Vilafranca del Penedès

Totes les notícies

ERC premia a AMPERT per la seva tasca social a la Nit de la República i es compromet a tornar a fer bategar Vilafranca amb un “canvi real”

La diputada Teresa Jordà esperona a la ciutadania a fer un esforç més per encarar la campanya pel referèndum i remarca la força del canvi que implica la independència per fer un nou país net, just i sense corrupció “Tornarem a fer bategar Vilafranca, tal com ho va fer la generació de l’alcalde Fèlix Balaguer i Salvador Armendares”. Les referències a l’alcalde Balaguer van ser una constant durant la Nit de la República i van servir per reivindicar una figura que el govern sociovergent actual pretén continuar oblidant. Mònica Hill, portaveu d’Esquerra Republicana a Vilafranca va enllaçar la lluita i l’obra de govern duta a terme per ERC durant la II República per emmirallar-s’hi per construir un projecte nou per la vila. Hill va destacar que Balaguer “va ser l’alcalde que va tancar les casernes per obrir-hi escoles” i que va apostar per fer el primer pla urbanístic de Vilafranca “transformant la vila i modernitzant-la”. La Nit de la República va servir per commemorar els 85 anys de la fundació de la secció local d’ERC a Vilafranca, un camí on “hem sembrat la llavor de la llibertat, la igualtat i la justícia, amb la suor, l’esforç, els neguits i la passió de molts homes i dones, que han donat el seu treball, i els millors anys de la seva vida per Vilafranca i pel país. I aquest és el millor llegat que tenim i que deixarem”. Batecs de canvi Una de les idees que va llençar Hill en el seu discurs va ser la necessitat de  construir una nova majoria de progrés a Vilafranca, i la va enllaçar amb el canvi que va suposar la II República per afirmar que “aquell batec de canvi, no s’ha aturat mai” i es va comprometre a seguir-lo. Hill va apostar per un projecte que combati la Vilafranca de les dues velocitats i acabi amb les desigualtats socials, una Vilafranca participativa i culta i una Vilafranca compromesa amb el país. Finalment Hill de cara els propers reptes d’ERC amb el referèndum i amb Vilafranca va citar Oriol Junqueras afirmant que “som el fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de totes les victòries”.

ERC reuneix i homenatja a tots els regidors de la història del partit amb l’objectiu de fer pinya i sumar de cara al referèndum

La diputada Teresa Jordà posa de relleu “el planter republicà de Vilafranca” i situa la feina per la recuperació de la memòria democràtica que impulsa ERC com un exemple per a tot el país Agraïment i reconeixement. Aquestes van ser les constants que van marcar l’acte del I Memorial Fèlix Balaguer que impulsa ERC a Vilafranca. El reconeixement a totes les persones que durant 85 anys han treballat i fet créixer el partit republicà a la capital penedesenca va estar marcat per l’emotivitat i la solemnitat, que van confluir en una imatge d’unitat de tot el partit i de fer pinya per aconseguir tots els reptes que es marca ERC a la vila, tan pel que fa al referèndum d’independència del setembre com de cara les properes eleccions municipals. I no n’hi havia per menys. Des de Llorenç Guilera o Pere Vidal, tots dos amb més de 90 anys a les espatlles, passant per ex presidents locals com Enric Pagès o Jordi Rosell, fins a Ramon Xena o la primera regidora independentista a l’ajuntament, Isabel Torrents. Tots van unir-se en una fotografia de família que feia justícia a un reconeixement pendent. Un reconeixement que també es va fer amb els familiars de regidors d’ERC durant la República, com ara Josep Sanahuja, assassinat al camp d’extermini nazi de Mauthausen, Ricard Esteve o Salvador Armendares. L’acte va comptar amb la intervenció de l’historiador, i membre de la Comissió Memòria dels republicans, Raimon Soler, que va exposar la història del partit a la vila, recordant els anys de la República sota el lideratge de l’alcalde Balaguer i Salvador Armendares, l’etapa de la clandestinitat o com la generació de Vidal i Guilera van recuperar el partit a la dècada dels 70. Per la seva banda la presidenta local Montse Espinosa va afirmar que “som un partit fort, un partit unit i un partit que sap on va perquè sap d’on ve” i va fer un agraïment de forma explícita a tota la gent que ha col·laborat durant tots aquests anys amb ERC, des de presidents de la secció local fins a la militància de base.

ERC presenta “L’ABRIL” en una nova edició de la revista que fa balanç de la meitat de mandat apostant per “hissar les banderes del canvi”

Els republicans repartiran la revista durant la diada de Sant Jordi i s’enviarà casa per casa amb una tirada de 18.000 exemplars “Volem que el canvi entri casa per casa”. Aquest és l’objectiu que persegueix ERC al presentar el nou número d’ABRIL la publicació dels republicans per explicar el seu model de Vilafranca i per retre comptes de la feina a l’Ajuntament. Mònica Hill, portaveu d’ERC, va explicar que “ens trobem en un final d’etapa amb un govern cansat i que després de 10 anys es nota que ha perdut energia i il·lusió per fer avançar Vilafranca”. Davant d’aquesta situació Hill va apostar per “cal hissar les banderes del canvi, totes les causes, totes les lluites i tots els objectius per unir-los en un projecte guanyador que pugui donar la volta al govern actual”.  La regidora republicana va afegir que “ple rere ple es mostra un govern nerviós i que té al·lèrgia al debat i al diàleg, creiem que s’ha de governar d’una altra manera, molt més oberta, sense crispar i amb la mà estesa per construir grans pactes de ciutat perquè és la manera d’avançar amb més força com a vila”. Per la seva banda Pere Sàbat, regidor, va remarcar que a la revista s’hi tracten els temes que han marcat aquest any políticament a la vila, i que mostren dues maneres de fer diferent entre el govern CIU-PSC i ERC. Sàbat va assenyalar la lluita per aconseguir uns serveis funeraris dignes i que acabin amb els preus abusius i el monopoli actual com un dels objectius més rellevants i va lamentar que el govern “segueix sense aplicar el que vota el Ple i sense tenir voluntat de consensuar un model sobre aquest servei bàsic i essencial i que ha de donar resposta a la ciutadania”. Altres temes que es tracten a la revista fan referència a la demanda d’uns busos dignes i per acabar amb el mal servei de Hispano-Monbus, la reclamació pel centre cívic de l’Espirall o la reivindicació de la memòria democràtica de Vilafranca que el govern municipal sistemàticament vota en contra.

Comunicat d’ERC en relació el Pacte de Ciutat de serveis funeraris per a Vilafranca

Davant les declaracions de l’alcalde Pere Regull al seu programa de PenedèsTV, des d’ERC Vilafranca volem concretar algunes qüestions:   1. Al ple de gener, tal i com consta a l’acta del Ple, es va aprovar la moció presentada per ERC sobre els serveis funeraris, amb els següents dos punts:  i.      “Primer. Constituir una comissió de treball per redactar la nova ordenança, formada per representats dels grups municipals, els quals podran estar assistits per assessors en la matèria.   ii.      Segon. Promoure, en el termini de sis mesos, un pacte de ciutat sobre el model de serveis funeraris, que entre d'altres qüestions contempli l'estudi de la viabilitat de construir un tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, considerant les tendències actuals i el cost afegit d'una incineració fora del municipi”.   2. El govern té des del mes de gener el mandat del ple per convocar la comissió per modificar l’ordenança i per impulsar el Pacte de Ciutat i no ho ha dut a terme per manca d’interès. A la primera reunió de la Junta de Portaveus, davant la pregunta sobre la revisió de la ordenança, el govern ja va manifestar que ells no eren partidaris de revisar-la. I la convocatòria de la comissió no es activar, sent el govern únicament, qui té la potestat de convocar-la.  3. En aquesta primera reunió, també van afirmar, que renunciaven a la construcció del tanatori-crematori de naturalesa pública municipal, quan l’acord del Ple hi diu que la viabilitat d’aquest nou tanatori-crematori es valorarà a través d’un estudi, estudi que no s’ha fet. Decisió doncs, unilateral.  4. En canvi, sí que van exposar una part de la informació sobre un plec de condicions que estaven treballant per a la construcció d’un tanatori (sense crematori) amb explotació privada per a 50 anys. Plec que ja defineix un model molt concret i que tanca les portes a poder debatre res.  5. A banda d’això, en aquesta primera reunió, es van fer algunes aportacions per part de diferents representants dels grups municipals, sobre alguns punts del plec de condicions, aportacions que el govern no ha recollit posteriorment.

AMPERT guanya el Premi Salvador Armendares que ERC entregarà durant La Nit de la República

ERC homenatjarà amb el Memorial Fèlix Balaguer a totes les persones que han format part del partit en un acte amb la participació de la diputada Teresa Jordà   El 22 d’abril ERC Vilafranca celebrarà la Nit de la República, un acte per commemorar la proclamació de Macià al 1931, però sobretot “per agafar forces i fer pinya de cara al referèndum de setembre i el nou país que hem de construir”. Lligar passat amb present i futur és com plantegen els republicans aquest acte. Premi Salvador Armendares Com és habitual durant la Nit de la República, que es torna a celebrar a l’Auditori municipal, es farà entrega del premi Salvador Armendares. Aquest any el jurat independent format pel director del Baltà Elies Patón Felices, pel president del Centre Vila Fèlix Hill, per Rosa Maria Martorell vocal de  la junta directiva de l'AULA d' Extensió Universitària per a la Gent Gran, per Àngels Soler, botiguera jubilada i col·laboradora de diverses entitats; i per Joan Bargans exvicepresident de l’Associació de Veïns del barri del Molí d’en Rovira, ha decidit atorgar el premi a l’associació Ampert per tota la seva feina social d’acompanyament als malalts de càncer de l’Alt Penedès. Memorial Fèlix Balaguer El 12 d’agost de 1931, després de guanyar les eleccions, es va fundar a Vilafranca la secció local d’ERC, amb il·lustres personatges com Rodolf Llorenç o Pere Mas i Perera entre molts d’altres. Durant aquests 85 anys han estat moltíssimes les persones que han participat en la vida del partit i que han permès que avui continuï existint. Temps molt difícils com la guerra, la repressió, el recomençament durant la dita transició... des d’ERC es vol retre homenatge a totes aquestes generacions que han mantingut “el compromís de lluita” amb el país, amb Vilafranca i amb el partit. Per fer-ho s’ha impulsat el Memorial Fèlix Balaguer que s’atorga a una persona o persones relacionades amb Esquerra per destacar-ne el compromís.

ERC recorda la vida de l’alcalde Fèlix Balaguer destacant la seva obra de govern transformadora i a favor de les classes populars i el defineix com un símbol de les llibertats

Els historiadors Salvador Campamà i Raimon Soler remarquen que va ser el primer alcalde escollit per sufragi universal, que va impulsar la primera biblioteca, el primer institut i el primer pla general d’urbanisme i la potenciació de la llengua catalana en l’espai públic El passat ple municipal el govern de CIU-PSC amb el suport del PP van rebutjar la moció d’ERC per homenatjar l’alcalde de la República, Fèlix Balaguer, argumentant entre altres, que “desconeixien qui va ser i què va fer” malgrat la diversa informació que hi ha publicada. Des d’ERC es considera que la “ignorància volguda” del govern no és excusa per retre homenatge a l’alcalde que més temps va dirigir la vila durant la República, i que entre d’altres va ser el primer de la història de Vilafranca en ser escollit per homes i dones en unes eleccions municipals. L’historiador Raimon Soler va exposar la creació dels diferents blocs polítics de l’època i com es va configurar un republicanisme catalanista fort a la vila, en el qual ja hi participava Fèlix Balaguer a inicis del segle XX i el paper rellevant que va tenir en la unió de les forces republicanes, catalanistes i d’esquerres en el trànsit de la Dictadura de Primo de Rivera a la República (1930 i primers mesos de 1931). Per la seva banda el professor i historiador Salvador Campamà va explicar extensament l’obra de govern de Balaguer basada en potenciar la cultura i l’educació, primer com a segon tinent d’alcalde d’un Ajuntament que va treure els militars de la caserna per posar-hi el primer Grup Escolar que va tenir Vilafranca o bé recreant les Fires de Maig. Essent ja alcalde, Balaguer i el seu equip de govern van aconseguir, entre altres coses, l’obertura de la primera biblioteca pública de la vila i del primer institut a la comarca. A més, Campamà, va destacar que durant els seus anys es va elaborar el primer pla general d’urbanisme de la vila, un document “el qual encara avui hi ha moltes coses vigents i que va permetre guanyar i ampliar la plaça de la vila”.

ERC denuncia que l’equip de govern incompleix l’acord de ple per acordar un Pacte de Ciutat sobre el model de serveis funeraris

Els republicans acusen el govern sociovergent de tirar pel dret, no convocar la comissió aprovada pel ple i de rebutjar que l’Ajuntament tingui un paper clau en el control de preus del servei   El Ple municipal de febrer ERC va presentar una moció per reclamar uns preus justos en els serveis funeraris de Vilafranca i proposava diverses accions per assegurar acabar amb el monopoli actual d’Àltima i impulsar un Pacte de Ciutat sobre aquest servei.   Durant el debat de la moció i per facilitar l’aprovació de les propostes, ERC va acceptar retirar algun punt a petició del govern, ja que es considerava que era prioritari fer passos endavant.   L’objectiu central d’ERC era la comissió formada per polítics i experts per abordar com cal plantejar el servei, amb la possibilitat que es construeixi un nou Tanatori a la vila. En aquest sentit, els republicans consideren que “el govern està acostumat a fer i desfer sense debatre ni dialogar” però que aquest cop “han traspassat la línia vermella” amb l’incompliment flagrant d’un acord al Ple.   El govern, a la primera Junta de Portaveus convocada per parlar d’aquesta qüestió, va exposar algunes informacions relatives un plec de clàusules per a la construcció d’un nou tanatori, plec que treballa sobre un espai i un format concret. A la segona reunió de Junta de Portaveus, donat que des del govern no s’havia facilitat més informació, es va haver de demanar el plec de clàusules.   De la lectura del plec de clàusules confirmem que el govern torna a repetir la mateixa fórmula actual, sense convocar la comissió de treball per revisar la ordenança de serveis funeraris (punt 1 de la moció aprovada), sense fer l’estudi de viabilitat per construir un nou tanatori-crematori de naturalesa pública (punt 2 de la moció aprovada), sinó tirant endavant de manera unilateral un plec de condicions per a la construcció d’un nou tanatori, que ho torna a deixar tot en mans privades, altra vegada, sense cap mecanisme de control i de fiscalització dels preus.

COMUNICAT d'ERC, CUP i VEC | Un centre cívic per a l’Espirall

La Llei de Barris de l’Espirall tenia com a projecte estrella la construcció d’un Centre Cívic que aglutinés l’activitat social al barri i contribuís a la millora de la cohesió social. Això és el que havien decidit els veïns en les jornades de participació i això és el que s’havia compromès l’Ajuntament entenent que era una necessitat pel barri i per la vila. Però, vet aquí que l’Equip de Govern (CiU i PSC) ha estat donant llargues des de 2014 i al final, després de dos anys que els regidors de l’oposició demanessin per activa i per passiva que es reunís el Comitè d’Avaluació i Seguiment del Projecte Integral d’intervenció al Barri de l’Espirall, s’ha tret un conillet del barret de copa: “dos en un” o el miracle dels pans i els peixos. L’Equip de Govern ha deixat passar el temps sense parlar ni amb els veïns, ni amb els grups de l’oposició fins a restar un any per la finalització del Pla de Barri de l’Espirall i plantejar ara: caixa o faixa! O accepteu la nostra proposta o res! Amb excuses i mentides diverses: la Generalitat no col·labora, no hi ha temps per fer res més, no tenim diners suficients, no hi ha possibilitat de pròrroga, … Mitges veritats i mitges mentides se succeeixen per entabanar els veïns i veïnes del barri i els vilafranquins i vilafranquines, tot intentant amagar la seva passivitat, la seva manca de diàleg i democràcia i la seva manca de projecte global per Vilafranca que fan a pedaços. A més, dins de l’Equip de Govern es donen versions contradictòries: pel PSC la culpa és de la Generalitat que no paga i afirmen que el que es fa a la Pelegrina és un Centre de Joves per a Vilafranca; mentre que l’Alcalde (CiU) diu que a la Pelegrina es fa un Centre Cívic o un max-mix. En qualsevol cas, es reforma la Pelegrina sense un Pla d’usos amb el risc d’hipotecar els dos espais (Pelegrina i Doctor Bonet) amb edificis que no  s’adaptin als usos que necessiten els col·lectius que els han de fer servir.