Vilafranca del Penedès

Notícia

“El model laboral determina el país que farem”

ERC celebra un debat que desmunta la reforma laboral de la dreta que ha potenciat la precarització i impulsat el col·lectiu de treballadors pobres

“Amb la crisi i les polítiques d’austeritat i la reforma laboral, els rics són més rics i la resta, més pobres”. Així qualificava Laura Pelay, vicesecretaria general de la UGT, la situació actual, produïda per “la privatització del guanys i la socialització de les pèrdues”. Pelay va apuntar que l’actual marc laboral està promovent una nova classe socials, la dels treballadors pobres, aquells que malgrat tenir feina a jornada completa no arriben a final de mes. En aquesta línia la portaveu d’UGT va assegurar que la precarització afecta a totes les franges d’edat, un fet que ha de portar a replantejar les polítiques públiques ja que “tenim uns reptes nous” produïts per una reforma laboral que “ha desequilibrat els drets entre les empreses i els treballadors” i va lamentar que “la Patronal amb la reforma laboral va demanar un tros del pastís, però el govern del PP li va donar tot”.
Per Pelay el debat sobre el model laboral és essencial per determinar quin país es vol. En aquest sentit va apuntar que es pot escollir entre ser un país avançat com els del nord d’Europa o optar per models com Turquia o Tunísia. Va apuntar també a tres àmbits que cal afrontar per capgirar, o almenys mitigar, la situació actual que pateixen les classes populars. En primer lloc cal augmentar els salaris, ja que els treballadors han perdut més de 6 punts en poder adquisitiu, i va criticar durament les patronals per negar-se a aquest augment “bàsic per garantir el benestar de la gent”. En segon lloc també va apostar per augmentar les pensions i va negar que no hi hagi diners “els recursos hi són, el problema és que el govern espanyol ha gastat el fons de pensions per altres coses i això és intolerable”. En aquest punt va denunciar també la relació entre el govern estatal i els grans bancs per promoure els plans de pensions privats, una acció que “és vergonyosa, primer rescatem els bancs amb diner públic i després el govern els hi posa en safata que la gent  es faci plans de pensions”.

“Catalunya: una economia de primera amb drets socials de primer”

Per la seva banda Josep Ginesta, secretari general de la conselleria de Treball, Benestar i Famílies de la Generalitat, va afirmar que el model laboral és un dels àmbits on caldrà actuar més durant el procés constituent. Va apostar per tal que Catalunya tingui un model a l’estil dels països nòrdics ja que “tenim una economia potent i competitiva amb indicadors iguals o superiors que molts estats europeus” fet que “ha de portar a un model de país just”. Ginesta va remarcar que “necessitem les eines i les competències per poder gestionar i fer-ho diferent que l’estat, ja que no respon a les necessitats dels ciutadans de Catalunya” i va afirmar de forma contundent que “les reformes laborals espanyoles han trencat el contracte social, ara cal que el tornem a cosir i la millor manera és fer-ho amb la República”. I l’objectiu d’aquest contracte social és posar “una economia de primera” per garantir “drets socials de primera”.
El debat va estar moderat per Josep Àlvarez, sindicalista i regidor d’ERC a l’ajuntament, que va remarcar que “des del ple anem fent propostes per plantejar un model diferent de mercat laboral, des de mocions per augmentar el salari mínim a 1000€ fins a visualitzar aquesta nova realitat dels treballadors pobres”. Àlvarez va situar ERC com l’opció útil a l’hora de garantir canvis i va afirmar que les propostes socials seran l’eix central de la campanya per guanyar el referèndum.