Vilafranca del Penedès

Notícia

ERC proposa espais de joc per infants i defensa uns carrers i places inclusius per a tothom

Els republicans demanen un canvi de visió que no potenciï la prohibició i afavoreixi el joc compartit d’infants en places i carrers
 
És habitual trobar-se a les places de Vilafranca un cartell de “prohibit jugar”, una mesura impulsada per l'ordenança de civisme que multa amb fins a 150€ la infracció d'aquesta acció. Esquerra Republicana defensa, a partir de demandes de mares i pares, que cal trobar un equilibri que permeti el joc dels infants a les places, com s'ha fet tota la vida, amb el respecte a totes les persones que fan ús d'aquests espais.

Per aquest motiu ERC presenta una moció al proper ple per garantir que l'espai públic també sigui respectuós amb els infants i el jovent i permeti que les places segueixin sent espais de trobada i socialització. Tal com explica la portaveu republicana Mònica Hill “tots, al llarg de la nostra vida hem jugat a les places, hem xutat pilotes i hem crescut en aquests espais, el que cal és organitzar correctament la trama urbana per garantir una bona convivència”.

Concretament la moció republicana demana que es tingui en compte les necessitats dels infants per poder desenvolupar-se com a persones, apostant per tornar a obrir les places al joc. Aquesta mesura ha d'anar acompanyada de campanyes de sensibilització i de creació de consciència per tal que es respecti a totes les persones que fan ús de les places. Aquesta proposta té a veure amb com s'entén que s'ha de construir la convivència “creiem que s'ha d'apostar per la pedagogia, per ensenyar i educar, més que no pas directament amb sancions, com fins ara, ja que no són els valors que creiem que cal ensenyar als infants”. Per ERC, tal com explicava el regidor Pere Sàbat l'essencial és que hi hagi espais urbans on els infants puguin jugar, i asseguren que hi ha moltes alternatives ja que “es poden especialitzar places on el joc sigui l'element central” per d'aquesta manera assegurar que totes les necessitats de la ciutadania estan coberts.

Precisament la proposta republicana també fa referència a la necessitat de modificar els cartells que hi ha penjats a les places i que actualment prohibeixen el joc als infants, cartells que es troben per exemple a la Plaça Lluís Via, la plaça Milà i Fontanals, la plaça de les Brigades Internacionals,  la plaça de la Verema o al passatge de la Civada. Per ERC seria un pas endavant canviar el llenguatge “ara mateix basat en la prohibició” per un més inclusiu i que permetés el joc “amb respecte”. D'aquesta manera, asseguren els republicans, es duria a terme un equilibri entre els drets dels infants amb el de la resta de persones “aconseguint una convivència real” ja que l’objectiu «és que tots els usos  de les places siguin complementaris».

Per ERC resulta imprescindible que s'impulsi un treball compartit entre diferents entitats, centres educatius i associacions de veïns per dur a terme campanyes de sensibilització per assegurar aquesta convivència. A més, entenen que hauria de ser així amb totes les propostes que es duguin a terme, pels republicans cal que aquesta proposta es debati també al Consell de Convivència de l'Ajuntament.

Finalment els republicans també defensen que en línia d'aquesta proposta, caldria que el govern municipal desencallés la moció que es va aprovar al ple sobre obrir els patis de les escoles a la ciutadania més enllà de l'horari escolar, ja que permetria avançar en la direcció del que proposa la moció que defensa un espai urbà inclusiu i que doni resposta a les necessitats de tota la ciutadania, també les dels infants.