Vilafranca del Penedès

Notícia

ERC suspèn la gestió del govern JxC-PSC en aquest primer any de mandat

Roda de premsa balanç 1r any mandat
Roda de premsa balanç 1r any mandat
Després d’un any, encara no s’ha fet públic el pla de govern ni els objectius de mandat, fet que mostra una nul·la visió per transformar i fer avançar Vilafranca

ERC, com a primer grup de l’oposició, ha estat proactiu, presentant propostes i mocions i estenent la mà al govern per capgirar la situació

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha fet balanç avui, en roda de premsa, del primer any de mandat del govern de JxC i PSC a Vilafranca del Penedès. Durant aquest temps s’ha fet evident segons els republicans que l’equip de govern no disposa d’un pla de govern ni d’unes estratègies per transformar i fer avançar Vilafranca. De fet, en tot un any, no s’ha presentat el pacte de govern ni les línies claus de mandat, fet que ha demostrat que la reedició del pacte dels postconvergents i els socialistes per quatre anys més era simplement poder continuar en la inèrcia i en la comoditat d’una gestió gris i purament administrativa.

Entrant en matèria, la gestió del primer any de l’equip de govern es pot resumir en tres idees: degut a la mala gestió econòmica de l’Ajuntament, l’estat ha imposat un Pla Econòmic Financer a l’Ajuntament que s’han donat casos d’opacitat i de portes giratòries, com el fet que un ex-regidor de JxC té ara una plaça d’assessor del govern, i la nul·la transparència, com la no publicació del pacte de govern i, per tant, sense objectius de mandat es fa difícil avaluar la gestió d’un govern. “Tots aquests fets demostren que s’actua amb una total improvisació, per inèrcia i sense un horitzó clar”, ha declarat Mònica Hill, regidora d’ERC Vilafranca.

El patrimoni i l’educació, els grans perjudicats

En aquest primer any s’ha demostrat la poca voluntat de treballar pel patrimoni històric i arquitectònic de Vilafranca. “Per la seva desídia s’han perdut oportunitats clau, com l’aprovació del pla que va en contra les naus del carrer Comerç o la remodelació de la Creu de Santa Digna o que no existeix encara el catàleg de patrimoni que vetlli per aquest”, ha explicat Salvador Campamà, regidor d’ERC, que ha afegit “el patrimoni és una font de riquesa que s’ha de potenciar”.

També Campamà, en relació a l’educació, ha explicat que Vilafranca segueix sent una de les ciutats amb major segregació escolar i que des d’ERC s’ha proposat combatre amb aquesta xacra i ha exigit al govern de forma repetida casals públics d’educació en el lleure i unes extraescolars accessibles a tothom.

Pèrdua de la capitalitat de Vilafranca

Amb el govern de JxC i PSC s’estan perdent també oportunitats de lideratge dins del Penedès. “Si ja hi ha una nul·la visió de Vilafranca, també hi és del paper que aquesta té dins del Penedès”, ha explicat Pere Sàbat. Fet que es fa evident en la gestió de la mobilitat “amb un govern inoperant que no impulsa cap acció ni per les rodalies ni pels regionals, en un moment on ens juguem el futur de la vila i del Penedès”. Sàbat ha reiterat que “qualsevol vila o ciutat que vol exercir la capitalitat té clares les estratègies de mobilitat. A Vilafranca, en canvi, no es disposa de cap Pla local de mobilitat des de fa anys”. 

D’altra banda, també s’estan perdent oportunitats per identificar Vilafranca com a Capital del Vi. “És clar que un dels elements que identifica Vilafranca és el món del vi, però no es disposa de cap aposta estratègica per situar Vilafranca com a referència. Més enllà del Vinseum, no es treballa amb la voluntat de sumar cellers, entitats vinícoles, turisme, comerç i dinamització cultural al voltant d’aquesta idea que la capitalitat del vi per construir un projecte global”, explica Sàbat.

El govern que gira l’esquena a l’oposició i a la ciutadania 

“Des d’ERC defensem les formes de governar que sumin i incloguin veïns i veïnes i també oposició. Una forma de govern oberta, de cogestió i de forma participada per tothom”, explica la regidora Gemma Urgell. Pels republicans, en aquest primer any de mandat s’han tombat totes les propostes i mocions que incloien elements de comunicació bidireccional, transparència i participació ciutadana. “Pel govern de JXC-PSC, l’oposició i la ciutadania molesta, no els donen opció de participar i d’incidir en les polítiques públiques. Qualsevol petició o proposta en aquesta línia és ràpidament rebutjada, element que demostra la total opacitat i poca consideració que té l’equip de govern per tots aquells i aquelles que no pensen com ells”, reitera Urgell.

La gestió de la crisi del COVID-19: lentitud i poca valentia

Aquest primer any de mandat també ha estat marcat per la crisi sanitària del COVID-19, una crisi que està tenint i tindrà importants conseqüències econòmiques i socials. La regidora Montse Espinosa ha explicat que “des del primer moment, ERC es va posar al costat del govern i va facilitar l’aprovació del pla de xoc i de recuperació post-covid”. Tot i això, el govern està anant lent a l’hora de prendre mesures i de facilitar els ajuts a famílies i empreses”. 

“Tot l’esforç que es faci en serveis socials serà sempre positiu, però cal fer-ne més i amb la crisis sanitària del covid19 cal reforçar l’àrea per fer front a totes les necessitats”, explica Espinosa. “I també en habitatge, celebrem l’obertura de l’Oficina d’Habitatge, una demanda que sempre havíem fet, però cal dotar-la d’un pla d’Habitatge que impulsi i asseguri aquest dret per a tothom”. 

Esquerra, l’alternativa que suma

Aquest primer any de mandat, Esquerra, com a primer grup a l’oposició ha estès la mà al govern en múltiples ocasions, entenent que és una manera d’impulsar Vilafranca proposant i incidint estratègies i accions al govern.

“Mostra d’això són els acords pels pressupostos 2020, que vam signar conjuntament amb el govern per tal de desbloquejar àmbits que portaven aturats com la nova Biblioteca o la rehabilitació de l’Hospital Vell”, ha explicat Mònica Hill. O també, una mostra de disponibilitat i voluntat de treball ha estat el pla de xoc covid 19, amb l’acord d’un pla per fer front a l’emergència social i econòmica.

També Esquerra, en aquest primer any de mandat ha presentat plans d’actuació al govern amb la voluntat de facilitar un nou impuls a Vilafranca. S’han presentat propostes en l’àmbit del comerç, de la cultura, de la mobilitat i de l’habitatge, i, en el marc de la crisi del COVID, amb propostes concretes en l’àmbit de la reactivació econòmica i amb el pla de xoc social.

“Esquerra seguirà treballant per ser útil als vilafranquins i vilafranquines, amb la voluntat de refer Vilafranca. Estenent la mà al govern quan faci falta, però també fiscalitzant i corregint allò que considerem que no és just per Vilafranca i els seus veïns i veïnes”.