Vilafranca del Penedès

Notícia

ERC considera una presa de pèl el procés de participació del govern sobre la reforma del carrer Comerç i l'acusa d'electoralisme

Els republicans exigeixen que el govern afronti el debat sobre el model de ciutat i sobre el projecte de reforma del barri del Molí d'en Rovira i qualifiquen de “menyspreu” als veïns que només es donin 8 dies per contestar l'enquesta d'opinió

“Després de més de 10 anys sense que el govern hagi fet res al barri ni presentat cap projecte de reforma i dinamització de l'àrea del carrer del Comerç, el PDeCat i el PSC pretnen liquidar-ho en 8 dies i sense debat”. Així sintetizen la situació des d'Esquerra Republicana després que el govern sorprengués anunciant un suposat procés de participació ciutadana limitat a 8 dies i consistent en respondre a 4 preguntes, i la voluntat de portar al ple de novembre l'aprovació del projecte de reforma del carrer del Comerç.

La portaveu dels republicans a l'ajuntament, Mònica Hill va carregar contra el que qualifica “d'enganyifa i presa de pèl” del govern als veïns i veïnes de tot Vilafranca, al consdierar que han tirat endavant un fals procés de participació que simplement era una enquesta. “Amb 8 dies de marge no hi ha temps perquè la ciutadania es faci seu el projecte, ni per incorporar-hi les aportacions” i va afegir que troben “fora de lloc” que a més a més en el tríptic informatiu no s'expliqui res de les propostes que el govern vol aprovar al mes de novembre. Hill creu que cal un procés de participació real i obert a tots els veïns i veïnes de Vilafranca, tal com al seu dia es va fer per la llosa del tren, ja que “és un projecte que afecta i és d'interès per a tota la ciutat”.

Sense debat ni acord de Ciutat
Els republicans, tal com va exposar el regidor Pere Sàbat, rebutgen les formes de fer del govern, consideren que “el projecte de reforma del barri del Molí d'en Rovira i l'entorn de l'estació i la llosa del tren, és l'acció de transformació de la ciutat més potent de les properes dècades” ja que implica a diferents barris, condiciona la mobilitat de la ciutat, com es connecten les dues parts de Vilafranca separades per la llosa, i és una peça clau ja que també inclou les estacions de bus i de tren. Des d'ERC valoren que “cal fer un gran debat de ciutat per com hem d'afrontar els reptes i les oportunitats, apostant pel diàleg i el consens, i fent-ho amb una visió global de la vila i no anar fent amb pedaços com fins ara”.

Exigeixen un procés real de participació
Mònica Hill va reiterar la necessitat d’incorporar un projecte de participació obert a tota la ciutadania, amb debat real, i amb mirada global cap a la ciutat. Un projecte de participació ciutadana com el que es mereix el barri i la ciutat “amb mirada global i obert, que amplii visions. Podem fer més i fer-ho millor”. Hill va reitarar que “el que es decideixi sobre el carrer del Comerç i la llosa afectarà a tot Vilafranca, el debat i la participació ha d'estar obert a tothom” i va reiterar que “la proposta del govern no és en cap cas un procés de participació”.

La regidora republicana va insistir que la partipació tal com des d'Esquerra s'entén, es basa en la rigorositat, la utilitat i en donar-hi importància “cal un debat conjunt entre la ciutadania, les entitats i els grups municipals. No es pot ventilar un projecte clau pel futur de Vilafranca en 4 preguntes posades sobre un paper i ja està”. Hill també va considerar que cal un debat paral·lel sobre un pla d'equipaments, de moment inexistent, per poder planificar a llarg termini les necessitats de Vilafranca, un pla que seria d'utilitat per repensar el barri del Molí d'en Rovira però que el govern s'ha negat a tirar endavant en reiterades ocasions durant l'actual mandat.

Electoralisme i cobrir l'expedient
Per ERC aquesta enquesta només pretén complir l'expedient administratiu d'un govern que no creu en la paritcipació ciutadana i que la considera com “un gerro xinès” que “molesta”. Pels republicans aquesta acció del govern és una clara mostra d'electoralisme i que després de no fer res durant anys i panys “corren de cop i volta perquè hi ha eleccions i ha de semblar que han fet alguna cosa”. Per ERC aquestes són formes de governar de que cal passar pàgina.
ERC demana que abans d'iniciar la tramitació al Ple Municipal es facin trobades amb els veïns i veïnes per exposar el pla de reforma, amb les entitats i es realitzi realment un pla de participació ciutadana on s'empoderi a la població per poder decidir conjuntament com es vol que sigui una de les zones amb més potencial de la vila i que marcarà com serà el futur de la ciutat com és la del carrer Comerç.