Vilafranca del Penedès

Notícia

Albano Dante Fachín «per avançar cal parlar amb tothom i entendre que no hi ha bons ni dolents»

El diputat Ernest Maragall situa l’acció coordinada de Govern, ciutadania i ajuntaments com a elements bàsics per la nova etapa i assenyala les eleccions municipals com a primer pas on el republicanisme ha de ser majoria

Ampliar la base, defensar la pluralitat de l’1 i el 3 d’octubre per fer-ne continuïtat, i avançar cap a la República. Van ser les tres reivindicacions que tan Albano Dante Fachín i Ernest Maragall van compartir durant la presentació del llibre «Informe Urgent dels escons 4 i 5» de l’exdiputat de Catalunya Si Que Es Pot, juntament amb Àngels Martínez.

En una sala d’actes de l’Escorxador que va deixar gent fora, Albano Dante Fachin va anar desgranant la seva visió de la tardor catalana. Per Fachín és evident que «la gent no desisteix, segueix mobilitzada i aquest és un element essencial» ja que demostra que el sobiranisme és un moviment estructural i que la revolució catalana es basa en la proposta d’un nou país, més que en un procés reactiu.

Fachín va fer una reivindicació de l’1 i el 3 d’octubre on molta gent diversa de molts espais diferents es va trobar treballant conjuntament per un objectiu comú «hem d’aconseguir donar continuïtat a aquest fet perquè té un extraordinari valor» i va afegir que «per avançar cal parlar amb tothom, amb tots els espais polítics» perquè és la manera de ser més. De fet, va posar el seu exemple durant la campanya del 21D, on va participar en acte d’Esquerra Republicana i de la Cup ja que «el que importa és el que ens uneix». Per Fachín l’1 d’octubre també va significar «la creació d’un nou ‘nosaltres’ un exemple de compromís que perdura». En aquest sentit l’exsecretari general de Podem, va lamentar la posició que actualment té el partit de Pablo Iglesias oposant-se al referèndum i va afegir que «és trist que no combatin de forma clara la idea d’Espanya que tenen PP i PSOE».

Tan Fachín com Maragall van destacar que el procés que viu Catalunya és «complex» i cal entendre aquesta complexitat. Per Fachín no es pot caure en la idea simple de que «hi ha bons i dolents» o que pel fet de necessitar temps per analitzar la situació i com avançar en la consolidació de la República s’estigui renunciant. «No hi ha renuncies, ningú oblida l’1 d’octubre» i va afegir que els punts d’inflexió socials, aquells que marquen un abans i un després, com va ser el referèndum, necessiten temps per consolidar-se.

Aquesta mateixa complexitat va ser defensada per Ernest Maragall. En un moment on per una banda cal donar resposta a la crisi social que patim fruit de la crisi econòmica i on l’esquerra, a nivell general, està desorientada sense trobar els elements per combatre l’hegemonia cultural que la dreta ha aconseguit imposar, i per altra la complexitat del moviment republicà per implementar la República en un marc molt difícil, i per fer-ho cal analitzar bé com fer front a aquests reptes. En aquest sentit Maragall va apostar per ampliar la base, fer govern que governi i per superar el 50%.
Com a full de ruta, Maragall va defensar que cal debatre i plantejar escenaris, i que això és el que impulsa Esquerra Republicana amb la Conferència Nacional que es farà a finals de juny, precisament per donar resposta tant a la complexitat per implementar la República com també en com les esquerres poden guanyar l’hegemonia enfront l’actual hegemonia conservadora i neoliberal.

Maragall també va apuntar que en la nova etapa és imprescindible que el Govern de la Generalitat governi amb mentalitat republicana, que la ciutadania segueixi permanentment mobilitzada i finalment, uns ajuntaments compromesos amb la República. En aquesta últim «àmbit d’acció» Maragall va ser molt clar «la resposta per una Vilafranca republicana es diu Mònica Hill, calen ajuntaments republicans».

Precisament, Mònica Hill va obrir l’acte felicitant l’exercici de retriment de comptes de Fachín i Martínez per explicar com van viure la legislatura passada, un fet que «no hauria de ser aïllat, i que caldria que es fes més sovint perquè és la manera d’aprendre i avançar». Hill també va recollir les paraules de Maragall i va assegurar que «Vilafranca ha de tenir un govern 100% republicà i amb un projecte clar de ciutat, i això és el que haurem de decidir a les properes municipals».

El proper acte que organitza Esquerra Republicana serà dimecres 16 a les 19.30h a l’Escorxador amb la presentació del llibre «Vam fer un referèndum» de l’escriptor Andreu Mas Pujol.