt 1 de la moció aprovada), sense fer l’estudi de viabilitat per construir un nou tanatori-crematori de naturalesa pública (punt 2 de la moció aprovada), sinó tirant endavant de manera unilateral un plec de condicions per a la construcció d’un nou tanatori, que ho torna a deixar tot en mans privades, altra vegada, sense cap mecanisme de control i de fiscalització dels preus.

COMUNICAT d'ERC, CUP i VEC | Un centre cívic per a l’Espirall

La Llei de Barris de l’Espirall tenia com a projecte estrella la construcció d’un Centre Cívic que aglutinés l’activitat social al barri i contribuís a la millora de la cohesió social. Això és el que havien decidit els veïns en les jornades de participació i això és el que s’havia compromès l’Ajuntament entenent que era una necessitat pel barri i per la vila. Però, vet aquí que l’Equip de Govern (CiU i PSC) ha estat donant llargues des de 2014 i al final, després de dos anys que els regidors de l’oposició demanessin per activa i per passiva que es reunís el Comitè d’Avaluació i Seguiment del Projecte Integral d’intervenció al Barri de l’Espirall, s’ha tret un conillet del barret de copa: “dos en un” o el miracle dels pans i els peixos. L’Equip de Govern ha deixat passar el temps sense parlar ni amb els veïns, ni amb els grups de l’oposició fins a restar un any per la finalització del Pla de Barri de l’Espirall i plantejar ara: caixa o faixa! O accepteu la nostra proposta o res! Amb excuses i mentides diverses: la Generalitat no col·labora, no hi ha temps per fer res més, no tenim diners suficients, no hi ha possibilitat de pròrroga, … Mitges veritats i mitges mentides se succeeixen per entabanar els veïns i veïnes del barri i els vilafranquins i vilafranquines, tot intentant amagar la seva passivitat, la seva manca de diàleg i democràcia i la seva manca de projecte global per Vilafranca que fan a pedaços. A més, dins de l’Equip de Govern es donen versions contradictòries: pel PSC la culpa és de la Generalitat que no paga i afirmen que el que es fa a la Pelegrina és un Centre de Joves per a Vilafranca; mentre que l’Alcalde (CiU) diu que a la Pelegrina es fa un Centre Cívic o un max-mix. En qualsevol cas, es reforma la Pelegrina sense un Pla d’usos amb el risc d’hipotecar els dos espais (Pelegrina i Doctor Bonet) amb edificis que no  s’adaptin als usos que necessiten els col·lectius que els han de fer servir.

ERC inicia una campanya i presenta una moció per recuperar la figura de Fèlix Balaguer, l’alcalde de la República

Els republicans organitzen actes, xerrades i un Memorial per dignificar la figura de l’alcalde republicà   “És trist que 40 anys després de la fi de la dictadura encara avui Fèlix Balaguer no hagi estat reivindicat ni s’hagi recuperat la seva història”. Pere Sàbat, regidor d’ERC, va explicar que “el franquisme va amputar-nos part de la història, sabem que hi va  haver República però no qui era l’alcalde durant aquells anys”. Davant d’aquesta situació “d’oblit i amnèsia” ERC porta al Ple una moció per “dignificar” la figura d’un alcalde “excepcional”.   La moció compta amb diversos punts entre els quals es demana que es bategi el Saló de Plens amb el nom de l’alcalde durant la República “a més d’un acte de justícia i de recuperació de la memòria històrica, és un acte per la igualtat, Balaguer va ser el primer alcalde escollit per sufragi universal”. Aquesta mesura va en la línia del que ha fet l’ajuntament de Barcelona, que ha anomenat el saló de plens amb el nom de Carles Pi-Sunyer, alcalde de la capital durant els anys de la República. Des d’ERC també es demana a la moció que es col·loqui una placa al carrer Ateneu, un dels centres del moviment obrer i republicà i on va néixer i viure l’alcalde Balaguer, per commemorar la seva trajectòria. Així també, es demana que l’Ajuntament dediqui un acte institucional a l’alcalde com a símbol de les llibertats i dels valors democràtics. Finalment també proposen que s’elabori un quadre amb la imatge de Balaguer i es retiri l’actual quadre d’Alvarez de Sisternas, alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera. En aquest sentit, Pere Sàbat va mostrar-se convençut que el govern “optarà per un alcalde democràtic, republicà i catalanista enlloc d’un alcalde de la dictadura, totalitari i nacionalista espanyol”. Des d’Esquerra esperen, com va manifestar Mònica Hill “el suport de totes les forces polítiques del ple, perquè és una moció justa”.

“El model laboral determina el país que farem”

ERC celebra un debat que desmunta la reforma laboral de la dreta que ha potenciat la precarització i impulsat el col·lectiu de treballadors pobres “Amb la crisi i les polítiques d’austeritat i la reforma laboral, els rics són més rics i la resta, més pobres”. Així qualificava Laura Pelay, vicesecretaria general de la UGT, la situació actual, produïda per “la privatització del guanys i la socialització de les pèrdues”. Pelay va apuntar que l’actual marc laboral està promovent una nova classe socials, la dels treballadors pobres, aquells que malgrat tenir feina a jornada completa no arriben a final de mes. En aquesta línia la portaveu d’UGT va assegurar que la precarització afecta a totes les franges d’edat, un fet que ha de portar a replantejar les polítiques públiques ja que “tenim uns reptes nous” produïts per una reforma laboral que “ha desequilibrat els drets entre les empreses i els treballadors” i va lamentar que “la Patronal amb la reforma laboral va demanar un tros del pastís, però el govern del PP li va donar tot”. Per Pelay el debat sobre el model laboral és essencial per determinar quin país es vol. En aquest sentit va apuntar que es pot escollir entre ser un país avançat com els del nord d’Europa o optar per models com Turquia o Tunísia. Va apuntar també a tres àmbits que cal afrontar per capgirar, o almenys mitigar, la situació actual que pateixen les classes populars. En primer lloc cal augmentar els salaris, ja que els treballadors han perdut més de 6 punts en poder adquisitiu, i va criticar durament les patronals per negar-se a aquest augment “bàsic per garantir el benestar de la gent”. En segon lloc també va apostar per augmentar les pensions i va negar que no hi hagi diners “els recursos hi són, el problema és que el govern espanyol ha gastat el fons de pensions per altres coses i això és intolerable”. En aquest punt va denunciar també la relació entre el govern estatal i els grans bancs per promoure els plans de pensions privats, una acció que “és vergonyosa, primer rescatem els bancs amb diner públic i després el govern els hi posa en safata que la gent  es faci plans de pensions”.

Les JERC denuncien el mal servei de Monbus en el trajecte Vilafranca-Barcelona i reclamen inspeccions de la Generalitat per valorar retirar la concessió a l’empresa

Els republicans presentaran una moció al ple a l’ajuntament perquè el govern i la Generalitat prenguin mesures en una acció conjunta amb altres ciutats que també pateixen el deficient servei de l’empresa gallega implicada en casos de corrupció   En els tres mesos de 2017 s’han denunciat 142 incidències en el servei de bus que ofereix Hispano Igualadina-Monbús entre Vilafranca i Barcelona. I aquesta és una situació que segons denuncien les JERC es porta produint des de fa molt de temps, i sobretot des de què l’empresa gallega Monbús va comprar Hispano el 2008.   Les denuncies, segons va explicar el regidor des les JERC Pere Sàbat, fan referència sobretot en tres àmbits. Per una banda als retards constants que pateixen els usuaris, dels quals, a més a més, no en reben cap tipus d’informació. A aquest fet cal sumar-hi també les “desaparicions” de diverses freqüències, ja que acostuma a passar que un bus no passi a l’hora que marquen els horaris, com per exemple el de les 18.30h de Barcelona a Vilafranca.   En segon lloc, la manca de planificació que porta a que en diverses franges molts usuaris s’hagin de quedar a terra per falta de llocs o hagin de fer el trajecte drets o asseguts al passadís.   I finalment, el tercer bloc d’incidències fa referència al mal estat de la flota de busos, ja que és habitual que les portes s’obrin al mig de l’autopista o no s’obrin quan s’arriba a Vilafranca, els aires condicionats i la calefacció no funcionin, que hi hagin seients sense cinturó o que l’espai disponible pels usuaris sigui insuficient.   Sàbat va exposar que aquesta problemàtica no es focalitza només a Vilafranca, i per mostrar-ho les JERC han engegat una campanya conjunta amb Igualada i Manresa que també pateixen el mal servei de Monbús, tal com van exposar els seus portaveus David Prat i Denís Llussà. Cal destacar que Monbus tot i només gestionar el 5% del volum de viatgers, acumula el 36% de queixes dels usuaris i és la segona empresa de transport amb més denuncies només per darrere de Renfe.