Vilafranca del Penedès

Notícia

ERC qualifica els pressupostos del govern d'electoralistes, “de gestoria” i lamenta la manca de diàleg de PDeCat i PSC

Els republicans apunten que els pressupostos han de respondre a un model de ciutat i proposen repensar la política d'habitatge, un pla de xoc social, apostar per la nova biblioteca, un pla de millora dels equipaments esportius, millores en la recollida selectiva i en el manteniment dels carrers i una forta potenciació de la participació ciutadana

Esquerra Republicana vol que els pressupostos responguin a un model i un projecte de ciutat, i constata que els números de PDECAT-PSC demostren un model esgotat del qual “cal passar pàgina”. ERC critica que es vulgui fer passar projectes que s'arrosseguen des de fa molts anys com a novetat, un element que demostra l'estancament del govern municipal i planteja un canvi de línia basat en la participació ciutadana, l'augment de les partides socials, una major planificació d'equipaments, una política verda més ambiciosa i fer front a la necessitat d'habitatge.

Uns pressupostos que mostren un final d'etapa
El regidor Josep Àlvarez va definir els pressupostos com a “conservadors i continuistes”. Pel regidor republicà “el govern ha jugat amb les inversions durant tot el mandat. Han estat durant quatre anys sense cap tipus de rumb amb les inversions, sense projectes que transformessin la vila, canviant de prioritats segons bufava el vent, i de cop presenten inversions que condicionen els propers anys de la ciutat”. Per tant des d'ERC consideren que són uns pressupostos que marquen un final d'etapa.

En aquesta línia Àlvarez apuntava que “han accelerat de forma evident de cop i volta tot de projectes anteriors per poder incloure'ls als pressupostos simplement perquè hi ha eleccions l'any que ve. Són uns pressupostos electoralistes i de titulars de fum. Durant quatre anys han demostrat que no tenen pla ni direcció per liderar Vilafranca i la transformació que necessita” i va posar com a exemple la manca de rumb sobre quin ús donar a l'antic hospital on el govern va fer-se enrere després d'anunciar una inversió de més d'un milió d'euros.

Per Àlvarez “cal situar prioritats clares, parlar clar i dir cap a on es vol fer avançar la vila. És essencial. Un govern d'ERC tindrà claríssim el pla de mandat i les inversions a realitzar, no es pot governar d'aquesta forma tan irresponsable perquè cal no oblidar que el govern gestiona el pressupost públic, els diners de tots els veïns i veïnes”.

Per ERC és urgent “acabar amb la paràlisi d'idees que hi ha al govern de l'ajuntament” i plantegen que és necessari que “el govern s'activi i deixi de viure pensant en guanyar un dia més, i es dediqui a pensar com ha de ser la Vilafranca d'aquí a 20 anys i treballi per fer-la possible”. En aquest sentit Àlvarez va deixar clar que “en pressupostos Vilafranca pot fer més i fer-ho millor”.

Un govern al·lèrgic a la gent
Per Esquerra Republicana un dels elements claus en la gestió municipal i en com s'entén el model de ciutat, és la participació ciutadana. Pel regidor Pere Sàbat “Vilafranca té un govern que és al·lèrgic a la participació i al diàleg. Un govern que sembla que la gent li faci nosa. A callar i a votar cada quatre anys, i si de cas i com a molt, respon una enquesta de quatre preguntes sobre la transformació urbanística més important de la vila en els propers 50 anys”.

Sàbat va lamentar que amb aquest govern és impossible fer més partícip a la ciutadania en la gestió municipal “Vilafranca no té un pla de participació ciutadana i el govern no té cultura de participació i d'obertura”. Pel regidor republicà promoure la participació ciutadana “és essencial per construir una societat compromesa, cívica i que comparteixi el model de ciutat. No ha de fer por parlar, debatre i enraonar amb els veïns i veïnes”. En aquest sentit va reiterar la proposta de pressupostos participatius i d'establir una partida de 30.000 euros per decidir en els diferents barris quines eren les prioritats.

Per Sàbat, el problema no és només la nul·la voluntat de fer que la ciutadania decideixi part del pressupost o participi en les grans decisions que afecten la vila, ja que “el govern PDECAT-PSC entén Vilafranca com una cosa privada. Ells en són els propietaris i la gestionen com els hi ve de gust. Excloent als veïns i veïnes i erradicant el debat real amb la resta de grups municipals, és així com gestionen i governen, quan Vilafranca ha de ser de totes i cadascuna de les persones que hi viuen”.

En aquest sentit Sàbat va apuntar que “cal repensar les formes de govern i de plantejar els projectes, cal superar aquesta dèria privatitzadora de Vilafranca que té PDECAT i el PSC, i obrir un nou temps amb un govern obert, que debati, que parli, que sigui transparent i que comparteixi amb la ciutadania el model de ciutat”.

Els pressupostos han de respondre a un model de ciutat
La portaveu d'ERC a l'ajuntament, Mònica Hill va definir la proposta de PDECAT-PSC com “uns pressupostos de gestoria” i va afegir que “la sensació amb aquests pressupostos és d’un govern acomodat, conservador i que ha esgotat el seu recorregut. Uns pressupostos sense ànima i que responen simplement a un model de gestoria, no pretenen transformar ni canviar per millorar Vilafranca”.

Hill va qualificar les apostes del govern assegurant que “fan tard” i va preguntar-se “quants anys fa que va tancar l'antic local de joves? Quants anys fa que es reclamava una reforma a fons del Casal de la Festa Major? Quants anys fa que esperem la nova biblioteca? El govern fa trampa i vol treure rèdit d'unes accions que realment demostren la seva manca de projecte, de planificació i constaten que no saben quina Vilafranca volen”.

Hill va valorar positivament aquestes inversions, de la mateixa manera que l'ampliació del Pavelló de la Gamba, però va plantejar que “seria millor i ajudaria a resoldre més la situació actual un pla de millora dels equipaments esportius, actuant a la pista d'atletisme, transformant els camps de futbol de sorra, arreglant el pavelló d'hoquei i ampliant els vestidors....” i va afegir que “el govern sembla que només vulgui lluir una gran obra, quan el dia a dia dels esportistes és el més importat”.

I què faria ERC des del govern? Per Hill les demandes que fan a l'equip de govern són limitades ja que consideren que no canviaran els seus plantejaments dels pressupostos, però si que va apuntar que la nova biblioteca, incrementar els ajuts directes a les famílies amb vulnerabilitat i les aportacions a les entitats socials, la tarificació social a l'Escola de Música, augmentar les partides de via pública per la millora dels carrers, un pla per potenciar la recollida selectiva i repensar per potenciar les polítiques d'habitatge, i els pressupostos participatius són les prioritats.

Per Hill la nova biblioteca “clama al cel” i és una irresponsabilitat que el govern no treballi per aconseguir-la. Així mateix la portaveu d'ERC apuntava que “amb el desmantellament de l'oficina de l'habitatge es constata que ja no és una prioritat del govern, cal tornar-la a situar perquè és un dret i cal que l'ajuntament el vetlli”. Per fer-ho des d'ERC es proposa incrementar la partida del Vilafranca Inclusió de rehabilitació d'habitatges i augmentar els plans d'ocupació per ampliar aquesta acció. L'altra proposta sobre habitatge és incloure una partida per dur a terme accions de tanteig i retracte, consistent en què l'Ajuntament pugui comprar habitatge a preu reduït per crear un parc d'habitatge social municipal, una partida que malgrat estar aprovada al ple no consta en els pressupostos. En l'àmbit social l'altra gran proposta d'ERC és augmentar la patida dels ajuts directes a les famílies vulnerables per fer front a les desigualtats, apostant per incidir en “els treballadors pobres” aquells qui malgrat treballar no arriben a final de mes. I incrementar les aportacions a les entitats socials com Càrites, Ampert, Creu Roja ... pel seu retorn social a través del voluntariat.

En quan a residus, ERC proposa dues millores substancials com serien la implantació de la recollida selectiva porta a porta al centre de la ciutat i avançar en la implantació d’un sistema de pagament per generació de residus comercial, que faria que els comerços paguessin el rebut de les escombraries segons els residus que generen, fent una recollida per fraccions porta a porta, millorant la quantitat de residus aportats, la qualitat, la facilitat i comoditat del sistema i l’estat d’algunes illes de contenidors.

Per ERC, aquests són uns pressupostos que no incideixen de manera suficient en temes socials i de participació ciutadana, no reflecteixen un projecte de ciutat dinàmic, viu, innovador i que respongui a les necessitats socials, culturals i ambientals de Vilafranca.